در سیستم توزیع برق از کابلهای مختلفی استفاده میشود. این مطلب دربرگیرنده اطلاعات کامل درباره کابل خود نگهدار و مزایا و معایب استفاده از آن است.
کابل خودنگهدار چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
کابل خود نگهدار یا Aerial Bundled Cable که به اختصار کابل ABC نامیده میشود، یکی از انواع کابل برق است که شامل بخشهای هادی، عایق و روکش است، برای انتقال و توزیع نیروی برق به صورت هوایی کاربرد دارد و به آسانی روی دکل و پایههای توزیع برق نصب میشوند. هادی کابل خودنگهدار آلومینیومی و روکش آن سیاه یا خاکستری رنگ و از جنس pvc است که باعث میشود دوام و ماندگاری کابل افزایش پیدا کند.
بهتر است بدانید هادی عایق شده کابل ABC که به هم تنیده شده با یک سیم پیامرسان پشتیبانی میشوند. در واقع این ویژگی باعث برتری کابل خودنگهدار در برابر کابلهای زمینی برای توزیع برق میشود.
ویژگی مطلوب دیگر کابل آلومینیومی در شبکه توزیع برق شهری این است که به آسانی نصب میشود، انرژی را هدر نمیهد و موجب تولید گرمای زیاد در کابل نمیشود. اما لازم است بدانید استفاده از این کابلها با محدودیتهایی نظیر اتصال جریان برق و عدم امکان تعمیر همراه است. همچنین برای اینکه شاهد بهترین عملکرد از این کابلها باشید، لازم است کار نصب توسط فرد متخصص و باتجربه انجام شود.
در این مطلب قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره موارد زیر در اختیار شما قرار دهیم.
-
کاربرد کابلهای خودنگهدار و انواع آن
-
مزایا و معایب کابل خودنگهدار
-
شیوه کابلکشی کابل ABC
خواندن این مطلب راهنمای کاملی است که به شما کمک میکند با ویژگیها و کاربردهای کابل برق هوایی آشنا شوید و بتوانید مناسبترین کابل را برای توزیع برق در شهر و روستا استفاده کنید.
کاربرد کابل خودنگهدار چیست؟
کابل خودنگهدار با هادی آلومینیومی جایگزین مناسبی برای هادیهای لخت هوایی است که باعث استقبال بالا از کاربرد آن شده است. زیرا استفاده از کابلهای لخت احتمال بروز حوادث جانی و صدمات مالی را افزایش میدهد، ایمنی مطلوبی ندارد و بر جلوه و زیبایی محیط تاثیر میگذارد.
اولین بار این کابلها در اوسط قرن 20 در کشور فرانسه مورد استفاده قرار گرفت. با اینکه استفاده از کابل آلومینیومی خودنگهدار در کشور ما سابقه طولانی ندارد، اما نسبت به کابلهای مسی مزایای بیشتری دارد و برای توزیع برق کاربردی و مناسب است.
با این حساب کاربرد اصلی کابل خودنگهدار آلومینیومی در توزیع و انتقال برق با ولتاژهای معمولی در شبکههای توزیع برق خانگی، صنعتی و کشاورزی است.
کابل ABC در مناطق روستایی و مناطق دورافتادهای که امکان استفاده از کابلهای زیر زمینی برای انتقال برق وجود ندارد، مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در مواردی که استفاده از کابل زمینی مقرونبهصرفه نیست و هزینه بالایی دارد، استفاده از کابل آلومینیومی خودنگهدار اقدام مناسب و هوشمندانهای است. در مناطق شهری هم با استفاده از کابل خودنگهدار میتوانیم روشنایی خیابانها و معابر را تامین کنیم.
در صورت استفاده از کابلهای ABC در مناطق شهری، لازم نیست نگران سقوط شاخه و تغییرات جوی مانند صاعقه باشید.
انواع کابل خودنگهدار کدام است؟
جنس هادی همهکابلهای خودنگهدار از آلومینیوم و عایق آنها از پلیاتیلن شبکهای یا کراس لینک است. اما انواع این کابلها برای نیازهای مختلفی طراحی شدهاند. انواع کابل خودنگهدار بر اساس کاربرد شامل موارد زیر است.
-
کابل خودنگهدار فشار ضعیف
اصلیترین ویژگی که درباره این کابلها با ساختاری بههم تابیده باید بدانید این است که برای انتقال برق در شبکه توزیع برق خانگی و ولتاژهای 220 ولت تا 1 کیلو ولت مورد استفاده قرار میگیرند. کابلهای فشار ضعیف تکفاز و سه فاز هستند. عایق کابل فشار ضعیف از جنس پلیاتیلن شبکهای با رنگ سیاه است تا در برابر پرتوفرابنفش، کشش و سایش مقاوم باشد.
کابلهای آلومینیومی خودنگهدار بر اساس تعداد رشتههای تشکیل دهنده آنها به انواع کابل خودنگهدار 6 رشتهای، 5 رشتهای، 3 رشتهای، 2 رشتهای تقسیم میشوند.
-
کابل خودنگهدار فشار متوسط
کابل فشار متوسط یا کابل بههم تابیده هوایی به کابلهایی گفته میشود که سه رشته کابل آن دور یک رشته سیم فولادی تابیده شده است. این کابلها با سطح مقطعهای متفاوتی تولید میشود. ویژگی مهم دیگر این کابلها این است که در برابر عوامل محیطی و پرتو ماورابنفش مقاومت بالایی دارند.
معایب کابل خودنگهدار چیست؟
سالیان قبل کابل و سیم با عایق مسی از پرطرفدارترین محصولات در صنایع برق و ساختمان بود. بعد از افزایش قیمت جهانی مس که منجر به افزایش قیمت سیم و کابل مسی شد، کابلهای با عایق آلومینیوم جایگزین کابل مسی شدند.
اما مسئله مهمی که هنگام استفاده از کابل خودنگهدار با هادی آلومینیوم با آن مواجه میشویم این است که آلومینیوم نسبت به مس ضریب هدایت پایینتری دارد. به عبارت دیگر مقاومت کابل آلومینیومی نسبت به کابل مسی بیشتر اما رسانایی آن کمتر است که این ویژگی در سیستم توزیع برق مطلوب نیست.
یکی دیگر از معایب استفاده از کابل با هادی آلومینیومی این است که در کنار آن نمیتوانیم از کابل مسی استفاده کنیم. زیرا کابل مس و آلومینیوم در کنار هم خطرساز هستند و مشکلات متعددی نظیر اتصال در شبکه توزیع برق ایجاد میشود یا اینکه عایق کابلهای آلومینیومی در اثر مجاورت آنها آسیب میبیند.
از انواع کابلهایی که در شبکه توزیع برق مورد استفاده قرار میگیرند، انتظار داریم در صورت خرابی و آسیب به راحتی ترمیم شوند. لازم است بدانید با اینکه کابل خودنگهدار آلومینیومی پرکاربرد است و ویژگیهای مطلوبی دارد، اما تعمیر آن یک فرایند زمانبر است. از طرف دیگر تعمیر این کابلها ساده نیست و به تجهیزات ویژه و تعمیرکار باتجربه و متخصص نیاز دارد.
مزایای کابل خودنگهدار چیست؟
یکی از مسائل مهمی که برای استفاده از کابل خودنگهدار باید با آن آشنا باشیم مزایای کاربرد آن در شبکههای توزیع برق است. موارد زیر مهمترین مزایای استفاده از این کابلها است.
-
مقاومت بالا در برابر خوردگی
مقاومت در برابر خوردگی یکی از مهمترین مزایای کاربرد کابل خودنگهدار آلومینیومی این است که در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و با آب، هوا و مواد شیمیایی واکنش نمیدهد. این ویژگی باعث میشود شاهد پارگی خطوط فشار ضعیف نباشیم.
-
ایمنی بالا و کاهش خسارات
برای استفاده از سیم و کابلهای برق باید به تاثیر آنها در کاهش خسارات و تلفات هم توجه کنیم. مزیت کابل آلومینیومی خودنگهدار این است که با از بین بردن جریان نشتی در درختان و تجهیزات مختلف میزان تلفات را کاهش میدهد و نیازی به شاخهزنی درختان ندارد. از طرف دیگر منجر به بروز آتشسوزی یا تخریب محیط زیست نمیشود.
-
کاهش اتلاف انرژی
آلومینیوم هدایت الکتریکی بالایی دارد و وقتی کابل آلومینیومی خودنگهدار در معرض جریان بالایی از انرژی الکتریکی قرار میگیرد، میتواند به خوبی حرارت را از طریق کابل به محیط اطراف انتقال دهد. بنابراین دمای کابل خیلی بالا نمیرود و انرژی تلف نمیشود. حتی آسیبی هم به کابل وارد نمیشود.
-
نصب آسان
وزن کابل آلومینیومی خودنگهدار سبک است و به دلیل اینکه این کابلها به صورت باندل هستند، نصب آنها در مدت زمان کوتاهی انجام میشود.
سایر مزایای کابل خودنگهدار آلومینیومی شامل هزینه نگهداری پایین، امکان استفاده در کوچهها و معابر تنگ، امکان استفاده از پایه کوتاه به دلیل به دلیل عایقدار بودن و کاهش میزان استفاده غیر مجاز از برق است.
- قیمت مناسب
کابل های الومینیومی به نسبت کابل های مسی از قیمت مناسب تری برخوردارند و قیمت کابل خود نگهدار نیز به عنوان خانواده کابلهای آلومینیومی مناسب تر می باشد.
کابل کشی کابل خودنگهدار
کابل کشی کابل آلومینیومی خودنگهدار به فرآیند نصب آن در سیستمهای انتقال برق گفته میشود که شامل مراحل زیر است.
-
مرحله اول: آماده کردن محل کابل کشی
در اولین قدم برای کابلکشی باید نوع کابل خودنگهدار مناسب، مسیر کابلکشی، نقاط اتصال و تجهیزات مورد نیاز نظیر تیرهای سیمانی را آماده و نصب کنید. برای تعیین کابل مورد نیاز به نیاز منطقه و مصرفکنندگان توجه کنید تا بعدا به مشکل برنخورید.
-
مرحله دوم: محاسبه میزان کابل مورد نیاز
در مرحله بعدی کابل کشی با کابلهای آلومینیومی خودنگهدار باید میزان کابل مورد نیاز را محاسبه کنید و موانعی که در مسیر عبور کابل و نصب آن وجود را برطرف کنید تا محیط کابلکشی آماده باشد و بتوانید میزان دقیق کابل را تهیه کنید.
-
مرحله سوم: نصب کابل
کابلهای خودنگهدار باید با دقت بالایی در مسیرهای تعیین شده یعنی در لوله، کانال و جعبه کابل نصب شوند. یک نکته مهم برای کابل کشی این است که از اتصال دهندههای سر تیرهای برق استفاده کنید و حتما انتهای هر خط انتقال برق، یک اتصال دهنده پایانی نصب کنید. در نهایت بعد از اینکه کار نصب کابلها به پایان رسید، از صحت و عملکرد آنها مطمئن شوید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.