امروزه ورود به حرفه جذاب و هیجانانگیز باریستایی آرزویی دست یافتنی است. در تعریف کلی باریستا میتوانیم بگوییم که در کافیشاپ یا کافه مسئولیت تهیه انواع نوشیدنیهای بر پایه قهوه را بر عهده دارد. واژه باریستا یک واژه ایتالیایی است و برای اشخاصی کاربرد دارد که نوشیدنیهایی سرد و گرم نظیر قهوه و اسپرسو را تهیه میکنند. حال برای آشنایی بیشتر شما با حوزه کاری فعالان این شغل شرح وظایف باریستا، ویژگیها، دورههای آموزشی مورد نیاز و درآمد شاغلین این حرفه را بهطور کامل بررسی میکنیم.
باریستا کیست؟ وظایف باریستا چیست؟
باریستا به فردی گفته میشود که وظیفه تشخیص قهوه باکیفیت، آسیاب کردن قهوه، تعیین میزان قهوه مورد نیاز کافه و نیز تهیه نوشیدنیهای سرد و گرم بر پایه اسپرسو را بر عهده دارد. این سِمَت شغلی هرچند هنوز بهطور رسمی شناخته نشده، اما در اغلب کافههای امروزی اهمیت بسیار زیادی دارد.
پوشش باریستاها غالباً با سایر کارکنان کافیشاپ فرق دارد. باریستاها معمولاً با یک جلیقه یا ژاکت از سایر پرسنل متمایز میشوند. یک باریستای حرفهای باید از ذائقههای مشتریان خود بهطور کامل مطلع باشد و در حقیقت همین ویژگی باعث میشود که کافه مربوطه مشتریان زیادی داشته باشد.
آموزشهای ضروری این حرفه
شیوه آموزش باریستایی به این صورت است که افراد غالباً باید در محیطهای آموزشگاهی مانند آکادمی کافه نیرو آموزش بینند. البته دیده شده که کافهها معمولاً باریستاهای مبتدی و بیتجربه را استخدام میکنند و متناسب با مقررات خود، آنها را آموزش میدهند که این اتفاق هزینهها و گاها ضرر و زیانهای زیادی را برای کافیشاپها دربر دارد. حال در ادامه برخی از مواردی که یک باریستا در طول آموزش یاد میگیرد را توضیح میدهیم.
باریستا چه چیزهایی باید بداند!
– تمیز نگهداشتن محیط و وسایل مورد نیاز کار
ازجمله قوانینی که یک باریستای حرفهای باید همواره در نظر داشته باشد این است که محیط کار خود و همچنین ابزارهایی که مورد استفاده قرار میدهد را بهطور مرتب و پیوسته تمیز کند. ازاینرو باریستاها به محض شروع دوره آموزشی نحوه کار با دستگاههای کافه و نیز چگونگی تمیز کردن محیط کار را آموزش میبینند.
– شناخت آیتمهای منو
از دیگر مواردی که یک باریستا باید حتماً از آن آگاهی کافی داشته باشد این است که انواع نوشیدنیها و دسرهای درج شده در منو را بهخوبی بشناسد تا در صورت لزوم بتواند مشتریان را بهدرستی راهنمایی کند. در حقیقت شناخت و تسلط کافی به منوی کافیشاپ یکی از الزاماتی است که فرد باریستا باید حتماً آن را آموزش ببیند.
– دقت کردن به تاریخمصرف و میزان کیفیت مواد مورد استفاده
باریستاها باید بتوانند کلیه مواد مصرفی نظیر شکر، قهوه، پودر کاکائو و همچنین ابزارهای کاری مانند قهوه ساز، میکسر و غیره را از لحاظ کیفیت و مرغوب بودن مورد بررسی قرار دهند تا از مشکلات احتمالی مانند استفاده ناآگاهانه از مواد بیکیفیت و آلرژیزا جلوگیری کنند. به همین دلیل این موارد نیز ازجمله ضروریاتی هستند که باریستاها در شروع کار خود یاد میگیرند.
– نحوه برخورد با مشتری
میزان مشتریان یک کافه تا حدود زیادی به نحوه رفتار و کیفیت کار باریستا بستگی دارد. ازاینرو فردی که در این سمت مشغول است باید بداند که چگونه با مشتریان تعامل داشته باشد و در صورت انتقاد یا شکایت، با رفتاری مؤدبانه و حرفهای پاسخگوی آنها باشد.
میزان حقوق یک باریستا چقدر است؟
میزان درآمد باریستاها به نحوه استخدام و مقررات محیطی بستگی دارد که در آن فعالیت میکنند؛ بهعبارتدیگر برای باریستاها این امکان وجود دارد که بهصورت پارهوقت، تماموقت، ساعتی یا نیروی رسمی اشتغال داشته باشند. بااینوجود تجربه، مهارت و کیفیت کار یک باریستا میتواند نقش تعیینکنندهای در جایگاه و همینطور میزان حقوق او داشته باشد. البته با توجه به اهمیت شغل باریستا در کافیشاپها اغلب کارفرمایان برای شاغلین آن، حقوق مناسبی در نظر میگیرند. با تمام این اوصاف معمولیترین دستمزد شاغلین حرفه باریستا غالباً بر اساس قوانین اداره کار پرداخت میشود.
دقت داشته باشید که میزان حقوق یک باریستا باید بهصورت دقیق در متن قرارداد نوشته شود. همچنین اگر پورسانت یا تعهد مالی دیگری میان طرفین برقرار شود باید جزئیات آن در متن قرارداد نوشته شود.
ویژگیهای شخصی و مهارتهای مورد نیاز یک باریستا
همانطور که اشاره شد مهمترین وظیفه باریستا در یک کافه تهیه قهوه است؛ بنابراین برای اینکه بتواند به مشتریان خود قهوه خوشطعم و مطلوب تحویل دهد و از طرف دیگر قادر باشد مطابق نوع قهوه، رست و آسیاب آن، میزان آب، زمان و فشار دمای مناسب برای آن را در نظر بگیرد باید حتماً به مهارتهای لازم برای این کار مسلط باشد. درواقع این توانایی و قابلیتهای یک باریستا است که باعث میشود در مقایسه با سایر همکاران خود جایگاه و موقعیت رضایت بخشی داشته باشد. حال در ادامه ویژگیهای الزامی برای یک باریستا را بیان میکنیم.
ویژگیهای مهم و ضروری برای باریستایی
- توانایی استفاده درست از دستگاه اسپرسو
- تهیه قهوه مطابق با درخواست مشتریان
- برخورداری از نظم و انضباط شخصی در محیط کار
- پرانرژي و شوخطبع بودن
- منعطف بودن و برخورداری از توانایی تحمل محیطهای شلوغ و دارای شرایط نامناسب
- رعایت دقیق و جزئی نکات ایمنی و بهداشتی
- شناخت روحیه و خصوصیات اخلاقی مشتریان و ارائه رفتاری متناسب با آنها
- انجام دستورالعملها و وظایف طبق قوانین و مقررات تعریف شده
- توانایی کار بهصورت تیمی در محیطهایی همچون کافیشاپ
- توانایی مدیریت و کنترل مسئولیتهای محول شده
- برخورداری از روحیه اجتماعی بالا
وظایف باریستا در کافه شامل چه مواردی میشود؟
ممکن است شرح وظایف باریستا برای افرادی که در این سمت اشتغال دارند با توجه به شرایط و مقررات داخلی کافه مورد نظر، متفاوت باشد. بااینحال میتوان موارد زیر را بهصورت خلاصه نام برد.
- سرو کردن انواع نوشیدنیهای گرم و سرد منو
- آماده کردن سفارشهای مشتریان مطابق علایق و درخواست آنها
- مدیریت و سرپرستی محیط کافه و سایر نیروهای تحت امر
- بهکارگیری روشها و تکنیکهای کاربردی جهت بهبود کیفیت ظاهری و همچنین طعم نوشیدنیها
- نظارت و کنترل بر مواد مصرفی و همچنین سفارشهای مشتریان
- پاسخگویی به انتقادات و نظرات مشتریان در محدوده وظایف باریستا
چه افرادی برای شغل باریستا مناسب هستند؟
قطعاً شغل باریستا میتواند برای هر فردی (خانم یا آقا) که به فعالیت در فضاهای هنری همچون کافیشاپها علاقهمند است، انتخابی جالب و مناسبی باشد. بهبیاندیگر در طول روز عمده فعالیت یک شخص باریستا در ارتباط با آدمهای مختلف و قهوه است. ازاینرو افرادی که به این دو مورد علاقهمند باشند میتوانند با شرکت در دورههای آموزشی باریستا و کسب مهارتهای لازم این حرفه فعالیت خود را بهصورت جدی شروع کنند.
حال در ادامه به بیان شرح وظایف یکی دیگر از شاغلان کافهها یعنی کمک باریستاها میپردازیم.
وظایف کمک باریستا چیست؟
کمک باریستا به فردی گفته میشود که بهعنوان دستیار باریستا فعالیت دارد. معمولاً در کافیشاپهای بزرگ و شناختهشده تنها یک باریستا نمیتواند پاسخگوی نیاز مشتریان باشد و ازاینرو باریستا دارای دستیارانی خواهد بود که با توجه به دستورالعملهای ارائه شده از سوی او، مسئولیتهای خود را انجام میدهند. ازجمله وظایف کمک باریستا عبارتاند از:
- آسیاب، مخلوط و دم کردن قهوه
- خرید مواد مصرفی مورد نیاز کافه
- تمیز کردن دستگاهها و محیط کار
- گرفتن سفارشهای مشتریان
- بستهبندی غذاها و نوشیدنیهای سفارش داده شده
ابعاد حقوقی حرفه باریستایی
فعالیت در شغل باریستایی نیز همانند بسیاری از مشاغل دیگر به توانایی و مهارتهای مختص خود نیاز دارد. درواقع میتوان گفت این توانایی و مهارتها تضمینکننده موفقیت شاغلین این موقعیت کاری هستند. ازاینرو به افرادی که قصد اشتغال در شغل باریستا را دارند پیشنهاد میکنیم در وهله اول حتماً بهصورت حرفهای آموزشهای لازم را کسب کنند.
همچنین آگاهی از نکات حقوقی حرفه مذکور نیز میتواند در نحوه عملکرد شما تأثیر بسیار مطلوبی داشته باشد.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.