تعریف درب: درها در واقع یک ساختار حرکتی را ایجاد مینمایند که بتوان به راحتی به یک مکان بسته مثل رستوران و غیره وارد شد و وارد و یا خارج شد. معمولا مهمترین منظور به کارگیری و ایجاد نمودن یک در، تسهیل در رفت و آمد است.
گذری بر قدمت درها از زمانهای پیشین تاکنون
مورخان برای اولین بار در سرزمین مصر با آثاری که از جنس چوب بودند مواجه شدند مصریها در زمانهای قدیم تصور مینمودند دربها دارای مفهومهای خاصی هستند. مثلا برخی بر این باور بودند که دربها محلهایی هستند جهت عبور به سرزمینی دیگر و غیره. ضمن آنکه دربها در مصر باستان قابل تطبیق با منطقه خشک آن بودند.
اکنون میخواهیم ببینیم جنس درهای قدیمی از چه چیزهایی بوده است؟
جنس درهایی که در زمانهای اولیه وجود داشت چوبی بود که چوب به کار رفته در ساخت درها میتوانست از انواع درختها استخراج شود از قبیل چوب درخت گردو، سرو و غیره. اما با گذشت زمان دربها از آهن او سنگها ساخته میشدند که ابتدا در ساخت معابد به کار گرفته میشدند. در برخی از مناطق بسته به نوع مواد موجود جنس به کار رفته در ساختار دربها متفاوت بود. برای مثال در منطقهای به نام حوران واقع در سوریه، جنس رایج به کار رفته در انواع در تا مدت ها سنگ بوده است که این مهم را با تامل در آثار باقی مانده از درهای این سرزمین در مییابیم. در محلی به نام اترور یا که اکنون همان ایتالیا میباشد آثار زیادی از درهای سنگی مشاهده گردیده است. از جمله کشورهایی که به ساخت انواع در میپرداختند کشورهای روم و یونان بودند. همچنین در رم در ساخت درهای معبدها و نیز کلیساها طرحهایی از جنس فلز و یا برنز به کار میرفت. برای مثال درهای لاتران که نام یک کلیسا در رم میباشد از جنس فلز برنز هستند.
به نظر شما در های پیشرفتهتر و در واقع درهای خودکار از چه قرنی رایج شدند؟
در قرن نخست میلادی بود که فردی مصری به نام هرون اسکندرانیه لقب داشت. پس از او، رفته رفته نوع جدیدتری از درهای اتوماتیکی به وسیله فردی عرب الجزایری به دنیا معرفی شد. قرون وسطی نیز دورهای بود که نوع دیگری از عناصر در ساخت درها به کار گرفته میشد. برای مثال از عنصر برنزدر ساخت و سازهای خود استفاده مینمودند. آثار به جای مانده از درهایی که از نوع برنز هستند حاکی از این است که بقایای موجود مربوط به قرون ۱۲ و ۱۱ میباشند. بعدها تصمیم گرفتند در طراحی و ساخت دربها از عنصر فلز استفاده نمایند. این عنصر دارای فوایدی چند منظوره بود از قبیل تضمین استحکام بیشتر و نیز زیباتر نمودن نمای ظاهری.
در بعضی کشورها در ساخت درها از نقوش خاص بهره میگرفتند نظیر طرحهای دارای اشکال مختلف برگ گیاهان، برخی پرنده ها و … نمادهایی از این قبیل. این طرحهای خاص ویژه کشور ایتالیا بودند که در ورودیهای مختلف آن نصب میشدند؛ ورودی شرقی و غربی. برخی از طرحهای به کار رفته در کتب مقدس نیز در طراحی دربها مورد استفاده قرار میگرفتند. از دیگر دورههایی که درها دارای معماری مختلف بودند میتوان به دوره رنسانس اشاره کرد. به نظر شما در این دوره درها به چه صورتی طراحی میشدند؟ در این زمان معماری درها بدون وجود طرحهای پیچیده بود بنابراین خبری از تنوع نقوش نبود و به یک طراحی ابتدایی اکتفا شده بود. این در حالی بود که درست در نقطه مقابل دوره رنسانس ایتالیا، در کشورهایی مثل آلمان و فرانسه نوع طراحی درها فانتزیتر و دارای طراحی گستردهتر بود دلیل این پیچیدگی نقوش هم یک روش حرفهای ظریف کاری بود به نام حکاکی.
از نظر شما در به چه معناست؟
ممکن است با اشکالی به شکل چهار ضلعی مواجه شده باشید که از مواد مختلف ساخته شده باشد به این اشکال درب یا در میگویند. حال این مواد مختلف چه چیزهایی میتوانند باشند؟ از مواد ساده از قبیل فلزها، چوب و غیره گرفته تا موادی پیچیدهتر همانند شیشه و غیره.
آیا میدانید فایدهای درها چیست؟
درها بر روی دیوارها تعبیه میشوند و باعث میشود که تردد افراد به محل تسهیل گردد به این طریق که با کمک لولاهای به کار رفته در آن و نیز به کمک دستگیرهها. البته تنها در دربهای معمولی میتوانند جهت ورود و خروج دستگیره را به کار ببرند.
گذری بر پیشینه درها در ایران
به نظر شما در چه دورهای ایرانیها برای اولین بار با مفهوم در آشنا شدند؟ در واقع استفاده از اولین و با قدمتترین درها مربوط به زمان سلسله مادها بر میگردد که در آن زمان استفاده از درهای چوبی رایج بود. یکی دیگر از با قدمتترین نوع درها برمیگردد به همزمانی شروع مذهب اسلامی در ایران که این در از آثار بر جای مانده از آن دوره میباشد که آثار آن در شهر یزد موجود است.
اکنون میخواهیم ببینیم در طراحی درها از چه چیزهایی استفاده میشود به نظر شما امروزه همچون گذشته از موادی مثل فلزات، آهن، سنگ ها و غیره استفاده میشود؟
طبیعی است که با پیشرفت روز افزون تجهیزات، نوع مواد به کار رفته در تولید درهای مدرن نیز متفاوتتر است. برای مثال به طور کلی امروزه از انواع چوبهای ساده و یا چوبهای دارای روکشها استفاده مینمایند این در حالی است که از ام دی اف ها در طراحی و تولید درها استفاده میشود. اما این چوبها از چه درختی میتوانند استخراج شوند؟ از چوب انواع درخت میتوان بهره برداری کرد از جمله چوب درختهای افرا،سرو و غیره. گفتیم که در طراحی درها میتوان از ام دی اف ها نیز بهره گرفت .
اکنون به شرح این برآیند میپردازیم؛ ام دی اف ها در واقع از فیبرهایی که به صورت فشرده درآمده اند ساخته میشوند پس مواد تشکیل دهنده ام دی اف مادهای به نام فیبر میباشد. پس از اجرای طرح ام دی اف میتوانیم بسته به نظر متقاضی جهت زیبایی و جلا بخشیدن به ام دی اف از انواع روکش ها و سایر موارد این چنینی استفاده نماییم.
به نظر شما درهایی که از جنس چوب هستند دارای چه اجزا و ویژگیهایی هستند ؟
در های چوبی از اجزای مختلفی به وجود آمده اند از جمله رویه، کلاف ها، شبکه داخلی. اکنون به تشریح هر یک میپردازیم ؛ جنس رویه از موادی مثل ام دی اف و موادی که در تزیین نمودن درها جهت زیباتر شدن این نما به کار میروند میباشد. کلاف ها بخش مهم درها هستند که دارای بخشی به نام شبکه داخلی است. در قسمت بالای شبکه رویه تعبیه شده است. لنگه بخش دیگری از درب ها میباشد که قسمت حرکت کننده درها است.
آیا میدانید از انواع در ها و انواع کرکره های خودکار در چه مناطق و مراکزی استفاده میشود؟ این دو از فناوری های کاربردی می باشد و با توجه به روند همگام با تکنولوژی در جای جای جهان به کار گرفته میشوند. به دلیل همین تکنولوژی مدرن و پیشرفته به کار رفته در آنها قادرند در تمامی محلها از جمله محل های کوچک و بزرگ هم چون؛ فروشگاه ها، بانک ها، مزون ها و غیر مورد توجه واقع شوند.
در ادامه می خواهیم شما را با مفهوم تاریخچه و قدمت طرحهای خودکار آشنا نماییم
از زمانهای قدیم در ابتدا کشور یونان جرقه ی ایده ساخت در های پیشرفتهتر به نام اتوماتیک به ذهن شخصی که اسکندریه هارون نام داشت رسید او از روش گرما دادن به آب برای ساخت درهای معابد استفاده نمود.
آیا تاکنون به پاسخ این سوال اندیشیدهاید که درهای اتوماتیک اولیه نخستین بار در چه کشوری رایج شد و ایده ساخت آنها از کجا آغاز شد؟
همان طور که در قسمت پیشینه درهای اتوماتیک کلیاتی را عنوان نمودیم برای نخستین بار این درها در کشور یونان به کار گرفته شدند اسکندریه شخصی یونانی بود که برای این ایده از قرقره و طناب استفاده کرد اما بعدها دو فرد به اسم رایموند و روبی اختراعی به نام ساخت دستگاهی که در آن چشم الکترونیکی به کار رفته بود را به اسم خود ثبت نموده اند. فایده و کارایی این سیستم تسهیل در باز و بسته شدن درهای خودکار بود.
حال با ذکر نمودن مقدمهای که در بالا آمد میخواهیم بدانیم نخستین در های خودکاری که از سیستم چشم های الکترونیک یا همان آشکار ساز حرکت استفاده نمودند در چه سالی و توسط چه کسانی رایج شدند؟
۱۹۵۴ اولین سالی بود که مردم به دنبال راهکاری جهت کنترل و صرفه جویی در مصرف انرژی میگشتند. در میان این جستجو ها زوجی به اسم هوآید و هارتن توانستند درهایی را بسازند که وقتی افراد جلوی درب قرار میگرفتند به شکل خودکار شروع به باز و بسته شدن میگردند. پس از آن در ۵ سال اولیه اجرای این ایده مراکز مختلفی مثل هتلها و غیره از این تکنولوژی استفاده نمودند.
بعدهاعطا یعنی حدود ۱۶ سال پس از گذشت طرح ایدهی آن زوج تکنولوژی سنسور مطرح شد و کم کم به شکل فراگیر به وجود آمد مانند دربهای اتوماتیک آچیلان در اکنون با گذشت سالیان دراز از اجرای این ایده حتی افرادی که دارای محدودیت حرکتی هستند از قبیل افراد معلول به راحتی میتوانند از این سیستم پیشرفته موجود در درهای خودکار استفاده نمایند حال با گذشت سالها از ابداع تکنولوژی در های اتوماتیک به نظر شما در های مدرن که اکنون مورد استفاده قرار میگیرند چه پیشرفتهایی داشته است؟
هم اکنون در کنار پیشرفت روند درهای خودکار ، انواع کرکره برقی که به صورت اتوماتیک عمل مینمایند و نیز انواع درهای این چنین و مواردی از این قبیل که قادر به عملکرد خودکار هستند به کار گرفته میشوند و دیگر استفاده از آن به شکل گسترده در جهان قابل مشاهده است.
آشنایی با سنسور حرکتی
دهه ۱۹۹۰ سنسورهایی با نام مادون قرمز ابداع شدند که برای اولین بار قابلیت این سیستم در درهای خودکار یا اتوماتیک به کار گرفته شد. هم اکنون با پیشرفت فناوری درهای اتوماتیک که از سنسور مادون قرمز برخوردارند در اکثر مکانهای بزرگ و کوچک دیده میشود و روند و نوع کارکردشان بدین نحو است که کافی است به سمت آن حرکت نمایید در به طرزی شگفت شروع به باز شدن جهت ورود مینماید و وقتی قصد خروج از محل را دارید باز هم در به صورت خودکار میبندد .