آیا تا به حال بیدلیل احساس استخوان درد، حالت تهوع، و کاهش وزن را داشتهاید؟ افزایش آنزیمهای کبدی، اغلب نشان دهنده التهاب یا آسیب به سلولهای کبدی است. علت این موارد ممکن است به دلایلی نظیر: سلولهای کبدی ملتهب یا آسیب دیده باشند. اگر هرکدام از علائم را دارید، بهتر است حتما آزمایش ALP را در الویت قرار بدهید. اگر قصد دارید تا بیتر در ارتباط با آزمایش ALP بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
ALP در آزمایش خون چیست؟
برای پاسخ به پرسش” ALP در آزمایش خون چیست؟” میتوان گفت، این آزمایش، میزان ALP را در خون شما اندازه گیری میکند. Alkaline Phosphatase، آنزیمی است که در سراسر بدن یافت می شود، اما بیشتر در کبد، استخوانها، کلیه و دستگاه گوارش وجود دارد.
هنگامی که کبد آسیب میبیند، phosphataseممکن است به جریان خون نشت کند. سطوح بالای ALP میتواند نشان دهنده بیماری کبد یا اختلالات استخوانی باشد. اگرچه محققان عملکرد آلکالین فسفاتاز را در چندین دهه مطالعه کردهاند، اما هنوز عملکرد دقیق ALP را نمیدانند. این حال، محققان معتقدند که برای چندین فرآیند مختلف مهم است.
ALP در اندامهای زیر وجود دارد:
- مجرای صفراوی
- استخوان
- کلیه
- روده
سطوح غیر طبیعی ALP در خون شما، میتواند منعکس کنندهی آسیب به بافت یا اختلال در فرآیندهای طبیعی بدن باشد.
مهمترین علايم بیماری کبدی
برخی از علائم بیماری کبد عبارتند از:
- حالت تهوع و استفراغ
- داشتن ادرار تیره رنگ یا مدفوع روشن
- کاهش وزن بیدلیل
- خستگی
- تورم در بازو یا پا
- تهوع و استفراغ
- کاهش وزن
- خستگی
- ضعف
- زرد شدن پوست و چشمان
- تورم و درد در شکم
- ادرار تیره رنگ و مدفوع روشن
- خارش مکرر
- افزایش فراوانی شکستگی استخوان
تفسیر آزمایش ALP چگونه انجام میشود؟
در تفسیر آزمایش Alkaline Phosphatase، میتوان گفت که سطوح بالای Alkaline Phosphatase ممکن است به این معنی باشد که کبد شما آسیب دیده یا نوعی اختلال استخوانی دارید.
بیماریهای مرتبط با سطوح بالای ALP
سطوح بالای آلکالین فسفاتاز در کبد می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:
- سیروز
- هپاتیت
- انسداد مجرای صفراوی
- مونونوکلئوز، که گاهی اوقات می تواند باعث تورم در کبد میشود.
چندین نوع دیگر از آزمایش خون وجود دارد که عملکرد کبد شما را بررسی می کند. اینها شامل آزمایشات بیلیروبین، آسپارتات، آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) است.
محدوده طبیعی آلکالین فسفاتاز (ALP) چقدر است؟
محدوده طبیعی آلکالین فسفاتاز (ALP) در آزمایشگاههای مختلف متفاوت است. یک محدوده رایج بین 44 تا 147 در لیتر (IU/L) است، اما برخی سازمان ها محدوده را بین 30 تا 120 IU/L توصیه میکنند. به همین دلیل، مهم است که گزارش نتیجه آزمایش خود را بررسی کنید تا ببینید محدوده مد نظر آزمایشگاه شما چقدر است.
همچنین، مهم است که توجه داشته باشید، سطوح نرمال آلکالین فسفاتاز با سن و جنس متفاوت است. سطح ALP معمولاً در دوران کودکی و بلوغ به دلیل رشد و تکامل استخوان افزایش مییابد. همچنین سطح Alkaline Phosphatase در مردان کمی بالاتر از زنان است. سطح ALP در سنین بالا دوباره افزایش می یابد.
سطح ALP ممکن است در افراد باردار بالاتر باشد. سطح Alkaline Phosphatase ممکن است به این معنی باشد که مشکل در کبد شما نیست؛ در عوض، میتواند نشان دهنده یک اختلال استخوانی مانند بیماری پاژه استخوان باشد که باعث بزرگ شدن غیر طبیعی، ضعیف و مستعد شدن شکستگی استخوانها شود.
سطوح نسبتاً بالای ALP همچنین ممکن است نشان دهنده شرایطی مانند لنفوم هوچکین، نارسایی قلبی یا عفونت باکتریایی باشد. توجه به این نکته مهم است که سطوح بالا ALP میتواند از نظر شدت متفاوت باشد. سطح بسیار بالای ALP اغلب به این معنی است که شما آسیب کبدی یا اختلال استخوانی دارید. آسیب کبدی نوع متفاوتی از ALP را نسبت به اختلالات استخوانی ایجاد میکند.
سطوح بالای آلکالین فسفاتاز در کبد ممکن است نشاندهنده شرایط زیر باشد:
- کلستاز بارداری: این یک بیماری شایع کبدی است که میتواند در اواخر بارداری ایجاد شود.
- سیروز کبدی: سیروز یک بیماری کبدی در مراحل پایانی است که در آن بافت سالم کبد با بافت اسکار جایگزین میشود و کبد برای همیشه آسیب میبیند.
- هپاتیت: هپاتیت التهاب کبد است. انواع مختلفی از هپاتیت وجود دارد.
- آترزی صفراوی: این یک وضعیت نادر است که زمانی اتفاق میافتد که در لولهها (مجرای) آن خود به خود مسدود شود.
سطوح پایین phosphatase ممکن است نشان دهنده هیپوفسفاتازی باشد. این بیماری، یک مشکل ژنتیکی نادر است که بر استخوان ها و دندان ها تأثیر میگذارد. سطوح پایین این آنزیم در آزمایش خون، ممکن است به دلیل کمبود روی یا سوء تغذیه باشد. برای اینکه بتوانید به پرسش”alkaline phosphatase چیست؟” پاسخ مناسبتری دهید و از سلامتی خود مطمئن شوید، میتوانید در اینباره با پزشک خود مشورت کنید.
آزمایش ALP را در منزل و با هومکا تجربه کنید
بهتر است بدانید که شما میتوانید به جایی که زمان زیادی از روز را برای رفتن به آزمایشگاه و انجام خدمات آزمایشگاهی اختصاص دهید، با هومکا تماس بگیرید و از خدمات آزمایش در منزل بهرهمند شوید. مجموعه هومکا با همکاری بهترین آزمایشگاهها در استان تهران، کرج، شیراز، اصفهان، مشهد، تبریز، رشت و اهواز، همواره مجهزترین و مدرنترین آزمایشگاهها را برای انجام خدمات آزمایش در منزل در اختیار شما قرار خواهد داد. برای درخواست خدمات آزمایش در منزل و تفسیر آنلاین، میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا اینکه با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، اقدام نمایید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.