وقتی نوبت به ارتقاء کامپیوتر میرسد، مادربردی که انتخاب میکنید نقشی اساسی در تعیین عملکرد و قابلیتهای سیستم ایفا میکند. البته خود مادربرد از قطعات مختلفی درست شده که چیپست یکی از آنها است. چیپستها مسیرهای بسیار مهمی هستند که ارتباط یکپارچه بین CPU، GPU، RAM، دستگاههای ذخیرهسازی و تجهیزات جانبی را تسهیل میکنند. نکته حائز اهمیت این است که شرکتهای تولیدکننده چیپست، این قطعات را در انواع گوناگونی تولید میکنند که دو مورد از رایجترین آنها سری b و h اینتل هستند. اگر میخواهید با تفاوت مادربرد سری b و h بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تفاوت مادربرد سری b و h از نظر فنی
مادربرد سری b وh از نظر فنی تفاوتهایی با هم دارند که به بررسی این موارد میپردازیم:
تعداد خطوط PCIe
اغلب مادربردهای سری B تعداد خطوط PCIe بیشتری ارائه میدهند و این امکان را به کاربران میدهد تا از سختافزارهای جانبی بیشتری مانند کارتهای گرافیک، SSDهای M.2 و دیگر دستگاههای توسعه استفاده کنند. در مقابل، مادربردهای سری H معمولا تعداد خطوط PCIe کمتری دارند و برای کاربرانی طراحی شدهاند که به استفاده از تجهیزات جانبی پیشرفته نیاز ندارند و به دنبال سیستمی اقتصادیتر هستند.
تعداد و نوع پورتها
یکی از ویژگیهای مادربردهای سری B پشتیبانی بیشتر از سختافزارهای جانبی است. این ویژگی باعث شده است که تعداد بیشتری از پورتها (USB، HDMI، DisplayPort، و SATA) را ارائه داده و برای کاربرانی که نیاز به اتصالات بیشتری مثل حافظههای جانبی، نمایشگرها دستگاههای ورودی خروجی دارند بسیار کاربردی باشد. اما مادربردهای سری H به دلیل اینکه طراحی اقتصادیتری دارند پورت کمتری ارائه میکنند. این تعداد پورت برای کاربرانی که نیاز به اتصالهای پایه و حداقلی دارند مناسب و کاربردی است.
تعداد اسلاتهای RAM
مادربردهای سری B تعداد بیشتری اسلات RAM دارند که این امکان را به کاربران میدهد تا حافظه RAM بیشتری به سیستم اضافه کنند. این ویژگی برای اجرای برنامهها و پروژههای سنگین بسیار مهم است. اما مادربردهای سری H تعداد کمتری اسلات RAM دارند و بیشتر برای کاربرانی که به ارتقا حافظه نیازی ندارند مناسب هستند.
پشتیبانی از فرکانسهای RAM
مادربردهای سری B فرکانسهای بالاتر و طیف وسیعتری از RAM را پشتیبانی میکنند که این میتواند در بهبود سرعت سیستم و کارایی کلی مؤثر باشد. مادربردهای سری H اکثرا فرکانسهای پایینتر و محدوده کمتری از RAM را پشتیبانی میکنند و برای کارهای سبکتر طراحی شدهاند.
پشتیبانی از DDR3، DDR4 و DDR5
مادربرد سری H با حافظه رمهای DDR3 و DDR4 را ساپورت میکنند؛ در صوتی که چیپستهای سری B با حافظه رمهای DDR4 و DDR5 هماهنگاند.
قابلیت اورکلاک در مادربردهای سری B و H
چیپستهای سری B ممکن است اجازه اورکلاک CPU اینتل را ندهند یا از خطوط PCIe گستردهای (نسبت به سری Z) برخوردار نباشند. با این حال همچنان گزینه خوبی برای بسیاری از کاربران از جمله گیمرها در نظر گرفته میشوند. در حقیقت اگر چه این چیپستها اجازه اورکلاک پردازنده را نمیدهند، اما اکثر مدلهای سری B امکان اورکلاک سایر قطعات را فراهم میکنند.
و اما چیپستهای سری H؛ بیشتر برای پردازندههایی مناسب هستند که نیاز به اورکلاک ندارند. اگر به دنبال اورکلاک کردن پردازنده یا رم هستید، مادربردهای سری H و B نمیتوانند گزینه مناسبی باشند و باید به سراغ سریهایی مانند Z بروید که به طور کامل از اورکلاک پشتیبانی میکنند.
تفاوت مادربرد سری H و B از نظر کاربرد
قطعا برای هر کار و رشتهای باید سری خاصی از مادربرد را خریداری کنید تا نیازهای شما را پوشش دهد.
کاربرد در برنامهنویسی
اگرچه مادربردهای سریB ، بهترین مادربرد برای برنامه نویسی محسوب نمیشوند اما نسبت به سری H گزینه مناسبتری برای انجام پروژههای برنامه نویسی هستند زیرا تعداد بیشتری اسلات RAM و پورتهای توسعه ارائه میدهند. این ویژگیها به برنامهنویسان اجازه میدهد تا از حافظه بیشتری استفاده کرده و همچنین از سختافزارهای جانبی مانند کارتهای گرافیک، درایوهای SSD سریعتر و ابزارهای توسعه پیشرفته بهرهمند شوند.
اگر به دنبال بهترین مادربرد برای برنامه نویسی هستید میتوانید به سایت های معتبر که تلاش میکنند تا با ارائه مقالات جامع و بهروز، به کاربران فارسیزبان کمک کنند تا درک بهتری از تحولات سریع دنیای فناوری داشته باشند و تصمیمات بهتری در انتخاب و خرید محصولات دیجیتال بگیرند، مراجعه کنید.
کاربرد در گیمینگ و گرافیک
مادربردهای سری B به دلیل پشتیبانی از تعداد بیشتری خطوط PCIe و پورتهای بیشتر، امکان اتصال کارتهای گرافیک پیشرفته و تجهیزات جانبی پرسرعت را فراهم میکنند. این قابلیتها به گرافیستها و گیمرهای حرفهای اجازه میدهد تا از سختافزارهای بهینهتر و قدرتمندتری بهرهمند شوند و تجربه بهتری از بازیها یا کارهای گرافیکی سنگین داشته باشند. از سوی دیگر، مادربردهای سری H برای این موارد مناسب نیست.
کاربرد در سرورها و سیستمهای پایدار
مادربردهای سری B به دلیل امکانات بیشتر مانند پشتیبانی از حافظههای RAM با ظرفیت بالاتر و پورتهای متعدد برای اتصال تجهیزات جانبی، انتخاب مناسبتری برای استفاده در سرورها و سیستمهای پایدار، هستند. این ویژگیها به مدیریت بهتر منابع سرور، مقیاسپذیری و پایداری در بارهای کاری سنگین کمک میکند. مادربردهای سری H برای سرورها و سیستمهای پایدار مناسب نیستند زیرا قابلیتهای محدودی دارند.
مادربرد سری b و h از نظر قیمت فرق دارند؟
در حقیقت چیپستهای سری H جزو سریهای اقتصادی ساخت شرکت اینتل هستند و قیمت بسیار مناسبتری نسبت به سایر چیپستهای اینتل دارند. شرکت اینتل هنگام طراحی این چیپستها، کاربردی بودن و قیمت مقرونبهصرفه را سرلوحه کار خود قرار داد. به همین خاطر است که همه افرادی که به دنبال یک سیستم با قیمت عالی و کارآیی خوب هستند میتوانند این چیپستها را انتخاب کنند. البته اینتل برای پایین نگه داشتن قیمت، مجبور به حذف برخی از ویژگیها و قابلیتهای پیشرفته در این سری شد. بنابراین اگر کاربر حرفهای هستید، شاید سری H نتواند انتظارات شما را برآورده کند.
در مقابل چیپستهای سری B در رنج قیمتی متوسط هستند ک قابلیتهای مناسب و پیشرفتهتری را ارائه میدهند. این چیپستها همچنین تعادل خوبی را بین هزینه و عملکرد برقرار میکنند و همین عامل باعث شده که بسیار پرطرفدار و محبوب باشند.
سوالات متداول
آیا مدل چیپست مادربرد هنگام خرید اهمیت دارد؟
بله مدل چیپست مادربرد اطلاعات کاملی در خصوص امکانات مادربرد و تواناییهای آن در اختیارتان قرار میدهد. برای مثال مدل چیپست، مشخص میکند که چیپست در چه سطحی از پیشرفته بودن قرار دارد، قیمت حدودی آن چقدر است و نسل آن کدام است. همچنین چیپست مشخص میکند که آیا مادربرد قابلیت اورکلاک شدن را دارد یا نه.
آیا وجود چیپست مادربرد برای کار کردن سیستم ضروری است؟
بله، چیپست مادربرد ارتباط مادربرد با سایر قطعات را میسر میکند و بدون آن عملا کار کردن سیستم ممکن نیست.
انواع گوناگون چیپستهای مادربرد کدام هستند؟
شرکت AMD و اینتل هر دو اقدام به تولید و عرضه چیپستهای مادربرد متنوعی کردهاند. معروفترین چیپستهای شرکت اینتل با حروف H، B، Z و X عرضه میشوند. این در حالیست که معمولا چیپستهای مادربرد AMD با حروف A، B و X به فروش میرسند.
نتیجهگیری
انتخاب بین مادربردهای سری B و H به نیازهای کاربر بستگی دارد. اگر شما به دنبال سیستمی با قابلیت ارتقا بیشتر، پشتیبانی از سختافزارهای جانبی قدرتمند و حافظه RAM بالاتر هستید، سری B انتخاب بهتری است. در مقابل، سری H با طراحی سادهتر و قیمت اقتصادیتر، برای کاربرانی که نیاز به یک سیستم کارآمد و پایدار بدون نیاز به ارتقاهای پیچیده دارند، گزینهای مناسبتر است.