برج خنک کننده دستگاهی کاربردی برای دفع حرارت و ایجاد برودت است که در کارخانه ها، پالایشگاه ها، چیارهای آبی سیستم تهویه مطبوع ساختمان های بزرگ و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. درواقع برج خنک کننده نوعی مبدل حرارتی است که با برقراری تماس بین هوا و آب، گرمای آب را دفع می کند و دمای آن را پایین می آورد.
دماتجهیز سالهاست در زمینه سیستم های تهویه مطبوع و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی فعالیت دارد و برج خنک کننده یکی از این محصولات است. با دانش فنی و تجربه بالای موجود در دماتجهیز، برجهای خنک کننده این برند با کیفیت بسیار بالایی تولید و به کشورهای غرب آسیا صادر می شود. در ادامه کاربرد، نحوه عملکرد، مزایا و انواع برج خنک های کننده را به شما توضیح می دهیم.
کاربرد برج خنک کننده دماتجهیز
در بیشتر کارخانه ها و فرایند های صنعتی دفع گرمای تولید شده یکی از موضوعات مهم برای ادامه فعالیت است. برای انجام این کار معمولا از آب برای انتقال حرارت استفاده می شود تا گرمای اضافه را از سیستم خارج کنند. در گذشته از آب موجود در طبیعت مثل رودخانه ها برای این منظور استفاده می شد. به این صورت که آب رودخانه از سیستم عبور کرده و بعد از جذب گرمای اضافه، دوباره به بستر رودخانه باز می گشت و یا در فاضلاب تخلیه می شد.
با گذر زمان هزینه تامین آب به شکل چشمگیری افزایش یافت و با در نظر گرفتن مشکلات اکولوژیکی، قوانین حفاظت از محیط زیست هم بسیار سخت گیرانه تر شد. با وجود این شرایط دیگر استفاده از منابع آب طبیعی معمولا غیرقابل انجام و حتی مقرون به صرفه نبود و درنتیجه سیستم های خنک کننده نظیر برج خنک کننده برای دفع گرمای اضافی واحدهای صنعتی و ساختمان های مسکونی وارد میدان شدند.
عملکرد برج خنک کننده
از لوله ورودی، آب تغذیه که ممکن است آب چاه، آب شهری یا هر منبع دیگری باشد، وارد برج خنک کننده می شود و پس از انجام فرایند تبریدی، آب با دمای مورد نظر از لاین خروجی خارج می گردد.
اما در برج خنک کننده چه اتفاقی می افتد و برج خنک کننده چگونه دمای آب ورودی را کاهش می دهد؟
کاهش دمای آب ورودی بر اساس تبادل حرارت بین آب و هوا صورت می گیرد. می دانیم که آب برای تبخیر به گرمای زیادی نیاز دارد و برج خنک کننده بر اساس این موضوع عمل می کند.
مقدار بسیار کمی از آب با دریافت بیشترِ گرمای آن به بخار تبدیل می شود و این گرما و بخار آب توسط فن از برج خنک کننده خارج می گردد. در نتیجه آبی که در مخزن دستگاه باقی می ماند با از دست دادن گرمای اضافه، دمای کمتری خواهد داشت.
حال بصورت عملیاتی این اتفاق چگونه رقم می خورد؟
آب مخزن توسط یک پمپ به سمت نازل ها که در قسمت بالای برج خنک کننده قرار دارند، پمپاژ می شود. سپس آبِ پمپاژ شده، توسط نازلها به صورت قطره ای روی پکینگ هایی که بین نازل و مخزن برج خنک کننده قرار دارند، می ریزد.
در همین حال هوای درون برج خنک کننده که گرمای بیشتری دارد به سمت بالا حرکت می کند و در مسیر با قطرات آبی که روی پکینگ ها قرار دارند، برخورد می کند. این موضوع باعث تبخیر قسمت کمی از این قطرات می شود. با این تبخیر سطحی که در قطرات آب اتفاق می افتد، آنچه از این قطرات به صورت مایع باقی می ماند بیشتر گرمای خود را از دست داده، خنک می شود و با دمای کمتری به مخزن دستگاه باز می گردد.
تا به اینجا اصول فرایند خنک سازی آب در برج خنک کننده را فهمیدیم اما حالا دو سوال دیگر به ذهن می رسد:
اول اینکه پکینیگِ برج خنک کننده چیست و چه وظیفه ای را بر عهده دارد؟
و دوم اینکه جریان هوای گرم از پایین به بالا، برای تخلیه گرمای اضافی و بخارآب چگونه اتفاق می افتد؟
در پاسخ به سوال اول باید بگوییم که طبق قوانین فیزیکی هرقدر سطح تماس آب با هوا بیشتر باشد، تبخیر سطحی و در نتیجه انتقال حرارتِ بیشتری صورت می گیرد. بنابراین ما در تولید برج های خنک کننده برای افزایش بازدهی باید طراحی را بگونه ای انجام دهیم که سطح تماس آب با هوا بیشتر باشد. برای این منظور از پکینگ استفاده می شود.
در گذشته و در نمونه های اولیه برج های خنک کننده از چوب، پوشال و سفال برای این منظور استفاده می شد اما با پیشرفت تکنولوزی جنس پکینگ ها هم تغییر کرد.
امروزه دماتجهیز برای افزایش بازدهی و توان سرمایشی برج های خنک کننده معمولا از پکینگ ها یا سطوح خنک کننده از نوع لانه زنبوری و از جنس پی وی سی استفاده می کند.
موضوع دیگری هم که در افزایش بازدهی ناشی از سطوح خنک کننده (یا پکینگها) مهم است، ابعاد آنهاست که تاثیر مستقیم با میزان سطح مشترک و مدت زمان تماس آب با هوا دارد. با توجه به محدودیت فضای درون تجهیز باید اندازه بهینه برای سطوح خنک کننده در ساخت برج خنک کننده در نظر گرفته شود.
حال به پاسخ سوال دوم می پردازیم. جریان هوا چگونه ایجاد می شود؟
برای تماس بیشتر آب و هوا و همینطور انتقال حرارت از آبِ درون مخزن به هوای بیرون، نیاز به جریان هوا داریم.
به همین دلیل کناره های بدنه برج خنک کننده دارای قسمتهای باز لووردالر (lover) برای ورود هوای تازه است. هوا از بدنه دستگاه وارد می شود و زمانی که قطرات آب توسط نازل و پکینگ به پایین می ریزند، این هوای تازه رو به بالا جریان پیدا می کند و گرمای قطرات آب را با خود به خارج از سیستم هدایت می کند.
جریان رو به بالای هوا در برج خنک کننده به دو صورت اتفاق می افتد. اولا هوای نزدیک به برج خنک کننده که ارتفاع کمتری دارد، گرم تر و در نتیجه سبکتر است. بنابراین هوای گرم بصورت طبیعی به سمت بالا جریان پیدا می کند.
با این وجود باز هم برای افزایش بازدهی نیاز به افزایش سرعت جریان هوا داریم. به این منظور یک فن تهویه هوا بالای برج خنک کننده قرار می گیرد که بصورت مکانیکی هوای ورودی از دریچه های روی بدنه دستگاه را از درون برج خنک کننده به سمت بالا می کشد و به این ترتیب جریان هوای قابل قبولی را ایجاد می کند.
تعمیر و نگهداری برج خنک کننده
کارکرد برج خنک کننده هم مانند تمامی سیستم ها و تجهیزات مکانیکی دیگر در طول مدت بهره برداری برای دستگاه استهلاک ایجاد می کند که به مرور زمان می تواند عملکرد دستگاه را تحت تاثیر قرار دهد.
در برج خنک کننده به دلیل تبخیر آب، غلظت مواد محلول در آب افزایش پیدا می کند و این موضوع باعث بروز رسوب در منافذ و تجهیزات برج خنک کننده مانند پکینگ ها، انشعابات سیستم نازل و افشانک ها می شود. این مسئله می تواند باعث کاهش چشمگیر بازدهی و یا آسیب جدی به تجهیزات داخل برج خنک کننده شود. نتیجه آن هم افزایش هزینه های جاری ناشی از مصرف آب و انرژی و همینطور افزایش هزینه های تعمیر برج خنک کننده خواهد بود.
بنابراین برای نگهداری، پیشگیری از خرابی، کاهش هزینه های تعمیرات و همچنین حفظ بازدهی عملکرد برج خنک کننده، این تجهیز باید به صورت دوره ای سرویس شود.
در تعمیر و نگهداری دوره ای از برج های خنک کننده دو موضوع اهمیت پیدا می کند.
اول اینکه دوره زمانی مطلوب برای سرویس برج خنک کننده چقدر است؟ برای پاسخ به این سوال باید در نظر بگیریم که عوامل مختلفی از جمله سایز واندازه برج خنک کننده، زمان ساخت، سختی گیری آب ورودی و کیفیت تجهیزات مورد استفاده در برج خنک کننده، روی دوره زمانی مطلوب برای سرویس آن موثر است. اما به طور کلی بهترین بازۀ زمانی برای سرویس برج های خنک کننده دوره زمان 6 تا 12 ماهه است.
و دومین پارامتر مهم و تاثیرگذار در تعیین دوره زمانی سرویس دستگاه استفاده از روش ها و تجهیزات خاص برای افزایش طول زمانی این دوره است. به عنوان مثال استفاده از سیستم کنترل دور هوشمند برای کنترل سرعت فن، استفاده از مواد اولیه مرغوب در ساخت برج خنک کننده، استفاده از فیلتر هوا و جداسازی آلودگی های هوای خشک، روغن کاری منظم تجهیزاتی مثل بلبرینگ و بخصوص استفاده از سیستم های کاهنده سختی آب می تواند در تعیین دوره های زمانی مناسب برای سرویس برج خنک کننده موثر باشد.
قیمت برج خنک کننده دماتجهیز
هنگام خرید قبل از قیمت باید به کیفیت، ضخامت فایبرگلس بدنه و ظرفیت مورد نیاز برج خنک کننده توجه کنید. پس از انتخاب اندازه مناسب برای کاربرد مورد نظر خود، باید بدانید پارامترهای مختلفی روی کیفیت و قیمت برج خنک کننده موثر هستند.
دما تجهیز علاوه بر تولید برج های خنک کننده با بهترین و مرغوب ترین متریال، امکان خرید را برای کشورهای همسایه ایران نظیر عراق، امارات، ترکیه، قطر و سایر کشورهای غرب آسیا با قیمت مناسب فراهم کرده است.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.