روز 20 بهمن خبری منتشر شد مبنی بر اینکه سامسونگ هم به جمع تحریم کنندگان ایران پیوسته و قصد دارد از روز 25 فوریه (6 اسفند) قابلیت خرید برنامه در فروشگاه گلکسی استور را از دسترس کاربران ایرانی خارج کند. هر چند که ظاهراً در مورد برنامههای رایگان این استور محدودیتی وجود نخواهد داشت، اما این حرکت سامسونگ بازتاب گستردهای در داخل کشور داشته و به خصوص سازمان فناوری اطلاعات کشور را به واکنش واداشته است.
محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات کشور در واکنش به تصمیم اخیر سامسونگ گفته:
سامسونگ گلکسیمارکتی دارد که در آنجا اعلام کردهاند پرداختهای ریالی با مشکل مواجه میشود. اگر این اتفاق بیفتد شما نمیتوانید خرید کنید.
مکاتباتی در این حوزه در حال انجام است تا اولتیماتوم حقوقی به شرکت سامسونگ داده شود که بدانند این خلاف سیاستهای بازار ایران است. البته هنوز پاسخی به مکاتبات ایران ندادهاند و شخصا نمیدانم این مکاتبات به دستشان رسیده است یا خیر، اما اگر قصد همراهی با ایران را نداشته باشند و بخواهند به این مدل رفتارشان ادامه دهند، ما هم عکسالعمل لازم را در قبال اتباع کرهای که از سوی شرکت سامسونگ در ایران فعالیت میکنند و نیازمند تمدید مجوز اشتغال هستند، نشان میدهیم و آن را لغو میکنیم. اکنون اعطای مجوز اتباع خارجی در حوزه فناوری اطلاعات با مرکز حقوقی سازمان فناوری اطلاعات است.
بنابراین اگر این افراد بخواهند چنین مشکلاتی را برای کابران ایرانی ایجاد کنند، قطعا اجازه نخواهیم داد با همین رویه فعلی به فعالیتشان در بازار ایران ادامه دهند. ما بازار خوبی را در اختیار سامسونگ قرار دادیم و اگر این شرکت بخواهد محدودیتهای اینچنینی را برای کاربران اعمال کند، قطعا ما هم برای محصولاتی که در کشور دارند، محدودیت ایجاد میکنیم. سامسونگ بازار مناسبی را به میزان 50 درصد در حوزه موبایل و تبلت در اختیار دارد. از طرفی بازارهای مختلفی در ایران وجود دارد که هم به لحاظ کیفیت و هم قیمت با سامسونگ رقابت دارند و در صورت اعمال محدودیت از سوی این شرکت، با شرکتهای دیگر وارد مذاکره میشویم و سهم بازار را به شرکتهای دیگر اختصاص میدهیم.
بنابراین به طور خلاصه میتوان گفت واکنش سازمان فناوری اطلاعات به سامسونگ میتواند در قالب اقدامات زیر صورت بگیرد:
- محدود کردن فعالیت کارکنان خارجی سامسونگ
- اعمال محدودیت در رجیستری گوشیهای سامسونگ
- تجدیدنظر در تعرفههای گمرکی گوشیهای سامسونگ
البته این اظهارات آقای نعناکار در حالی صورت گرفته که پیش از این هم در قضایایی مانند تحریم برنامههای ایرانی توسط اپل و یا گوگل، شاهد اظهارات مشابهی توسط مسئولان بودیم و به عنوان نمونه قرار بود عرضه گوشیهای اپل در بازار ایران با محدودیتهای شدید مواجه شود. تهدیدهایی که به نظر میرسد در همان مرحله حرف باقی مانده و اگر به بازار گوشی سری بزنید میتوانید خیل عظیم محصولات اپل از جمله بهروزترین مدلهای گوشی آیفون را در ویترین فروشگاهها مشاهده کنید. حال باید دید تهدیدی که علیه سامسونگ شده تا چه حد جدی است و آیا باعث خواهد شد مسئولان سامسونگ از مواضع خود در اعمال محدودیت برای کاربران ایرانی، عقبنشینی کنند یا نه. نظر شما چیست؟ لطفاً دیدگاه خود را در این رابطه از طریق بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان دیجی رو در میان بگذارید.