مطابق با قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی، کلیه شرکتها و اشخاص حقوقی باید صورتحساب الکترونیکی و فاکتورهای فروش خود را به سامانه مودیان ارسال کنند. این قانون از ابتدای فروردین ۱۴۰۲ اجرایی شد و طبیعی است که دستخوش تغییرات متعددی قرار بگیرد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی تغییرات دستور العمل صدور صورت حساب الکترونیکی 1402 بپردازیم و شما را با آخرین تغییرات آن آشنا کنیم. چنانچه تاکنون اقدام به ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان نکردهاید یا با فرایند آن آشنا نیستید، خواندن این مقاله برایتان مفید خواهد بود.
دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی چیست؟
کلیه اشخاص حقوقی باید بر اساس نوع کسبوکار و طرف خرید یا فروش محصولات و خدماتشان نسبت به ارسال صورتحساب الکترونیکی اقدام کنند. صورتحسابهای الکترونیکی انواع و الگوهای متفاوتی دارد که هر شخص حقوقی باید متناسب با نوع کسبوکار خود مطابق با یکی از آنها صورتحساب الکترونیکی را صادر کند. انواع صورتحساب الکترونیکی عبارتاند از:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول: در این نوع از صورتحساب باید کلیه اطلاعات خریدار، فروشنده، موضوع معامله و نحوه تسویه داده شود؛ از جمله: نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور، اطلاعات هویتی، مشخصات کالا یا خدمات، واحد سنجش، مبلغ واحد و مبلغ کالا، عوارض، مبلغ پرداختی و مقدار نسیه
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: در تهیه این صورتحساب فقط به اطلاعات فروشنده، کالا یا خدمات نیاز است.
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: این صورتحساب همان رسید دریافتی از دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیک است.
برای آشنایی بیشتر با انواع صورتحسابهای الکترونیکی پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب، مقاله صورت حساب الکترونیکی از مجموعه مقالات آموزشی سپیدار سیستم را مطالعه کنید.
سازمان امور مالیاتی؛ صادرکننده دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی
سازمان امور مالیاتی بهمنظور اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و با هدف ایجاد یکپارچگی در جمعآوری صورتحسابهای الکترونیکی مودیان اقدام به تنظیم یک سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی کرده است. کلیه مودیان مشمول قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و همچنین شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی نوع اول مخاطبان این دستورالعمل هستند.
اگر شما هم جزو این افراد هستید، پیشنهاد میکنیم برای ثبت اسناد حسابداری و صدور فاکتور فروش از برنامه حسابداری ابری سپیدار سیستم استفاده کنید. انواع نرمافزارهای سپیدار امکان اتصال به سامانه مودیان را دارند که با کمک آنها میتوانید در سریعترین زمان ممکن برای صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام کنید.
آخرین نسخه دستور العمل صدور صورت حساب الکترونیکی
دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی فروردین ۱۴۰۲ اولین سندی بود که سازمان امور مالیاتی برای مشمولان قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان صادر کرد. ازآنجاییکه این سازمان ممکن است هر چند وقت یک بار نسبت به آپدیت دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام کند، باید همواره از نسخه نهایی این سند استفاده کنید.
چنانچه تاکنون صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی صادر نکردهاید، توصیه میکنیم هرچهسریعتر برای استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی و تسویه بدهی اقدام کنید تا مشمول پرداخت جریمه نشوید.
در حال حاضر دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی تیر ۱۴۰۲، آخرین نسخه ارائهشده توسط سازمان امور مالیاتی است که تغییراتی نسبت به نسخه قبلی دارد. در ادامه به بررسی تغییرات دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی v6.4 میپردازیم:
تغییرات الگوی بلیط هواپیما در قسمت شماره گذرنامه خریدار و شماره ملی
در صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی بلیط هواپیما باید شماره اقتصادی خریدار را بهمنظور تخصیص اعتبار مالیاتی ذکر کنید. همچنین به یاد داشته باشید که مسافر و خریدار بلیط حتما نباید مالک شماره اقتصادی یکسانی باشند.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی
چنانچه بعد از صدور صورتحساب الکترونیکی اصلی نیاز به اصلاح اطلاعات داشته باشید، باید مواردی را در نظر بگیرید. اگر اطلاعاتی که نیاز به اصلاح دارد، شامل اقلام اصلی یعنی شماره اقتصادی، تاریخ صدور صورتحساب و شناسه کالا/خدمت باشد، باید صورتحساب اصلی یا مرجع را ابطال کرده و صورتحساب جدید صادر کنید.
چنانچه صورتحساب در مواردی غیر از اقلام اصلی نیاز به اصلاح داشته باشد، صدور صورتحساب اصلاحی کفایت میکند؛ البته صورتحساب اصلاحی باید از نظر نوع و الگو مطابق با صورتحساب مرجع باشد و شماره منحصربهفرد مالیاتی را نیز باید در آن قید کنید.
در مواردی که بعد از صدور صورتحساب الکترونیکی، موضوع معامله توسط خریدار برگشت داده شود، باید صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش صادر کنید. این نوع از صورتحساب برای صورتحساب اصلی فروش و صورتحساب اصلاحی قابلصدور خواهد بود.
اصلاح نحوه تولید سریال صورتحساب داخلی حافظه مالیاتی
سریال صورتحساب داخلی حافظه مالیاتی در دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی فروردین ۱۴۰۲ بهصورت متناوب و تصاعدی در نظر گرفته شده بود. در دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی تیر ۱۴۰۲ بهازای هر صورتحساب ثبتشده توسط حافظه مالیاتی بهصورت صعودی و غیرتکراری تولید میشود.
صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات
سازمان امور مالیاتی جریمههایی را برای مودیانی که نسبت به صدور صورتحساب اصلاحی برای کل یا بخشی از اقلام صادراتی مرجوعشده توسط مودی اقدام نکردهاند، در نظر گرفته است. مطابق با این اصلاحیه، مودی مشمول جرائم موضوع ماده ۹ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان خواهد شد.
ایجاد تغییراتی در الگوی صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین
در آخرین نسخه دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی تیر ۱۴۰۲ الگوی صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین از نوع دوم به سوم تغییر پیدا کرد. صورتحسابهای الکترونیکی نوع سوم همان رسید پایانههای فروشگاهی هستند که اطلاعات محدودی دارند و مشخصات خریدار، کالا یا خدمات روی آنها درج نمیشود.
سهم نقدی از پرداخت
در آخرین نسخه دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به ردیفهایی از صورتحساب که از حاصلضرب مبلغ پرداخت نقدی در مجموع مبلغ فروش و ارزش افزوده تقسیم بر مبلغ فروش بعد از کسر تخفیفها و بدون احتساب مبلغ ارزش افزوده ردیف صورتحساب محاسبه میشود، پرداخت نقدی اختصاص مییابد.
سهم مالیات ارزش افزوده از پرداخت نقدی
در دستور العمل صدور صورت حساب الکترونیکی تیر ۱۴۰۲ به ردیفهای صورتحسابی که از حاصلضرب مبلغ پرداخت نقدی در مبلغ مالیات ارزش افزوده ردیف صورتحساب تقسیم بر مبلغ فروش بعد از کسر تخفیفها و بدون احتساب مبلغ ارزش افزوده ردیف صورتحساب به دست میآید، پرداخت نقدی تخصیص داده میشود.
کنترل نرخ مالیات ارزش افزوده با شناسه کالا یا خدمت
نرخ مالیات بر ارزش افزوده با شناسه کالا یا خدمت موجود در صورتحسابهای ثبتشده باید مطابق با قانون مالیات بر ارزش افزوده و سایر الزامات قانونی باشد.
تغییر صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات
موضوع در صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات شامل اصلی، اصلاحی و ابطالی میشود.
سایر تغییرات دستورالعمل صدور صورت حساب الکترونیکی تیر ۱۴۰۲
علاوهبر موارد بالا، تغییرات دیگری نیز در آخرین نسخه دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی ایجاد شده است که در ادامه به بیان آنها میپردازیم:
- تغییر در نحوه محاسبه و ارسال تاریخ ثبت و دریافت کوتاژ اظهارنامه گمرکی
- اضافه شدن واحدهای اندازهگیری جدید
- حذف نحوه محاسبه مبلغ مالیات ارزش افزوده صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات
- تغییر در اجباری و اختیاری بودن اطلاعات سایر مالیات، عوارض و سایر وجوه قانونی
- حذف نحوه محاسبه ارزش ریالی کالا منطبق با اظهارنامه گمرکی از صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات
- ارائه فرمول نحوه محاسبه مبلغ واحد (نرخ یا فی) در صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات
- غیرقابلاصلاح بودن اقلام اطلاعاتی مربوط به خریدار شامل شماره اقتصادی، شناسه ملی یا شماره ملی یا شناسه مشارکت مدنی یا کد فراگیر اتباع غیرایرانی خریدار، کد شعبه و کد پستی خریدار، شماره اشتراک یا شناسه قبض بهرهبردار
توجه کنید که برای اطلاع از نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی و تغییرات آن باید فایل دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی را مطالعه کرده و بر اساس نوع کسبوکارتان از آن استفاده کنید. ازهمینرو پیشنهاد میکنیم فایل دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی منتشرشده توسط سازمان امور مالیاتی کشور را با دقت مطالعه کنید.
سامانه مودیان سپیدار؛ بهترین نرمافزار حسابداری برای اتصال به سامانه مودیان
در این مقاله به بررسی دستور العمل صدور صورت حساب الکترونیکی 1402 پرداختیم و تغییرات آخرین نسخه آن را توضیح دادیم. برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی میتوانید از نرمافزارهای حسابداری سپیدار سیستم استفاده کنید. نرمافزارهای سپیدار امکان اتصال به سامانه مودیان را دارند و این فرایند را بهراحتی و فقط با چند کلیک انجام میدهند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نرمافزار مناسب کسبوکار خود از سایت سپیدار سیستم به آدرس sepidarsystem.com دیدن کنید و سوالاتتان را از طریق شمارههای مندرج در سایت با کارشناسان این مجموعه در میان بگذارید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.