قطعاً نوسان در بازارهای مالی، عاملی است که موجب جذابیت و پویایی آن میشود. اگر تغییری در قیمت رخ ندهد، هیچ سرمایهگذاری نمیتواند از خرید و فروش سود کسب کند؛ اما با بررسی سابقه قیمت ارزهای دیجیتال متوجه میشوید که شدت نوسان در کریپتوکارنسیها بسیار شدید است. شاید این سؤال در ذهن شما ایجاد شود که علت چیست؟ در این مقاله قصد داریم پاسخ جامعی در مورد این پرسش ارائه دهیم و به شما توصیه میکنیم قبل از مطالعه آن بههیچعنوان فعالیت در بازار را آغاز نکنید؛ زیرا ممکن است با اتخاذ تصمیماتی اشتباه، موجب از بین رفتن سرمایه خود شوید.
نوسان قیمت ارزهای دیجیتال به دلیل نبود ارزش ذاتی
در بازارهای مالی مختلف مثل بازار سهام، شما شرکتها و داراییها را براساس میزان سودسازی، تعداد مشاغل ایجادشده و دهها پارامتر دیگر مورد بررسی قرار میدهید و تصمیم به خرید یا فروششان میگیرید؛ اما در کریپتوکارنسیها نمیتوان چنین مواردی را بررسی کرد. به این دلیل که آنها هیچ ارزش افزودهای تولید نمیکنند. به همین دلیل است که تنها عامل تأثیرگذار روی قیمت لحظه ای ارز دیجیتال، احساسات سرمایهگذاران است.
غیرمتمرکز بودن
یکی از اصلیترین مزیتهای بازار کریپتو، غیر متمرکز بودن آن است؛ اما همین موضوع باعث شده تا نظارت بر سرمایهگذاریهای انجامشده در آن دشوار باشد. هیچ دولت یا نهادی در جهان وجود ندارد که کنترل کاملی بر خرید و فروشها داشته باشد و هنوز قوانین جامعی وضع نشده که بتواند از دستکاری بازار توسط پولهای درشت جلوگیری کند.
نبودن نهادهای سرمایهگذاری
در تمام بازارهای مالی معتبر، وجود صندوقها و شرکتهای بزرگی که اقدام به خرید دارایی و نگهداری آنها برای بلندمدت میکنند، موجب جلوگیری از نوسانات شدید و ناگهانی میشود. یکی از دلایل عدم ثبات در قیمت ارزهای دیجیتال، عدم حضور این نهادهای سرمایهگذاری در بازار کریپتو است.
بیشتر این شرکتها در حال حاضر فقط نظارهگر هستند؛ زیرا هیچ قانون مدونی برای فعالیت در این بازار وجود ندارد و بسیاری از داراییهای آن فاقد هرگونه ارزش ذاتی هستند. البته در سالهای اخیر با تشکیل چند صندوق قابل معامله در بورس، گامهایی در جهت ایجاد ثبات در این بازار برداشته شده است؛ اما تا زمانی که این مشارکت به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا نکند، نمیتوان از بروز نوسانات شدید جلوگیری کرد.
لیست سفارشات کوچک
اکثر افراد پس از بررسی قیمت لحظه ای ارز دیجیتال و خرید دارایی مدنظرشان، توکنها را از کیف پول صرافیها خارج میکنند. دلیل اصلی انجام چنین کاری، عدم اعتماد کافی به پلتفرمهای معاملاتی و احتمال هک شدن آنها است. ازاینرو، میزان کوین برای عرضه کاهش پیدا میکند و وجود یک سفارش با حجم بالا میتواند بهراحتی قیمت ارزهای دیجیتال را دستخوش تغییر کند. درحالیکه در بازار سهام به دلیل وجود یک نهاد ناظر، نیازی به خارج کردن دارایی از کارگزاریها نیست و احتمال این که سرمایه فعالان بازار به دلیل حملات هکری از بین برود، تقریباً صفر است.
نوسانگیری معاملهگران
یکی دیگر از عواملی که موجب ایجاد تغییرات لحظهای در قیمت داراییها میشود، علاقه شدید فعالان بازار کریپتو به نوسانگیری است. هنگامی که فردی سهام شرکت مدنظرش را خریداری میکند، تا زمانی که تغییری در بنیاد آن ایجاد نشود و اعتبار تحلیلی که انجام داده از بین نرود، برای فروش اقدام نمیکند. درحالیکه بسیاری از تریدرهای ارز دیجیتال هر چند دقیقه یکبار، وضعیت دارایی خود را در صرافی بررسی میکنند تا از میزان سود و زیان خود مطلع شوند. در چنین حالتی به دلیل به وجود آمدن فشارهای عصبی ناشی از نوسانات قیمت، ممکن است فرد تصمیماتی احساسی بگیرد که همین موضوع موجب افزایش فشار بر بازار میشود.
رفتار گلهای و تأثیر بر قیمت ارزهای دیجیتال
نسل جدید سرمایهگذاران افراد صبوری نیستند و میخواهند خیلی سریع داراییهای خود را چند برابر کنند. چین رفتاری باعث میشود تا با مشاهده کوچکترین تغییری در قیمت ارزهای دیجیتال، بهسرعت نظرشان نسبت به یک دارایی تغییر کند. شاید بتوان گفت اصلیترین دلیل به وجود آمدن چنین نگرشی در آنها، کم بودن دستمزدهای پرداختی و ناتوانی در داشتن پسانداز و آینده روشن است.
ازآنجاییکه صاحبان قدرت و دولتهایی که بهطور مداوم، وعدههای پوچ و توخالی به آنها دادهاند، امکان دخالت در نوسانات ایجاد شده در این بازار را ندارند، ترجیح میدهند پولهای خود را به خرید ارز دیجیتال اختصاص دهند. البته باید توجه داشته باشید که بسیاری از آنها دانشی در مورد این بازار ندارند. در نتیجه با مشاهده کوچکترین نوسانی در بازار بهصورت گلهای رفتار میکنند. ازاینرو به شما توصیه میکنیم که بدون کسب دانش و تجربه در بازارهای مالی، بههیچعنوان اقدام به خرید و فروش توکنهای مختلف نکنید.
حجم نقدینگی کم
عمر بازار رمزارزها کمتر از دو دهه بوده و نسبت به فارکس یا بازار سهام، حجم نقدینگی آن بسیار کمتر است. بررسیها نشان میدهد ارزش تمام توکنهای موجود، کمتر از دو تریلیارد دلار است. درحالیکه این میزان برای دارایی چون طلا به بیش از ده تریلیارد می رسد. پس در چنین حالتی با داشتن سرمایهای نسبتاً کم هم میتوان قیمت ارزهای دیجیتال را بهراحتی تکان داد. بهطور مثال اگر با 20 میلیون بتوان نوسانی 1 درصدی در طلا ایجاد کرد، با همین میزان میتوان قیمت یک توکن را 10 درصد تغییر داد.
عرضه بیرویه توکنهای جدید
هر روز در این بازار از پروژهای جدید رونمایی میشود که توسعهدهندگان آن قصد دارند، نواقص مربوط به سایر توکنها مثل مقیاسپذیری را برطرف کنند. به همین دلیل سرمایهگذاران همواره با این چالش مواجه هستند که کدام ارز دیجیتال را خریداری کرده و اگر در مدت زمانی محدود به نتیجه دلخواه خود نرسند، دارایی خود را فروخته و روی پروژه دیگری سرمایهگذاری میکنند.
جمع بندی
پس از گذشت دو دهه از معرفی کریپتوکارنسیها به فعالان بازارهای مالی، قیمت ارزهای دیجیتال همانند سایر بازارها به ثبات نرسیده و همین امر موجب شده بسیاری از سرمایهگذاران از خرید دارایی در این بازار اجتناب کنند. به این نکته توجه داشته باشید که هدف ما از نگارش مطالب گفتهشده، ترغیب افراد به سرمایهگذاری در توکنی خاص نیست. به شما توصیه میکنیم اگر قصد دارید بخشی از دارایی خود را به خرید رمزارزها اختصاص دهید، ابتدا آموزش ببینید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.