عرشه فولادی سازهای متشکل از ورقهای فولادی مواج است که برای ساخت سقف و کف ساختمان کاربرد دارد. این سازه با نامهای دیگری قابل شناسایی است، از جمله عرشه فلزی ( متال دک metal deck)، عرشه کفی (پن دک pan deck) و عرشه کیو (Q deck). در بین این اصطلاحات، عرشه فولادی و عرشه فلزی یا متال دک بیشترین کاربرد را دارند. در اینجا قصد داریم سقف عرشه فولادی، مزایا و کاربردهای آن را بررسی کنیم اما قبل از هرچیز بهتر است با مفهوم عرشه فولادی آشنا شویم.
عرشه فولادی چیست؟
سقف عرشه فولادی چیست؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت مجموعهای از ورقهای فولادی یا فلزی گالوانیزه شده است که جهت ساخت سقف و کف سازههای فولادی مورد استفاده قرار میگیرد.
سقف عرشه را هنگام استفاده روی تیرآهن قرار داده و با کمک مواد گوناگون مانند بتن سبک یا معمولی و عایق ضد آب آن را متصل میکنند. در واقع سقفهایی که با استفاده از ورقهای فولادی مواج ساخته میشوند، هزینه نسبتا کمتری در مقایسه با روشهای دیگر دارند، از امنیت قابل قبولی برخوردارند و سرعت اجرای آنها بالا است.
اجزای سقف عرشه فولادی
اگرچه سقف عرشه فولادی ساختار ساده ای دارد اما اجزای آن متنوع هستند و در حالت کلی از 4 جزء اصلی تشکیل میشود که عبارتند از:
ورق گالوانیزه
از شاخص ترین مصالح این سقف، ورق گالوانیزه است که سقف عرشه را پوشش میدهد. تمام عرشههای فولادی به وسیله ورق با هسته و روکش فلزی ساخته و در دو شکل ذوزنقه ای و موج دار تولید میشوند. هسته این ورق از فولاد نرم ساخته شده که یکی از کاربردی ترین مصالح ساختمان سازی میباشد. این فولاد شکل پذیر است، از این رو امکان تولید ورق با ابعاد و اشکال متنوع وجود دارد.
آرماتور (میلگرد)
آرماتور بندی توسط میلگرد روی سقف عرشه فولادی اجرا میشود. میلگردها روی ورق فولادی قرار گرفته و به گل میخ وصل میشوند. با کمک آرماتوربندی میتوان از جمع شدگی بتن جلوگیری نمود. ضمن این که تحمل تنش کششی سقف نیز افزایش مییابد.
گل میخ (برشگیر)
استود کانکتور وسیلهای است که در زبان فارسی به عنوان گل میخ معرفی میشود. با استفاده از این تجهیز در سقف عرشه فولادی میتوان ورق را به تیرآهنهای فرعی در ساختمان متصل کرد. به همین علت تعدادی گل میخ بر اساس استاندارد و با جوشکاری درون ورق فولادی قرار گرفته است. همچنین گل میخ توانایی انتقال نیروی وارد شده به سقف را به تیر فرعی سازه دارد.
بتن
عملیات بتن ریزی روی ورق فولادی اجرا میشود. در اینجا بهتر است از بتن با کیفیت و مرغوب استفاده شود. تیر فرعی و فلاشینگ را نیز میتوان به عنوان اجزای فرعی سقف عرشه فولادی معرفی نمود.
تیر فرعی
تیر فرعی وظیفه نگهداری سقف عرشه فولادی را برعهده دارد. در واقع هنگام اجرای سقف در دهانههای با طول 3 تا 6 متر لازم است از تیر فرعی برای نگهداری سقف و جلوگیری از خم شدن ورق فولادی استفاده شود.
فلاشینگ
از اجزای فرعی سقف عرشه فولادی است که ضخامت کمتر از 5 میلی متر دارد و با نصب روی لبه عرشه، مانع از ریزش بتن بیرون از سقف میشود.
انواع عرشه فولادی
عرشه فولادی در حالت کلی به سه دسته کامپوزیت، معمولی و قالبی تقسیم بندی میشود که عبارتند از:
عرشه فولادی کامپوزیت
در این نوع عرشه فولادی، فرورفتگی و بیرون زدگی بیشتری ایجاد میشود. در نتیجه ساختار یکدست در عرشه و دال بتنی ایجاد میکند. عرشه فولادی کامپوزیتی به دو دسته تقسیم میشود که ابعاد همانند ولی روش جانمایی متفاوتی دارد:
- عرشه فولادی کامپوزینی SB
- عرشه فولادی کامپوزیتی SBR
عرشه فولادی معمولی
کاربرد عرشه فولادی معمولی، ساخت سقف صاف و شیب دار با مقدار کم شیب است. مزایای آن وزن پایین، مقاومت زائد، نصب آسان و هزینه کم است. این نوع از عرشه به چند مورد تقسیم شده است:
- عرشه فولادی A ( ورق فلزی با دندانه باریک): ضخامت بین 0.75 تا 1.2 میلی متر ، طول 910 میلی متر، عمق 38 میلی متر ، عرض دندانه بالایی 25 میلی متر، عرض بال 152 میلیمتر و پوشش گالوانیزه نوع G60 یا G90
- عرشه فولادی B ( ورق فلزی با دندانه پهن): ضخامت بین 0.6 تا 1.5 میلیمتر با طول 910 میلی متر، عمق 38 میلیمتر، عرض بالایی دندانه 63 متر، عرض پایینی دندانه 44 متر، پوشش گالوانیزه نوع G60 یا G90
- عرشه فولادی رشه فولادی F ( ورق فلزی با دندانه معمولی)
- عرشه فلزی N ( ورق فلزی با دندانه عمیق و پهن)
عرشه فولادی قالبی
این نوع از عرشه فولادی در مقایسه با دو نوع قبلی از طراحی خاصی برخوردار بوده و استفاده از آن آسان تر است. هنگام کار با عرشه قالبی استفاده از قالب چوبی لازم نیست. عرشه فولادی قالبی نیز به سه دسته مختلف تقسیم بندی میشود:
- عرشه فولادی S3
- عرشه فولادی TF 75
- عرشه فولادی TF 150
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی
برای قرار دادن این ورقهای فلزی روی سقف، مراحل زیر پشت سر گذاشته میشود:
- جانمایی ورق فولادی
- ایجاد ثبات و فلاشینگ ورق فولادی
- اتصال ورق فولادی به تیر با کمک گل میخ
- آرماتوربندی
- ایجاد اتصال بین گل میخ و شبکه آرماتور با جوشکاری
- بتن ریزی
مزایای سقف عرشه فولادی
مزیتهای استفاده از سقف عرشه فولادی عبارت است از:
- وزن پایین
- دوام بسیار بالا
- نصب آسان
- کاهش مصرف بتن
- سرعت بالای اجرا
- حمل و نقل راحت
- عدم نیاز به شمع بندی
- عدم نیاز به قالب بندی
- اجرای همزمان چندین سقف
- کاهش بار مرده
- عدم نیاز به نیروی کار متعدد
- امنیت بالا
- کاهش ضخامت سقف
- مقاومت بالا در مقایسه با وزن کم
- زیبایی و یکپارچگی
- کاربرد متنوع
- قابل اجرا در شرایط گوناگون آب و هوایی
- عایق صدا
- عایق حرارت
- طول عمر بسیار بالا
- کاهش خسارت جانی و مالی هنگام وقوع زلزله
کاربرد عرشه فولادی در صنعت ساختمان سازی
کاربرد مهم و اصلی عرشه فولادی در ساختمان سازی و اجرای سقف آنها با اسکلت فلزی و بتنی است. در واقع از آن در سقف ساختمانهای صنعتی، مسکونی، اداری و تجاری استفاده میکنند. ساخت سکوی کار برای کارگران هنگام احداث ساختمان و ساخت اسلب سیمانی سبک در کف ساختمان از دیگر موارد استفاده از عرشه فولادی است.
از دیگر کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد صفحه ای صاف و یکپارچه
- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و حرارت
- سیستم آویز ظرفیت بار غیر نفوذی
- ترکیبی از زیباشناسی و ظرفیت ساختار
- خواص صوتی بالا
قیمت عرشه فولادی چقدر است؟
عوامل مهمی بر قیمت عرشه فولادی تاثیرگذارند که شامل نوسانات بازار، میزان تقاضا، کارخانه تولید کننده، نگهداری و انبار، زمان خرید و … میشود.
نوسانات ارز و دلار میتواند تاثیر زیادی بر قیمت عرشه میگذارد. همچنین افزایش تقاضا منجر به افزایش قیمت ورقههای فولادی میشود. کارخانه تولید کننده نیز عامل مهم دیگری است که تا حد زیادی بر قیمت ورقههای فولادی تاثیر دارد.
در حالت کلی بهتر است جهت اطلاع از قیمت به روز شده این محصولات، وب سایتهای معتبر را بررسی کنید و یا این که به نمایندگیهای معتبر مراجعه نمایید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.