مسأله ملاقات طفل امر مهمی است که زوجین میتوانند در آن ایفای نقش نمایند. زیرا امکان دارد شخصی که حضانت طفل با اوست از ارائه طفل برای ملاقات یا طرف مقابل از استرداد طفل پس از ملاقات ممانعت به عمل آورد که در این صورت زوجین می توانند به صورت کیفری یا حقوقی طرح دعوا نمایند.
مواد قانونی مربوط به ملاقات فرزند
مطابق ماده 1168 قانون مدنی: نگاهداری اطفال هم حق و هم تكليف ابوين اسـت.
حسب مادة 1174 قانون مدنی: در صورتيكه به علت طلاق يا به هر دليل ديگر پدر و مادر طفل در یک منزل سكونت نداشته باشند، هر يک از طرفین كه طفل تحت حضانت او نباشد، حـق ملاقات فرزند خود را دارد. تعيين زمان و مكان ملاقات و ساير جزئيات مربوطه به آنها، در صورت اختلاف بين پدر و مادر با دادگاه است.
ماده 40 قانون حمایت از خانواده: هرشخصی از اجرا نمودن حکم دادگاه در مورد حضانت طفل خودداری کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذینفع و به دستور دادگاه صادرکننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت میشود.
حسب ماده 41 قانون حمايت خانواده، هرگاه به تشخیص دادگاه، توافقات راجع بـه ملاقـات، حضانت، نگهداری و ساير امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت اوست، يا در صـورتيكـه مسـئول حضانت از انجام تكاليف مقرر خودداری كند يا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذيحق شود، ميتواند در خصوص اموری، از قبيل واگذاری امر حضانت به ديگری يا تعيين شخص ناظر بـا پیش بینی حدود نظارت وی، با رعايت مصلحت طفل تصميم مقتضی اتخاذ كند.
در اين قانون، حتی اراده های افراد بايد در چارچوب مصلحت كودكان انجام بگيرد و چنانچه پدرو مادر طفل برخلاف مصلت وی توافقی نمایند، مـیتوانـد ورود نمـوده، تصـميمی مطابق با مصالح كودک اتخاذ نمايد. مطابق ماده 45 همين قانون: رعايت غبطه و مصلحت كودكان و نوجوانان در كليه تصميمات دادگاهها و مقامات اجرایی الزامی است.
مطابق قانون برای والدين حقی به نام حق ملاقات به رسميت شناخته شده اسـت، امـا بايد متذکر شد كه اين حق ملاقات حتی برای اجداد پـدر و مـادری و در مـواردی بـرادران و خـواهران كودک وجود دارد. در میان اقربا، جد پدری به دليل برخورداری از ولايت قهری دارای ويژگی است كـه از ساير اقربا ممتاز میگردد.
جنبه حقوقی ملاقات فرزند
ارائه دادخواست با خواسته الزام به ملاقات فرزند به دادگاه پس از ثبت دادخواست و ارجاع به دادگاه، شعبه پس از تعیین وقت وارد رسیدگی خواهد شد و با دعوت از والدین از آنان می خواهد که دلایل و دفاعیات خود را در خصوص خواسته بیان نمایند.
دادگاه پس از استماع اظهارات طرفین دعوا چنانچه احراز نماید که یکی از والدینی که حضانت طفل را بر عهده دارد مانع از ملاقات فرزند با طرف دیگر شود در این صورت دادگاه حکم به ملاقات فرزند مشترک خواهد داد.
این ملاقات می تواند به صورت هفته ای به مدت 24 ساعت یا 48 ساعت باشد و برای اجرای حکم نیز معمولاً از کلانتری محل درخواست میگردد که به همراه با خواهان به محل سکونت طفل مراجعه و فرزند را ملاقات نمایند.
شایان ذکر است ملاقات طفل تا زمانی است که وی به سن بلوغ نرسیده باشد در غیر این صورت فرزند بالغ محسوب می گردد و می تواند خود تصمیم بگیرد که با کدام یک از والدین زندگی نماید.
دستور موقت ملاقات فرزند
دستور موقت درمواردی موضوعیت دارد که دادگاه خانواده بدلیل فوری بودن آن، بمنظور حفظ و استیفای حق و حقوق قانونی خواهان ( ذینفع) اقدام به صدور آن می نماید.
مستند قانونی دستور موقت ملاقات فرزند ماده 7 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 میباشد. حسب ماده۷ قانون حمایت خانواده محکمه میتواند قبل از تصمیم گیری در خصوص اصل دعوی به درخواست یکی از طرفین در اموری از قبیل حضانت، نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن و محجور که تعیین تکلیف آنها فوریت دارد بدون گرفتن تأمین، دستور موقت صادر کند.
دستور موقت را می توان قبل از طرح دعوای اصلی، همزمان با آن و یا بعد از تقدیم دادخواست اصلی اقامه نمود. به گفته وکیل طلاق توافقی فاطمه یعقوبی در دعاوی خانواده دستور موقت کاربرد های فراوانی دارد که برای نمونه میتوان به دعاوی ملاقات فرزند، حضانت و نگهداری طفل و غیره اشاره نمود.
به طور مثال اگر یکی ازپدر و مادری که حضانت فرزند را بر عهده دارد اجازه ملاقات را به طرف دیگر ندهد طرف دیگر می تواند می تواند در دادخواست ملاقات فرزند ضمن تقاضای ملاقات فرزند صدور دستورموقت ملاقات فرزند را به دلیل فوریت امر از دادگاه بخواهد.
صدور دستور موقت ملاقات فرزند به دلیل فوریت امر نیازی به تأیید رئیس حوزه قضائی ندارد و باید فورا اجرا گردد و صدور این دستور به تقاضای ذینفع امکانپذیر است.
اگر دادگاه ظرف شش ماه از تاریخ صدور دستور راجع به اصل دعوی اتخاذ تصمیم نکند، دستورموقت صادر شده بلا اثر محسوب و از آن رفع اثر میشود، مگر آنکه دادگاه مطابق این ماده مجددا دستور موقت صادر کند.
بنابراین بهتر است هنگام تقدیم دادخواست، در خواسته علاوه بر ملاقات فرزند صدور دستور موقت را هم از دادگاه درخواست نماییم.
مرجع صالح برای صدور دستور موقت ملاقات فرزند
حسب ماده 4 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 دادگاه صالح برای رسیدگی به دستور موقت ملاقات فرزند، دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا ملاقات فرزند را دارد.
با توجه به اینکه رسیدگی دراموری از جمله دعاوی حضانت وملاقات فرزند در صلاحیت دادگاه خانواده است بنابراین، دادگاه صالح برای صدور دستور موقت، دادگاه خانوادهای است که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا ملاقات فرزند را دارد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت دادخواست ملاقات فرزند
اصل سند ازدواج، شناسنامه و کارت ملی خواهان، شناسنامه و مشخصات هویت فرزند مشترک
نکته: ثبت نام در سامانه عدل ایران ( ثنا ) در ثبت دادخواست ضروری می باشد. بنابراین ذینفع ( خواهان ) برای طرح این دعوا ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست خود را ثبت نماید.
با صدور دستور موقت در دادگاه خواهان دعوا میتواند تا قطعی شدن حکم ملاقات فرزند خود را ملاقات نماید. دستور موقتی که در خصوص ملاقات فرزند صادر میشود دارای ضمانت اجرایی کیفری نمی باشد و در صورت امتناع طرف مقابل از ملاقات به ندرت امکان جلب وجود دارد.
جنبه کیفری ملاقات فرزند(جرم ممانعت از ملاقات فرزند)
ماده 54 قانون حمایت خانواده : هرگاه کسی که مسئول حضانت است از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات فرزند با اشخاص ذیحق شود، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم میشود.
مطابق قانون حمایت خانواده چنانچه شخصی از ملاقات با فرزند ممانعت به عمل آورد، شخص ذینفع یا وکیل خانواده می تواند مطابق قانون با تنظیم شکواییه اقدام به شکایت کیفری ممانعت از حق از طریق دادسرا یا دفتر خدمات الکترونیک قضایی نماید.
نمونه شکواییه کیفری ممانعت از ملاقات فرزند
شاکی:
متشاکی:
موضوع: عدم استرداد طفل و ملاقات فرزند
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب تهران
با سلام احتراماً به استحضار عالی میرساند، حضانت فرزند مشترک به نام مهیارحیدری با اینجانب میباشد. اینجانب به موجب دادنامه شماره … مورخ … در هر هفته 24 ساعت حق ملاقات فرزند مشترک را دارم که نامبرده از استرداد طفل و ملاقات فرزندم امتناع می ورزد لذا تقاضای رسیدگی و تعقیب کیفری نامبرده مورد استدعاست.
وکیل طلاق توافقی در تهران
مزایای مشاوره حقوقی طلاق توافقی استفاده ار نقطه نظرات وکیل طلاق توافقی در خصوص تنظیم صحیح توافقات و پیگیری مستمر پرونده توسط وکیل می باشد که خیال شما را از حضور های مکرر در دادگستری و اماکن مربوطه پر رفت و آمد بخصوص در وضعیت کرونا راحت میکند.
مشاوره حقوقی توسط وکیل خانواده خانم
در دفتر وکالت ما مشاوره حقوقی در خصوص دعاوی خانواده خدمتی است که افتخار ارائه آن را به شما عزیزان داریم. مشاوره حقوقی قبل از انجام هر عمل حقوقی می تواند شما را از مشکلات متعدد احتمالی که ممکن است به وجود آید جلوگیری می نماید. بنابراین، قبل از طرح هر گونه دعوا یا دفاع از دعوا و به منظور جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه حتما از مشاوره وکیل بهرهمند شوید.
در صورتی که پرونده به وکیل خانواده ارجاع شود تمام مراحل تقدیم دادخواست و پیگیری پرونده اعم از تقدیم دادخواست تا مرحله اجرای حکم توسط وکیل متخصص خانواده انجام خواهد شد و نیاز به حضور موکل در هیچ یک از مراحل دادرسی نمی باشد، مگر آنکه ضمن ابلاغ حضور موکل برای دادرسی الزامی باشد.
گروه وکلای یعقوبی با دارا بودن وکلای با تجربه در زمینه دعاوی خانواده آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد جهت مشاوره با ما تماس بگیرید.
آدرس: تهران، فلکه دوم صادقیه، مجتمع طلا،طبقه 5، واحد 4
- تلفن: 02144974361
- ایمیل: [email protected]
- ساعات / روز کاری: شنبه تا پنج شنبه از 9 صبح تا 8 شب
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.