با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و ماشینی شدن بیشتر کارها، امروزه شاهد ورود علوم رباتیک در زمینه های مختلف پزشکی هستیم. ربات ها در حال حاضر در بسیاری از زمینه های پزشکی وارد شده اند و بر افزایش سلامت جامعه و مراقبت از بیمار به صورت مستقیم تاثیر می گذارند، بنابراین دور از انتظار نیست که تا چند سال آینده شاهد انجام جراحی بینی توسط علوم رباتیک نیز باشیم. اما این به معنای انجام عمل های زیبایی توسط ربات ها نیست. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
اهمیت کاربرد رباتیک در عمل زیبایی بینی
رباتیک ها به دلیل تاثیرات مثبت فراون نظیر دقت و سرعت بالا و همچنین بهره مندی از دستگاه های هوشمند ، در علم پزشکی بسیار مورد استفاده قرار گرفته اند. در ادامه به مهم ترین تاثیرات علم رباتیک در عرصه پزشکی اشاره شده است:
بهره مندی از دقت بالا در سیستم های هوشمند موجب می شود تا خطای انسانی تا حد زیادی کاهش پیدا کند. این امر در فرآیند تشخیص بیماری، نحوه درمان و عمل جراحی بسیار کمک کننده می باشد.
وجود سرعت بالا در سیستم های هوشمند رباتیک موجب دسترسی سریع به اطلاعات بیماران و انجام محاسبات در کسری از ثانیه می شود. که می توان این ویژگی را از مهم ترین مزایای استفاده از رباتیک ها در علوم پزشکی دانست.
آسیب ناپذیر بودن ربات ها موجب می شود تا خطرات ناشی از برخورد کارکنان و پرسنل درمانی و خدماتی کاهش پیدا کند. برای مثال از ربات ها می توان برای ضدعفونی کردن اتاق عمل استفاده نمود. همچنین استفاده از ربات ها در مواردی که خطر انتقال بیماری وجود دارد، بسیار کمک کننده است.
داشتن صبر و حوصله از مهم ترین ویژگی های پرستاران در برخورد با بیماران می باشد. اما به هر حال پرستاران انسان هستند و ممکن است از انجام برخی کارای روزانه خسته شوند، به همین دلیل استفاده از رباتیک ها در راستای کمک به پرستاران می تواند انگیزه فعالیت در آن ها را تا حد زیادی افزایش دهد.
رباتیک در تجهیزات پزشکی
پیشرفت علم رباتیک در تولید تجهیزات هوشمند پزشکی نیز پیشرفت زیادی داشته است. این تجهیزات می تواند به تشخیص و درمان بسیاری از بیماری ها کمک کند. برای مثال دستگاه های نمونه خون گیر، از جمله تجهیزات هوشمندی است که در آزمایشگاه ها می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین در عمل های جراحی، دسترسی به برخی ارگان ها برای پزشک امکان پذیر نمی باشد، که در این شرایط، ربات ها به خوبی به کمک پزشک آمده اند. میکرو ربات ها، دستگاه های هوشمند کوچکی هستند که می توانند با حرکت در بدن بیمار تصاویر را از بدن آن ها ثبت کنند و در اختیار پزشک قرار دهند و یا داروها را به محل خاصی از بدن برسانند.
آینده و جایگاه علم رباتیک در پزشکی و انجام عمل زیبایی
دکتر علیرضا محبی، جراح بینی تهران در این راستا می گوید با توجه به همراهی رباتیک و هوش مصنوعی، می توان انتظار داشت تا حوزه درخشانی در آینده رقم بخورد و ممکن است در آینده شاهد ظهور ربات هایی باشیم که مانند جراح و یا تکنسین های پزشکی عمل هایی را انجام دهند. برای مثال در این حوزه می توان یکی از ربات های موفق به نام جراح داوینچی را نام برد. دانشمندان حوزه رباتیک برای استفاده از ربات ها در زمینه پزشکی، فناوری فوق العاده مهیجی را پیش بینی کرده اند، که در آن علم رباتیک برای کمک به بهبود مراقبت از بیماران، پتانسیل قابل توجهی دارد. همچنین قدرت استقلال و قدرت یادگیری این ربات ها به کمک تولید واسط های مغزی می تواند در آینده تصاویر متفاوتی را از علوم پزشکی به نمایش بگذارد. بنابراین دور از انتظار نیست که در آینده ای نه چندان دور شاهد بیمارستان های کاملا هوشمندی باشیم که توسط ربات ها اداره می شوند.
انجام عمل جراحی توسط ربات های هوشمند بدون کمک انسان
چند وقت پیش در یک گام بسیار مهم، یک ربات هوشمند به صورت کاملا خودکار و بدون هیچ دخالتی از طرف انسان ها توانست بر روی بافت نرم یک خون، عمل جراحی لاپاراسکوپی را انجام دهد. این ربات توسط محققان دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا ساخته شده و STAR نام دارد. او در اتاق عمل توانست، انتهای دو روده خوک را به هم دیگر متصل کند. اتصال دو سر انتهای روده از چالش برانگیزترین مرحله های انجام جراحی دستگاه گوارش می باشد که به توانایی و مهارت زیادی نیاز دارد. در انجام این عمل، کوچکترین لرزش دست و یا انجام یک بخیه نابجا می تواند موجب مشکلات بزرگی مانند بروز نشتی و یا سوراخ باقی ماندن روده شود که عوارض فاجعه باری خواهد داشت. محققین باور دارند جراحی هایی که به دقت بالایی نیاز دارند و برای بیماران مختلف لازم است تکرار شوند، می تواند توسط ربات ها، مستقل از مهارت جراح و با تمرکز بیشتری انجام شوند.
دید متخصصان و پزشکان نسبت به انجام جراحی رباتیک چگونه است؟
جراحی رباتیک، موجب می شود تا بسیاری از اقدامات پیچیده پزشکی، با انعطاف پذیری، دقت و کنترل بیشتری انجام شود. معمولا این نوع جراحی ها کم تهاجمی هستند و لازم است در طول جراحی برش های کوچک تری ایجاد شود و به جراحان این اجازه را می دهند تا دقت باورنکردنی، عمل های خود را انجام دهند. جراحانی که از سیستم های رباتیک در عمل های جراحی خود کمک گرفته اند، به خوبی شاهد تفاوت دقت و سرعت عمل نسبت به انجام عمل های جراحی به روش سنتی هستند و به همین علت فناوری جراحی به کمک ربات ها در بسیاری از بیمارستان های ایالت متحده و اروپا مورد استقبال قرار گرفته است. از پرکاربردترین جراحی رباتیک بالینی می توان به بازوهای مکانیکی و بازوی دوربین دار که ابزارهای جراحی به آن متصل است، اشاره کرد. جراحان در حالی که نزدیک به میز جراحی و کنسول رایانه ای نشسته اند، می توانند بازوهای این ربات ها را کنترل نمایند.
منبع : www.dr-mohebbi.com
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.