بی شک همه ما تا به حال حداقل یک بار جمله حادثه خبر نمی کند را شنیده ایم و ممکن است این موضوع برای اکثریت ما به شکلهای مختلفی ثابت شده باشد. معمولا درسی که ما از این جمله می گیریم این است که درست است که حادثه خبر نمی کند، اما ما هم باید بری هرگونه حادثه ای آمادگی لازم را داشته باشیم تا با اثرات جبران ناپذیری مواجه نشنویم. یا حتی بتوانیم این صدمات را به حداقل برسانیم. یکی از حوادثی که آثار مخربی از خود بر جای می گذارد، آتش سوزی است. آتش سوزی می تواند در هر منزلی، در هر مکانی، در هر ساختمانی و هر جایی اتفاق بی افتد. اما در آن مکان شما باید وسایل مقابله با آن را داشته باشید که این وسیله فایرباکس یا جعبه آتش نشانی است که در این مقاله می خواهیم به آن بپردازیم.
فایرباکس چیست؟
فایرباکس که در زبان فارسی به آن جعبه آتش نشانی میگویند، همانطور که از نامش پیداست، یک جعبه فلزی است که درون آن وسایل مقابله با آتش سوزی نگهداری میشود. این وسایل شامل یک قرقره، یک نازل و شیلنگ نواری، یک جفت کوپلینگ همراه سیم پیچی مخصوص، یک جفت هیدرانت و یک عدد زیر زاویه ای هستند.
جعبه فایرباکس چه کار میکند؟
این جعبه ها در ساختمان های مسکونی، اداری، واحد های صنعتی و انبار های کالا برای اطفای حریق کاربرد دارند. فایر باکس ها در لحظات اولیه آتیش سوزی فضا را پاکسازی می کنند و تمامی دود و حرارت حریق را از محیط خارج می کنند. درواقع این جعبه ها به عملیات خاموش شدن آتش سرعت می بخشند و از بازگشت شعله به داخل محیط جلوگیری کرده و با این کار باعث می شوند تا افرادی که گرفتار حادثه شده اند، سریع تر نجات پیدا کنند. جعبه های آتش نشانی برای تیم های عملیات یک منبع آب اضطراری محسوب می شوند.
شبکه آب آتش نشانی چیست؟
لوله هایی به شکل عمودی و افقی با قطر 5 اینچ از زمین تا پشت بام قرار دارند که به آن ها شبکه آب آتش نشانی می گویند. این شبکه ها با توجه به هر نوع سازه و میزان آتش سوزی طراحی شده اند و در طبقات مختلفی نیز به کار برده می شوند. این شبکه ها انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می شوند:
شبکه سیستم خشک
این شبکه جزء پایین ترین قسمت ساختمان می شوند و در زیر زمین قرار داده شده اند. این شبکه از زیر زمین تا پشت بام ادامه دارد. شبکه سیستم تر به لوله آب شهری متصل بوده و در صورت نیاز می تواند آب تمام خروجی های موجود در ساختمان را تامین کنند.
شبکه سیستم تر
ورودی این شبکه در قسمت ورودی ساختمان یا همکف قرار دارد تا اگر آتش سوزی اتفاق افتاد، آب با پمپ خودروی آتش نشانی به داخل پمپاژ شود و آب تمامی خروجی ها تامین شود.
فایر باکس ها در کجا قرار می گیرند؟
فایرباکس یا جعبه های آتش نشانی بر اساس فضای موجود و معماری ساختمان طراحی می وند که این انواع به شرح زیر هستند:
روکار
فایرباکس های روکار حدود یک متر و سی سانتی متر بالاتر از کف ساختمان بوده و روی دیوار نصب می شوند که قابل دید نیز هستند.
توکار
توکار ها همانطور که از نامشان پیداست دخل یک محفظه مخصوصی نصب می شوند و حدود هفتاد سانتی متر بالاتر از کف ساختمان هستند.
جعبه های آتش نشانی در راه پله های اضطراری، پاگرد ها، دالان ها، درب ساختمان ها و مکان های مورد نیاز نصب می شوند.
انواع جعبه های آتش نشانی از لحاظ نوع کاربرد
جعبه های آتش نشانی یا فایرباکس ها از لحاظ نوع کاربرد به دو گروه فایرباکس و فایر هوزریل تقسیم می شوند که به شرح زیر هستند:
فایرباکس
فایرباکس ها به دو نوع روکار و توکار تقسیم می شوند که معمولا در محل های عمومی همچون پارکینگ و مشاعات قرار می گیرند. نوع شیلنگ داخل این نوع جعبه ها با انواغ دیگری که روبروی واحد ها نصب می شوند، متفاوت است. در جعبه های فایرباکس شیلنگ هایی با سایز های بزرگ و پارچه ای وجود دارد. این جعبه ها به گونه ای طراحی شده اند که مسئول تاسیسات ساختمان یا پرسنل آتش نشانی در اطفاء حریق با استفاده از شیلنگ داخل آن ها از این جعبه ها استفاده کنند.در این جعبه ها یک قرقره 17 الی 20 متری، شیلنگ برزنتی سایز 5 آتش نشانی و یک شیر فلکه 45 درجه با سایز 5 وجود دارد. شیر فلکه هیدرانت به شیلنگ وصل می شود. سر دیگر شیلنگ آتش نشانی یک هیدرانت استاندارد دارد.
https://www.firebox-mazinani.com/firebox
جعبه هوزریل
این جعبه برای بیشتر افراد به اشتباه فایرباکس خوانده می شود اما محتویات داخلی آن تفاوت وجود دارد. جعبه هوزریل در واقع نوعی جعبه آتش نشانی بوده که برای کاربرد افراد غیر متخصص جلوی واحد ها تولید شده است. این نوع جعبه ها نوع شلنگ ساده تری دارد تا هنگام حریق، ساکن ساختمان که امکان دارد غیر فنی و حتی یک خانم یا کودک باشد، بتواند با کارردی ساده از شلنگ آتش نشانی استفاده کند. جعبه هورریل یک قرقره و شیلنگ دو و نیم لاستیکی دارد. شیلنگ این نوع جعبه به شیلنگ آب معمولی شباهت زیادی دارد و در باغچه نیز قابل استفاده است.
این شیلنگ ها معمولا 17 الی 20 متر هستند، یک شیر ربع گرد غیر گازی، به شبکه لوله کشی وصل می شود. در واقع لوله کشی آتش نشانی از طریق یک لوله ¾ وارد باکس شده و با یک شیلنگ دو سر مهره به شیر ربع گرد گازی و بعد به قرقره وصل می شود. هنگام آتش سوزی باز شدن شیر ربع گرد، آب در شلنگ جاری می شود.
جمع بندی
در این مقاله به جعبه آتش نشانی پرداختیم. این جعبه ها محفظه های فلزی هستند که داخل این جعبه ها وسایل اطفاء حریق قرار دارد و هنگام آتش سوزی برای خاموش کردن آتش استفاده می شوند. جعبه های آتش نشانی یا همان فایرباکس ها شامل دو نوع روکار و توکار از لحاظ نوع سازه تقسیم می شوند. همچنین از لحاظ نوع کاربرد نیز دارای دو نوع هوزریل و فایرباکس هستند. داخل این فایرباکس ها شیلنگ، قرقره و … وجود دارد.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.