در تمام شهرهای توریستی کشور ما بخش عمدهای از جاذبههای دیدنی را مساجد تشکیل میدهند. باتوجهبه اینکه پس از ورود اسلام به ایران، مسجد به محلی برای اجتماع بزرگان و تصمیمگیری درباره مسائل مهم تبدیل شد، حکما تمرکز ویژهای بر ساخت مساجد داشتند و ازاینرو، در هر گوشه از کشورمان میتوانیم مساجد بزرگ با معماری ویژهای را ببینیم. مسجد کبود تبریز یکی از زیباترین مساجد این شهر است که در سفر به خطه آذربایجان، باید از آن بازدید کنید. بلیط قطار مشهد تبریز را رزرو کرده و راهی پاکترین کلانشهر ایران شوید. در این مقاله، به معرفی مسجد کبود خواهیم پرداخت.
با مسجد کبود تبریز آشنا شوید
از هر فرد بومی تبریز که درباره آثار باستانی شهر سؤال کنید، مسجد کبود را بهعنوان یکی از زیباترین جاذبههای تبریز معرفی خواهد کرد. این مسجد یکی از چهار مسجد دنیاست که با کاشیهایی به رنگ آبی تزئین شده و علت نامگذاری آن هم، همین نمای زیباست. قسمتهایی از نمای این سازه به زیبایی هرچهتمام با کاشیهای آبی پوشیده شده و زیبایی خیرهکنندهای را بهنمایش میگذارد. باید گفت که ساخت این مسجد زیبا به قرن نهم هجری برمیگردد. در زمان فرمانروایی «قراقویونلوها»، سلطان جهانشاه که اقتدار بیمانندی داشت، فرمان ساخت این مسجد را صادر کرد. جالب است بدانید، باوجود آنکه تبریز پایتخت فرمانروایی قراقویونلوها بود، مسجد کبود تنها اثر تاریخی بهجامانده از آن دوره است و هیچ اثر باستانی دیگری از آن برهه تاریخی در تبریز باقی نمانده است. حتی بخشهای زیادی از مسجد کبود هم تاکنون تخریب شده و این سیر تخریب، هرروز بیشتر پیش میرود.
در گذشته، مسجد کبود با نامهایی مثل «عمارت مظفریه» هم شناخته میشد. بهنظر میرسد که در گذشته، این مسجد بخشی از یک عمارت بزرگ بوده که کاربریهای مختلفی داشته است. خود مسجد هم در گذشته کاربرد گستردهای داشت و پایگاه مهمی در شهر بهحساب میآمد. آرامگاه سلطان جهانشاه در همین مسجد قرار گرفته است؛ اما امروزه قبرها خالی هستند.
مروری بر تاریخچه مسجد کبود
مسجد کبود در روزگاری که ساخته شد، اهمیت ویژهای داشت. این اهمیت را میتوان از جهات گوناگون مورد بررسی قرار داد. یکی از جنبههای مهم آن، نمایش معماری اسلامی در بهترین قالب بود. هنوز هم میتوان این مسجد را یکی از مهمترین نمادهای معماری اسلامی دانست. باید بدانید چنین دستاوردی طی ۳۰ سال تلاش برای ساخت مسجد حاصل شد. براساس تحقیقهای انجام شده، مسجد کبود بین سالهای ۸۴۵ تا ۸۷۰ ساخته شده است.
در گذشته، مسجد بخشهای مختلفی داشت که این روزها اثری از آنها را مشاهده نمیکنیم. بهعنوان مثال، خانقاه و کتابخانه دو بخش مهم از مسجد کبود بودهاند که عده زیادی از افراد محله و بزرگان از آنها استفاده میکردند.
بهغیر از فرسایشی که در گذر زمان برای مسجد اتفاق افتاده، زلزله نیز نقش مهمی در تخریب این بنا داشته است. در سال ۱۱۹۳ هجری قمری، زلزلهای در آذربایجان رخ داد که سبب ریزش بخشهای قابلتوجهی از مسجد شد. بعد از زلزله هم گنبدها ویران شدند و بهجز سردر و پایهها چیزی باقی نماند. باتوجهبه اینکه بار یک برهه مهم تاریخی بر دوش مسجد کبود بوده است، از سال ۱۳۱۸ پروسه ترمیم بنا آغاز شد و تا سال ۱۳۵۵ همچنان ادامه داشت. طی این فرایند، کمک شایانی به حفظ مسجد کبود شد. امید است با حفاظت درست از این بنای ۶۰۰ ساله، تا سالهای سال بتوان از آن بهرهمند شد.
معماری و طراحی مسجد و وجه تمایز آن
نکته جالب درباره مسجد کبود این است که کاملا منطبق با شرایط اقلیمی ساخته شده است. در ساخت این مسجد، علاوهبر استفاده از المانهای معماری اسلامی، به شرایط جوی هم توجه شده تا شبستان و صحن در تمام فصول سال قابل استفاده باشند. برای ساخت این بنا بیشتر از آجر استفاده شده؛ اما در بخشهایی از آن، سنگ مرمر هم بهچشم میخورد. جالب است بدانید که مسجد کبود و مسجد گوهرشاد هر دو در یک برهه تاریخی ساخته شدهاند و ازاینرو کلیت معماری آنها را میتوان مشابه یکدیگر دانست.
بیشترین تزئین بهکاررفته در این مسجد، کاشیکاری با کاشیهای آبی و فیروزهای است. این کاشیها اغلب بهشکل هشتضلعی هستند؛ اما اشکال دیگری هم در میان آنها دیده میشوند. سقف مسجد هم با آبطلا نقاشی شده است. کف شبستان مسجد کبود با سنگ مرمر پوشیده شده و در مجموع سبک معماری آذری در این مسجد دیده میشود.
چگونه به این بنای تاریخی دسترسی داشته باشیم
برای بازدید از این بنای تاریخی زیبا، پیش از هر چیز باید بلیط قطار مشهد تبریز را تهیه کرده و خودتان را به کلانشهر تبریز برسانید. این بنا در مرکز شهر واقع شده و خوشبختانه در کنار جمعی از بناهای تاریخی دیگر قرار دارد. شما میتوانید همزمان با بازدید از سایر بناهای تاریخی تبریز، چندساعتی را هم به بازدید از مسجد کبود اختصاص دهید. این مسجد در خیابان امامخمینی قرار گرفته است. در این خیابان، باید تا نزدیکی میدان ساعت پیش بروید. در کنار پارک خاقانی، میتوانید مسجد کبود را مشاهده کنید. البته باید به زمان بازدید از مسجد هم توجه داشته باشید و تنها در زمانهای مشخصشده به این مسجد بروید. درحالحاضر، از ساعت ۸ صبح تا ۵/۵ عصر میتوانید از زیبایی این مسجد، نهایت لذت را ببرید.
پیش فروش بلیط قطار تبریز در فلای تودی
تبریز همواره یکی از پرترددترین شهرهای کشور ماست که عده زیادی از افراد برای بازدید از بناهای دیدنی آن سفر میکنند. بلیط قطار مشهد تبریز را هم میتوان یکی از پرتقاضاترینها دانست؛ بههمینخاطر، اگر قصد دارید در این مسیر سفر کنید، باید به پیش فروش قطار توجه داشته باشید. ازآنجاییکه معمولا ظرفیت مسیرهای پرتردد بهسرعت تکمیل میشود، باید از مدتی قبل به فکر خرید بلیط باشید. وبسایت فلای تودی امسال هم پیش فروش بلیط قطار را آغاز کرده تا بیهیچ نگرانی بتوانید بلیط موردنظرتان را خریداری کنید. علاوهبر بلیط قطار، بلیط هواپیما نیز در این پلتفرم بهفروش میرسد. حتی رزرو هتل را هم میتوانید ازطریق سایت و اپلیکیشن فلای تودی انجام دهید. همینحالا وارد سایت شده و با فلای تودی همراه شوید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.