سری جدید و مورد انتظار کارتهای گرافیک انویدیا با معماری Blackwell، که انتظار میرود انقلابی در عملکرد گرافیکی ایجاد کنند، اکنون و در همان ابتدای راه، با مشکلات و نگرانیهای جدی و تازهای روبرو شده است. این نگرانیها پس از آن شدت گرفت که یکی از دارندگان کارت گرافیک RTX 5070 گزارشی مستند از مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 خود منتشر کرد.
اگر چه این نوع حوادث، طبق گزارشها، همچنان نادر هستند، اما وقوع حتی یک مورد از مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070، زنگ خطری جدی را به صدا درآورده و بر نقصهای طراحی بالقوهای تأکید میکند که میتواند کل سری RTX 50، از جمله کارتهای ظاهراً کممصرفتر مانند RTX 5070 را تحت تأثیر قرار دهد و قابلیت پایداری بلند مدت آنها را زیر سوال ببرد. این موضوع یادآور مشکلات مشابهی است که پیشتر گریبانگیر کارتهای قدرتمند سری RTX 40، به خصوص مدل RTX 4090، شده بود و به نظر میرسد به رغم تلاشهای انویدیا برای رفع مشکل، سایه آن همچنان بر سر نسل جدید کارتهای گرافیک این شرکت سنگینی میکند.
پین آسیبدیده و نبود تعادل در توزیع بار ممکن است باعث بروز این مشکل شده باشند
آخرین مورد گزارش شده از مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070، توسط کاربری با نام ere9w در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) به تفصیل مستند شده است. این کاربر توضیح داد که در یک سیستم گیمینگ کاملاً نو که به تازگی مونتاژ کرده بود و از کارت گرافیک Zotac RTX 5070 در کنار یک منبع تغذیه 750 واتی از برند معتبر Seasonic استفاده میکرد، تنها لحظاتی پس از روشن کردن سیستم برای اولین بار، متوجه بلند شدن دود از داخل کیس شد.
بررسیهای دقیقتر و فوری او نشان داد که منبع این دود، نه کانکتور برق 12V-2×6 روی خود کارت گرافیک RTX 5070، بلکه کابل برقی که به این کانکتور متصل بود، دچار ذوب شدگی شدید شده است. این تمایز بین ذوب شدن کابل و ذوب شدن خود کانکتور روی کارت گرافیک، نکته مهمی است که میتواند به دلایل متفاوتی برای بروز مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 اشاره داشته باشد، از جمله کیفیت پایین خود کابل ارائه شده، مشکلات در پرس شدن سوکتها به سیمها، یا همچنان نقص در طراحی اتصال بین پینهای کابل و کانکتور.
در پاسخ به مشکلات مشابهی که برای کانکتور 12VHPWR در سری RTX 4090 رخ داده بود، انویدیا در ابتدا دلیل اصلی را خطای کاربر و عدم جا زدن صحیح و کامل کانکتور اعلام کرد، اما بعدها با تأیید و ترویج استفاده از استاندارد بازنگری شده 12V-2×6، به طور ضمنی وجود برخی مشکلات طراحی را پذیرفت. حالا با بروز مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070، بحثها دوباره داغ شده است.
کاربر ere9w هنگام بررسی کارت گرافیک خود پس از حادثه، متوجه آسیبدیدگی یا خم شدن یکی از پینها در کانکتور برق روی برد کارت گرافیک (GPU) شد. با توجه به اینکه طراحی کانکتور 12V-2×6 به گونهای است که جا زدن اشتباه یا نامتوازن آن نسبتاً دشوار است، بسیاری از کاربران و صاحبنظران در واکنش به گزارش او، احتمال وجود نقص فنی در فرآیند تولید کارت گرافیک (Manufacturing Defect) را به عنوان علت اصلی آسیبدیدگی پین و متعاقباً مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 مطرح کردند. خود کاربر نیز با قاطعیت اصرار داشت که مراحل نصب کابل را کاملاً طبق دستورالعمل و با دقت انجام داده است، که این امر، فرضیه خطای کاربر را تا حد زیادی تضعیف میکند.
این حادثه اخیر و مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070، یافتههای قبلی اورکلاکر و تحلیلگر سختافزار معروف آلمانی، Der8auer، را نیز دوباره برجسته میکند. او پیشتر یک کارت گرافیک RTX 5090 را که دچار ذوب شدگی شدید کانکتور و کابل شده بود، با استفاده از ابزارهای تخصصی مانند دوربین تصویربرداری حرارتی، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده بود. تحلیل او نشان داد که توزیع جریان الکتریکی در بین سیمهای مختلف کابل 12V-2×6 به صورت کاملاً نامتوازن صورت میگیرد؛ به عبارت دیگر، برخی از سیمها و پینهای متناظرشان، بار الکتریکی (Load) بسیار بیشتری را نسبت به بقیه تحمل میکنند.
به نظر میرسد طراحی استاندارد 12V-2×6 (و همچنین نسخه قبلی آن 12VHPWR) فاقد یک مکانیزم داخلی کارآمد برای نظارت و کنترل دقیق میزان جریان عبوری از هر پین به صورت مجزا است. این نقص ذاتی در طراحی، منجر به عدم توازن بار میشود که میتواند باعث داغ شدن بیش از حد سیمها یا پینهایی که بار اضافی را تحمل میکنند و در نهایت منجر به ذوب شدن پلاستیک اطراف آنها، ایجاد اتصال کوتاه، یا حتی آتشسوزی شود.
گزارش مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 این نگرانی جدی را ایجاد میکند که این نقص بالقوه در سیستم انتقال قدرت، صرفاً محدود به کارتهای فوقالعاده پرمصرف و گرانقیمت مانند RTX 5090 نیست و احتمالاً مدلهای پایینردهتر و پرفروشتری مانند RTX 5070 و RTX 5080 را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. این مسئله سوالات اساسی و مهمی را در مورد قابلیت اطمینان و ایمنی کلی سری کارتهای گرافیک Blackwell مطرح میکند و میتواند بر تصمیم خرید بسیاری از کاربران تأثیر بگذارد.
سکوت شرکت انویدیا در قبال این گزارشهای نگران کننده و عدم ارائه توضیحات یا راهحل رسمی، باعث افزایش بدبینی و احتیاط در میان جامعه گیمرها و علاقهمندان به سختافزار شده است. این نگرانیها با توجه به قیمت بسیار بالای این کارتهای گرافیک نسل جدید تشدید میشود؛ حتی مدل RTX 5070 که در رده میانی رو به بالا قرار میگیرد، با قیمتی فراتر از 500 دلار عرضه میشود و وقوع مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 برای محصولی با این قیمت، به هیچ وجه قابل قبول نیست.
در حالی که مشکلات کانکتور در سری RTX 40 نهایتاً انویدیا را مجبور به اعمال تغییراتی در طراحی کانکتور (معرفی 12V-2×6 با پینهای Sense کوتاهتر برای اطمینان از اتصال کامل) کرد، اما تکرار این مشکلات در سری RTX 50 نشان میدهد که چالشهای بنیادین در طراحی سیستم انتقال قدرت برای کارتهای گرافیک مدرن و پرمصرف، ممکن است هنوز به طور کامل و ریشهای حل نشده باشند.
کاربرانی که سرمایهگذاری قابل توجهی برای خرید این کارتها انجام میدهند، نه تنها با ریسک آسیب دیدن سختافزار گران قیمت خود مواجه هستند، بلکه این نگرانی نیز وجود دارد که در صورت بروز مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070، شرکت سازنده یا انویدیا، با استناد به خطای کاربر در هنگام نصب، از پذیرش مسئولیت و ارائه خدمات گارانتی خودداری کنند.
این عدم شفافیت و احتمال از دست رفتن گارانتی، ریسک خرید را برای مصرفکنندگان به شدت افزایش میدهد. تا زمانی که انویدیا به طور رسمی و شفاف به این نگرانیها رسیدگی نکند، دلایل بروز مشکل ذوب کابل کارت گرافیک RTX 5070 را مشخص نسازد و راهحلهای احتمالی را ارائه ندهد، گزارشهای مربوط به ذوب شدن کابلها میتواند شور و اشتیاق اولیه نسبت به سری RTX 50 Blackwell را، که از نظر عملکرد پردازشی بسیار امیدوار کننده به نظر میرسند، به میزان قابل توجهی کاهش داده و بر موفقیت تجاری این نسل جدید تأثیر منفی بگذارد.