مهندسی عمران یکی از محبوبترین رشتههای مهندسی در جهان است. طراحی، ساختوساز، نظارت بر ساخت، عملیاتهای مختلف و نگهداری از سازههای و سیستمهای زیرساختی از جمله مهمترین مواردی هستند که در این رشته مورد بررسی قرار میگیرند. ازآنجاکه مهندسی عمران نقش کلیدی را در دنیای اطراف انسانها بازی میکند، همواره تقاضای زیادی برای استخدام فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد.
در این مقاله قصد داریم به مهمترین سوال های مصاحبه مهندس عمران اشاره کنیم. آمادگی برای پاسخگویی به این پرسشها، به شما کمک میکند تا جلسه مصاحبه را با موفقیت پشت سر گذاشته و در شغل دلخواه خود مشغول به کار شوید. در مصاحبه شغلی تجربه کار، سوابق تحصیلی و مهارت های نرم فرد سنجیده میشود.
مهمترین پرسش و پاسخهای مصاحبه با مهندس عمران
معمولاً در جلسات مصاحبه کاری سوالات مشترکی توسط کارفرماها پرسیده میشود. در ادامه به برخی از رایجترین این سوالات اشاره میکنیم.
سوال اول: چرا به این موقعیت شغلی علاقهمند هستید؟
چه چیزی باعث شد برای این موقعیت شغلی درخواست دهید؟ این سوال معمولاً در ابتدای اکثر مصاحبههای استخدامی پرسیده شده و میتواند باب گفتگو را باز کند. کارفرما با پرسیدن این سوال میخواهد از همان ابتدا مطمئن شود که برای موقعیت شغلی درخواستی مناسب هستید یا خیر؛ بنابراین برای پاسخگویی هوشمندانه عمل کرده و تلاش کنید بهترین پاسخ ممکن را بدهید.
نمونه پاسخ مناسب: من مهندس عمران باتجربهای هستم و دانش زیادی در زمینه طراحی و نگهداری از زیرساختها و سازهها دارم. به همین دلیل فکر میکنم شرح موقعیت شغلی این شغل، با تخصصهای من همخوانی دارد. همچنین فکر میکنم همه آنچه را که برای انجام وظایف این شغل و ارزشآفرینی برای سازمان موردنیاز است، دارا هستم.
سوال دوم: وظایف یک مهندس عمران چیست؟
آیا با شرح وظایف شغلی خود آشنا هستید؟ این یکی دیگر از سؤالاتی است که به کارفرما کمک میکند میزان آشنایی شما را با رشته تخصصیتان بسنجد. مهندسان عمران نقش کلیدی و مهمی در ساختوساز دارند و وظایف آنها با سایر مهندسان کاملاً متفاوت است. برای پاسخ به این سوال تلاش کنید از عبارات کلیدی که در آگهی شغلی بهکاررفته استفاده کرده و به برخی از وظایف خود در موقعیتهای شغلی قبلی اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: مهندسان عمران وظایفی همچون برنامهریزی، طراحی و نظارت بر ساختوساز و نگهداری سازههای عمرانی از جمله فرودگاه، جادهها و سیستمهای فاضلاب، برق و … را به عهده دارند. این افراد معمولاً یا بهصورت مشاورهای یا بهصورت قراردادی کار میکنند. افرادی که بهصورت مشاورهای کار میکنند، معمولاً بیشتر زمان خود را در محیط شرکت سپری میکنند. درحالیکه مهندسان قراردادی و پروژهای معمولاً از اولین فازهای یک پروژه به آن میپیوندند و تلاش میکنند از دانش خود برای پیشبرد فازهای پروژه بهره بگیرند.
سوال سوم: برای اینکه یک مهندس عمران بتواند مؤثر واقع شود، چه قابلیتهایی باید داشته باشد؟
هر شغلی نیازمند داشتن یک سری قابلیتهای خاص است. برای پاسخگویی به این سوال، به برخی ویژگیها و مهارت های کلیدی که توانستهاند نقش کلیدی را در مسیر شغلی شما بهعنوان مهندس عمران ایفا کنند فکر کنید. این کار به شما کمک میکند تا روی مواردی که واقعاً به شغلتان مرتبط هستند تاکید کنید.
نمونه پاسخ مناسب: ماهیت شغل یک مهندس عمران ایجاب میکند که یک تصمیمگیرنده ماهر بوده و بتواند مسائل را بهخوبی حل کند. همچنین این فرد باید مهارت بالایی در زمینه سازماندهی و مستندسازی داشته باشد تا بتواند حجم بالای کار را بهخوبی مدیریت کند. مهارت بالا در زمینه رهبری و تعامل با سایر افراد نیز بسیار مهم است؛ چرا که در برخی موارد مهندس عمران باید در نقش رهبر یک تیم ظاهر شود. مهارت های محاسباتی و خلاقیت در ارائه راهحل هم برای این موقعیت شغلی مهم است.
برای آشنایی با مهارتهای مدنظر کارفرماها هنگام استخدام مهندس عمران مشاهده این صفحه از جاب ویژن پیشنهاد میشود: https://jobvision.ir/jobs/category/civil
سوال چهارم: اصلیترین چالشی که در موقعیت شغلی قبلی خود با آن مواجه شدید چه بود و چطور آن را مدیریت کردید؟
هر شغلی چالشهای خاص خود را دارد. برای رفع برخی از این چالشها لازم است فرد بهصورت مستقل عمل کند و در برخی دیگر نیاز به همکاری با کارفرما و سایر همکاران است. هدف از پرسیدن این سوال، ارزیابی توانایی کارجو در حل مسئله و فکر کردن خارج از چارچوب مسئله برای پیداکردن راهحلهای خلاقانه است.
نمونه پاسخ مناسب: چالش اصلی که قبلاً با آن مواجه شدم، ارتباط با مشتریانی بود که میخواستند از راههای میانبر پروژه را سریعتر به پایان برسانند. برخی نیز راهکارهایی را پیشنهاد میکردند که تصور میکردند در مخارجشان صرفهجویی خواهد کرد. من باید تلاش میکردم دیدگاه خود را حفظ کرده و آنها را قانع کنم که این کار، غیراخلاقی بوده و میتواند شهرت سازمان را به خطر بیندازد. بسیاری از آنها این موضوع را درک میکردند و افرادی را که قانع نمیشدند، به مدیر ارشد ارجاع میدادم.
سوال پنجم: روتین کاری روزمره خود را شرح دهید.
بهعنوان یک مهندس عمران معمولاً چه کارهایی را انجام میدهید؟ پاسخ به این پرسش بستگی به نوع شغل شما (مشاورهای یا پروژهای) دارد. برای پاسخ به این سوال تلاش کنید یک روز کاری شلوغ خود را برای مصاحبهکننده توصیف کنید. نکته مهم این است که برای پاسخگویی فقط باید به فعالیتهای کاری مرتبط اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: من روز کاری خود را زود شروع میکنم و ادامه آن بستگی به مسائل روزمرهای دارد که نیاز به رفع شدن دارند. ازآنجاکه من مهندس عمران قراردادی هستم، بیشتر زمانم را در سایت پروژه سپری میکنم. در ابتدای روز گزارشدهی و جلسه با سرپرستان و کارگران برای بررسی نیازها و فعالیتهای روزمره انجام میشود. سپس پیش از ادامه کار، از اینکه تمام اصول ایمنی و نیازمندیها رعایت شدهاند اطمینان حاصل میکنم. در طول روز به کارکنان پروژه در خصوص نحوه ساختوسازها و فعالیتهایی که باید انجام شوند، مشاوره میدهم. همچنین گزارشدهی به دفتر مرکزی و مدیران ارشد در خصوص روند پیشرفت پروژه نیز از جمله وظایف روزمره من است.
سوال ششم: تجارب کاری خود را بهصورت خلاصه توضیح دهید.
کارفرما با پرسیدن این سوال میخواهد با سوابق کاری شما بهصورت خلاصه آشنا شود. برای پاسخ به این سوال به تجارب کاری مهم خود در این حوزه، موقعیت شغلی و دستاوردهای خود که برای کارفرما ارزشآفرین بودهاند اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: من در حال حاضر شش سال است که بهعنوان مهندس عمران فعالیت میکنم. در ابتدا بهعنوان مهندس جونیور کار خود را تحت سرپرستی تیمی از مهندسان ارشد آغاز کردم. در آن زمان وظایف من شامل اطمینان از رعایت نیازمندیهای ایمنی پیش از ساخت سازه بود. در سال سوم فعالیتم، بهعنوان لیدر تیم مهندسی عمران انتخاب شدم و مسئولیت نظارت بر سایر مهندسان را به عهده گرفتم. از آن زمان تاکنون من در موقعیت شغلی سرپرستی مشغول به کار هستم.
سوال هفتم: چرا میخواهید با ما همکاری کنید؟
این سوال یکی از رایجترین سؤالاتی است که در جلسات مصاحبه کاری پرسیده میشود. پاسخ این سوال نشان میدهد که چقدر درباره سازمان و موقعیت شغلی تحقیق کردهاید و چه چیزی درباره آن برایتان جذاب بوده است. پیشنهاد میشود برای پاسخ به این سوال، به جزئیات مهمی که آن شرکت را از سایر شرکتها متمایز میکند اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: به علت شهرت فوقالعادهای که این سازمان دارد، دوست دارم در آن شروع به کار کنم. سازمان شما به علت کارایی بالا و فرهنگ کاری فوقالعاده مشهور بوده و به کارکنان خود اجازه رشد میدهد. بسیاری از کارکنان پیشین شما همچنان با افتخار درباره این سازمان صحبت میکنند که باعث میشود من به این باور برسم که شما میتوانید از تجربه کار و مهارتهای من به بهترین نحو ممکن استفاده کنید.
سوال هشتم: درصورتیکه یک ساختمان تکمیلشده دچار حادثهای شود، چه میکنید؟
هدف از پرسیدن این سوال آن است که ویژگیهای شخصیتی شما ارزیابی شود. هنگام پاسخگویی به این پرسش تلاش کنید یک پاسخ مستقیم و صادقانه بدهید. همچنین نشان دهید که به اصل اخلاقی در کار پایبند بوده و میدانید در این موقعیت باید چه کار کنید.
نمونه پاسخ مناسب: ازآنجاکه این مشکل دارای جنبههای اخلاقی است، من به مدیران بالاتر مشکل را گزارش میدهم؛ چرا که شرکت باید در برابر چنین مشکلی پاسخگو باشد. اطلاعرسانی به مدیران ارشد همچنین به آنها کمک میکند تا دقیقتر عمل کرده و از موقعیتهای مشابهی که میتوانند در آینده منجر به آسیبپذیری شهرت سازمان و هزینه برای آن شوند، پیشگیری کنند.
سوال نهم: به نظر شما بزرگترین چالشی که یک مهندس عمران با آن مواجه میشود چیست؟
هدف از پرسیدن این سوال سنجش میزان تسلط شما به حوزه تخصصی مهندسی عمران است. برای پاسخگویی به این سوال تلاش کنید صادق باشید و به راهحلهایی که برای رفع مشکلات خود به کار میگیرید اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: بهعنوان فردی که ۷ سال در این حیطه تجربه کسب کردهام، میتوانم بگویم بزرگترین چالشی که ممکن است یک مهندس عمران با آن مواجه شود مشتریانی هستند که ما را مجبور میکنند از راههای میانبر برای کاهش هزینه و زمان پروژهها استفاده کنیم. برخی باور دارند که راههای جایگزین آنها بهترین راهحل ممکن است و نمیخواهند قانع شوند که این راهکار میتواند خطرناک و از نظر حرفهای، غیراخلاقی باشد. هماهنگی با چنین افرادی نیازمند صرف انرژی زیادی است. حتی در یک مورد خاص من مجبور شدم با تأیید سازمان، همکاری خود را با یک مشتری قطع کنم تا شهرتم به خطر نیفتد.
سوال دهم: به نظر شما برخی از مهمترین مشکلات پمپاژ بتن چیست؟
این سوال از جمله سوالات فنی مصاحبه مهندس عمران است. هدف از پرسیدن چنین سؤالاتی سنجش دانش فنی کارجو در حوزه مهندسی عمران است. تلاش کنید با اعتمادبهنفس کامل به این سوال پاسخ داده و کارفرما را قانع کنید که با حوزه تخصصی خود و مشکلات فنی آن بهخوبی آشنا هستید.
سوال یازدهم: برخی از تستهایی را که برای چک کردن کیفیت سیمان استفاده میکنید شرح دهید.
این پرسش از جمله نمونه سوالات مصاحبه فنی است. بهعنوان یک مهندس عمران، شما باید بتوانید از حفظ کیفیت سیمان در بالاترین حد ممکن اطمینان حاصل کنید. این کار توسط انجام یک سری تستها انجام میشود؛ بنابراین روشن است که برای پاسخگویی باید به تستهایی که در موقعیتهای شغلی قبلی خود برای سنجش کیفیت سیمان به کار گرفتهاید، اشاره کنید.
نمونه پاسخ مناسب: راههای مختلفی برای چک کردن کیفیت سیمان وجود دارد. برخی از مواردی که باید در سیمان مورد بررسی قرار بگیرد شامل ویژگیهای فیزیکی و رنگ آن است. سیمان خوب طوسی رنگ بوده و کمی متمایل به سبز است. بافت سیمان باید صاف بوده و با ساییدن آن میان انگشتان، صافیاش احساس شود.
سوال دوازدهم: انواع مختلف معیارهای Slump Test را توضیح دهید.
نمونه پاسخ مناسب: Slump Test برای ارزیابی تجربی یکپارچگی بتن تازه پیش از اعمال آن انجام میشود. همچنین از این تستها برای چک کردن ترکیبهای نامناسب بتنها استفاده میشود. سه نوع مختلف نتایج Slump Test عبارتاند از:
- اسلامپ صفر
- اسلامپ واقعی
- اسلامپ برشی
- اسلامپ ریزشی
سوال سیزدهم: فکر میکنید یک مهندس عمران برای موفق شدن چه ویژگیهای شخصیتی باید داشته باشد؟
هدف از پرسیدن این سوال سنجیدن توانایی کارجو در درک موقعیت شغلی و مسیر موفقیت آن است.
نمونه پاسخ مناسب: به نظر من مهندسان عمران باید صبور، منعطف و منظم باشند تا بتوانند در شغل خود موفق شوند. زمانهای تحویل پروژه میتواند موجب فشار روانی برای افراد شود؛ بهخصوص در مواقعی که تأخیرهای پیشبینینشده رخ میدهند. به همین دلیل فرد باید خود را با این فشارها تطبیق دهد. علاوه بر اینها، یک مهندس عمران باید بتواند نیازمندیهای محلی و محیطزیستی را در کنار نیازهای مشتریان ارزیابی کند.
سوال چهاردهم: چطور انگیزه خود را در کارتان حفظ میکنید؟
این سوال از جمله سوالات متداول در جلسه مصاحبه شغلی است که برای شناخت انگیزههای کارجو پرسیده میشود. توجه کنید که برای پاسخگویی به این سوال نباید به انگیزههای خارجی مربوط به موقعیت شغلی مثل حقوق بالا و ارتقا اشاره کنید. از این فرصت برای معرفی بهتر خودتان استفاده کنید.
نمونه پاسخ مناسب: من به سازههای عظیم و ساختمانهای بلند علاقه زیادی دارم. به همین دلیل وقتی پروژههای ساختمانی به من پیشنهاد میشوند، علاقه زیادی به پذیرش آنها دارم. همچنین به کارکردن با آدمهای مختلف علاقه زیادی داشته و دوست دارم با برقراری ارتباطات، تفاوتهای میان افراد را بیشتر درک کنم.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم به بررسی ۱۴ پرسشوپاسخ مهم مصاحبه با مهندس عمران اشاره کنیم. در مصاحبههای شغلی سوالات متنوعی پرسیده میشود که به مهارتهای نرم و فنی افراد میپردازند. از جمله مهمترین سوالات فنی در مصاحبه مهندس عمران میتوان به سوالات مربوط به پی، مقاومت خاک، نرم افزار های تخصصی عمرانی، کاربردهای پلاستیک در ساختمانسازی، عوامل مؤثر در پیشگیری از فروریختن ساختمان، مزایای دیوار برشی، کاربردهای موج شکن، مقیاس ریشتر، چگالی مناسب بتن و … اشاره کرد. سوالات مربوط به مهارتهای نرم نیز به مواردی مثل مهارتهای ارتباطی، انعطافپذیری، توانایی کار در شرایط سخت، مدیریت زمان، تفکر خلاق، حل مسئله و … میپردازند.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.
عالی بود ممنو
عاااااالی 👏👏