یکی از جذاب ترین و پرکشش ترین تسهیلاتی که در اختیار شرکتهای دانش بنیان قرار می گیرد و از آن به عنوان انگیزه بسیاری از شرکتها برای دریافت تأییدیه ورود به این طرح یاد می شود، معافیت های دانش بنیان هستند.
معافیت دانش بنیان چیست
طرح دانش بنیان یک طرح حمایتی از جانب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که حمایت ها و تسهیلات گوناگونی را برای شرکتهای تحت پوشش خود ارائه می دهد. هدف از این طرح که پایه و اساس آن به قوانین تصویب شده توسط مجلس شورای اسلامی در سال 1389 برمیگردد، کمک به شرکت های خصوصی است که از علم و دانش برای تولید محصول یا ارائه خدمت استفاده می کنند.
طرح دانش بنیان مطرح می کند که شرکت های تحت پوشش آن، به خاطر اینکه از علم روز در توسعه محصولات و خدمات خود استفاده می کنند، می توانند به موفقیت هایی برسند که فراتر از توان زیرساخت های علمی کشور هستند. برای مثال، شرکتی که در زمینه تولید تجهیزات استخراج نفت و گاز در سطح جهانی محصول تولید می کند، به موفقیتی دست یافته است که با زیرساخت کشور به راحتی امکان پذیر نخواهد بود.
حمایت ها و تسهیلات متفاوتی برای این منظور در اختیار شرکت ها قرار می گیرد که هر کدام تلاش می کنند به شکل متفاوتی زمینه را برای پیشرفت و توسعه این مجموعه ها فراهم کنند. دسته ای از این تسهیلات هم تحت عنوان معافیتهای دانش بنیان شناخته می شوند. معافیت ها همان طور که از اسمشان پیداست، کمک می کنند تا بخشی از هزینه های شرکت ها که به دستگاه های دولتی پرداخت می شود، کاهش پیدا کنند. بسته به شرایط و ویژگی های یک شرکت دانش بنیان، ممکن است معافیت های گوناگونی هم شامل حال آن شود که در این مورد در ادامه صحبت می کنیم.
شرایط دریافت معافیت دانش بنیان
بعضی از خدمات طرح دانش بنیان حتی به شرکت هایی که هنوز به صورت رسمی تحت پوشش آن قرار نگرفته اند هم ارائه می شود، اما اکثر این خدمات من جمله معافیت ها تنها در شرایطی عرضه می شود که شرکت مورد نظر گواهی دانش بنیان دریافت کرده باشد. دریافت گواهی دانش بنیان گرچه از نظر فنی چندان دشوار نیست، اما حجم جزئیات و نکاتی که شرکت باید در هنگام دریافت گواهی آنها را در نظر داشته باشد آنقدر زیاد است که می توان دریافت گواهی دانش بنیان را فرآیند چالش برانگیزی دانست.
این چالش در سطحی است که بسیاری از شرکت ها بدون کمک یک مشاور مجرب نمی توانند گواهی خود را دریافت کنند. اما در صورتی که بتوانید به جرگه این شرکت ها ملحق شوید، آن وقت معافیت ها هم به راحتی در اختیار شما قرار می گیرند.
به صورت خلاصه، سه ویژگی مشخص می کند که شما از چه امتیازاتی و به چه شکل استفاده کنید:
- داشتن یا نداشتن گواهی دانش بنیان
- نوع شرکت بر اساس گواهی دریافت شده
- سطح محصول بر اساس گواهی دریافت شده
تنها شرکت هایی می توانند از این امتیازات بهره مند شوند که گواهی دانش بنیان خود را دریافت کرده و در لیست شرکت های این طرح به ثبت رسیده باشند. پس بدون داشتن این گواهی نمی توانید برای بهره مندی از امتیازات درخواست خود را ارائه کنید. به عبارت دیگر، پیش شرط بهره برداری از این امتیازات ثبت شرکت دانش بنیان است.
شرکت ها بر اساس نظر ارزیابی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، می توانند دارای سه نوع نوپا، نوآور و فناور باشند که هر کدام از سقف امتیاز متفاوتی استفاده می کنند. به عنوان مثال امتیازات شرکت های نوپا سطح پایین تری نسبت به دو نوع دیگر دارد، چون انتظار نمی رود این مجموعه ها توانایی استفاده صحیح از تسهیلات را داشته باشند. اطلاعات بیشتر در این خصوص را می توانید در صفحه انواع شرکت های دانش بنیان مشاهده کنید.
سطح محصول هم بر اساس نظر ارزیابی مشخص می شود. عوامل موثر در سطح محصول میزان های تک بودن یا بالا بودن سطح فناوری آن، جایگاه در فهرست محصولات دانش بنیان و دشواری بازتولید آن است. بر این اساس، سه دسته محصول در سطح های مختلف را مشاهده میکنیم که سطح یک بالاترین سطح بوده و بیشترین امتیازات را دریافت می کند. این موضوع با بررسی انواع معافیت هایی که برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است، بهتر قابل بررسی است.
انواع معافیت های دانش بنیان
معافیت های دانش بنیان به دسته های گوناگون تقسیم می شوند. علت این دسته بندی این است که هر کدام از آنها با همکاری سازمان ها و نهادهای متفاوتی برای شرکت در نظر گرفته شده و ارتباطی با هم ندارند. به همین دلیل شرکت ها می توانند همزمان از مزایای همه معافیت ها بهره مند شوند، در حالی که بسته به شرایط در هر کدام از آنها سطح بهره مندی متفاوتی خواهند داشت.
در حال حاضر سه معافیت اصلی در این طرح به شرکت های دانش بنیان ارائه می شود که عبارتند از:
- معافیت مالیاتی
- معافیت گمرکی
- معافت حق بیمه قراردادها
برای هر معافیت، بسته به موقعیت شما، یک سقف معین برای بهره مندی از حمایت ها تعیین می شود. این سقف از طرف نهادهای همکار با طرح دانش بنیان تعیین می شود. برای مثال، زمانی که برای معافیت مالیاتی اقدام می کنید، یک سقف معین بسته به نوع گواهی شرکت و درآمدهای سالیانه شما وجود دارد و بر اساس شرایطی که داشته باشید ممکن است بتوانید از آن بهره برداری کنید.
نکته دیگر این است که دریافت معافیت از یک نوع، به معنی این نیست که حتما می توانید معافیت های دیگر را هم دریافت کنید. هر کدام از این تسهیلات، در عمل به صورت مجزا از یکدیگر ارائه شده و باید توسط نهادهای ارائه دهنده متفاوتی هم تأیید شوند. مثلا معافیت گمرکی با همکاری اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران ارائه می شود، در حالی که مسئولیت تسهیلات مالیاتی با سازمان امور مالیاتی خواهد بود. حتی در بالاترین سطح گواهی دانش بنیان هم ممکن است یک نهاد همکار با معاونت علمی، شرایط شما را برای دریافت معافی تأیید نکند.
چطور می توان معافیت دانش بنیان گرفت
فرض کنید با مطالعه این مطلب به این نتیجه رسیده باشید که نیاز دارید برای شرکت خود معافیت دانش بنیان دریافت کنید. سوال بعدی حالا این است که چه مسیری را باید طی کنید؟ گام اول و بدیهی که از آنچه گفتیم هم استخراج می شود، این است که باید گواهی دانش بنیان بگیرید. دریافت این گواهی هم نیازمند آن است که یک محصول یا خدمت دانش بنیان بر اساس استانداردهای نهادهای مسئول این طرح عرضه کنید. طراحی، ساخت و تولید این محصول مهمترین مرحله در مسیر بهره برداری از این تسهیلات خواهد بود.
در مرحله بعد، محصول مد نظر باید توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارزیابی شود. این کار که در چند مرحله انجام می شود و می تواند تا سه ماه هم زمان ببرد، در نهایت مشخص می کند که آیا می توانید گواهی دریافت کنید یا خیر. در صورتی که سطح فناوری محصول شما در سطح قابل قبول بوده و از نظر فنی هم مشکلی وجود نداشته باشد، شما گواهی تأییدیه را دریافت کرده و دانش بنیان می شوید.
مسیر، بعد از دریافت گواهی به مراتب هموارتر از قبل از آن خواهد بود. درخواست های شرکت های تحت پوشش طرح در کارتابلی که به نام آنها برای این طرح اختصاص پیدا می کند، از شرکت ها دریافت می شود. سپس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کارهای پیگیری را انجام داده و با نهاد همکار مربوط به درخواست شما ارتباط برقرار می کند.
برای مثال، اگر تسهیلات مالیاتی می خواهید، تنها کافی است درخواست خود را ثبت کنید و نهادهای طرح با همدیگر ارتباط برقرار کرده و بسته به شرایط شما، در مدت زمان کم و بیش کوتاهی اعلام می کنند که چقدر معافی و با چه سقفی در اختیار شما قرار می گیرد. بنابراین این مرحله را میتوان آسان ترین مرحله دانست که پس از آن، معافیت مد نظرتان در اختیارتان قرار گرفته و می توانید از هزینه صرفه جویی شده به کمک آن، برای توسعه و پیشرفت شرکت استفاده کنید. برای آشنایی با تمامی معافیت های شرکت های دانش بنیان اینجا کلیک کنید.
جمع بندی
مجموعه فن بنیان یک مجموعه مشاوره تخصصی در زمینه دانش بنیان است که می تواند برای حل این مشکل به شما کمک کند. تنها کافی است با همکاران ما تماس بگیرید تا زمینه را برای دریافت گواهی و پس از آن بهره مند شدن از تسهیلات مانند معافی ها فراهم کنند. همکاری با کارشناسان حرفه ای و تجربه طولانی در زمینه دانش بنیان کردن مجموعه های خصوصی متعدد در زمینه های کاری گوناگون، مهر تأییدی خواهد بود بر توانایی ما برای کمک به شما. پس فرصت را از دست ندهید و برای دانش بنیان شدن، با فن بنیان تماس بگیرید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.