در حال حاضر با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس تیم های آموزشی و انتشارات مختلف با هدف بهبود کیفیت آموزشی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مجموعه ای از بهترین نرم افزارها و فیلم های آموزشی را برای هموارسازی فرایند یادگیری دانش آموزان در ایام تعطیلی مدارس و کلاس های درس حضوری فراهم کرده است.
در ایام فراگیری ویروس کرونا اولیا به دنبال جایگزین مناسبی برای کلاس های درس تعطیل شده هستند تا اختلالی در یادگیری فرزندانشان پیش نیاید و زمینه را برای آموزش آنان مهیا سازند. عقب ماندن از درس ها، یادگیری سخت و عملکرد ضعیف و نگرفتن بازخور مثبت از جمله دل نگرانی ها و دغدغه ی امروز بسیاری از اولیا شده است. برخی از افراد معتقد هستند که هیچ روشی نمی تواند جایگزین تدریس حضوری معلم شود و آموزش به روش های دیگر را غیر ممکن و یا بی فایده می دانند اما راهکار ها ی بسیاری برای جبران تعطیلی مدارس و وقفه در یادگیری دانش آموزان وجود دارند که به کارگیری و استفاده درست از آنها آموزش از طریق تدریس غیر حضوری را برای دانش آموزان ممکن می سازد، در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
جایگزین هایی برای کلاس های درس حضوری
عدم حضور فیزیکی در کلاس درس، یادگیری را برای دانش آموزان به ویژه در مقاطع ابتدایی دشوار کرده و مشکلاتی را به همراه آورده است. لذا اولیا به دنبال جایگزین هایی برای آموزش حضوری هستند. اولیا با به کارگیری شیوه های نوین و استفاده از فناوری روز دنیا می توانند بستر مناسبی را برای آموزش فرزندان خود فراهم کنند.
از جمله بهترین جایگزین های مدرسه و کلاس های درس حضوری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
استفاده از نرم افزار های آموزشی
امروزه نرم افزار های آموزشی یکی از ابزار های مهم کمک آموزشی به شمار می روند که با ایجاد فضای آموزشی پویا و خلاقانه و ارائه محتوای آموزشی مطابق با سرفصل های کتاب درسی بستر آموزشی مناسبی را برای دانش آموزان فراهم آورده اند . از جمله نرم افزار های کمک آموزشی ابتدایی می توان نرم افزارهای میشا و کوشا، کیف الکترونیک آریا و مداد را نام برد. این نرم افزار ها قابلیت به چالش کشاندن مهارت های شنیداری، دیداری و توانایی های ذهنی دانش آموزان را با تولید محتوای آموزشی سمعی و بصری دارند و از جمله ویژگی های این نرم افزار ها یادگیری آسان وآموزش غیر مستقیم از طریق بازی بوده که جذابیت بالایی برای دانش آموزان داشته است. برای مثال درباره ی میشا و کوشا می توان گفت: محتوای آموزشی این برنامه یا سایر نرم افزارهای مقطع ابتدایی تفاوت زیادی دارد. در اکثر بسته ها قسمت عمده ای از حجم نرم افزار را تدریس معلمان تشکیل داده است و معلم های مطرح در این فیلم ها مفاهیم درسی را به دانش آموز آموزش میدهند، در صورتی که در نرم افزار آموزشی میشا و کوشا به هیچ عنوان از معلم استفاده نکرده است و تمامی مفاهیم با استفاده از فیلم آموزشی مرتبط با درس، مثال های متنوع، بازی های آموزشی، انیمیشن های جذاب و … آموزش داده شده است.
نرم افزار های کیف الکترونیک آریا، مداد و میشا و کوشا را می توانید از سایت هایی همچون رایاد و دیجی کالا تهیه کنید.
استفاده از فیلم های آموزشی
فیلم های کمک آموزشی به عنوان یکی از موثرترین ابزار های بصری در فرایند آموزش و یادگیری شناخته می شوند. فیلم های آموزشی به جهت آنکه قابلیت آن را دارند که چندین بار مشاهده شوند فرایند یادگیری را سرعت و بهبود بخشیده و موجب تثبیت مطالب آموزشی و یادگیری آسان می شوند.
از جمله فیلم های کمک آموزشی می توان به سی دی های آموزشی لوح دانش، رهپویان و علوم فندق اشاره کرد. این مجموعه فیلم های آموزشی به ارائه مطالب درسی توسط اساتید برتر می پردازند. تدریس با تکنیک ها و متد های جدید آموزشی مناسب در هر مقطع، آموزش مفهومی مطالب درسی، بررسی تمامی مباحث و سرفصل های کتاب درسی از جمله خصوصیات بارز فیلم های کمک آموزشی می باشند.
شرکت در کلاس های مجازی
آموزش الکترونیک و مجازی یکی از جایگزین های مدارس در روزهای کرونایی می باشد که از طریق آن دانش آموزان شیوه ی جدیدی از آموزش و یادگیری را در این فضا تجربه می کنند. مدیران و معلمان با راه اندازی کلاس های مجازی در پلتفرم های آموزشی متفاوت تمام تلاش خود را می کنند تا شرایط را برای آموزش و تحصیل دانش آموزان مهیا سازند. معلمان با ارائه مطالب درسی و تولید محتوای آموزشی سعی در آموزش و انتقال مفاهیم درسی در کلاس های مجازی خود دارند. معلمان در سطوح آموزشی مختلف با به کارگیری شیوه های خلاقانه، استفاده از تکنولوژی روز و ایجاد تعامل با دانش آموزان قصد دارند محیط آموزشی پویایی را در فضای مجازی ایجاد کنند.
در فضای مجازی آموزش از طریق برقراری تماس تصویری، ویدیو کنفرانس و اشتراک گذاری فایل های صوتی و تصویری، فایل های پی دی اف و کلیپ های آموزشی انجام می شود.
استفاده از کانال های آموزشی
بسیاری از افراد و معلمان با راه اندازی گروه ها و کاناال های آموزشی در برنامه ها و پیام رسان های مختلف سعی در ارائه مطالب آموزشی از طریق اشتراک گذاری فایل های آموزشی، نمونه سوالات، جزوات درسی و غیره دارند که در صورت بررسی دقیق این کانال های آموزشی می توان از آنها به عنوان یک منبع آموزشی استفاده کرد.
شبکه آموزش رسانه ی ملی
رسانه ی ملی با پخش زنده برنامه های آموزشی و تدریس مطالب درسی در شبکه ی آموزش سعی در پیشبرد اهداف تحصیلی دانش آموزان دارد. دانش آموزان طبق زمانبندی آموزش و پرورش و صدا و سیما که از قبل مشخص شده، می توانند بخشی از درس های خود را از این طریق دنبال کنند اما شبکه آموزش توانایی هم پوشانی تمام مباحث درسی را در سطوح های مختلف ندارد. ضمن آنکه طبق زمانبندی آن برخی از دانش آموزان محدودیت داشته و قادر به دنبال کردن آن در رسانه ی ملی نمی باشند.
سخن آخر
راهکار ها و جایگزین های بسیاری برای مدارس و کلاسهای درس حضوری وجود دارد ولی آنچه حائز اهمیت است میزان بازدهی و کارآمد بودن آنها می باشد. استفاده از بعضی از این راهکارها به تنهایی کارساز نیست و دانش آموز مستلزم استفاده ی تلفیقی از آنها می باشد. به عنوان مثال تنها شبکه آموزش و یا کانال های آموزشی در رسانه های مختلف نمی توانند تمامی مباحث درسی را پوشش دهند یا شرکت در کلاس های مجازی مدارس الزامی است اما کافی نیست. نرم افزار ها و فیلم های آموزشی به دانش آموزان و به ویژه اولیایی که قصد دارند خود فرایند آموزش و یادگیری فرزندان را در خانه دنبال کنند، کمک شایانی می رسانند و منجر به یادگیری آسان با کیفیت آموزشی بالا می شوند.
#این مطلب یک رپرتاژ بوده و محتوای آن توسط تبلیغدهنده تهیه شده است.