الکتروموتوری که بلافاصله پس از آغاز کار شروع به لرزیدن میکند، ویبراتور یا موتور ویبره نامیده میشود. وزنههایی که به شکل لنگ در هر دو سوی شافت ویبراتور واقع شدهاند، این لرزش را به وجود میآورند.
موتور ویبره که با اسامی دیگری مثل ویبره بدنه، ویبره صنعتی، ویبراتور، موتور ارتعاشی، الکترو ویبره، ویبراتور سه فاز و تک فاز و میز ویبره نیز شناخته میشود، ارتعاشاتی ایجاد میکند که در زمینههای صنعتی و عمومی کاربرد دارد. ویبره بدنه از دستگاههای صنعتی است که با هدف تولید لرزش و ارتعاش طراحی و ساخته شده است و از این رو ویبره صنعتی نیز نامیده میشود.
انواع ویبره بدنهی صنعتی
در ادامه دو نوع کلی ویبره بدنه یا موتور ویبره معرفی میشود:
- موتور ویبره وزنه متعادل: این دسته از موتورهای ویبره روی محور موتور قرار میگیرند و سبب ایجاد لرزش روی دستگاه میشوند.
- موتور ویبره رزونانس خطی( اکتواتور):این دسته از موتورهای ویبره با نام رزونانس خطی(LRA) یا اکتواتور شناخته میشوند. این ویبراتورها شامل یک جرم داخلی کوچک هستند که به فنر وصل است و نیروی محرکه لرزش را تولید میکند.
موتورهای ویبره در اندازههای گوناگونی تولید میشوند و هر صنعت میتواند به تناسب نیاز خود ویبراتور مناسب خود را تهیه کند.
تقسیمبندی موتورهای ویبره طبق منطقهی لرزش
ویبراتورها یا تجهیزاتی که با تولید لرزش سر و کار دارند را میتوان طبق منطقهای که لرزش بر آن وارد میشود، در دو گروه کلی جای داد:
- لرزش داخلی
- لرزش خارجی
ویبراتور یا ویبره صنعتی جز تجهیزاتی است که جهت ایجاد لرزش بر قسمت بیرونی تجهیزات صنعتی به کار میرود. ویبراتورهای داخلی مستقیماً به درون قطعه نفوذ کرده و ارتعاش را به وجود میآورند. از جمله کاربردهای
ویبراتور داخلی میتوان به مشخص کردن مقاومت بتن اشاره کرد. استفاده از دو گروه ویبراتور معرفی شده به نوع قطعه و تجهیز و نیروی وارده به آن بستگی دارد.
دستهبندی موتور ویبره صنعتی بر اساس نوع منبع تغذیه
- موتور ویبره برقی: ویبره بدنه برقی مانند سایز تجهیزات صنعتی شامل یک موتور الکتریکی است که در حقیقت منبع تغذیه این دستگاه میباشد. یک وزنه با نسبت چگالی بالا نیز در کنار این موتور الکتریکی واقع میشود که جا به جا شدن مرکز ثقل دستگاه به آن نسبت داده میشود. عموماً 25 تا 50 درصد از کل محور توسط این وزنه اشغال میشود. وزنه هنگام چرخش با سرعت بالا، لرزش تمامی دستگاه را به دنبال دارد. این ویبراتور قدرت بالاتری داشته و در نتیجه بیشتر استفاده میشود.
- ویبره بدنه بادی: تجهیزات پنوماتیک از مهمترین اجزای تشکیل دهنده این ویبراتور هستند. کاربرد این ویبراتورها برای ایجاد ارتعاش در دستگاههای مختلف یا حذف رطوبت و هوای اضافی تجهیزات است که بالا رفتن ایمنی و کیفیت ساخت قطعه را به دنبال دارد. چنین دستگاههایی در صنایع کشاورزی نیز به کار میروند. از این ویبراتورها میتوان برای تخلیه سیلوها یا غربالگری پودرهای دارویی گوناگون نیز استفاده کرد.
دستهبندی و خرید ویبره بدنه طبق دور و کاربرد
ویبره بدنه 1000 دور
این ویبراتور در موارد خاص و زمانی که به قدرت لرزش بالا نیاز باشد، به کار میرود. برای نمونه میتوان به مواردی مثل زغالسنگ و پودر زغالسنگ اشاره کرد که بکارگیری موتور ویبره 1000 بهترین انتخاب برای هدایت و در زغالسنگ است.
ویبره بدنه 1500 دور
این ویبراتور در زمینههایی مثل شن شویی و ماسه شویی به کار میرود.
ویبره بدنه 3000 دور
این ویبراتور نیز در زمینههای صنعتی و عمومی کاربرد دارد.
در حقیقت قدرت لرزش موتور ویبره با دور آن نسبت عکس داشته و بنابراین میتوان گفت که ویبراتور 3000 دور تولیدکننده لرزشهای ریز و ویبراتور 1500 دور تولیدکننده لرزشهای درشت است؛ هر چه دور ویبراتور بالاتر باشد، قدرت لرزش کمتر و در حالت برعکس قدرت آن بیشتر میشود. این موتورها میتواند 750 دور نیز باشد.
چنانچه به دنبال خرید ویبره بدنه یا موتور ویبره هستید، شرکت سام تجهیز به عنوان نماینده فروش انواع تجهیزات صنعتی تمامی تلاش خود را در ارائه بهترین و کامل ترین خدمات فروش موتور ویبره، موتور گیربکس، الکتروموتور و دیگر تجهیزات صنعتی مورد نیاز صنایع بزرگ و کوچک به کار گرفته است.
موارد استفاده از موتور ویبره
در حال حاضر پیشرفت وسیع تکنولوژیهای متنوع سبب شده است که ویبراتور، لرزش دستگاه را در تناسب با نیاز اپراتور ایجاد کند.
دستههای بازی از کاربردهای مرسوم ویبراتورها هستند که متناسب با شرایط کاربر در بازی دچار ارتعاش خفیف یا شدید میشوند. از جمله مثالهای دیگر ویبراتورها میتوان به گوشیهای همراه اشاره کرد که در حالتهای بازی، تماس یا دریافت پیامک اشکال مختلفی از لرزش را به نمایش میگذارند.
موتورهای ویبره در شرایطی که قطعههای درشت مواد در بخشهای متفاوت خط تولید گیر میفتند، میتوانند با ارتعاشی جزئی سبب رهاسازی آنها شوند. غربالگری نیز نمونهای از کاربردهای این ویبراتورها هستند.
حذف دخالت انسان از پروسهی تولید میتواند باعث بالا رفتن دقت و مکانیزه شدن تولید فرآورده پایانی شود. منابع تغذیه DC مانند باتری برای میکروویبراتورها کاربرد دارند ولی در صنایع بزرگتر باید از منابع تغذیه قویتری استفاده کرد.
در ادامه تعدادی از کاربردهای موتورهای ویبره یا ویبره صنعتی عنوان میشود:
- بتن و سیمان
- صنایع غذایی
- کشاورزی
- شن شویی
- سرندها
- صنعت آرد و سیلوها
- تجهیزات مربوط به جداسازی دانهها و خشکبار
- قیفهای حجیم صنعتی
کاربردهای گستردهی موتورهای ویبره آنها را به بخش جداناپذیر صنعت تبدیل کرده است.
همانطور که بیان شد موتورهای ویبره به دو شکل برقی و بادی وجود دارند که هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند.
موتورهای ویبره کوچک که میکرو ویبره نیز نامیده میشوند، در واگنها، کامیونها، میکسرهای بتن و میزهای ویبره استفاده میشوند.
فرآیند غربالگری را میتوان با استفاده از موتور ویبره تسهیل بخشید. ویبراتورها را میتوان در مجاورت سیلوها، شناورها، انبارکها، قیفهای صنعتی بزرگ، تجهیزات غربالگری، انتقال و فشردهسازی جای داد.
در وسایل حمل و نقل سنگین، موتورهای ویبره نقش پررنگ و مهمی برای منتقل کردن بار دارند. در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز برای فشرده کردن مواد مختلف آرایشی بکار میروند.
میزهای ویبراتور صنعتی از مثالهای رایج ویبره بدنه هستند که کاربردهای بسیاری دارند. این میزها برای شبیهسازی زلزله طراحی شدهاند، لیکن در زمینه درست کردن کیک و مواد خوراکی نیز به کار برده میشوند. میزهای ویبره در اندازههای بزرگ و کوچک ساخته میشوند و لرزش تولید شده نیز در مقیاس شدید و خفیف در تمامی میز پخش میشود.
انواع سیستم لرزش و ارتعاش
سیستمهایی را که شامل ویبراتور صنعتی هستند میتوان به دو دسته کلی زیر محدود کرد:
- سیستمهای با نوسان آزاد
- سیستمهای با نوسان محدود به رزونانس
ایجاد لرزش در سیستمهای آزاد به دو حالت خطی و چرخشی انجام میشود. برای تولید ویبره خطی باید از دو عدد ویبره بدنه مشابه استفاده کرد که ویژگیهای فنی یکسانی دارند و در خلاف جهت هم حرکت کنند. در چنین سیستمی نیروی لرزشی به شکل رفت و برگشتی عمل میکند و باعث تولید یک حرکت خطی میشود. این سیستم با نام ویبراتور تک جهته نیز شناخته میشود.
در سیستم لرزش چرخشی از یک ویبراتور که در مرکز میز واقع شده است، استفاده میشود. این ویبراتور معمولاً در قسمت زیر میز نصب میشود و نیروی لرزشی ایجاد شده توسط آن به شکل یکسان در 360 درجه پخش میشود.
نحوه گزینش ویبره بدنهی مناسب
در ادامه اصول بنیادی گزینش ویبرهی بدنه به اختصار بیان میشود:
1) سطحی که ویبراتور روی آن نصب میشود.
2) اندازه و وزن بار
در صورتی که قرار باشد ویبراتور روی قیف نصب شود، اندازه دهانه ورودی و خروجی قیف و حجم آن برای انتخاب ویبراتور مناسب ضروری است. همچنین اگر قرار است ویبراتور روی میز ویبره نصب شود، باید ابعاد میز مذکور در دسترس باشد.
با وجود این که گزینش موتور ویبره مناسب اصول خاص خود را دارد، لیکن مشتریها تمایل دارند تا این کار به صورت تجربی انجام دهند. بنابراین معمولاً برای ویبراتورهای 3000 دور برای میزهای ویبره و قیفها استفاده شده و ویبراتورهای 1500 دور نیز برای سرندها به کار برده میشود. سیستم ویبره بدنه خطی و چرخشی در شکلهای زیر به تصویر کشیده شده است.
وزنههای ویبراتور را میتوان به آسانی تنظیم کرد. لازم به ذکر است که تنظیم مناسب و درست این وزنههای تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و طول عمر قطعات و تجهیزاتی دارد که ویبراتور بر آنها نصب میشود. در حقیقت در صورتی که وزنههای ویبراتور در دو سر ویبره به شکل یکسان تنظیم نشوند، عملکرد آن مختل خواهد شد؛ بنابراین ضمن این که عمر ویبراتور کاهش مییابد، بازده فرآیند موردنظر نیز کم خواهد شد.
میزان لنگ ویبراتور را نیز میتوان تنظیم نمود. نیروی لرزشی تولید شده در موتورهای ویبره صنعتی به وزن جرم دوار، فاصله مرکز ثقل آن از مرکز چرخش و سرعت دورانی وابسته است.
نظر به این که توان ویبراتورهای کوچک پایین است، بسیاری مواقع میتوان با نصب خازن بر سر راه ویبراتور آن را به یک ویبراتور تک فاز تبدیل نمود. جهت بهرهمندی از مشاوره رایگان برای خرید ویبراتور صنعتی میتوانید با کارشناسان فروش شرکت سام تجهیز در ارتباط باشید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.