طرح رجیستری گوشیهای تلفن همراه از سال 94 به صورت جدی در کشورمان پیگیری شده و باعث کاهش قابل توجه حجم قاچاق در این حوزه گردیده است. البته افزایش واردات قانونی این محصول پرمخاطب و افزایش تعداد شرکتهایی که موفق به دریافت مجوز واردات تلفن همراه شدهاند، موجب بروز چالشهایی نیز شده است. یکی از مهمترین این چالشها، واردات موبایل به کشور بیش از تقاضای بازار است! در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
اگرچه در نگاه اول این اتفاق و واردات زیاد گوشی مفید به نظر رسیده و حتی میتواند باعث کاهش قیمت برای مصرف کننده نهایی شود، اما باید توجه داشت که رسوب کالا بیش از اندازه و همچنین ورود مدلهایی که با استقبال خوبی از سوی خریداران روبرو نمیشوند، برخی از وارد کنندگان و البته عرضه کنندگان را دچار مشکل کرده است.
رضا دیهیمی، نایب رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی در این باره میگوید:
با تمهیداتی که انجمن اندیشیده و اعلامیههایی که برای واردکنندگان صادر کرده، از آنها خواسته است که در برآوردهای خود به نیاز بازار دقت کنند. اکنون وضعیت موجودی جنس به گونهای است که در دو ماه آینده کمبود نخواهیم داشت و 30 درصد بیش از نیاز بازار موجودی داریم اما امیدواریم سال آینده بازار متعادل شود.
اما با وجود افزایش واردات تلفن همراه به کشور، باز هم موانع زیادی بر سر راه وارد کنندگان قرار دارد. این در حالی است که بر اساس دادههای آماری تحلیلگران اقتصادی، بیش از 30 درصد از درآمد دولت در بودجه سال 99 از محل مالیات بر واردات کالا در نظر گرفته شده که از این میزان چیزی حدود 2.6 درصد آن از واردات موبایل اخذ خواهد شد.
آقای دیهیمی در این زمینه نیز میگوید:
همانطور که پیشتر اعلام کرده بودیم، وارد کنندگان موبایل برای تامین نیاز بازار و ایجاد ثبات در بازار، ماهانه چیزی حدود 150 تا 170 میلیون دلار تخصیص ارز نیاز دارند که این مبلغ با در نظر گرفتن میزان مصرف موبایل، سالیانه به 2 میلیارد دلار میرسد.
با توجه به میزان واردات تلفن همراه و عوارض و مالیات پرداختی بابت آن، وارد کنندگان موبایل سالانه مبلغی حدود هزار و 400 میلیارد تومان باید به دولت بپردازند. رسیدن دولت به این میزان درآمد از سمت واردکنندگان موبایل تا پیش از اجرای طرح رجیستری میسر نبود. اما حالا با اجرای این طرح، دولت میتواند این درآمد را در بودجه سالیانه خود ببینید.
وی میافزاید:
دولت برای کسب این درآمد از محل واردات موبایل، باید شرایط واردات این کالا را تسهیل کند و چارهای به حال اختلالات موجود در سامانههای نظارتی و اجرایی تعبیه شده بیاندیشد. اگرچه با الکترونیکی شدن فرآیندها و ایجاد سامانهها که باعث شفافیت و سالمسازی زنجیره واردات بوده است موافقیم اما با در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی و جنگ اقتصادی تحمیل شده به کشور، بهروزرسانی و حل مشکلات این سامانهها برای روانسازی چرخه اقتصادی بیش از پیش احساس میشود.
با توجه به مطالبی که ذکر شد، به نظر میرسد حل معضلات و مشکلات پیش روی تأمین کنندگان کالا در شرایط کنونی بسیار ضروری است، تا بازار پرمخاطب و جذابی مانند بازار گوشیهای تلفن همراه همچنان با قوت به کار خود ادامه داده و بتواند باری از دوش اقتصاد کشورمان بردارد.
منبع: انجمن وارد کنندگان موبایل