پلتفرم معاملاتی موربیت، یکی از بسترهای خرید و فروش ارز دیجیتال است که در سال 95 تاسیس شد و از آن زمان تاکنون درحال ارائه خدمات رمزارز به کاربران است. درهمین راستا، موربیت به منظور ارتقا خدمات خود به کاربران، از تاریخ 9 مرداد، شبکه لایتنینگ بیت کوین را در پلتفرم خود عرضه نمود تا مشتریان قادر باشند تا خرید و فروش و برداشت بیت کوین را با کمترین میزان کارمزد و بالاترین سرعت تکمیل نمایند.
در این مقاله قصد داریم تا کاربران را با ماهیت شبکه لایتنینگ، هدف از این شبکه و همچنین نحوه کارکرد آن بر بستر موربیت آشنا سازیم. با ما همراه باشید.
شبکه لایتنینگ (Lightning Network) و مقیاس پذیری در بلاکچین
به طور خلاصه شبکه لایتنینگ یک راه حل مناسب به منظور بهبود مشکل مقیاس پذیری است که برای اولین بار بر روی بلاکچین بیت کوین ارائه شد. هماکنون این راهکار در شبکه بیت کوین و چند بلاکچین دیگر استفاده میشود. شبکههای بلاکچینی با استفاده از لایتنینگ تراکنش ها را با سرعت بیشتر و هزینه کمتری به انجام میرسانند.
تاریخچه شبکه لایتنینگ (Lightning Network)
شبکه لایتنینگ در ابتدا توسط جوزف پون و تادئوس دریجا در سال 2015 معرفی شد. پس از گذشت سه سال از توسعه این فناوری، کمپانی بلاک استریم از ایده لایتنینگ استفاده کرد و شبکه آزمایشی آن را بر روی بلاکچین بیت کوین راه اندازی نمود. باوجود نوین بودن شبکه لایتنینگ، ایده این فناوری به گذشته دور برمیگردد چراکه توسعه کانالهای پرداخت به منظور دور زدن واسطهها در معاملات مالی یکی از اهداف بشر امروز بوده است. باوجود موارد ذکر شده، پیش از راه اندازی لایتنینگ در بلاکچین بیت کوین، ایده افزایش سایز بلاک به منظور افزایش سرعت تراکنشها با توسعه فورک مشهور بیت کوین کش به انجام رسید.
هدف از توسعه شبکه لایتنینگ (Lightning Network)
همانطور که میدانید بیت کوین و بلاکچینهای نسل اول و دوم دو مشکل اساسی دارند: هزینه کارمزد دریافتی برای تراکنشهای خرد به صرفه نیست و سرعت انجام معاملات پایین است چراکه ماینرها برای تایید هر تراکنش باید بایکدیگر به توافق برسند.
با این وجود که هردو مشکل یاد شده بخشی از سیستمهای غیرمتمرکز است و این مشکلات با به روزرسانیهای مختلف بر روی شبکه قابل حل هستند، همین موارد در طی چندین سال اخیر از پذیرش عمومی بیت کوین ممانعت کرده است. در این میان فناوری لایتنینگ یکی از به روزرسانیهای مفیدی است که امکان انجام تراکنشهای خرد، با سرعت بالا را برای کاربران شبکه بیت کوین فراهم کرده است.
بلاکچینهای نسل اول و دوم (مانند بیت کوین و اتریوم) برای حفظ عدم تمرکز بر بسترهای خود، ناچارند تا مقیاس پذیری شبکه را کاهش دهند. این درحالی است که دو فورک معروف بیت کوین از جمله بیت کوین کش (BCH) و بیت کوین اس وی (BSV) با هدف قرار دادن سایز بلوکها سعی دارند تا سرعت تراکنشها را بالا ببرند. اما سوال اینجاست که آیا افزایش سایز بلوکها به غیرمتمرکز بودن شبکه ضربه میزند؟ پاسخ مثبت است! وقتی که سایز بلوکهای شبکه افزایش مییابد، دستگاه های محاسباتی قوی تری برای تایید تراکنشها نیاز است. در چنین حالتی افراد معمولی قادر به تهیه دستگاههای ماینر نبوده و این سازمانها و نهادهای بزرگ هستند که میتوانند این دستگاه ها را در دست داشته باشند. همین امر باعث از بین رفتن میزان عدم تمرکز در شبکه شده و راه حل مناسبی برای بهبود مشکل مقیاس پذیری در شبکه محسوب نمیشود.
مقیاس پذیری در بلاکچین چیست؟
به زبان ساده مقیاس پذیری به معنی حفظ عملکرد طبیعی یک شبکه با افزایش میزان کاربران و تقاضا برای انجام تراکنش است. حال مشکل مقیاس پذیری در بین سالهای 2017 و 2018 در شبکه بیت کوین، در زمانی که تعداد کاربران رفته رفته در این شبکه افزایش یافت به وجود آمد.
شبکه لایتنینگ (Lightning Network) چیست؟
شبکه لایتنینگ یک راه حل لایه دوم و یا خارج از زنجیره است که این امکان را فراهم میکند تا کاربران بتوانند تراکنشها را در بلاکچین بیت کوین، بدون نیاز به دریافت تاییدیه از ماینرها به انجام برسانند. لازم به ذکر است که تراکنشهای انجام شده در شبکه لایتنینگ، پرداختهای خرد هستند و کارمزد بسیار کمی را شامل میشوند.
برخلاف بسیاری از راه حلهای ارائه شده برای برطرف نمودن مشکل مقیاس پذیری، مانند فورکهای بیت کوین کش و بیت کوین اس وی، شبکه لایتنینگ یک فورک محسوب نمیشود. این فناوری به جر بیت کوین برای سایر بلاکچینها مانند لایت کوین مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از لایتنینگ، کاربران میتوانند بر روی بلاکچین بیت کوین یک کانال پرداخت خارج از زنجیره بسازند و تراکنشهای خود را به صورت p2p، آنی و با حداقل کارمزد به انجام برسانند. گفته شد که استفاده از لایتنینگ تنها برای انجام تراکنشهای خرد به کار میرود و با استفاده از این تکنولوژی کاربران میتوانند به راحتی با بیت کوین خریدهای روزانه خود را به انجام برسانند.
نحوه کارکرد شبکه لایتنینگ (Lightning Network)
به منظور استفاده از شبکه لایتنینگ، کاربران باید از کانالهای پرداختی که همان کیف پولهای چند امضایی هستند استفاده کنند. واضح است که در چنین شرایطی زمان انجام تراکنش، صرفا به اندازه ارتباط بین دو کیف پول به طول میانجامد. در این میان به این نکته توجه کنید که عبارت خارج از زنجیره به این معنی نیست که بیت کوین شما از شبکه خارج میشود، بلکه بدان معنی است که تا زمان باز بودن کانال پرداخت لایتنینگ، دارایی شما در یک کیف پول چند امضایی، بر روی شبکه اصلی قرار دارد. به علاوه این شبکه به کاربر این امکان را میدهد تا تراکنشهای خود را بدون نیاز به انجام آن در شبکه اصلی و دریافت تاییدیه ازسمت ماینرها تکمیل کند.
شبکه لایتنینگ از بلاکچین بیت کوین جدا است و این بدان معنی است که لایتنینگ گره ها و یا همان نودهای مخصوص به خود را داراست و این درحالی است که عملکرد آن، کاملا وابسته به شبکه اصلی است. به منظور ورود به شبکه لایتنینگ، کاربران باید یک مدل خاصی از تراکنش را بر روی بلاکچین اصلی بسازند.
کاری که شما برای شروع تراکنش با استفاده از شبکه لایتنینگ انجام میدهید، ساخت نوعی قرارداد هوشمند است که در ادامه به نحوه ساخت آن اشاره خواهیم کرد. این قرارداد هوشمند درواقع یک بلاکچین یا دفترچه ثبت معاملات خصوصی است. شما میتوانید در این قرارداد هوشمند، هر تعداد تراکنشی را وارد کنید و این تراکنشها و شرایط قرارداد، تنها برای شما و طرف معامله قابل مشاهده است. تمام این موارد در حالی است که نه شما و نه طرف معامله شما، توان تقلب در تراکنشها را ندارید چراکه قراردادهای هوشمند خواصی دارند که از تقلب طرفین معاملات جلوگیری میکنند.
بلاکچین خصوصی یاد شده، کانال نام دارد. فرض کنید که آلیس و باب هرکدام 5 عدد بیت کوین را وارد قرارداد هوشمند کانال میکنند. در کانال و یا شبکه آلیس و باب، هماکنون یک بالانس 5 بیت کوین وجود دارد. آلیس در قرارداد هوشمند یاد میکند که 1 عدد بیت کوین برای باب ارسال شود. در این حالت آلیس 4 BTC و باب 6 بیت کوین دارد.
حال تفاوت این نوع تراکنش با تراکنشهای معمولی روی زنجیره چیست؟ در زمان ساخت یک کانال تراکنش با استفاده از شبکه لایتنینگ، طرفین معامله موظفند که هریک مقدار ثابتی بیت کوین را وارد کانال کنند و این مقدار محدودیت خاصی ندارد. وقتی که یک قرارداد هوشمند برای شبکه لایتنینگ ساخته میشود و مبلغ بیت کوین به این کانال منتقل میشود، این تراکنش توسط ماینرها به ثبت میرسد. اما تفاوت تراکنش در لایتنینگ در این است که تراکنشهایی که پس از باز شدن کانال بین طرفین رخ میدهد، دیگر توسط ماینرها مورد بررسی قرار نمیگیرد بلکه ماینرها تنها بالانس دارایی در هنگام باز شدن و بسته شدن کانال معاملاتی را بر روی بلاکچین اصلی ثبت میکنند.
برمیگردیم به مثال بالا: پس از گذشت مدتی، باب 2 عدد از 6 بیت کوین خود را برای آلیس ارسال میکند و این دو میتوانند این روند را تا هر زمان که میخواهند ادامه دهند. پس از اینکه طرفین بر سر بستن این کانال معاملاتی به توافق برسند، کانال لایتنینگ ما بسته شده و بالانس دارایی طرفین معامله براساس بالانس اولیه، توسط ماینرها بررسی میشود.
در نهایت همانطور که از نام آن پیداست، سرعت تراکنش ها با استفاده از لایتنینگ بسیار بالا و همانند رعد و برق است.
بهترین کیف پولهای شبکه لایتنینگ در سال 2021
کیف پول شبکه لایتنینگ Phoenix
- تنها در نسخه اندروید ارائه شده است. نسخه ios در مرحله آزمایشی قرار دارد.
اپلیکیشن Phoenix، کیف پول رسمی شبکه لایتنینگ است. این بدان معنی است که با استفاده از کیف پول Phoenix دیگر نیازی به اتصال به بلاکچین اصلی نبوده و این نرمافزار به صورت خودکار تمامی عملیات لازم برای باز کردن کانال پرداخت لایتنینگ و همچنین ایجاد یک تجربه کاربری ساده را برای مشتریان به ارمغان میآورد.
کیف پول شبکه لایتنینگ بلو والت (Blue Wallet)
- ارائه شده در نسخههای ios و اندروید
- قابلیت اتصال به نود
- قابلیت خرید و فروش بیت کوین در داخل اپلیکیشن
- دارای نسخه کیف پول برای زنجیره اصلی بیت کوین
بلو والت یک کیف پول مختص به نگه داری و ذخیره بیت کوین است که برای شبکه لایتنینگ نیز مورد استفاده کاربران قرار میگیرد. برای استفاده از شبکه لایتنینگ با استفاده از بلو والت، نیازی به راه اندازی تنظیمات خاصی نبوده و این نرمافزار به صورت خودکار وظیفه باز و بسته کردن کانال لایتنینگ را بر عهده میگیرد.
کیف پول شبکه لایتنینگ Breez
- ارائه شده در نسخههای اندروید و ios
کیف پول Breez ارائه دهنده تراکنشهای آنی رمز ارز با استفاده از شبکه لایتنینگ است. این کیف پول، اولین نرمافزاری است که سیستم Neutrino را بر روی پلتفرم خود اعمال کرد. به علاوه موارد ذکر شده، کیف پول Breez، متن باز و غیر حضانتی است. غیر حضانتی بودن یک کیف پول به این معنی است که کلیدهای خصوصی کاربران به هیچ عنوان در سرورهای کیف پول ثبت نشده و کاربران مسئول نگه داری دارایی های دیجیتال خود هستند.
با استفاده از این کیف پول، هم میتوان مبالغ پایین را ارسال و دریافت کردو هم مبالغ بسیار بالا که توسط کمپانیها جا به جا میشوند.
کیف پول شبکه لایتنینگ Wallet of Satoshi
- ارائه شده در نسخههای اندروید و ios
- حضانتی (کلیدهای خصوصی در سرورهای این نرمافزار ذخیره میشوند)
کیف پول Wallet of Satoshi بسیار کاربرپسند بوده و کار با آن برای کاربران مبتدی نیز ساده است. با استفاده از این کیف پول کاربران قادرند بدون ترک کردن پلتفرم Wallet of Satoshi از بازار داخلی آن به خرید و فروش بیت کوین بپردازند، درست مانند بلو والت.
کیف پول شبکه لایتنینگ BLW
- ارائه شده در نسخه اندروید
- ساخت کانال پرداخت در شبکه لایتنینگ بر عهده خود کاربر است.
کیف پول BLW یکی از قوی ترین و امن ترین اپلیکیشنهای شبکه لایتنینگ است. کاربران با استفاده از این ابزار میتوانند علاوه بر تراکنشهای لایتنینگ، پرداختهای عادی را نیز در شبکه اصلی بیت کوین به انجام برسانند.
کیف پول شبکه لایتنینگ Eclair
- ارائه شده در نسخه اندروید
- ساخت کانال پرداخت در شبکه لایتنینگ بر عهده خود کاربر است.
- Eclair علاوه بر ارائه خدمات برای شبکه لایتنینگ، در بلاکچین اصلی بیت کوین نیز کاربرد دارد.
کیف پول Eclair توسط کمپانی ACINQ، یکی از تاثیرگذارترین پلتفرمها در حوزه مقیاس پذیری در بلاکچین توسعه یافته است. کیف پول Eclair در دسته اولین پلتفرم های سازگار با شبکه لایتنینگ قرار دارد و کاربران اندروید را قادر میسازد تا علاوه بر تراکنشهای لایتنینگ، تراکنشهای عادی در شبکه اصلی بیت کوین را نیز انجام دهند.
کیف پول شبکه لایتنینگ Muun
- ارائه شده در نسخههای ios و اندروید
- Munn در اصل کیف پول زنجیره اصلی بیت کوین است که قادر است تراکنشهای لایتنینگ را نیز انجام دهد.
Muun کی کیف پول امن و غیرحضانتی است که ارائه دهنده آدرسهای چند امضایی، به منظور انجام تراکنش در شبکه لایتنینگ است. این کیف پول همچنین دارای رابط کاربری ساده و فضای ذخیره سازی سرد و یا آفلاین است. این بدان معنی است که کاربرانی قصد نگه داری بیت کوین خود در دراز مدت هستند، میتوانند با ذخیره کلیدهای خصوصی خود در این والت آفلاین، دارایی های خود را به امن ترین حالت ممکن نگه داری نمایند.
لازم به ذکر است که با استفاده از کیف پول Muun، به جای استفاده از کانال پرداخت لایتنینگ، میتوان از گزینه Submarine Swap استفاده کرد. (گزینه Submarine Swap کیف پول Muun هنوز در مرحله آزمایشی قرار دارد.)
کیف پول شبکه لایتنینگ Zeus
- ارائه شده در نسخههای اندروید و ios
- امکان اتصال به فول نود بلاکچین بیت کوین
- ساخت کانال پرداخت در شبکه لایتنینگ بر عهده خود کاربر است.
کیف پول Zeus یک کیف پول برای شبکه اصلی بیت کوین و شبکه لایتنینگ است و کاربران میتوانند با به کارگیری VPN و Tor، از طریق Zeus به نود شخصی خود متصل شوند. به علاوه موارد یاد شده، کیف پول Zeus قادر است تا به نودهای شبکه اصلی بیت کوین از جمله BTCPay، Nodl، myNode و RaspiBlitz نیز اتصال یابد. کاربران میتوانند با استفاده از یک QR کد به نود شخصی خود اتصال شوند.
کیف پول شبکه لایتنینگ Zap
- ارائه شده در نسخههای ios، اندروید، ویندوز، مک و لینوکس
- ساخت کانال پرداخت در شبکه لایتنینگ بر عهده خود کاربر است.
کیف پول Zap، هم در نسخه دسکتاپ و هم در گوشیهای هوشمند ارائه میشود. استفاده از این کیف پول بسیار ساده و کاربرپسند بوده و ارسال و دریافت پرداختهای لایتنینگ در آن به راحتی قابل انجام است. کیف پول Zap به منظور افزایش حریم خصوصی کاربران از سیستم مسیریابی لایهای و یا به اصطلاح Onion routing استفاده میکند.
کیف پول شبکه لایتنینگ Tippin.me
- افزونه مرورگر
- حضانتی
Tippin.me ارائه دهنده کیف پول حضانتی در مرورگرهای کروم و فایرفاکس است. بیت کوینرها با استفاده از این ابزار در شبکه لایتنینگ برای کاربران مورد علاقه خود بیت کوین ارسال میکنند.
به منظور دریافت لینک دانلود کیفپولهای نام برده شده کلیلک کنید.
انجام تراکنشهای خرد در شبکه لایتنینگ
هماکنون کاربران میتوانند در شبکه اصلی بیت کوین، حداقل مقدار 0.0000546 BTC را جا به جا کنند. در زمان نگارش این مطلب، مقدار بیت کوین یاد شده معادل 40 هزار تومان است. این درحالی است که با استفاده از شبکه لایتنینگ کاربران قادرند تا مبلغ یک ساتوشی (صد میلیونیوم بیت کوین) را نیز انتقال دهند.
در چنین حالتی واضح است که انجام تراکنش های خرد با استفاده از لایتنینگ هم سریع تر و هم ارزان تر است.
آموزش کار با شبکه لایتنینگ در موربیت
موربیت اولین پلتفرم معاملات رمزارز در ایران است که از شبکه لایتنینگ حمایت کرده است. کاربران با استفاده از این بستر قادرند تا بیت کوینهای شبکه اصلی را به صورت کاملا رایگان و بدون کارمزد وارد شبکه لایتنینگ کرده و تراکنشهای خود را با بالاترین سرعت به انجام برسانند. در ادامه با نحوه واریز و برداشت بیت کوین به شبکه لایتنینگ در موربیت آشنا خواهید شد:
نحوه واریز بیت کوین به شبکه لایتنینگ در موربیت
1. ابتدا به بخش کیف پول مراجعه کرده، بر روی گزینه واریز شبکه لایتنینگ کلیلک کنید.
2. مبلغ واریزی را در کادر مشخص شده وارد کنید. واحد این مبلغ ساتوشی است.
3. در این قسمت یک آدرس را مشاهده میکنید. این آدرس شبکه لایتنینگ موربیت است. اطلاعات آدرس را کپی کرده و در بخش ارسال کیف پول لایتنینگ خود (بلو والت، فینکس و …) وارد کنید.
نکته: هزینه انتقال تراکنش یاد شده رایگان است.
4. در این مرحله بیت کوین شما از کیف پول شخصی به کیف پول موربیت انتقال یافته است و شما قادرید تا ترید خود را آغاز کنید.
نحوه برداشت بیت کوین از شبکه لایتنینگ در موربیت
- به کیف پول شخصی مراجعه نموده و میزان بیت کوینی که قصد دارید از موربیت برداشت کنید را در اینوویس والت خود مشخص کنید.
- بر روی گزینه برداشت در شبکه لایتنینگ کلیک کنید.
- از آنجایی که مبلغ برداشت بیت کوین در والت شخصی شما مشخص شده است، کافی است برای برداشت، تنها آدرس والت خود را در کادر مشخص شده وارد کنید.
سخن آخر
موربیت یکی از امنترین و قابل اعتمادترین پلتفرمهای معاملات رمزارز است که اخیرا با ارائه شبکه لایتنینگ بر بستر خود، خرید و فروش بیت کوین را برای کاربرانش تسهیل نموده است. از دیگر خدمات موربیت به عنوان یک شرکت ثبت شده میتوان به بازار آنلاین 24 ساعته، ضمانت در پرداخت، ارائه رمزارزهای معتبر بازار و مشاوره رایگان اشاره نمود.
در صورت نیاز به مشاوره آنلاین با این شماره تماس بگیرید:
021-91004243
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.