برای سالهای طولانی بود که افراد بسیار زیادی قصد ورود به دنیای طراحی وبسایتها را داشتند اما همانطور که میدانید ورود به چنین دنیایی نیازمند دانش کافی و داشتن اطلاعات گسترده است. برای کسانی که تنها قصد پیادهسازی یک فروشگاه آنلاین کوچک یا وبسایت شخصی را دارند تا محتوای مورد نظرشان را منتشر کنند، درک کردن و یاد گرفتن تکنولوژیهای مختلف مطمئنا حوصله سر بر بوده و نیازمند زمان کافی است به همین دلیل افراد بسیار زیادی ترجیح میدهند تا دنبال یک روش سادهتر و کم هزینهتر باشند.
به لطف بوجود آمدن سیستمهای مدیریت محتوا یا Content Management System چنین افرادی توانستند به آرزوی خود دست پیدا کنند. در حال حاضر این دسته از افراد تنها با تلاش کم و مدت زمان بسیار کوتاهی میتوانند وبسایت شخصی یا فروشگاهی خود را پیادهسازی بکنند و به خوبی از کارکردهای آن استفاده ببرند.
اما این تمام ماجرا نیست. از زمانی که سیستمهای مدیریت محتوا و در رتبه اول آنها «وردپرس» شروع به گسترده شدن و بزرگتر شدن کردند، افراد و شرکتهای بسیار بیشتری به این قابلیت دست پیدا کردند که بتوانند تقریبا هر شکل از وبسایتی که به آن نیاز دارند را پیادهسازی بکنند.
وردپرس به دلیل داشتن تواناییهای گسترده و بروزرسانیهای متعددی که در طول سالهای اخیر دریافت کرده توانسته به این قابلیت دست پیدا کند که نیازمندیهای بیش از ۴۰ درصد دنیای اینترنت را برطرف کند و اگر صادقانه به آمار نگاهی بیاندازیم متوجه خواهیم شد که هیچ تکنولوژی دیگری نتوانسته چنین سهمی را از آن خود بکند.
در این مقاله قصد داریم شما را با وردپرس و ویژگیهای خارق العاده آن آشنا کنیم. همچنین از آنجایی که در طول سالهای گذشته وبسایت آموزشی راکت تلاشهای بسیار زیادی در جهت تولید بهترین دورههای آموزشی وردپرس را داشته، شما را با چند مورد از این دورهها آشنا خواهیم کرد. از مهمترین این آموزشها «آموزش وردپرس بدون کدنویسی»ست که تلاشی موفق برای آموزش صفر تا صد وردپرس برای افرادیست که مطلقا هیچ آشنایی با دنیای طراحی وبسایت ندارند. اما قبل از هر چیزی بیایید با خود وردپرس و دلیل محبوبیت و پر استفاده بودن آن آشنا شویم.
وردپرس چگونه دنیای اینترنت را فرا گرفت؟
تلاش برای تولید بهترین و جامعترین سیستم مدیریت محتوا در یک دهه اخیر یک رقابت تقریبا ناپایان را بین سیستمهای مدیریت محتوا مختلف و تیمهای توسعه متفاوت ایجاد کرد، دروپال و جوملا به عنوان دو رقیب بسیار مهم برای وردپرس تلاش کردند تا سیستمی را ایجاد کنند که از هر نظر بتواند وردپرس را دور زده و از آن پیشی بگیرند. اما دست کم از سال ۲۰۱۸ این تیمها دست از زدن چنین تلاشهایی برداشتند چرا که تنها در سال ۲۰۱۸ وردپرس توانسته بود بیش از ۳۰ درصد وبسایتها را به نام خود ثبت کند و حال با گذشت چند سال از آن موقع این مقدار به بیشتر از ۴۰ درصد نیز رسیده است.
وردپرس در ابتدا به عنوان یک پروژه سرگرمی توسط توسعه دهنده زبان برنامه نویسی PHP یعنی Matt Mullenweg ایجاد شد. هدف از وردپرس در ابتدا تنها یک پلتفرم برای انتشار محتوا ساده بود اما با گذشت زمان وردپرس نه تنها در وبسایتهای متن محور بلکه در وبسایتهایی که نیاز به تعاملات کاربری داشت نیز به صورت کامل فعالیت کرد. منظور از این وبسایتها، وبسایتهای فروشگاهی، شبکههای اجتماعی و وبسایتهای خبری است. از سال ۲۰۰۳ تا به حال، وردپرس به صورت مدوام بروزرسانی شده و نسخههای متعددی از آن منتشر شد. در حالیکه شرکت Automattic که مسئول اصلی نگهداری و توسعه وردپرس است مشغول ساخت ویژگیهای جدید برای وردپرس بود، توسعه دهندگان آزادی که در جامعه متن باز مشغول فعالیت بودند نیز به سهم خودشان کمکهای بزرگی به وردپرس و ویژگیهای آن کردند.
اما چرا چنین اتفاقی افتاد؟ چرا وردپرس توانست چنین آمار بالایی را بدست بیاورد؟ خوشبختانه هیچگونه دلیل پشت پردهای وجود نداشته و براساس قضایای مختلفی میتوان به این نتیجه رسید که چرا وردپرس توانست این آمار شاهکار را بدست بیاورد. بیایید با چند مورد از اصلیترین این دلایل آشنا شویم:
۱- وردپرس و جامعه توسعه دهنده
با وجود آنکه وردپرس مانند دیگر سیستمهای مدیریت محتوا از زبان برنامه نویسی PHP و دیگر تکنولوژیهای مشابه استفاده میکرد اما به دلیل داشتن مستندات بسیار عالی و همچنین قابلیت گسترده پذیری بالا، ابزارهای جانبی بسیار زیادی برای آن توسعه یافته و در نتیجه همه این موارد در کنار همدیگر باعث شدند تا وردپرس بتواند به یک انتخاب اصلی برای بسیاری از برنامهنویسها تبدیل شود.
زمانی که ابزار شما توسط برنامهنویسان خارج از شرکت اصلی پشتیبانی شود در زمان سریعتری توسعه پیدا کرده و در نتیجه همواره میتواند گزینه مناسبی از بسیاری جهات باشد.
۲- وردپرس و استفاده پذیری ساده
وردپرس به نسبت دیگر سیستمهای مدیریت محتوا به ویژه دروپال و جوملا از استفاده پذیری بسیار سادهتری برخوردار بود. همین موضوع باعث شد تا وردپرس بتواند توسط کاربرانی که آشنایی چندانی با دنیای اینترنت و طراحی وبسایت ندارند بتواند به انتخاب اصلی آنها تبدیل شود. وجود داشبورد تمیز و یکپارچه، قابلیت ساده نصب و حذف پوسته یا قالبهای وبسایت، مدیریت کاربران و سطوح دسترسی تنها با چند کلیک و… از موارد اصلی بود که باعث شد تا وردپرس بتواند از نظر کاربری بسیار سادهتر از دیگر موارد باشد.
۳- وردپرس و قابلیت افزونه پذیری
بیشتر سیستمهای مدیریت محتوا قابلیت افزونه پذیری را دارند. منظور از افزونه پذیری این است که بتوان کاربرد یک سیستم مدیریت محتوا را با استفاده از پکیجها و کتابخانههای دیگر افزایش داده و در نتیجه استفادههای آن بیشتر شود. اما مشکل اصلی در اینجاست که تعداد افزونهها و پکیجهای مربوط به بیشتر سیستمهای مدیریت محتوا محدود بوده و همچنین از کیفیت و ساختار مناسبی برخوردار نیستند.
اما زمانی که این قضیه به وردپرس میرسد بدین شکل نیست. از آنجایی که وردپرس جامعه توسعه دهنده بسیار بزرگی داشته و توسط افراد بسیار زیادی پشتیبانی میشود دارای افزونههای بسیار زیادی بوده که کیفیت و ساختار اغلب این موارد استاندارد است. همین موضوع در نهایت منجر به این قضیه میشود که وردپرس بتواند کاربرد پذیر بوده و همچنین به سادگی توسط کاربران مبتدی گسترش پیدا کند.
برای مثال یکی از کاربردیترین این افزونهها موردیست که با عنوان «صفحه ساز» شناخته میشود. وردپرس به تنهایی نمیتواند به شما در طراحی و ساخت صفحات سفارشی کمک بکند به همین دلیل است که شما نیاز دارید یا با کدنویسی آشنایی داشته باشید و یا از طریق افزونههای صفحه ساز وارد عمل شوید. مشهورترین این صفحهسازها المنتور نام دارد که ما در وبسایت آموزشی راکت به صورت کامل و صفر تا صد در دوره آموزشی «آموزش المنتور در وردپرس» آن را به شما آموزش خواهیم داد.
۴- پوستههای متنوع
طراحی قالب در وردپرس کاریست که تنها افرادی با دانش کدنویسی میتوانند مشغول به آن باشند. به همین دلیل وردپرس یکی دیگر از دلایلی که باعث محبوبیت بسیار زیاد آن میشود را به کاربران ارائه میدهد و آن داشتن گسترده متنوعی از قالبها و پوستههاست. قالبهای وردپرسی برای نیازهای متنوع ایجاد شده و توسعه پیدا کرده است. برای مثال اگر شما یک وبسایت خبری دارید میتوانید به قالبهای خبری وردپرس نگاه بیاندازید، اگر یک وبسایت فروشگاهی داشته باشید میتوانید از قالبهای مرتبط با آن استفاده کنید و… . در واقع یکی از اصلیترین دلایلی که باعث شده وردپرس بیش از ۴۰ درصد دنیای اینترنت را فرا بگیرد این است که توانسته بسیاری از نیازهای موجود در این گستره را رفع کند.
۵- سازگاری بالا با موبایل و موتورهای جستجوگر
قسمت مدیریتی وردپرس و بیشتر پوستههای آن به صورت تمام و کمال براساس استانداردهای طراحی واکنشگرا ایجاد شده و به همین دلیل بیشترین سازگاری را با موبایلها دارند. در واقع اهمیت این قضیه برای بسیاری از افراد مبتدی چندان آشکار نیست اما در کل زمانی که بدانند وبسایتشان به خوبی در صفحه نمایشهای مختلف به خوبی نمایش داده خواهد شد حس خوبی پیدا میکنند.
از طرفی دیگر وردپرس استانداردهای موتورهای جستجوگر مانند گوگل را به خوبی رعایت میکند، به همین دلیل است که وردپرس را به عنوان یک سیستم بهینهسازی موتورهای جستجوگر میشناسند. در واقع هدفی که وردپرس دنبال میکند این است که بیشترین سازگاری را با موتورهای جستجوگر داشته باشد تا کاربرانی که از آن استفاده میکنند بتوانند وبسایتشان را به خوبی به گوگل، بینگ و دیگر موتورهای جستجوگر معرفی کنند.
نتیجه گیری
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا قدرتمند بوده و در نتیجه نمیتوان بدون مشاهده دقیق و تجربه عملی از آن به نتیجه گیری درستی از کاربردها و تواناییهای آن دست پیدا کرد. به همین دلیل به شما پیشنهاد میکنم بعد از یادگیری کامل آن سراغ استفاده وردپرس بروید.
#توجه: این مطلب یک رپرتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغ دهنده تهیه و نگارش شده است.
دیجیرو مسئولیتی در قبال محتوای تبلیغاتی ندارد.