ما انسانها موجوداتی اجتماعی هستیم. بخش زیادی از موفقیت یا شکست ما در محیطهای مختلف به تواناییمان در شبکهسازی و رابطه برقرار کردن با دیگران بستگی دارد. برای موفق شدن، باید بتوانیم اظهارنظر کنیم و تواناییهای خودمان را نشان دهیم. همچنین نیاز است بتوانیم از محدوده امن خود خارج شویم و چالشهای مختلف را بپذیریم.
اما نداشتن اعتماد به نفس کافی میتواند باعث شود ما به اندازه کافی به تواناییهای خودمان اعتماد نداشته باشیم و نتوانیم آزادانه رشد کنیم. اعتماد به نفس پایین میتواند به موفقیتهای کاری و شخصی ما لطمه وارد کند و احتمال مبتلا شدن به افسردگی و اضطراب را بالا ببرد. بنابراین مهم است که از علائم کمبود اعتماد به نفس آگاه باشیم و برای بالا بردن اعتماد به نفس از متخصص سلامت روان کمک بگیریم. سامانه اینترنتی دکتر ساینا، امکان انجام مشاوره به شکل تلفنی یا آنلاین را برای افراد فراهم کرده است. برای دریافت مشاوره آنلاین روانشناسی دکتر ساینا کافی است سری به وبسایت این سامانه بزنید.
کمبود اعتماد به نفس چیست؟
زمانی که از علائم کمبود اعتماد به نفس صحبت میکنیم، باید تعریفی درست از اعتماد به نفس پایین نیز در نظر داشته باشیم. کمبود اعتماد به نفس به این معنا است که فرد به خودش اطمینان ندارد و دربارهی خود احساس بدی دارد. افرادی که کمبود اعتماد به نفس دارند معمولاً فکر میکنند که دوستداشتنی نیستند و نمیتوانند در موقعیتهای اجتماعی عملکرد مناسبی را داشته باشند.
این افراد نسبت به نشانههای طرد شدن از گروههای اجتماعی نیز حساس هستند و حتی ممکن است موقعیتهای معمولی را به ناکافی بودن خودشان ربط دهند. آنها میترسند که در جمع کاری خجالتآور انجام دهند یا حرف نامناسبی را بیان کنند.
علائم کمبود اعتماد به نفس
واقعیت این است که اعتماد به نفس سوخت اصلی موفقیت به حساب میآید و کمبود این ویژگی میتواند به جنبههای مختلف زندگی فرد آسیبهای متعددی را وارد کند. برای اینکه بتوانید خودتان را از دام خودکمبینی و سرزنش خود دور کنید، باید نسبت به این نشانهها و علائم کمبود اعتماد به نفس هشیار باشید.
احساس انزوا در موقعیت اجتماعی جدید
اگر احساس میکنید که نمیتوانید در یک موقعیت اجتماعی که کسی را نمیشناسید آرامش خود را حفظ کنید و برای اینکه بیکار به نظر نرسید گوشی تلفن همراه خود را چک میکنید، احتمال دارد که فشار اجتماعی موقعیتهای جدید برایتان بیش از اندازهی طبیعی باشد.
ناتوانی در مخالفت کردن با دیگران
یکی از علائم کمبود اعتماد به نفس این است که توانایی مخالفت کردن و دفاع کردن فرد از نظر خودش را از او میگیرد. این افراد معمولاً بحثها را ادامه نمیدهند تا خطر ایجاد شدن تعارض با دیگران به حداقل برسد. افراد دارای اعتماد به نفس پایین ترجیح میدهند اوضاع را آرام نگه دارند تا اینکه نظر واقعی خود را بیان کنند.
عدم انتقادپذیری
برای پذیرش انتقاد، فرد باید باور داشته باشد که شخصیتی ارزشمند دارد و بتواند ضعفهایش را بپذیرد. بنابراین انتقادپذیر نبودن یکی از علائم کمبود اعتماد به نفس است. این افراد در صورتی که مورد انتقاد قرار بگیرند به شدت آزردهخاطر و مضطرب میشوند و به جای فکر کردن به محتوای حرف بقیه، واکنشهای هیجانی نشان میدهند.
ترس از اظهارنظر
اگر نمیتوانید حرفی که میخواهید بزنید را در جمع بیان کنید و همیشه درباره اینکه نظرتان را اظهار کنید یا خیر دچار تردید هستید، احتمالاً کمبود اعتماد به نفس دارید. یکی دیگر از علائم کمبود اعتماد به نفس این است که این افراد فرصت ابزار وجود را نیز از دست میدهند. مثلاً نمیتوانند در کلاس درس پاسخ سوالات معلم را بدهند یا ایدههای خود را در جلسات کاری بیان کنند. معمولاً این ترس از اظهار نظر باعث میشود فرد نتواند به خوبی پیشرفت کند. علت این است که افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند از چالشهای جدید میترسند.
مردد بودن
داشتن تردید همیشگی حتی درباره سادهترین انتخابها نیز از علائم کمبود اعتماد به نفس به شمار میآید. افرادی که دارای اعتماد به نفس کافی نیستند، بیشتر احتمال دارد نظر خود را بعد از گرفتن حتی تصمیمهای ساده تغییر دهند.
مقایسه کردن خود با دیگران
یکی از خطرناکترین علائم کمبود اعتماد به نفس، مقایسه کردن خود با دیگران است. افرادی که دارای اعتماد به نفس کافی نیستند، به شکل دائم خودشان را با افراد موفق مقایسه میکنند، این مقایسه میتواند چرخهی تضعیف کردن اعتماد به نفس را افزایش دهد و حتی موجب ایجاد شدن افسردگی در فرد شود.
روشهای افزایش اعتماد به نفس
اگر از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرید، تقویت این ویژگی اولین قدمی است که برای رسیدن به موفقیت باید بردارید. برای بالا بردن اعتماد به نفس نیاز است که فرد مهارتهای اجتماعی را یاد بگیرد. همچنین باید به علل زیربنایی احساس ناکافی بودن پرداخته شود و باورهای غلطی که فرد در این خصوص دارد مورد اصلاح قرار بگیرد.
بنابراین لازم است که از روانشناس کمک بگیرید. سامانه اینترنتی دکتر ساینا، اولین استارتاپ تخصصی حوزه پزشکی است که امکان برقراری ارتباط با پزشکان و متخصصان حوزه سلامت را به شکل آنلاین یا تلفنی برای افراد فراهم کرده است. برای دسترسی به خدمات دکتر ساینا و دریافت مشاوره آنلاین روانشناسی دکتر ساینا میتوانید به وبسایت سامانه مراجعه کرده یا از اپلیکیشن دکتر ساینا کمک بگیرید.
این مطلب یک رپورتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط تبلیغدهنده تهیه شده است