تا به این لحظه انسان توانسته به پیشرفتی خارق العاده در زمینه تکنولوژی و فناوری دست پیدا کند؛ ناگفته نماند که به کمک این توسعه بشری، بیش از هر زمان دیگری ابزارها و منابع زیادی برای راحتی هرچه بیشتر زندگی ما انسانها در دسترس قرار گرفته است. بشر به قدری هر روز به اخبار و یافتههای جدید در حوزه فناوری دست پیدا میکند که حتی دنبال کردن همه اختراعات و تازههای علمی روز دنیا تقریباً غیرممکن شده است!
دانستن داستانهای پشت این اختراعات و دستآوردهای تکنولوژی بسیار جذاب است چرا که میتواند الهامبخش افراد برای فعالیت در این زمینه باشد. امروز در دیجی رو قصد داریم تا شما همراهان همیشگی را با 10 حقیقت جالب در مورد تکنولوژی و فناوری و داستان پشت پرده هر کدام از آنها آشنا کنیم پس در ادامه این مقاله با ما همراه شوید.
1- کیبورد کورتی (QWERTY) برای کاهش سرعت تایپ طراحی شد!
یکی از مهارتهایی که امروزه مردم، به ویژه افرادی که با تایپ سر و کار دارند، علاقهمندند تا در آن پیشرفت کنند افزایش سرعت تایپ با کیبورد یا ماشین تایپ است! داشتن این مهارت حتی میتواند در برخی از مشاغل به عنوان یک مزیت رقابتی و یا امتیاز ویژه برای افراد جویای کار به شمار بیاید. اما آیا میدانستید که طرح صفحه کلید به شیوه امروزی که از آن با نام کیبورد کورتی (QWERTY) یاد میشود، در واقع برای کاهش سرعت تایپ افراد بوده است؟!
نسخههای اولیه ماشینهای تحریر که در دهه 1870 تولید شدند، دارای نواقصی بودند و اگر نویسنده به شکل سریع و پیدرپی کلیدها را فشار میداد و یا کلیدهای مجاور را به طور همزمان به کار میگرفت، بازوهای فلزی که حروفها را در خود نگه میداشتند آسیب دیده و به سرعت خراب میشدند!
برای حل این معضل، فردی به نام کریستوفر لاتام شولز (Christopher Latham Sholes) تغییراتی را در طرح صفحه کلیدهای قدیمی ایجاد کرد تا افراد نتوانند به سرعت حروف مورد نظرشان را پیدا کنند! این طرح در واقع پایه طرح کورتی (QWERTY) فعلی است که با اصلاحاتی که توسط E. Remington و Sons صورت گرفت، به شکل امروزی تبدیل شد.
2- انتگرالگیر آبی، کامپیوتری که روی آب کار میکرد
در سال 1936، برای اولین بار فردی به نام ولادیمیر سرگئیویچ لوکیانف (Vladimir Sergeevich Lukyanov) اولین کامپیوتر جهان را که قادر به حل معادلات دیفرانسیل در مشتقات جزئی بود ساخت. نکته جالب توجه این بود که کامپیوتر ساخته شده با آب راهاندازی میشد.
شرکت ساختمانی که لوکیانف با آن همکاری میکرد قادر به پیدا کردن راه حل برای ترکهایی که بتنها در طول دمای هوای پایین صفر درجه زمستانی میخوردند، نبود به همین دلیل نیز لوکیانف برای درک بهتر پروسه حرارتی در مورد شرایط دما در ساختار بتن به تحقیق و آزمایش پرداخت. سرانجام او توانست دستگاه انتگرالگیری آبی را بسازد که از طریق آن بتوان نمودارهای گراف ترسیم کرد. در آن زمان این موضوع به درک و تجسم روند حرارتی بسیار کمک کرد.
در دهه 1970، کارخانههای تولیدی، سازمانهای تحقیقاتی و موسسات آموزشی زیادی از دستگاه انتگرالگیری آبی استفاده کردند؛ اما رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن رایانههای دیجیتال به طبع استفاده از این دستگاه نیز کمتر شد.
3- نام اولین ماوس کامپیوتر “نشانگر موقعیت X-Y برای سیستمهای نمایشگر” بود
اولین ماوس کامپیوتر در دنیا برای اولین بار در دهه 1960 در موسسه تحقیقاتی استنفورد (SRI) ساخته شد و جالب است بدانید که در آن زمان نامش را به جای ماوس، “نشانگر موقعیت X-Y برای سیستمهای نمایشگر” گذاشتند!
این اختراع، ساخت داگلاس انگلبارت (Douglas Engelbart) و بیل انگلیش (Bill English) بود. ماجرا از آنجا شروع شد که انگلبارت برای اولین بار در سال 1968 با استفاده از کامپیوتر زیراکس آلتو (Xerox Alto) از اختراع ماوس خود رونمایی کرد؛ وی لقب نسخه آزمایشی این اختراع را مادر تمامی دموها گذاشت!
اما بعدها این نام به ماوس تغییر پیدا کرد چرا که کابل متصل به آن برای انگلبارت یادآور دم موش بود!
4- ویکی پدیا توسط هزاران ربات فعالیت میکند!
حتما تا به حال نام ویکی پدیا به گوشتان خورده است! دایرةالمعارفی که تمام ناشناختهها را برایمان بازگو میکند و هرگاه با سئوال تاریخی، علمی و یا حتی سینمایی روبهرو میشویم به آن مراجعه میکنیم! این پایگاه اطلاعاتی گسترده آنلاین تنها با چند کلیک این روزها در دسترس تمامی مردم دنیا قرار گرفته است. یکی از ویژگیهای جذاب ویکی پدیا این است که داوطلبان به دلخواه میتوانند اطلاعات آن را به راحتی تصحیح و ویرایش کنند.
اما آیا میدانستید که در این دایرةالمعارف بزرگ، اطلاعات توسط بیش از هزاران ربات که از پیش برنامهریزی شده و به صورت خودکار عمل میکنند، زیر نظر گرفته میشوند؟ امروز بیش از 52 میلیون صفحه در نسخه انگلیسی ویکی پدیا وجود دارد که 2468 ربات وظیفه نگهداری و حفظ اطلاعات آن را به عهده دارند تا ما بتوانیم در هرساعت از شبانهروز بدون کوچکترین اختلالی به صفحات اطلاعاتی ویکی پدیا دسترسی داشته باشیم.
این رباتها کارهای دیگری هم انجام میدهند؛ از جمله ایجاد صفحه جدید، تصحیح املا و نگارش، اصلاح سبک و استایل صفحات و غیره. علاوه بر این، در صورت بروز خطا و اشتباه حین ویرایش اطلاعات، رباتها میتوانند صفحه را به حالت اولیه خود برگردانند!
هرکسی که دانش اندکی از برنامهنویسی داشته باشد میتواند به راحتی برای ویکی پدیا ربات طراحی کند با این حال، اگر شما برای آن ربات بنویسید باید حتما توسط گروه تاییدیه رباتها به تایید برسد!
5- میتوانید همین حالا نخستین صفحات وبی که ساخته شدهاند را مشاهده کنید!
تیم برنرز-لی (Tim Berners-Lee) به عنوان یک دانشمند انگلیسی تبار که برای کمپانی CERN کار میکرد برای اولین بار شبکه جهانی وب (World Wide Web) را در سال 1989 اختراع کرد. دو سال بعد از این واقعه، اولین صفحه وب در دنیا شکل گرفت. که این صفحه در سال 1991 فعال شده و روی سیستم NeXT در CERN از آن میزبانی شد!
نکته جالب توجه این است که شما میتوانید همین حالا با کلیک روی این لینک از اولین صفحه وب دنیا بازدید کنید!
6- زمانی اپل لباس تولید میکرد!
بله درست شنیدید! کمپانی اپل که این روزها در زمینه تکنولوژی به یکی از ابر قدرتهای جهانی تبدیل شده است روزگاری پا به عرصه تجارت لباس گذاشته بود! هم اکنون شاهد فعالیتهای این کمپانی در حوزه تکنولوژی و ساخت سیستم عامل مک، آیپاد، آیفون و مک بوک هستیم؛ این کمپانی همیشه علاقهمند بود تا با ایجاد اکوسیستم جداگانه موفقیت خود را به رخ سایر برندها بکشد با این حال جالب است بدانید اپل در سال 1986 خط تولید لباس انحصاری خود را داشت!
از این خط تولید با عنوان “کالکشن اپل” یاد میشود. اما امروزه حتی تصور این که اپل روزی در خط تولیدی پوشاک فعالیت میکرده غیرقابل تصور و کمی خندهدار به نظر میرسد! این کمپانی درست یک سال پس از آن که استیو جابز آن را ترک کرد، از کاتالوگ خود رونمایی کرد.
7- در سال 1999 گوگل برای فروش گذاشته شده بود!
لری پیج (Larry Page) در سال 1999 قصد داشت تا کمپانی گوگل را به Excite بفروشد. حتی معامله فروش نیز به ازای 750 هزار دلار و یک درصد از سهام Excite بسته شده بود اما به یکباره معامله فسخ شد.
امروزه گوگل بیش از 700 میلیارد دلار ارزش دارد اما سئوال اصلی اینجاست که چرا معامله بین گوگل و Excite فسخ شد؟ در پاسخ به این سئوال دو داستان کاملا متفاوت وجود دارد!
در یکی از این داستانها گفته میشود لری پیج اصرار داشت که Excite باید تمامی موتور جستجوگر گوگل را جایگزین فناوری جستوجوی خود کند و همین قضیه باعث شد تا مدیرعامل وقت کمپانی Excite یعنی جورج بل مخالف کرده و معامله را لغو کند.
استیون لوی در کتاب In The Plex خود میگوید جورج بل از الگوریتم جستجوی گوگل راضی نبود چرا که فکر میکرد نتایج جستجوی مرتبط گوگل باعث میشود تا کاربران به سمت و سوی سایتهای دیگر سوق پیدا کنند و در نتیجه نگه داشتن کاربران در صفحات وب Excite سختتر خواهد شد!
8- اسم اول سایت آمازون، Amazon.com نبود!
جف بزوس (Jeff Bezos) قبل از نهایی شدن نام آمازون، چندین نام مختلف دیگر را نیز برای کسب و کار آنلاین خود معرفی کرده بود. اولین نام انتخابی او Cadabra Inc بود که آن را به ثبت نیز رسانید اما پس از بازخوردهای نه چندان مثبت این کارآفرین تصمیم گرفت تا نام آن را تغییر دهد.
جالب است بدانید او نامهای بسیار زیادی از جمله aard.com، awake.com، browse.com، bookmall.com و relentless.com را برای دامنه سایت خود انتخاب کرد تا اینکه نهایتا به نام امروزی آمازون رسید. در میان تمامی این نامها، بزوس همچنان صاحب نام relentless.com است با این تفاوت که وقتی نام این سایت را در مرورگر خود وارد میکنید بلافاصله آمازون برایتان باز خواهد شد!
9- سیگار کشیدن میتواند باعث باطل شدن ضمانت محصولات اپل شود!
آیا میدانستید اگر در نزدیکی گوشی آیفون و یا هر محصول دیگری از برند اپل سیگار بکشید، ضمانت آن باطل خواهد شد؟ این یکی از سیاستهای اپل است که از تکنسینهای خود در برابر محیط کاری سمی محافظت کند! دود دخانیاتی که روی سیستم قرار میگیرد بسیار خطرناک تلقی میشوند و اگر اپل پی ببرد که دستگاه شما در معرض دود سیگار قرار گرفته، حتی اگر از زمان گارانتی نیز باقی مانده باشد، میتواند آن را باطل کند.
در شرایط گارانتی، این موضوع به صورت صریح قید نشده اما تا به این لحظه بارها پیش آمده که کمپانی اپل به این دلیل از تعمیر دستگاهها سرباز بزند و بارها نیز مردم تجربیات خود را در خصوص اینکه اپل به دلیل یافتن آثار تنباکو روی قطعات ادعا کرده که قادر به تعمیر محصول مورد نظر نیست به ثبت رساندهاند. پس اگر میخواهید همچنان از گارانتی محصول اپل خود استفاده کنید هرگز اجازه ندهید کسی در اطراف آن سیگار بکشد!
10- با استفاده از فضای خالی کدنویسی کنید!
آیا میدانستید که تنها با استفاده از فضای خالی میتوان کدنویسی کرد؟ به این زبان برنامهنویسی خاص، Whitespace میگویند. در این زبان برنامهنویسی به تنها چیزی که احتیاج دارید فاصله (Space)، تب (Tab) و لاینفید (رفتن سر خط) است! این برنامه هیچ کارکتر دیگری را نخوانده و از هرگونه دستور به غیر از “فاصله” چشمپوشی میکند!
برای اینکه دقیقاً متوجه توضیحات فوق شوید، تنها کافیست دستوری که در زیر گذاشتهایم را کپی کرده و آن را در این سایت سایت اجرا کنید. روند کار به این شکل است که باید تمام محتوای بعد از نقطه چین را کپی کرده (درست است که چیزی دیده نمیشود، چون همه کاراکترها به شکل فاصله هستند)، سپس آن را در قسمت code از سایت معرفی شده، وارد کنید. در آخر، اگر از ویندوز استفاده میکنید کلیدهای Ctrl+Enter و اگر از سیستم مک استفاده میکنید، Cmd +Enter را بزنید.
.............................................................................
نتیجه کار را میتوانید در Output و Debug مشاهده کنید. این زبان برنامه نویسی بسیار جذاب است و به کمک آن میتوانید برنامههایی را بنویسید که هیچکس قادر به خواندن آنها نیست!