در عصر دیجیتال امروزی، لپ تاپ ها همه جا هستند. از دانشگاه گرفته تا کافیشاپها، جلسات کاری و موارد دیگر، داشتن لپتاپ مناسب برای شما برای انجام راحتتر کارها و پیشرفت در حرفهتان ضروری است. اما چه چیزی لپ تاپ را به یک لپ تاپ تبدیل میکند؟! به عبارت دیگر، لپ تاپ چه مشخصههایی دارد که آن را از سایر دستگاههای الکترونیکی متمایز میکند. در ادامه این مقاله از دیجی رو قصد داریم به این موضوع پرداخته و در انتها نیز حقایقی جالب در مورد لپ تاپ ها را با شما در میان بگذاریم. پس با ما همراه باشید.
قابل حمل بودن
یکی از دلایل اصلی که مردم ترجیح میدهند به جای کامپیوترهای رومیزی از لپ تاپ استفاده کنند، قابل حمل بودن آن است. این بدان معناست که لپتاپها به گونهای طراحی شدهاند که بتوان آنها را با سهولت نسبی از مکانی به مکان دیگر منتقل کرد.
وزن اکثر لپتاپها بین 900 گرم تا 3.5 کیلوگرم است که باعث میشود بتوان آنها را با خود حمل کرد. علاوه بر این، از آنجایی که بیشتر لپتاپها با باتری کار میکنند و نیازی به پریز یا سیم برق ندارند، میتوان آنها را در هر مکانی مورد استفاده قرار داد.
در زمینه قابل حمل بودن، تبلتها رقیبی جدی برای لپتاپها محسوب میشوند و به واسطه همین قابلیت حمل بالا، در دهه گذشته محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. البته، این دستگاهها معمولاً برای مسافرت، مدرسه یا تجارت و همچنین برای اهداف سرگرمی استفاده میشوند. به عنوان یک نوع از لپتاپ، تبلتها حتی سبکتر و قابل حملتر از لپتاپهای سنتی طراحی شدهاند.
تفاوت اصلی بین یک تبلت و لپ تاپ معمولی این است که تبلتها معمولاً دارای صفحه کلید فیزیکی و ماوس نیستند و در عوض از صفحه کلید مجازی روی صفحه و نمایشگر لمسی به عنوان ورودی استفاده میکند. این ویژگی باعث میشود که آنها در مقایسه با سایر دستگاههای الکترونیکی فوق العاده نازکتر و سبکتر بوده و برای بیرون بردن از خانه یا مسافرت گزینهای عالی باشند.
اندازه صفحه نمایش
اندازه صفحه نمایش یک لپ تاپ به راحتی استفاده و خواندن متن یا تماشای فیلم بدون اینکه چشمانتان خسته شوند، تأثیر میگذارد. اکثر لپتاپها در انواع 13 تا 15 اینچی عرضه میشوند، اگرچه مدلهای بزرگتر و کوچکتر نیز در بازار موجود هستند. به طور کلی، صفحه نمایشهای 13 اینچی قابلیت حمل و نقل بیشتری دارند، در حالی که صفحه نمایشهای 15 اینچ به بالا فضای بیشتری را برای مقاصد کاری یا سرگرمی فراهم میکنند.
لپتاپهایی با صفحهنمایش بزرگتر (با قطر 17 اینچ) نیز این روزها در حال محبوبتر شدن هستند. با اینکه این دستگاهها کمی حجیمتر و سنگینتر از لپتاپهای مرسوم هستند، اما تجربهای عالی برای تماشای فیلم یا کار بر روی پروژهها ارائه میدهند. آنها همچنین برای بازی کردن هم عالی هستند، زیرا صفحه نمایش بزرگتر فضای بیشتری را برای دیدن محیط بازی و تسلط بر آن ارائه میکند.
وزن
همانطور که قبلا ذکر شد، بیشتر لپتاپها بین 900 گرم تا 3.5 کیلوگرم وزن دارند، اما برخی از مدلها بسته به مشخصات و ویژگیهایشان ممکن است سنگینتر یا سبکتر باشند. اگر قصد دارید لپ تاپ خود را اغلب با خود حمل کنید، مهم است که هنگام تصمیمگیری برای خرید، وزن آن را به دقت مورد بررسی قرار دهید. ممکن است چند صد گرم اختلاف در ابتدا زیاد به نظر نرسد اما پس از استفاده طولانی مدت خواهید دید که تا چه حد تأثیرگذار است!
مشخصات فنی
هنگام بررسی لپ تاپ ها، مهم است که مشخصات آنها مانند میزان رم (RAM)، واحد پردازش مرکزی (CPU)، فضای ذخیره سازی، کارت گرافیک و غیره را در نظر بگیرید.
این مشخصات تعیین میکنند که یک لپتاپ چقدر قدرتمند است و تا چه حد میتواند در هنگام اجرای چندین برنامه به طور همزمان یا اجرای بازیهای گرافیکی و سنگین، عملکرد مناسبی داشته باشد.
اکثر لپ تاپ های امروزی با 8 گیگابایت رم و 256 گیگابایت فضای ذخیرهسازی SSD عرضه میشوند، اما در صورت تمایل میتوان مشخصات بالاتری را در مدلهای گرانتر پیدا کرد.
ورودی
اکثر لپتاپها دارای صفحه کلید فیزیکی و ماوس داخلی یا همان ترکپد هستند. با این حال، در صورت نیاز و برای انجام دادن راحتتر بازیها یا سایر فعالیتهایی که نیاز به کنترل دقیق ورودی دارند (مانند ویرایش ویدیو یا کار کردن با برنامههای نرمافزاری طراحی گرافیک) میتوان از صفحهکلید و ماوس خارجی نیز استفاده کرد.
علاوه بر این، بسیاری از لپتاپهای مدرن دارای پورتهای اضافی مانند پورتهای USB 3 (برای اتصال هارد دیسکهای خارجی) یا پورتهای HDMI (برای اتصال مانیتور) هستند.
حال که به طور کلی با مشخصات اصلی یک لپ تاپ آشنا شدید، در ادامه چند نکته و حقیقت جالب و خواندنی در مورد این دستگاهها را با شما به اشتراک میگذاریم.
10 حقیقت جالب در مورد لپ تاپ
1- عرضه IBM 5100 در سال 1975 دنیای فناوری رایانه را متحول کرد. این کامپیوتر با 25 کیلوگرم وزن، بسیار کوچکتر و قابل حملتر از هر کامپیوتر دیگری بود که تا آن زمان ساخته شده بود! موفقیت IBM 5100 ثابت کرد که تا چه حد به ابزارهای محاسباتی قابل حمل نیاز و علاقه وجود دارد. عرضه این کامپیوتر خانگی یک راه کاملاً جدید از تحقیقات را پیش روی تولیدکنندگان باز کرد و الهام بخش برخی از اولین لپتاپها بود و به مردم این امکان را داد که میزهای رایانه را کنار بگذارند.
2- اولین لپ تاپ در سال 1981 توسط آدام آزبورن اختراع شد. این محصول با نام «آزبورن 1» (Osborne 1) حدود 10.9 کیلوگرم وزن داشت و قیمتی که برای آن تعیین شده بود، 1795 دلار آمریکا بود (حدود 5000 دلار امروزی).
3- نام لپ تاپ متشکل از دو واژه لپ (شکم و رانهای شخص نشسته) و تاپ (بالا) است و به این دلیل اولین بار از این نام استفاده شد که لپ تاپها به حدی کوچک و سبک بودند که میشد آنها را روی پا قرار داده و کار کرد. البته، باید توجه داشته باشید این نوع استفاده از لپ تاپ چندان توصیه نمیشود. زیرا لپتاپها مقدار قابل توجهی گرما تولید میکنند و اگر برای مدت طولانی نزدیک بدن باشند، میتوانند ناراحت کننده باشند.
4- اپسون HX-20 که در ژوئیه 1982 عرضه شد، یک لپ تاپ بینظیر بود. البته، این لپتاپ با آنچه که امروز به عنوان یک لپتاپ باریک و قدرتمند شناخته میشود، بسیار متفاوت بود. اما در هر صورت تنها با 1.6 کیلوگرم وزن، دستگاهی بسیار سبک وزن و قابل حمل بود که میشد از آن در هر جایی استفاده کرد.
5- طراحی “تاشو صدفی” امروزه بسیار عادی و بدیهی به نظر میرسد. اکثر لپ تاپها مانند یک صدف یا کتاب باز میشوند و صفحه نمایش و صفحه کلید داخلی آنها نمایان میشود. اما این شکل طراحی از ابتدا وجود نداشت و اولین بار در آوریل 1982 بود که GRiD Systems Corporation یک سبک کاملاً جدید از رایانهها را تحت عنوان GriD Compass معرفی کرد و به این ترتیب چیزی که ما اکنون به آن طراحی “تاشو صدفی” میگوییم، خلق شد.
6- در سال 1986، آیبیام موفق شد اولین لپتاپ دنیا را با نام PC Convertible عرضه کند. PC Convertible تنها 5.5 کیلوگرم وزن داشت که به طور قابل توجهی سبکتر از مدلهای بزرگ رومیزی قبلی بود.
7- در سپتامبر 1989، اپل اولین تلاش خود را برای ساخت لپ تاپ قابل حمل انجام داد و محصول این تلاش، Macintosh Portable بود. اما، متاسفانه این دستگاه انتظارات را برآورده نکرد و به دلیل قیمت گزاف (6500 دلار) و طراحی زمختی که داشت نتوانست نظر خریداران را جلب کند.
8- در حدود سال 1997 بود که استفاده از درایوهای دیسک نوری در لپتاپهای سایز کامل به یک امر عادی تبدیل شد. در ابتدا، این درایوها فقط قابلیت خواندن CD را داشتند. با این حال، با گذشت زمان تواناییهای آنها توسعه یافته و پیچیدهتر شد. امروزه انواع مختلفی از درایورهای دیسک نوری با قابلیت نوشتن یا رایت بر روی انواح دیسکها (از CD-R تا DVD و Blu-ray) در لپتاپها یافت میشوند.
9- بر اساس آمارهای سال 2020، پنج سازنده لپتاپ توانستهاند خود را کاملاً از بقیه متمایز کنند. در این بین، لنوو با 25.8 درصد از سهم بازار در صدر قرار دارد و پس از آن HP با 22.6 درصد رده دوم را در اختیار گرفته است. کمپانی Dell با 16.6 درصد از سهم بازار و اپل با 9.1 درصد جایگاههای بعدی را در اختیار داشته و ایسر هم با سهم 8 درصدی از بازارهای جهانی محصولاتی را تولید کرده که انتخابی عالی برای خریدارانی با بودجه محدود هستند.
10- در سالهای اخیر، تلاشهای مربوط به امنیت اطلاعات مراقبتهای بهداشتی کافی نبوده و بخش قابل توجهی از افشای اطلاعات بهداشتی به دلیل سرقت لپتاپ یا سایر دستگاههای قابل حمل رخ داده است. بر اساس آخرین گزارشها، 45 درصد از موارد درز اطلاعات مراقبتهای بهداشتی ناشی از سرقت و حوادث مشابه بوده است.