دیجی رودیجی رو
  • اخبار تکنولوژی
    • اخبار داخلی
    • اخبار تلفن همراه
    • اخبار سخت افزار
    • اخبار اپلیکیشن‌ها
  • آموزش
  • بررسی محصولات
  • راهنمای خرید
  • سرگرمی
    • اخبار بازی
    • معرفی بازی
      • بازی موبایل
      • بازی دسکتاپ
      • بازی کنسول
    • معرفی اپلیکیشن
    • سینما و تلویزیون
  • دیجی فکت
  • دیجی لایف
  • دیجی10
  • مقالات گوناگون
خواندن: 10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
به اشتراک بگذارید
ورود
اعلان نمایش بیشتر
تغییر اندازه فونتآآ
دیجی رودیجی رو
تغییر اندازه فونتآآ
جستجو
حساب کاربری دارید؟ ورود
دنبال کردن
تمامی حقوق برای رسانه دیجی‌رو محفوظ است. 1403 ©
دیجی رو > مقالات گوناگون > 10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
مقالات گوناگون

10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید

تحریریه دیجی‌رو 8 آذر 1400 ساعت 09:47
زمان مطالعه: 14 دقیقه
دنیای آتشفشان ها
اشتراک گذاری
بلیط هواپیما سفرمارکت

به راستی که آتشفشان ها معماران زمین هستند چرا که بیش از 80 درصد از سطح سیاره زمین را ایجاد کرده‌اند و پایه‌ای را بنا نهاده‌اند که به حیات اجازه رشد داده است. نیروی انفجاری آن‌ها کوه‌ها و همچنین دهانه‌ها را ایجاد می‌کند و رودخانه‌های گدازه‌ها در دل اعماق تاریک زمین گسترش می‌یابند. اما با گذر زمان، عناصر سازنده این آتشفشان ها سر به طغیان برداشته و مواد مذاب را از زندان‌های سنگی‌شان آزاد می‌کنند و اینگونه فوران آتشفشان ها رخ می‌دهد.

لیست
آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید که آتشفشان ها چگونه تشکیل می‌شوند؟بیشتر بخوانید: با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان های زمین آشنا شوید1. سه نوع اصلی آتشفشان در دنیا وجود دارد2. فوران آتشفشان ها به دلیل فرار ماگما3. آتشفشان ها می‌توانند فعال، خفته یا خاموش باشند4. آتشفشان ها می‌توانند به سرعت رشد کنند5. در حال حاضر 20 آتشفشان، در حال فوران هستند6. آتشفشان ها خطرناک هستند7. ابر آتشفشان ها واقعا خطرناک است8. بلندترین آتشفشان منظومه شمسی روی زمین نیست9. بلندترین و بزرگ‌ترین آتشفشان های روی زمین در کنار هم قرار دارند 10. دورترین نقطه از مرکز زمین یک آتشفشان است

شاید ندانید که در هر قاره، حتی قطب جنوب، آتشفشان وجود دارد. امروزه هنوز حدود 1500 آتشفشان در سراسر جهان فعال هستند. از این تعداد، 161 آتشفشان (یعنی بیش از 10 درصد) در داخل مرزهای ایالات متحده قرار دارند. اما نوع هر آتشفشان متفاوت است. برخی مانند کوه پیناتوبو در فلیپین به علت فوران آتشفشانی گسترده در سال 1991 معروفند و هنوز فعالند و برخی دیگر مانند آتشفشان کیلاویا در هاوایی، رودخانه‌‌ای از گدازه‌‌ها را به سمت مناطق مسکونی راهی می‌کنند.

آتشفشان پیناتوبو در فلیپین
آتشفشان پیناتوبو در فلیپین

آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید که آتشفشان ها چگونه تشکیل می‌شوند؟

اکثر آتشفشان های جهان در امتداد مرزهای صفحات تکتونیکی زمین شکل می‌گیرند یعنی گستره‌های عظیم لیتوسفر (سنگ کره) سیاره ما که پیوسته جابجا می‌شوند و به یکدیگر برخورد می‌کنند. هنگامی که صفحات تکتونیکی با هم برخورد می‌کنند، یکی از آن‌ها اغلب در اعماق زیر دیگری در منطقه‌ای که به عنوان منطقه فرورانش شناخته می‌شود فرو می‌رود. با فرو رفتن توده خشکی در اعماق زمین، دما و فشار بالا می‌رود و آب از سنگ ها آزاد می‌شود. آب نقطه ذوب سنگ پوشاننده را اندکی کاهش داده و ماگما را تشکیل می‌دهد که می‌تواند راه خود را به سطح باز کند یعنی جرقه حیات برای دوباره فعال شدن یک آتشفشان در حال خواب.

با این حال، همه آتشفشان ها به فرورانش(لغزیدن یک پوسته زیر پوسته دیگر) مرتبط نیستند. یکی دیگر از راه‌هایی که آتشفشان ها می‌توانند تشکیل شوند، چیزی است که به عنوان آتشفشان نقطه داغ شناخته می‌شود. در این شرایط، یک ناحیه از فعالیت ماگمایی یا یک نقطه داغ در وسط یک صفحه تکتونیکی می‌تواند از میان پوسته به سمت بالا حرکت کند و یک آتشفشان تشکیل دهد. اگرچه تصور می‌شود که نقطه داغ تا حد زیادی ساکن است، صفحات تکتونیکی به حرکت آهسته خود ادامه می‌دهند و خطی از آتشفشان ها یا جزیره‌ها را روی سطح می‌سازند. تصور می شود که این مکانیسم در پشت زنجیره آتشفشانی هاوایی باشد.

حال که تا حدودی ساختار آتشفشان ها برایتان بیان شد، در ادامه نیز با دیجی رو همراه باشید تا 10 حقیقت جالب در مورد آتشفشان ها را با هم بخوانیم. شاید برخی از این حقایق را بدانید و برخی دیگر ممکن است شما را شگفت زده کند. در هر صورت، آتشفشان ها بناهای شگفت انگیز طبیعت هستند که باید به آن‌ها احترام گذاشت.

بیشتر بخوانید: با بزرگ‌ترین و مشهورترین آتشفشان های زمین آشنا شوید

1. سه نوع اصلی آتشفشان در دنیا وجود دارد

اگرچه آتشفشان ها همگی از ماگمای داغی به وجود می‌آیند که به سطح زمین می‌رسند و فوران می‌کنند، اما انواع مختلفی دارند.

  • آتشفشان های سپری شکل دارای جریان‌های گدازه‌ای با چسبناکی کم هستند که ده‌ها کیلومتر جریان دارند. این باعث می‌شود که آن‌ها بسیار عریض با کناره‌های صاف شیبدار باشند، مانند هاوایی.
  • آتشفشان های استراتو یا ترکیبی از انواع مختلفی از گدازه‌ها و فوران‌های خاکستر و سنگ تشکیل شده‌اند و تا ارتفاعات عظیمی رشد می‌کنند. بیشتر آتشفشانهای خطرناک در غرب ایالات متحده و آتشفشان دماوند و تفتان از این نوع‌اند.
آتشفشان دماوند
آتشفشان دماوند
  • آتشفشان های مخروطی یا گنبدی شکل معمولاً کوچک‌تر هستند و از فوران‌های کوتاه‌مدت ناشی می‌شوند که فقط مخروطی به ارتفاع حدود 400 متر می‌سازد.

2. فوران آتشفشان ها به دلیل فرار ماگما

حدود 30 کیلومتر زیر پای شما گوشته زمین است. این منطقه از سنگ های فوق‌العاده داغ تشکیل شده است که تا هسته زمین گسترش می‌یابد. این منطقه آنقدر داغ است که سنگ مذاب می‌تواند فشرده شود و حباب‌های غول پیکری از سنگ مایع به نام اتاقک ماگما را تشکیل دهد. این ماگما سبک‌تر از سنگ‌های اطراف است، بنابراین بالا می‌آید و شکاف‌ها و درزهایی در پوسته زمین پیدا می‌کند. هنگامی که در نهایت به سطح می‌رسد، به صورت گدازه، خاکستر، گازهای آتشفشانی و سنگ از زمین فوران می‌کند. این مواد هنگامی که در زیر زمین هستند ماگما و وقتی که به سطح فوران می‌کند گدازه نامیده می‌شوند.

3. آتشفشان ها می‌توانند فعال، خفته یا خاموش باشند

آتشفشان فعال، آتشفشانی است که در زمان‌های تاریخی (در چند هزار سال اخیر) فوران داشته است. آتشفشان خوابیده یا خفته، آتشفشانی است که در زمان‌های تاریخی فوران کرده است و قابلیت فوران مجدد را دارد، فقط اخیراً فوران نکرده است و گویا به خواب رفته است تا تجدید قوا کند. اما یک آتشفشان خاموش، آتشفشانی است که دانشمندان فکر می‌کنند احتمالا دیگر هرگز فوران نخواهد کرد.

4. آتشفشان ها می‌توانند به سرعت رشد کنند

آتشفشان پاریکوتین
آتشفشان پاریکوتین

اگرچه برخی از آتشفشان ها ممکن است هزاران سال طول بکشد تا تشکیل شوند، برخی دیگر می‌توانند یک شبه رشد کنند. به عنوان مثال، آتشفشان پاریکوتین که از نوع مخروط خاکستر است در مزرعه ذرتی در دهکده‌ای به نام پاریکوتین مکزیک ظاهر شد.

اهالی این دهکده تا سه هفته پیش از سربرآوردن آتشفشان صداهایی رعدمانند می‌شنیدند که با وجود آسمان صاف و بدون ابر برایشان شگفت‌آور بود. تا آنکه در 20 فوریه 1943، یک کشاورز مکزیکی و همسرش که در مزرعه ذرتشان مشغول کار بودند دیدند که زمین پیش رویشان بالا آمده، ترک خورده و شکافی 2 تا 2.5 متری در آن ایجاد شده است. پس از آن صداهایی سوت‌ مانند شنیده شده و از شکاف ایجاد شده دودی شروع به بیرون‌ آمدن کرد که بنا به گفته آن‌ها، بوی تخم مرغ گندیده می‌داده که نشانه خروج گاز بوده است. با گذشت تنها چند ساعت شکاف ایجاد شده به یک آتشفشان کوچک بدل شد و در عرض یک هفته 5 طبقه بلند آمد و در پایان یک سال به بیش از 336 متر رسید. فوران‌های پاریکوتین از سال 1943 تا 1952 طول کشید و سرانجام این آتشفشان جوان در سال 1952 در ارتفاع 424 متری به رشد خود پایان داد. طبق استانداردهای زمین شناسی، این زمان رشد برای یک آتشفشان بسیار سریع است از این رو آتشفشان پاریکوتین به عنوان یکی از عجایب هفت‌گانه طبیعی شناخته می شود.

5. در حال حاضر 20 آتشفشان، در حال فوران هستند

احتمالاً در زمانی که شما این مطلب را می‌خوانید، در مناطقی دیگر از این جهان پهناور، حدود 20 آتشفشان فعال در حال فوران هستند. برخی در حال تجربه فعالیت‌های جدیداند و برخی دیگر به فوران خود ادامه می‌دهند. زمین شناسان تخمین می زنند که 1300 فوران در 10000 سال گذشته رخ داده است. اما شاید ندانید که سه چهارم فوران‌ها در زیر اقیانوس‌ها رخ می‌دهد، در حالی که هیچ زمین‌شناسی اصلاً از آن اطلاعی ندارد. یکی از دلایل این اتفاق این است که آتشفشان ها در پشته‌های میانی اقیانوس رخ می‌دهند، جایی که صفحات اقیانوس از هم جدا می‌شوند. اگر آتشفشان های زیر آب را به آمار بالا اضافه کنید، تخمین زده می‌شود که در مجموع حدود 6000 آتشفشان وجود دارد که در 10000 سال گذشته فوران کرده‌اند.

6. آتشفشان ها خطرناک هستند

آیا این را می‌دانستید که یکی از مرگبارترین آتشفشان ها، کراکاتوآ بود که در سال 1883 فوران کرد و باعث سونامی شد و 36000 نفر را به کام مرگ کشاند.

دیگر آتشفشان مرگبار، وزوویوس است که در سال 79 پس از میلاد منفجر شد و شهرهای پمپئی و هرکولانیوم را مدفون کرد و 16000 نفر را کشت. دیگری کوه پله در جزیره مارتینیک در سال 1902، شهری با 30000 نفر را ویران کرد.

خطرناک‌ترین جنبه آتشفشان ها جریان‌های آذرآواری(جریانی از گاز داغ و سنگ با سرعت زیاد) مرگباری هستند که در طول یک فوران از سمت یک آتشفشان منفجر می‌شوند. اینها حاوی خاکستر، سنگ و آبی هستند که صدها کیلومتر در ساعت حرکت می‌کنند و دمای آن‌ها به بیش از 1000 درجه سانتیگراد می‌رسد.

7. ابر آتشفشان ها واقعا خطرناک است

زمین شناسان فوران‌های آتشفشان ها را با استفاده از شاخص انفجار آتشفشان اندازه گیری می‌کنند که میزان مواد آزاد شده را اندازه گیری می‌کند. فوران “کوچک” مانند کوه سنت هلن 5 از 8 بود که یک کیلومتر مکعب مواد را آزاد می‌کرد. بزرگترین انفجار ثبت شده توبا(Toba) است که تصور می شود 73000 سال پیش فوران کرده است، بیش از 1000 کیلومتر مکعب ماده آزاد کرد و دهانه‌ای به طول 100 کیلومتر و عرض 30 کیلومتر ایجاد نمود. این انفجار، جهان را در عصر یخبندان فرو برد.

8. بلندترین آتشفشان منظومه شمسی روی زمین نیست

Olympus Mons
آتشفشان المپوس مونس

درست است، بلندترین آتشفشان منظومه شمسی اصلاً روی زمین نیست، بلکه در مریخ قرار دارد. المپوس مونس، در مریخ، یک آتشفشان سپری شکل غول پیکر است که تا ارتفاع 27 کیلومتری بالا می‌رود و عرض آن 550 کیلومتر است. این کوه می تواند صد قله مانند دماوند را در خود جای دهد و پهنایی به اندازه کشور نپال دارد. دانشمندان فکر می‌کنند دلیل اینکه Olympus Mons توانسته است تا این اندازه بزرگ شود این است که هیچ صفحه تکتونیکی در مریخ وجود ندارد. سیاره سرخ بدلیل ساختار زمین شناختی خود و جاذبه اندکش محل مناسبی برای تولد آتشفشان های غول پیکر است. به همین خاطر تنها یک نقطه داغ توانست برای میلیاردها سال فوران کند و آتشفشان را بزرگتر و بزرگتر کند.

9. بلندترین و بزرگ‌ترین آتشفشان های روی زمین در کنار هم قرار دارند

Mauna Loa
مائونا لوا

بلندترین آتشفشان روی زمین، مائونا کیا در هاوایی با ارتفاع 4207 متر است. این تنها کمی بزرگتر از بزرگترین آتشفشان روی زمین،
مائونا لوا(Mauna Loa) با ارتفاع 4169 متر است.

مائونا کیا
مائونا کیا

هر دو آتشفشان ها سپری شکل بوده و از کف اقیانوس بالا می‌آیند. اگر بتوانید Mauna Kea را از قاعده اقیانوس تا قله آن اندازه گیری کنید، ارتفاع واقعی آن 10203 متر می‌شود، یعنی از قله اورست نیز بلندتر است. در نتیجه با توجه به شرایط آب و هوایی ثابت و ارتفاع قله، محل مناسبی برای ستاره شناسان و اهل نجوم شناخته شده‌است.

10. دورترین نقطه از مرکز زمین یک آتشفشان است

ممکن است فکر کنید که قله اورست دورترین نقطه از مرکز زمین است، اما این درست نیست. در حقیقت، این عنوان به آتشفشان چیمبورازو تعلق دارد. این کوه که بلندترین قله و آتشفشان در اکوادور است، بلندترین کوه جهان از لحاظ ارتفاع از مرکز زمین نیز محسوب می‌شود. این پدیده به دلیل شکل خاص کره زمین است که در ناحیه استوا، ضخیم‌تر است (دارای شکم دادگی است).

به دلیل شکل خاص کره زمین، شعاع کره زمین در استوا بیشترین مقدار است. چیمبورازو فقط یک درجه با استوا فاصله دارد در حالیکه این مقدار برای اورست (بلندترین قله جهان) 28 درجه است. فاصله قله چیمبورازو از مرکز زمین 6384٫4 کیلومتر است و این فاصله برای اورست 6382٫3 کیلومتر است که دقیقا 2168 متر از اورست بیشتر است.

نخستین کوهنوردی که توانست با موفقیت به قله آتشفشان چیمبورازو برسد، ادوارد ویمپر بریتانیایی بود که دو بار در سال 1880 آن را فتح نمود.

10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید
10حقیقت باورنکردنی از دنیای آتشفشان ها که نمی دانستید

آیا شما هم دانستنی‌های جالب دیگری از آتشفشان ها می‌دانید؟ آن‌ها را با ما در میان بگذارید و همچنین ما را از نظرات خود آگاه کنید.

اخبار تکنولوژی
بلیط اتوبوس
تاکسی بین شهری
برچسب ها: آتشفشان
این مقاله را به اشتراک بگذارید
توییتر Whatsapp Whatsapp تلگرام ایمیل کپی کرده لینک پرینت
چه حسی به این مطلب داری؟
Sad0
Sleepy0
Love0
Happy0
Angry0
Cry0
Surprise1
مقاله قبلی ریشه تاریخی کریسمس با ریشه تاریخی و حقایق جالب کریسمس آشنا شوید
مقاله بعدی شرکت هدیه تبلیغاتی گیفتو شرکت هدیه تبلیغاتی گیفتو
نظر بدهید نظر بدهید

نظر بدهید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا یک امتیاز انتخاب کنید!

تبلیغات

موبوگیفت
  • خرید فالوور ایرانی
  • خرید فالوور ارزان
  • پنجره دوجداره
  • خرید ممبر تلگرام
  • تاثیر سیاست های ترامپ بر کریپتو
  • ارز دیجیتال ایاس ( EOS)
  • قدرت دادن چین لینک به Web3
  • راز نوسانات بیت کوین
  • دوج کوین یا شیبا
  • دستگاه جوجه کشی دماوند
  • خرید بیت کوین
  • دوربین کوچک سیم کارت خور
  • خرید اکانت اسپاتیفای
  • لوستر مدرن
  • خرید سرور hp ماهان شبکه اچ پی

آخرین خبرها

سیستم عامل هارمونی او اس برای کامپیوتر

سیستم عامل هارمونی او اس برای کامپیوتر؛ گام بلند هواوی به سوی استقلال و نوآوری

مقایسه ویوو X200 اولترا و گوگل پیکسل 9 پرو ایکس ال

مقایسه ویوو X200 اولترا و گوگل پیکسل 9 پرو ایکس ال؛ قدرت بهتر است یا هوش؟!

آپدیت جدید گلکسی واچ

آپدیت جدید گلکسی واچ ویژگی Now Bar را به ساعت‌های سامسونگ می‌آورد

مطالب مرتبط

چگونه با پشتیبانی نمایندگی HP تماس بگیریم؟ شماره تلفن و راهنمای ارتباط
مقالات گوناگون

چگونه با پشتیبانی نمایندگی HP تماس بگیریم؟ شماره تلفن و راهنمای ارتباط

15 اردیبهشت 1404 ساعت 16:15
ساعت سیکو و ساعت اورینت
مقالات گوناگون

نکات مهمی که قبل از خرید ساعت باید بدانید

15 اردیبهشت 1404 ساعت 15:35
آموزش ساخت اپل آیدی در سال 2025
مقالات گوناگون

آموزش ساخت اپل آیدی در سال 2025

13 اردیبهشت 1404 ساعت 15:30
طراحی روف گاردن هوشمند
مقالات گوناگون

طراحی روف گاردن مدرن؛ وقتی تکنولوژی هوشمند وارد بام خانه‌ها می‌شود

12 اردیبهشت 1404 ساعت 17:00

درباره دیجی‌رو

رسانه دیجی‌رو با شعار دنیای تکنولوژی در اوایل سال 94 تاسیس شد. ماموریت ما اطلاع رسانی صحیح و ارائه آخرین اخبار تکنولوژی، بررسی محصولات دیجیتال، راهنمای خرید کالاهای دیجیتال و همچنین تهیه به‌روزترین مطالب آموزشی و مقالات در حوزه تکنولوژی، علم و سبک زندگی است. گروه دیجی‌رو همه‌ی تلاش خود را به کار خواهد گرفت که روزبه‌روز بر کیفیت و خدمات این رسانه بیفزاید تا دیجی رو به عنوان رسانه‌ای معتبر بدرخشد.

logo-samandehi
دنبال کردن
تمامی حقوق برای رسانه دیجی‌رو محفوظ است. 1403 ©
خوش آمدید

ورود به حساب کاربری

فراموش رمز عبور