اپلیکیشنهای اندرویدی که در این مقاله به شما معرفی میکنیم به شدت محبوباند؛ اما با نصب آنها امنیت و حریم شخصی خود را به خطر خواهید انداخت. اگر هر کدام از این اپها را نصب کردهاید پس از خواندن این مقاله حتماً تجدیدنظری جدی داشته باشید و در صورتی که به حریم خصوصی خود اهمیت زیادی میدهید، اقدام به حذف آنها کنید.
اپهای اندرویدی که روی گوشی هوشمندتان نصب میکنید، خود را با عنوان همراهی برای سهولت بخشیدن به قسمتی از زندگیتان معرفی میکنند. اما این در حالیست که برخی از این اپها تنها قصد آسیب رساندن به شما را دارند. پلیاستور گوگل بارها به دلیل عملکرد بسیار ضعیفی که در زمینه فیلتر کردن محتوای نا امن داشته مورد انتقاد کاربران و متخصصین قرار گرفته است، به همین علت هم اگر حواستان را جمع نکنید ممکن است به راحتی تحت کنترل، ردیابی و یا هک اطلاعات شخصیتان توسط افراد سودجو قرار بگیرید.
با در نظر داشتن تمام این موارد، در این مقاله در دیجی رو قصد داریم تا شما را با محبوبترین اپلیکیشنهای اندرویدی که به شدت برای امنیت شما مضر بوده و متأسفانه در حال حاضر میلیونها کاربر در حال استفاده از آنها هستند آشنا کنیم. اگر هر کدام از این اپها را روی گوشی هوشمند خود دارید بعد از خواندن این مقاله برای حفظ حریم شخصی و همچنین اطلاعات خود سریعاً به حذف آنها از روی گوشی خود بپردازید.
1- QuickPic Gallery
QuickPic چیست؟ این برنامه در ابتدا یکی از اپهای ساده و کاربرپسند بود. اما بعد از آپدیتهای پیدرپی، تغییرات بسیاری در ساختار خود ایجاد کرد.
چرا نباید از QuickPic استفاده کنیم؟ در سال 2015، یک شرکت بدنام چینی به نام چیتا موبایل (Cheetah Mobile) این اپ را خریداری کرد و بلافاصله بعد از این قضیه QuickPic به یکی از اپلیکیشنهای مضر برای اندروید تبدیل شد. این کمپانی روند کارکرد این برنامه را تغییر داد و شروع به آپلود دادههای کاربران این برنامه روی سرورهای خود کرد. این اپ در اواخر سال 2018 کاملا از پلی استور برداشته شد اما متأسفانه در سال 2019 مجدداً مجوز بازگشت به آن را دریافت نمود و در پلی استور قرار گرفت.
پس از بازگشت مجدد به پلی استور این کمپانی مدعی شد که حذف QuickPic به دلیل تخلفات تبلیغاتی نبوده، بلکه شرکت چیتا دیگر مایل به حفظ و نگهداری اپ نبوده است! این روزها نسخههای متعدد و به طبع تقلبی این برنامه بسیار در اینترنت وجود دارد و به سختی میتوان نسخه اصلی آن را تشخیص داد به همین علت هم تنها راه مطمئن برای حفظ امنیت گوشی اندرویدیتان این است که به هیچ عنوان اپ QuickPic را نصب نکنید.
اپلیکیشن جایگزین: برنامههای جایگزین زیادی در زمینه گالری برای سیستم عامل اندروید طراحی شده که از بهترینهای آنها میتوان به Simple Gallery اشاره کرد که از نظر کارکرد بسیار به QuickPic شباهت دارد و یکی از بهترین جایگزینها برای این برنامه شناخته میشود. همچنین این برنامه دارای قسمتهایی نظیر مدیریت فایل، تمهای متفاوت و ویرایشگر عکس نیز میباشد.
2- ES File Explorer
ES File Explorer چیست؟ این اپلیکیشن یکی از محبوبترین و معروفترین برنامهها در زمینه جستجوی فایل است و دلیل این محبوبیت هم کارکرد فوقالعاده خوب آن در ابتدای منتشر شدن، یعنی پنج سال پیش بوده است.
چرا نباید از ES File Explorer استفاده کنیم؟ نسخه رایگان این برنامه پر از نرمافزارهای تبلیغاتی و بهدردنخور بود و خیلی ناگهانی باعث میشد تا شما اپلیکیشنهای اضافی و ناخواسته را روی دستگاه خود نصب کنید. وضعیت در آوریل سال 2019 به حدی نامطلوب شد که پلی استور این برنامه را به دلیل کلاهبرداری از کاربران خود توسط کلیک روی تبلیغات به طور کامل حذف کرد. با این حال هنوز هم میتوانید فایل نصبی ES File Explorer را از سایتهای دیگر پیدا کرده و یا برنامههای جعل شده از آن را روی پلی استور دانلود کنید، اما توصیه ما به شما این است که به شدت از آنها دوری کنید.
اپلیکیشن جایگزین: برنامههای زیادی در زمینه جستجوی فایل وجود دارند که میتوانید آنها را روی گوشی اندرویدیتان نصب کنید. اگر میخواهید یک اپ ساده را در این زمینه امتحان کنید به شما توصیه میکنیم حتما اپلیکیشن Files by Google و یا Total Commander را نصب کنید.
3- UC Browser
UC Browser چیست؟ یکی از محبوبترین مرورگرهای اندرویدی در هندوستان و چین است که به دلیل سرعت بالایی که دارد به لطف فرآیند فشردهسازی میزان اینترنت مصرفی را تا حد چشمگیری کاهش میدهد.
چرا نباید از UC Browser استفاده کنیم؟ پاسخ این سؤال یک کلمه است: ردیابی! موارد جستجو شده توسط کاربر بدون رمزگزاری برای گوگل و یاهوی هند (Yahoo India) فرستاده میشوند. شماره IMSI، شماره IMEI، شناسه اندرویدی و آدرس مک وایفای کاربر بدون رمزگزاری کردن برای Umeng (ابزار تحلیلی سایت علی بابا ) فرستاده میشود و علاوه بر همه اینها اطلاعات موقعیت جغرافیای کاربر نظیر طول و عرض جغرافیایی و نام خیابانی که در آن حضور دارد نیز توسط این برنامه بدون اعمال کوچکترین رمزگزاری به AMAP (ابزار نقشه برداری علی بابا) ارسال میشود.
برنامه جایگزین: اگر به دنبال یک مرورگر سریع برای گوشی اندروید خود هستید پیشنهاد ما به شما استفاده از فایرفاکس (Firefox) و کروم (Chrome) است. با این حال برخی از افراد نگران عدم حفظ حریم شخصی خود در این برنامهها هستند که در این صورت با استفاده از اپلیکیشن مرورگر DuckDuckGo Privacy با خیال راحت میتوانید به گشت و گزار و جستجو در فضای ایمن بپردازید.
4- CLEANit
CLEANit چیست؟ این اپ در واقع یکی از برنامههایی است که در زمینه پاک کردن فایلهای مضر و بیاستفاده فعالیت میکند و تا کنون بیش از 10 میلیون بار دانلود شده و مورد استفاده قرار گرفته است. 85 درصد از کاربران نیز امتیازهای 4 یا پنج ستاره در قسمت نظرات و بررسیها به آن دادهاند.
چرا نباید از CLEANit استفاده کنیم؟ بیشتر اپلیکیشنهایی که توسط این اپ تبلیغ میشوند برای گوشی هوشمند شما ضرر دارند و در نهایت باعث کاهش سرعت و خالی شدن زود به زود باتری گوشیتان میشوند.
برنامه جایگزین: گرینیفای (Greenify) جایگزین بسیار خوبی برای CLEANit است.
5- Hago
Hago چیست؟ Hago یکی از اپلیکیشنهای چند منظوره است که از طریق آن کاربر میتواند علاوه بر وقت گذراندن با دوستان خود به بازی کردن و گفتگوی همزمان نیز بپردازد.
چرا نباید از Hago استفاده کنیم؟ در حالت کلی Hago امنیت لازم برای انتشار یک اپ را دارا میباشد و هیچ سندی از تقلب در آن دیده نمیشود. با این حال این اپلیکیشن به کاربر خود اجازه میدهد تا از طریق بازی کردن و شرکت در گروهها درآمد واقعی کسب کند که همین موضوع باعث میشود تا زنگ خطر برای ما به صدا در بیاید؛ علاوه بر این قضیه اگر اپلیکیشن را از هر جای دیگری به غیر از گوگل پلی (Google Play) دانلود و نصب کنید قادر به کسب درآمد بیشتری نیز خواهید بود که همین موضوع شکها را در خصوص امنیت و نوع کارکرد این اپلیکیشن بیشتر میکند.
برنامه جایگزین: انبوهی از بازیهای اندرویدی وجود دارند که میتوانید به صورت رایگان آنها را دانلود کرده و با افراد دیگر در اینترنت به بازی بپردازید. برنامههایی نظیر واتساپ (WhatsApp) نیز امکان صحبت با دوستان را فراهم میکنند.
6- DU Battery Saver & Fast Charge
DU Battery Saver & Fast Charge چیست؟ این اپلیکیشن در واقع به کاربر این امکان را میدهد تا شارژ باتری گوشی خود را برای مدت بیشتری حفظ کند.
چرا نباید از DU Battery Saver & Fast Charge استفاده کنیم؟ اگر کمی در این حوزه سررشته داشته باشید، خیلی زود متوجه خواهید شد که هرگز یک اپلیکیشن قادر به سریعتر شارژ شدن باتری نخواهد شد. از تبلیغات بیش از حد این برنامه که بگذریم باید به این نکته توجه داشت که هر تبلیغی که مشاهده میکنید در واقع یک حمایت مالی برای سازندگان این برنامه است که به صورت مکرر و آزاردهنده در قسمت نوتیفیکشن گوشی شما ظاهر میشود. متأسفانه باید بگوییم که تمام گرافها و نمودارهای جذاب سرعت همگی جعلی و فیک هستند! این برنامه در سال 2019 از پلی استور گوگل به طور کامل طرد و حذف شد اما همچنان میتوانید فایل APK آن را در سایتهای دیگر برای دانلود پیدا کنید. متأسفانه، در حال حاضر عده زیادی از مردم همچنان از این برنامه روی گوشیهای قدیمی خود استفاده میکنند.
برنامه جایگزین: اگر به وضعیت باتری گوشی خود اهمیت میدهید توصیه ما استفاده از اپلیکیشن GSM Battery Monitor است.
7- Dolphin Web Browser
Dolphin Web Browser چیست؟ این برنامه یکی از مرورگرهای بدون تبلیغ و دارای پشتیبانی از فلش و HTML 5 میباشد که در حال حاضر رکورد دانلود آن بیش از 50 میلیون بار است.
چرا نباید از Dolphin Web Browser استفاده کنیم؟ درست همانند مرورگر UC این برنامه نیز تمامی اطلاعات شما را دریافت و آنها را ردیابی میکند و از همه بدتر اینکه صفحاتی که از آن بازدید کردهاید را به صورت ناشناس روی فایلی در گوشی ذخیره میکند. برخی از کاربران متوجه شدهاند که حتی در صورت استفاده از برنامههای مخفی کننده آی پی نیز این مرورگر قادر است آدرس اختصاصی ISP شما را شناسایی کند که همین موضوع به یک اخطار برای کاربران این اپلیکیشن تبدیل شده است. اگر شما هم این مرورگر را روی گوشی هوشمندتان دارید همین حالا آن را حذف کنید.
برنامه جایگزین: همانطور که پیشتر گفتیم مرورگرهایی نظیر کروم، فایرفاکس و DuckDuckGo Privacy بهترین گزینه برای جایگزین کردن این برنامه میباشند.
8- Fildo
Fildo چیست؟ این برنامه در واقع اپلیکیشنی برای دانلود غیرقانونی موسیقی است که در قالب یک موزیک پلیر منتشر شده است.
چرا نباید از Fildo استفاده کنیم؟ Fildo مدت زیادی با کمپانی آنلاین چینی به نام Netease همکاری میکرد و از طریق یک API مخفی به شما این امکان را میداد تا هر آهنگی که مد نظرتان است را از طریق سرورهای این کمپانی دانلود کنید.
آیا استفاده از فیلدو هم اکنون نیز مضر است؟ شاید. Netease در حال حاضر روزنههای سرورهای خود را بسته و عده زیادی از کاربران نیز استفاده از این برنامه را کنار گذاشتهاند از طرفی دیگر هم Fildo در حال حاضر خود را به عنوان یک اپلیکیشن مدیریتی در زمینه موسیقی معرفی کرده است. اما این اپلیکیشن به دلیل داشتن سابقه نه چندان جالب به هیچ عنوان برای استفاده کاربران توصیه نمیشود و پیشنهاد ما استفاده از اپلیکیشنهای جایگزین است.
برنامه جایگزین: اگر به دنبال گوش دادن به موسیقی هستید گزینهای بهتر و جامعتر از اسپاتیفای (Spotify) وجود ندارد. اگر هم به دنبال اپلیکیشنی در زمینه مدیریت موسیقیهای خود هستید، توصیه ما این است که Cloud Player را امتحان کنید.
9- Clean Master
Clean Master چیست؟ یکی دیگر از برنامههای محبوب که در زمینه افزایش سرعت، افزایش مدت زمان نگهداری شارژ باتری و همچنین بهینهسازی گوشی اندرویدی مورد استقبال قرار گرفت، Clean Master است. این اپلیکیشن بیش از 600 میلیون کاربر داشت و قبل از آنکه از پلیاستور حذف شود بیش از 26 میلیون نفر امتیاز 5 ستاره به آن داده بودند. در حال حاضر فایل APK برنامه همچنان در سایتهای موجود است و به صورت گسترده کاربران از آن استفاده میکنند.
چرا نباید از Clean Master استفاده کنیم؟ اولین موردی که باید به آن توجه داشت این است که شرکت چیتا موبایل (Cheetah Mobile) سازنده این اپلیکیشن است و همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم، کمپانی چیتا به استفاده از تقلبهای تبلیغاتی بسیار معروف است. ثانیاً حتی اگر این اپلیکیشن هیچ ضرری نداشته باشد، دوره استفاده از برنامههایی که در زمینه حفظ رم کاربرد داشتند دیگر گذشته است چرا که گوشی اندرویدی شما دیگر به آن نیازی ندارد و در حال حاضر اندروید برنامه مدیریتی داخلی و اختصاصی خود را دارد که به طرق مختلف حافظه رم را بهینه سازی میکند.
برنامه جایگزین: صادقانه باید بگوییم که جایگزینی برای این اپلیکیشن وجود ندارد و لزومی هم برای ساخت آن نیست! اما اگر به استفاده از این سبک اپلیکیشنها اصرار دارید SD Maid جایگزین مناسبی است.
10- تمامی اپلیکیشنهای آنتی ویروس
آنتیویروسها در واقع برنامههایی هستند که ابتدا برای استفاده در کامپیوتر و لپتاپ و هم اکنون نیز برای استفاده در گوشیهای همراه طراحی شده و آماده ارائه سرویس هستند.
چرا نباید از اپلیکیشنهای آنتی ویروس استفاده کنیم؟ این اپلیکیشنها عمدتاً بد و مضر نیستند اما بهطور معمول برای گوشی همراه شما ضروری نخواهند بود. اگر این اپلیکیشنها را از سایتهای سوم شخص (منابعی به غیر از پلی استور گوگل) دانلود میکنید و یا گوشی هوشندتان روت شده است به احتمال زیاد فضا را برای هجوم بدافزارها فراهم کردهاید.
برنامه جایگزین: در این موارد بهتر است یک پکیج امنیتی کامل از یک تولیدکننده شناخته شده و مطمئن را تهیه کنید. برای مثال آویرا (Avira) و آواست (Avast) از جمله کمپانیهای معروفی هستند که پکیج کاملی را در زمینه شناسایی، حذف و محافظت در برابر ویروسهای جدید به کاربران خود ارائه میدهند.
از نصب اپلیکیشنهای خطرناک پلیاستور دوری کنید
در واقع تعداد کمی اپلیکیشن در پلیاستور وجود دارد که کاملاً ایمن هستند و اکثر کمپانیها به میزان حداقلی از اطلاعات شما را جمعآوری میکنند. اما برخی از این برنامهها به معنای واقعی برای گوشی شما و حریم شخصیتان آسیبزا و خطرناک خواهند بود. به همین علت هم توصیه ما این است که در صورت شناسایی اینگونه برنامهها آنها را سریعاً از گوشی خود حذف کنید.
تا به حال از کدام یک از برنامههای فوق روی گوشیهای اندرویدیتان استفاده کردهاید؟ تجربه خود را در خصوص هر کدام از این اپها با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.