در طول یک هفته اخیر شهرهای مختلف آمریکا شاهد تجمعات و اعتراضات ضدنژادپرستی گستردهای بودهاند. این اعتراضات با قتل جرج فلوید به دست پلیس مینیاپولیس کلید خورد و همچنان یک موضوع اجتماعی داغ در ایالات متحده است. اولین سؤالی که با دیدن تصاویر این اعتراضها و تجمعات مردمی، به ذهن میرسد این است که نژادپرستی بر علیه سیاهپوستان در آمریکا تا چه حد واقعیت دارد؟ برای اینکه پاسخ این سؤال را بیابید و با ریشههای تاریخی نژادپرستی در آمریکا آشنا شوید، در ادامه قصد داریم 12 فیلم سینمایی را که با محوریت تبعیض نژادی علیه سیاهپوستان در این کشور، تولید شدهاند و ریشه در واقعیت دارند به شما معرفی کنیم. بنابراین اگر از علاقهمندان سینما هستید و البته دوست دارید در مورد وضعیت سیاهپوستان آمریکا در طول تاریخ، اطلاعات بیشتری کسب کنید، حتماً با ادامه این مقاله در دیجی رو همراه باشید.
12 فیلم برتر با موضوع نژادپرستی در آمریکا که ریشه در واقعیت دارند
1- Emanuel
محصول سال 2019
محصول سال 2019
“امانوئل” یکی از معدود فیلمهای مستندی است که در این لیست به آنها اشاره میکنیم. این فیلم مستند توسط استفن کری و وایولا دیویس تهیه شده است. موضوع فیلم در مورد قتل عام سیاهپوستان در کلیسای امانوئل در شهر چارلستون ایالت کارولینای جنوبی است که در سال 2015 اتفاق افتاد. این فیلم تلاش دارد تا ریشههای نژادپرستی در چارلستون را که گفته میشود زمینهساز این اتفاق دردناک بوده، مورد واکاوی قرار داده و در این زمینه آگاهسازی کند.
2- Amistad
محصول سال 1997
محصول سال 1997
“آمیستاد” داستان یک کشتی حمل برده با نام “لا آمیستاد” را بازگو میکند که توسط اسرای سیاهپوست داخل آن که قرار بود به عنوان برده در آمریکا فروخته شوند، تصرف شد. البته این انسانهای نگون بخت در ادامه و پس از رهگیری کشتی توسط نیروی دریایی ایالات متحده، در جنگی سخت گرفتار شدند که برای اطلاع از ماجرای کامل این جنگ و سرنوشت آن از شما دعوت میکنیم فیلم را تماشا کنید.
3- The Great Debaters
محصول سال 2007
محصول سال 2007
فیلم The Great Debaters (مناظرهکنندگان بزرگ) با نقش آفرینی دنزل واشنگتن به عنوان مربی تیم مناظره کالج ویلی، نشان میدهد که زندگی سیاهپوستان آمریکایی ساکن جنوب در دوره جیم کرو چگونه بوده است. در صورتی که اطلاع ندارید باید بگوییم قوانین جیم کرو بین سالهای 1876 و 1965 در ایالات متحده به تصویب رسیدند و هدف از آنها جداسازی نژادی در امکان و تأسیسات عمومی این کشور بود.
4- Time: The Kalief Browder Story
محصول سال 2017
کلیف براودر (Kalief Browder) در 16 سالگی به سرقت یک کوله پشتی متهم شد و از آنجا که خانواده وی قادر به پرداخت وثیقه نبودند، بدون دادرسی به سه سال زندان از 2010 تا 2013 محکوم شد. سرانجام پس از اینکه مشخص شد شاکی وی كشور را ترك كرده و اتهامات از اعتبار ساقط شدهاند، براودر از زندان آزاد شد. البته او در دوران زندان به افسردگی مبتلا شده بود و دو سال پس از آزادی خودکشی کرد. با اینکه فیلم یک مینیسریال است و نه فیلم سینمایی اما با توجه به موضوع کاملاً مرتبطی که دارد تصمیم گرفتیم در لیست حاضر به آن اشاره کنیم. درست است که داستان این مجموعه دلخراش و ناراحت کننده است اما کاملاً ارزش دیدن دارد.
5- 12 Years a Slave
محصول سال 2013
“12 سال بردگی” فیلمی بسیار جذاب است که در سال 2013 جایزه اسکار را هم از آن خود کرد. استیو مککوئین، کارگردان این فیلم، خود یک سیاهپوست است و در واقع اولین سیاهپوست تاریخ میباشد که عنوان بهترین فیلم اسکار را کسب کرده است. داستان فیلم بر اساس زندگینامه سالومون نورثاپ است که یک مرد سیاهپوست آزاد و نوازنده ویولون بود، اما پس از ربوده شدن در واشنگتن، به لوئیزیانا انتقال داده و به عنوان برده در این شهر فروخته شد. اتفاقاتی که در طول دوران بردگی 12 ساله وی رخ داده و مشقتهایی که یا شخصاً تجربه کرده و یا نظارهگر آنها بود، به بهترین شکل در فیلم به نمایش گذاشته شدهاند و کاملاً شما را با خود همراه میکند. خوشبختانه این فیلم برخلاف بسیاری از داستانهای واقعی این چنینی، انتهای خوشی دارد و سالومون نورثاپ پس از آزاد شدن از بند اسارت، توانست نزد خانواده خود بازگردد.
6- Selma
محصول سال 2014
این فیلم به کارگردانی ایوا دوورنی، جریان راهپیماییها و مطالبات اجتماعی سیاهپوستان در سال 1965 را روایت میکند که از شهر سلما در ایالت آلباما آغاز شدند و هدف از آنها گرفتن حق رای برای سیاهپوستان آمریکا بود. به خصوص این روزها که اعتراضات ضدنژادپرستی در جریان بوده و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هم در پیش است، فیلم سلما میتواند گزینه بسیار مناسبی برای تماشا کردن باشد.
7- Hidden Figures
محصول سال 2016
“چهرههای پنهان” داستان سه ریاضیدان زن سیاهپوست را روایت میکند که در خلال رقابت فضایی آمریکا و شوروی در دهه 1960 و در دوران جنگ سرد، در ناسا کار میکردند. کاری که این سه زن انجام میدادند، برای موفقیت سازمان بسیار مهم و حیاتی بود اما با این حال با تبعیض نژادی روبرو بودند و همین مسئله به یک چالش بزرگ برای آنها تبدیل شده بود. برای اطلاع از ادامه ماجرا بهتر است در اولین فرصت به تماشای این فیلم جذاب بنشینید.
8- The Birth of a Nation
محصول سال 1915
ماجرای فیلم “تولد یک ملت” در اوایل قرن نوزدهم اتفاق میافتد و بر اساس زندگی نات ترنر ساخته شده است؛ مرد سیاهپوستی که رهبری یک شورش بر علیه بردهداری را در ویرجینیا بر عهده گرفت و در نهایت به دلیل اقداماتی که انجام داده بود،به دار آویخته شد. داستان حماسی این فیلم به خوبی نشان میدهد که بردگان سیاهپوست آمریکا در طول تاریخ چه مشقتهایی را برای رسیدن به آزادی و حقوق اولیه خود متحمل شدهاند.
9- King in the Wilderness
محصول سال 2018
این فیلم مستند به سالهای پایانی عمر مارتین لوتر کینگ جونیور میپردازد و در پنجاهمین سالگرد ترور او روی پرده سینماها رفت. با تماشای این مستند جذاب میتوانید صحنههای کمتر دیده شده و جذاب از زندگی شخصیت افسانهای مارتین لوتر کینگ را نظارهگر بوده و با آنچه که در ذهن این فعال حقوق شهروندی سیاهپوستان میگذشت، بیشتر آشنا شوید.
10- Just Mercy
محصول سال 2019
“فقط رحمت” تازهترین فیلم این لیست است و داستان یک فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه هاروارد به نام برایان استیونسون را روایت میکند که قصد دارد آزادی مردی را که بر اساس مدارک و شواهد غیرقابل استناد متهم به قتل شده، به او بازگرداند. فیلم در نمایش روند دادگاه و فراز و فرودهای محاکمه عالی عمل میکند و نشان میدهد که قهرمانان دنیای واقعی چگونه با تمام وجودشان علیه بیعدالتی میجنگند.
11- When They See Us
محصول سال 2019
“وقتی آنها ما را میبینند” دومین مینی سریال لیست ما است که سال گذشته در 4 قسمت از شبکه نتفلیکس پخش شد و تحسین منتقدان و تماشاگران را در پیداشت. این سریال کوتاه به ماجرای پروندهای در سال 1989 میپردازد که در آن 5 نوجوان سیاهپوست متهم به تجاوز به یک زن در پارک مرکزی نیویورک شده بودند. اینکه حقیقت ماجرا چه بوده و این اتهام چه تأثیر ویرانگری بر خانواده این نوجوانان گذاشته، دستمایه تولید کنندگان این سریال بوده و اتفاقاً بسیار خوب از عهده کار خود برآمدهاند.
12- 13th
محصول سال 2016
مستند دیگری به کارگردانی ایوا دوورنی که به بیعدالتی در صنعت زندانداری آمریکا میپردازد و نشان میدهد که چگونه زندانی کردن انبوه سیاهپوستان در آمریکا به منبع درآمدی برای اقشار خاص و نوعی بردهداری نوین تبدیل شده است.
عالی بود