به مرور که سیستم عاملها پیشرفتهتر و پیچیدهتر میشوند، حداقل مشخصات مورد نیاز برای اجرای آنها نیز بالاتر میرود و رایانههای جدید برای کار کردن با این سیستم عاملها باید سخت افزار قویتری داشته باشند. گزارشهای اخیر ادعا میکنند که مایکروسافت به دنبال این است که 16 گیگابایت حافظه رم را به عنوان حداقل میزان رم برای دستگاههای جدید تعیین کند. اما چرا چنین تغییری را ایجاد میکند و آیا این یک اتفاق خوب است؟ در ادامه این مقاله از دیجی رو با ما همراه باشید تا پاسخ این سؤالها را بدهیم.
حافظه رم (RAM) چیست؟
اگر وارد وبسایت دیجی رو شده و در حال خواندن این مقاله هستید، حتماً معلومات حداقلی در مورد رایانهها را دارید و میدانید حافظه رم چیست. اما برای معدود کسانی که هنوز با این قطعه سخت افزاری آشنا نیستند، باید بگوییم که RAM مخفف عبارت “random access memory” به معنی “حافظه دسترسی تصادفی” است. برای اینکه درک بهتری از حافظه رم داشته باشید، میتوانید آن را به عنوان میز کار خود تصور کنید. مطمئناً هر چقدر میز بزرگتر باشد، فضای بیشتری برای کار در اختیار شما قرار میدهد و دقیقاً به همین منوال، حافظه رم نیز هر قدر بیشتر باشد میتواند برنامههای بیشتری را به صورت همزمان اجرا کند بدون اینکه رایانه با مشکلی مواجه شود.
چه اتفاقی برای حافظه رم رایانههای ویندوزی در حال رخ دادن است؟
گزارش تحقیقاتی اخیر TrendForce از بازار رایانههای ویندوزی میگوید مایکروسافت قصد دارد حداقل میزان حافظه رم دستگاههای جدید را افزایش دهد:
مایکروسافت میزان پایه DRAM در رایانههای مبتنی بر هوش مصنوعی را 16 گیگابایت تعیین کرده است. در طولانی مدت، TrendForce پیشبینی میکند که رایانههای مجهز به هوش مصنوعی باعث افزایش سالانه تقاضا برای DRAM خواهند شد و از طرف دیگر، مشتریانی که سخت افزار خود را ارتقاء میدهند نیز نقش مهمی در افزایش این تقاضا دارند.
در حال حاضر، شما میتوانید یک رایانه جدید را با حداقل 8 گیگابایت رم خریداری کنید و هیچ مشکلی در اجرای نسخههای جدید ویندوز و برنامههای مختلف آن نخواهد داشت. اما اگر این گزارش درست باشد، این مدلها به تدریج کنار گذاشته خواهند شد و رایانههای 16 گیگابایتی به عنوان یک استاندارد پایه جایگزین آنها خواهند شد.
چرا مایکروسافت استاندارد پایه 16 گیگابایت رم را تعیین میکند؟
شاید شما هم متوجه عبارت جالبی که در نقل قول TrendForce آورده شده، شدهاید: “رایانههای هوش مصنوعی”. اگر چه ممکن است زیاد مهم به نظر نرسد، اما در واقع، همین فناوری هوش مصنوعی است که مایکروسافت را مجاب کرده تا حداقل حافظه رم را برای رایانههای ویندوزی افزایش دهد.
در زمان نگارش این مقاله، ما دقیقاً نمیدانیم منظور از “رایانه هوش مصنوعی” دقیقاً چیست. میدانیم که شرکتهای زیادی در حال توسعه این دستگاهها هستند و همانطور که از نامشان هم برمیآید، این رایانهها به نوعی از یک هوش مصنوعی ویژه بهره خواهند برد.
“رایانه هوش مصنوعی” ممکن است رایانهای باشد که در آن سیستم عامل بر پایه هوش مصنوعی طراحی شده است. اما از سوی دیگر، ممکن است این تنها یک اصطلاح بازاریابی دهانپرکن برای یک رایانه معمولی با برخی ابزارهای ساده هوش مصنوعی باشد که روی آن نصب شدهاند. صرفنظر از اینکه رایانههای هوش مصنوعی چگونه خواهند بود، ابزارهای پردازش ویژهای که در آنها وجود دارند مطمئناً برای اجرای صحیح به حافظه رم بیشتری نیاز خواهند داشت.
آمادهسازی احتمالی شرایط برای ویندوز 12
اما چرا مایکروسافت کسی است که استانداردهای پایه برای رایانههای هوش مصنوعی را تعیین میکند؟ پاسخ ممکن است در پروژه آینده “ویندوز 12” این شرکت نهفته باشد.
اوایل سال 2023 بود که برای اولین بار خبرهایی از توسعه ویندوز 12 به گوش رسید. هنوز مشخص نیست که آیا ویندوز 12 یک سیستم عامل کاملاً جدید خواهد بود یا اینکه یک بهروزرسانی بزرگ برای ویندوز 11. با این حال، منابع مطلع ادعا میکنند که ویندوز 12 به شدت بر روی هوش مصنوعی تمرکز خواهد داشت.
ما در حال حاضر شواهدی در دست داریم که نشان میدهند مایکروسافت در حال یک تغییر بزرگ و حرکت به سمت سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی است. تنها کافی است که این روزها یکی از برنامههای داخلی ویندوز را اجرا کنید و به احتمال زیاد دکمه کوپایلت (Copilot) را در جایی از آن خواهید دید.
کوپایلت دستیار شخصی مبتنی بر هوش مصنوعی مایکروسافت است که از ChatGPT نیرو میگیرد. در حال حاضر میتوانید دکمه اختصاصی کوپایلت را در ویندوز 10 و 11، مرورگر مایکروسافت اج، و مجموعه نرم افزاری آفیس پیدا کنید. مایکروسافت همچنین یک برنامه مستقل کوپایلت نیز برای اندروید منتشر کرده است.
تاریخ انتشار فعلی برای ویندوز 12، سال 2025 است که همین مسئله به مایکروسافت زمان زیادی میدهد تا روی پیادهسازی هوش مصنوعی در سیستم عامل خود کار کند. و برای اینکه مردم بتوانند به بهترین وجه از ویندوز 12 استفاده کنند، مایکروسافت نیاز دارد که رایانههای جدید به اندازه کافی حافظه رم داشته باشند تا از آن پشتیبانی کنند؛ از این رو پیشنهاد حداقل 16 گیگابایت مطرح شده است.
آیا تعیین 16 گیگابایت رم به عنوان استاندارد جدید، خبر خوبی است؟
در حالی که مایکروسافت دلایل خاص خود را برای افزایش حداقل میزان رم دارد، اما تردیدهایی نیز در مورد ادعاهایش مطرح است. چه اطمینانی وجود دارد که این دلایل تنها یک توجیه برای افزایش تقاضا برای حافظه رم و به تبع آن افزایش قیمت سخت افزارها نیست؟ آیا واقعاً 16 گیگابایت حافظه رم برای کارکرد صحیح رایانهها ضروری است؟
اگر رایانه هوش مصنوعی را به عنوان دستگاهی در نظر بگیریم که به طور مداوم و فرایندهای پردازشهای مبتنی بر هوش مصنوعی را انجام میدهد، پس 16 گیگابایت رم بسیار منطقی است. ما قبلاً در مورد اینکه آیا 4 گیگابایت رم برای ویندوز 11 کافی است یا نه بحث کردهایم، و نتیجه گرفتیم که استفاده از 8 گیگابایت رم برای اجرای آن کافی است، هر چند که ایدهآل نیست.
اگر به این نکته توجه کنیم که 8 گیگابایت حافظه رم در حال حاضر “نقطه عطف” برای اجرای ویندوز 11 است، پس اضافه کردن فرایندهای هوش مصنوعی به این سیستم عامل، ممکن است عاملی باشد که نیازمندیها را بیشتر میکند. در حالی که ما هنوز هیچ ایدهای در مورد عملکرد یک رایانه هوش مصنوعی با 8 گیگابایت رم نداریم، اما شکی نیست که با حداقل 16 گیگابایت حافظه رم، وارد عصر جدیدی خواهیم شد.
در مجموع، اگر چه به نظر میرسد که مایکروسافت قصد دارد با افزایش استاندارد پایه حافظه رم، فروش سخت افزار کامپیوتری شخصی را ارتقاء دهد، اما ادعاهای مطرح شده نیز تا حد زیادی قابل قبول هستند. بنابراین، تا زمانی که معنای دقیق “رایانه هوش مصنوعی” توسط مایکروسافت روشن نشده، نمیتوان نظر نهایی را صادر کرد.