پلاستیکها این روزها همه جا حضور دارند، از قاب موبایلی که در دست دارید گرفته تا بسته بندی محصولات و بطری آب آشامیدنی. اما این زباله های پلاستیکی تهدیدی برای سیاره ما محسوب میشوند، پلاستیک در خاک تجزیه نمیشود و در نهایت وارد آب اقیانوسها شده و باعث از بین رفتن گونههای جانوری و آلودگی محیط زیست میشود. واقعیت این است که معضل زباله های پلاستیکی یک معضل بزرگ و غیرقابل حل به نظر میرسد که تنها با کاهش تولید و مصرف پلاستیک و بازیافت زبالهها میتوان برای حل آن اقدام کرد. اگر به نظر شما این معضل چندان مهم و جدی نیست، این مقاله از دیجی رو را مطالعه کنید و با 25 حقیقت تکان دهنده درباره زباله های پلاستیکی که احتمالا نظر شما را تغییر خواهد داد آشنا شوید.
25. تولید پلاستیک در جهان روز به روز در حال افزایش است
مطالعات نشان میدهد که تولید پلاستیک از رقم دو میلیون تن در سال 1950 به 380 میلیون تن در سال 2015 رسیده است. پیش بینیها حاکی از آن است که تولید پلاستیک در سال 2050 به رقم 34 میلیارد تن برسد.
24. رکورد بیشترین بازیافت زباله های پلاستیکی متعلق به آلمان است
کشور آلمان 56 درصد از کل زباله تولیدی خود را بازیافت میکند. اتریش با 53 درصد رتبه دوم را به خود اختصاص داده و کره جنوبی و ولز نیز در رتبههای بعدی قرار گرفته اند. ایالات متحده آمریکا حتی در جمع ده کشور برتر نیز قرار ندارد.
23. بحث آلودگی پلاستیکی از 31 دسامبر سال 1988 آغاز شد
در این تاریخ یک توافق بین المللی در مورد زبالههای پلاستیکی امضا شد، به موجب این توافق که MARPOL Annex V نام گرفته است ریختن زبالههای پلاستیکی در محیط زندگی موجودات دریایی ممنوع است.
22. 46 درصد از زباله های پلاستیکی در اقیانوسها شناور هستند
روی سطح نیمی از اقیانوسها زباله های پلاستیکی شناور وجود دارد، هنوز کسی نمیداند که چه مقدار از این زبالهها در اعماق و کف اقیانوسها ته نشین شدهاند.
21. 50 تا 80 سال طول میکشد تا لیوانهای پلاستیکی تجزیه شوند
از آن جایی که لیوانهای پلاستیکی از مواد غیرقابل تجدید تهیه میشوند زمان بسیار زیادی لازم است که این مواد تجزیه شده و به طبیعت بازگردند.
20. با بازیافت زبالههای پلاستیکی میتوان در مصرف انرژی صرفهجویی کرد
انرژی لازم برای سوزاندن و از بین بردن زباله های پلاستیکی دوبرابر انرژیای است که برای بازیافت کردن این پلاستیکها لازم است در نتیجه اگر زبالهها را بازیافت کنیم در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد.
19. سالانه صد هزار پستاندار دریایی به وسیله زبالههای پلاستیکی کشته میشوند
اگر حتی مقدار کمی زباله پلاستیکی در آب اقیانوسها یا سطح زمین وجود داشته باشند حیوانات به سادگی آن را با غذا اشتباه میگیرند و میبلعند. صدها هزار حیوان سالانه به همین شکل از بین میروند.
18. آمریکاییها هر سال 84 کیلوگرم زباله پلاستیکی دور میاندازند
به گزارش آرشیو US EPA حدود 700 گرم از زبالههای تولید شده توسط هر آمریکایی بازیافت و کمپوست میشود در حالی که هر روز به ازای هر نفر 2 کیلوگرم زباله تولید میشود.
17. هر روز در جهان 500 میلیون عدد نی پلاستیکی مصرف میشود
نیهای پلاستیکی را این روزها میتوان در هر رستوران و فست فود و … مشاهده کرد، این زباله یکی از دلایل اصلی آلودگی سواحل است و به همین دلیل در لیست محصولات ممنوعه 5GYRES قرار گرفته است.
16. تنها چهار راه حل برای خلاص شدن از شر زبالههای پلاستیکی وجود دارد
پلاستیک را میتوان بازیافت کرد، به انرژی یا سوخت تبدیل کرد، پودر کرد و یا در محیط طبیعی رها کرد. واضح است که روش بازیافت کمترین آسیب را به محیط زیست وارد میکند، تبدیل پلاستیک به انرژی و سوخت نیز یک روش مفید برای از بین بردن این زبالهها است.
15. نیمی از پلاستیک جهان در آسیا تولید میشود
کشورهای آسیایی از جمله چین، اندونزی، تایلند و فیلیپین مسئول ریختن 60 درصد از زبالههای پلاستیکی داخل اقیانوسها هستند. چین، اندونزی و ویتنام بیشترین زبالههای پلاستیکی را در جهان تولید میکنند.
14. 40 درصد از پلاستیک برای بسته بندی مصرف میشود
صنعت بسته بندی بزرگترین مصرف کننده پلاستیک است در حالی که بسیاری از محصولات بدون بسته بندی هم قابل استفاده هستند. پس از آن صنایع ساختمانی در رتبه دوم قرار میگیرند. رتبه سوم را نیز صنایع نساجی به خود اختصاص داده است.
13. برای ساخت یک بطری آب معدنی، آب بیشتری از حجم آن مصرف میشود
اگرچه عجیب و غم انگیز به نظر میرسد اما حقیقت دارد، فرآیند ساخت بطریهای آب معدنی به آب نیاز دارد و این مقدار آب شش برابر ظرفیت آن بطری است. با در نظر گرفتن محدودیت منابع آبی در جهان، این مساله بسیار جدی و نگران کننده است.
12. بطری نوشیدنیها 14 درصد از زبالههای پلاستیکی را تشکیل میدهند
مواد پلاستیکی زیادی برای ساخت بدنه و درب این بطریها مصرف میشود، اما اگر مصرف این بطریها را کاهش دهیم، مثلا از یک بطری بزرگ به جای چند بطری کوچک استفاده کنیم نقش مهمی در کاهش زبالههای پلاستیکی ایفا خواهیم کرد.
11. سالانه صد میلیارد عدد کیسه پلاستیکی در آمریکا مصرف میشود
برخلاف بسیاری از کشورها که استفاده از کیسههای پلاستیکی را ممنوع کردهاند آمریکاییها هنوز از این کیسهها در زندگی روزمره خود استفاده میکنند. مردم انگلستان و چندین کشور دیگر برای خرید از کیسههای پارچهای چندبار مصرف استفاده میکنند و اگر بقیه کشورها هم به آنها بپیوندند میزان تولید زبالههای پلاستیکی کاهش خواهد یافت.
10. مواد شیمیایی موجود در پلاستیک باعث افزایش وزن میشوند
بیسفنول آ (BPA) و بیسفنول آ دی گلایسیدیل (BADGE) دو نوع ماده شیمیایی هستند که در ساخت پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه دلیل اصلی چاقی مفرط میان انسانها این پلاستیکها نیستند اما مطالعات نشان داده است که این مواد میتوانند باعث افزایش وزن شوند.
9. میکروپلاستیکها در آب آشامیدنی ما وجود دارند
میکروپلاستیک به ذرات بسیار ریز ضایعات پلاستیکی گفته میشود، این ذرات آن قدر ریز هستند که میتوانند از فیلترهای تصفیه آب عبور کنند. بررسیها نشان میدهد 83 درصد از آبهای تصفیه شده در شهرهای بزرگ حاوی این ذرات ریز هستند و مستقیما به بدن ما وارد میشوند.
8. مشکل آلودگی پلاستیکی بزرگتر از آن است که با بازیافت قابل حل باشد
اگرچه بازیافت زبالههای پلاستیکی روشی مناسب برای کاهش دادن آلودگیها است اما با در نظر گرفتن حجم پلاستیکی که امروزه تولید میشود بازیافت مثل کاهی در برابر کوه خواهد بود و تاثیری در حل مشکل زیست محیطی پیش رو نخواهد داشت. تنها راه برای حل مشکل آلودگی پلاستیکی، کاهش تولید و استفاده از پلاستیک در سراسر جهان است.
7. صخرههای مرجانی به خاطر پلاستیکها در حال از بین رفتن هستند
صخرههای مرجانی یکی از بزرگترین اکوسیستمهای مولد در کره زمین هستند. این صخرهها نه تنها خانه بسیاری از موجودات زنده دریایی هستند بلکه سواحل را از آسیب طوفانهای گرمسیری حفظ میکنند و در متعادل کردن کربن و نیتروژن جو نیز نقشی اساسی دارند. اما پیش بینیها نشان میدهد که بیش از 90 درصد از صخرههای مرجانی جهان تا سال 2050 از بین خواهند رفت چون باکتریهایی که در زباله های پلاستیکی وجود دارند باعث بیماری و مرگ صخرههای مرجانی میشوند.
6. استفاده از پلاستیک در برخی کشورها غیرقانونی است
اگر شما در کنیا از کیسههای پلاستیکی استفاده کنید به چهار سال زندان محکوم خواهید شد. در سال 2018 ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که طی یک برنامه 25 ساله قصد دارد نی پلاستیکی، قاشق پلاستیکی و گوش پاک کن را از چرخه مصرف آمریکاییها حذف کند. در زیمبابوه اگر کسی از فومهای پلاستیکی استفاده کند تا 500 دلار جریمه میشود. در سال 2016 فرانسه اولین کشوری بود که استفاده از لیوانها، بشقابها و قاشق چنگالهای پلاستیکی را ممنوع کرد.
5. زبالهدان بزرگ اقیانوس آرام در آمریکا قرار دارد
زبالهدان بزرگ اقیانوس آرام جایی بین هاوایی و کالیفرنیا قرار گرفته است که میتوانید آن را در نقشههای هوایی و تصاویر ماهوارهای گوگل مشاهده کنید. تمامی این منطقه از زبالههای پلاستیکی و میکروپلاستیکهایی تشکیل شده است که توسط عوامل طبیعی قابل تجزیه نیستند. زبالهدانی که مشاهده میکنید اگرچه یک جزیره واقعی نیست اما مساحت آن بیش از 1.6 میلیون کیلومترمربع است.
4. چهار درصد از نفت جهان برای تولید پلاستیک به کار میرود
نفت یک منبع انرژی باارزش و تجدیدناپذیر است که منابع آن رو به پایان است که ما از آن برای تولید سوخت وسایل نقلیه و گرم کردن خانهها و … استفاده میکنیم. منابع نفت تا 50 سال دیگر به طور کامل به پایان خواهند رسید اما با کاهش تولید پلاستیک میتوان مصرف نفت را نیز کاهش داد و مدت بیشتری از این منبع انرژی استفاده کرد.
3. هر پلاستیکی که تاکنون ساخته شده از بین نرفته است
کمتر از یک قرن از اختراع پلاستیک میگذرد اما هزار سال طول میکشد تا یک تکه پلاستیک در خاک تجزیه شود بنابراین تریلیونها سال زمان لازم است تا همه پلاستیکهایی که تاکنون تولید کردهایم از بین بروند. سوزاندن پلاستیک باعث تولید گازهای سمی شده و هوا را آلوده میکند اما با بازیافت میتوان میزان زبالههایی را که وارد خاک و آب میشوند کاهش داد.
2. زبالههای پلاستیکی در حال از بین بردن حیات وحش هستند
زبالههای پلاستیکی در نهایت وارد دریا میشوند، بارها حیواناتی مثل مرغ دریایی، لاک پشت دریایی، ماهی و فک توسط محققان و افراد محلی پیدا شدهاند که در دام زبالههای پلاستیکی گیر افتاده یا آنها را بلعیده و از بین رفتهاند. با در نظر گرفتن این که 40 درصد از سطح اقیانوسها با زبالههای پلاستیکی آلوده شده است میتوان دریافت که این زبالهها چه تهدید بزرگی برای حیات وحش روی زمین هستند.
1. نیمی از پلاستیکها تنها یک بار استفاده میشوند
شما با اجتناب خرید پلاستیکهای یکبارمصرف مثل نی و کیسه پلاستیکی و بطری آب و … نه تنها پول خود را پس انداز میکنید بلکه به حفظ سیاره زمین نیز کمک میکنید. سالانه 50 میلیون بطری آب معدنی در آمریکا مورد استفاده قرار میگیرد که تنها 23 درصد از آنها بازیافت میشود.
عااااالی بود
یه چیزی بگو
اینم دنیاست آخه؟!؟حتی گوگل مپس هم نشون نمیده چی شده