در شانزدهم آوریل 1992، مایکروسافت نسخه 3.1 از سیستم عامل ویندوز را به جهانیان معرفی کرد که به عنوان یک بهروزرسانی مهم برای نسخه 3.0 محسوب میشد. نسخه 3.0 پیشتر توسط بسیاری به عنوان اولین نسخه واقعاً خوب از ویندوز شناخته شده بود و نسخه 3.1 آن را به مراتب بهتر از قبل میکرد. هر چند ویندوز 3.1 با ویندوزی که امروزه میشناسیم فاصله زیادی دارد، اما در زمان خود پیشرفتهای قابل توجهی را به همراه داشت که سالها بعد نیز همچنان مورد استفاده قرار میگرفت.
با این مقدمه کوتاه و به مناسبت 32 ساله شدن ویندوز 3.1، در ادامه این مقاله از دیجی رو با ما همراه باشید تا نگاهی به ویژگیهای کلیدی این نسخه از ویندوز بیندازیم که باعث موفقیت آن شدند.
متنها بسیار زیباتر به نظر میرسیدند
وضوح بالای متنها به لطف تکنولوژی TrueType
یکی از ویژگیهای مهمی که برای اولین بار به ویندوز 3.1 افزوده شده بود، تکنولوژی خاصی به نام TrueType بود. TrueType نوعی فونت متنی است که قابلیت تغییر اندازه دارد و در اندازههای مختلف و همچنین فرمتهای درشت (Bold) و کج (Italic) زیبا به نظر میرسد. فونتهای TrueType امروزه نیز به عنوان استاندارد رایج در سیستم عامل ویندوز شناخته میشوند و در اولین نسخه این تکنولوژی، یکی از نمادینترین فونتها با نام Arial معرفی شد. جالب است بدانید که فونت Arial هنوز هم بعد از گذشت این همه سال، فونت پیش فرض بسیاری از افراد برای نوشتن هر نوع سندی است.
فونت نمادین دیگر، Times New Roman است که برای علاقهمندان به فونتهای Serif محبوبتر است. همچنین فونت Courier New نیز در ویندوز 3.1 وجود داشت.
بازی Minesweeper برای اولین بار معرفی میشود
یکی از بهترین سرگرمیهای بدون هدف!
ویندوز XP بدون تردید یکی از بهترین نسخههای ویندوز تاکنون بوده و اغلب افراد خاطرات زیادی با آن دارند. یکی از جالبترین و پرطرفدارترین بخشهای ویندوز XP، بازیهای داخلی آن بود که برای سرگرم شدن در بین کارها بسیار ایدهآل بودند. اما بد نیست بدانید که یکی از بهترین بازیهای ویندوز به نام Minesweeper اولین بار در ویندوز 3.1 معرفی شد. این بازی نمادین جایگزین Reversi در مجموعه بازیهای ویندوز شد و باید اعتراف کرد که بسیار جذابتر هم بود.
در این بازی باید روی شبکهای از بلوکها کلیک میکردید که برخی از آنها مین داشتند و باعث باخت شما میشدند. بسیاری از افراد در ابتدا فکر میکردند این بازی کاملاً شانسی و اتفاقی است! اما واقعیت این بود که هر بلوکی که مین نداشت معمولاً یک عدد را نمایش میداد که نشاندهنده تعداد مینهای مجاور آن بلوک بود. بنابراین باید به تدریج (و گاهی اوقات با ریسک) حدس میزدید که کدام بلوک امن است و میتوان روی آن کلیک کرد. این روند را باید تا آنجا ادامه میدادید که همه بلوکها غیر از آنهایی که حاوی مین بودند، باز میشدند. Minesweeper بازی جذابی است که هیچ تاریخ انقضایی ندارد و مایکروسافت آن را همچنان به عنوان یک عنوان قابل دانلود در ویندوز 11 حفظ کرده است. حتی Windows Live Messenger هم در آن زمان یک نسخه رقابتی از این بازی را به همراه داشت.
ویندوز 3.1 همچنین بازی Solitaire را هم برای اولین بار معرفی کرد که بازی محبوب دیگری برای گذراندن وقت است. در این بازی باید کارتهای به هم ریخته شده را مرتب کنید تا صفحه را پاک کنید.
برنامههای چندرسانهای جدید (و موارد دیگر)
ضبط کننده صدا و پخش کننده رسانه در ویندوز 3.1
در آن برهه از تاریخ رایانههای شخصی، صوت و تصویر دیجیتال نیز در حال رواج پیدا کردن بودند و ویندوز 3.1 چند قابلیت را به صورت پیش فرض ارائه میکرد که پیشتر تنها به عنوان یک بسته الحاقی برای ویندوز 3.0 در دسترس بودند. از جمله این قابلیتها میتوان به ابزار «ضبطکننده صدا» و برنامه «پخشکننده رسانه ویندوز» (Windows Media Player) اشاره کرد که بعدها به یکی از ارکان اصلی ویندوز در نسخههای بعدی تبدیل شد. البته، در آن زمان پخشکننده رسانه ویندوز تنها قادر به اجرای فایلهای صوتی MIDI و فایلهای تصویری AVI بود!
ویندوز 3.1 برای اولین بار قابلیت محافظ صفحه نمایش را نیز ارائه کرد تا با نمایش تصاویر متحرک، از پدیده «سوختگی تصویر» روی مانیتورهای CRT جلوگیری کند.
دیگر بخشهای سیستم عامل نیز به روزرسانی شدند. به عنوان مثال، «مدیر فایل» با قابلیت نمایش دو بخش همزمان و امکان کشیدن و رها کردن فایلها بین پوشهها در هر دو بخش، ارتقا یافت. همچنین «رجیستری ویندوز» که محل ذخیرهسازی بسیاری از تنظیمات پیکربندی ویندوز است، برای اولین بار در این نسخه معرفی شد. رجیستری همچنان در نسخههای مدرن ویندوز نیز مورد استفاده قرار میگیرد و برای تنظیمات جزئیتر که دسترسی به آنها از طریق روشهای عادی ممکن است دشوار باشد، بسیار کاربردی میباشد.
بعدها الحاقاتی نیز برای ویندوز 3.1 ارائه شد، از جمله «ویندوز برای محاسبات قلمی» که استفاده از ویندوز روی تبلتها با ورودی قلم را تسهیل میکرد. و البته «مایکروسافت باب» که به تازگی بیست و نهمین سالگرد معرفیاش را جشن گرفت.
مایکروسافت حتی با یک محیط اجرایی به نام Win32s، پشتیبانی ابتدایی از برنامههای 32 بیتی ویندوز را نیز اضافه کرد. به هر حال، ویندوز 3.1 آخرین نسخه 16 بیتی ویندوز قبل از انتقال کامل به 32 بیت با ویندوز 95 بود. اندکی پیش از ویندوز 95، «ویندوز NT 3.1» به عنوان نسخهای 32 بیتی از ویندوز بر اساس هسته NT و نه MS-DOS معرفی شد. همچنین، حداکثر حافظه قابل استفاده در ویندوز 3.1 به 256 مگابایت افزایش یافت که جهشی بزرگ نسبت به 16 مگابایت قابل پشتیبانی در ویندوز 3.0 بود.
میراث ویندوز 3.1 همچنان ادامه دارد
درست است که ظاهر ویندوز 3.1 تقریباً هیچ شباهتی به نسخههای بعدی ویندوز، به ویژه نسخههای اخیر آن نداشت. با این حال، عناصری مانند فونتهای TrueType برای اولین بار در این نسخه معرفی شدند و هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرند. بازیهایی مانند مینروب نیز نسلها را پشت سر گذاشتهاند و نسخههای مدرن آنها همچنان در دسترس هستند و پخشکننده رسانه ویندوز نیز تاریخچهای مشابه را طی کرده است و اخیراً در ویندوز 11 احیا شده است.