اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) در گزارش جدید خود آمار ارقامی را مربوط به استفاده از اینترنت منتشر کرده است که بر اساس آن علاوه بر آن که قیمت اینترنت در سراسر جهان کاهش یافته است؛ اما ما شاهد آن هستیم که 3.0 میلیارد نفر از جمعیت کره زمین فاقد اینترنت هستند.
این آمار که در سال 2016 میلادی به دست آمده و توسط درگاه پایش جامعه اطلاعاتی ایران وابسته به سازمان فناوری اطلاعات انتشار گردیده است، نشان دهنده آن است که کشورهای در حال توسعه با در اختیار داشتن 2.5 میلیارد کاربر اینترنت بیشترین سهم را در استفاده از آن در اختیار دارند. این در حالی است که میزان مصرف کنندگان اینترنت در کشورهای توسعه یافته یک میلیارد است.
بر اساس این گزارش پوشش تلفن همراه با میزان حدودی 95 درصد جمعیت جهان (7 میلیارد نفر) حداقل دارای پوشش نسل دوم 2G هستند و هم اکنون نیز در حال فراگیر شدن است. شبکههای پیشرفته پهن باند سیار (LTE) در سه سال گذشته رشد خوبی داشتهاند و در حدود ۵۳ درصد جمعیت جهان (۴ میلیارد نفر) تحت پوشش این شبکهها قرار دارند. با وجود این که تعداد مشترکان پهن باند سیار در کشورهای در حال توسعه با تجربه نرخ رشد دو رقمی به ضریب نفوذ ۴۱ درصد رسیده، اما آهنگ رشد ضریب نفوذ پهن باند سیار در جهان کاهش یافته است. انتظار میرود که تعداد کل مشترکان پهن باند سیار در انتهای سال ۲۰۱۶ به ۳.۶ میلیارد مشترک برسد که این مقدار در سال گذشته میلادی حدود ۳.۲ میلیارد مشترک بوده است.
تحلیلگران انتظار دارند که در پایان سال جاری میلادی، نسبت مشترکان پهن باند ثابت در جهان به حدود ۱۲ مشترک به ازای هر ۱۰۰ نفر برسد. از این آمار اروپا، آمریکا و کشورهای تازه استقلال یافته بیشترین ضریب نفوذ را در اختیار خواهند داشت. با این وجود چین، پیشران پهن باند ثابت در آسیا و اقیانوسیه است که انتظار میرود در پایان سال ۲۰۱۶ میلادی ضریب نفوذ این کشورها از به بیش از 10 درصد برسد.
نیمی از مردم دنیا بدون اینترنت
در حال حاضر خدمات اینترنت موبایلی به صرفهتر از خدمات اینترنت ثابت خانگی رسیدهاند. یکی از هدف گذاریهای کمیسیون پهن باند این است که تا پایان سال، خدمات پایه اینترنت در کشورهای در حال توسعه باید کمتر از ۵ درصد میانگین درآمد ماهیانه باشند. در انتهای سال گذشته، ۸۳ کشور در حال توسعه به این هدف رسیده بودند. برآوردها نشان می دهد که در انتهای سال ۲۰۱۶، بیش از نیمی از جمعیت دنیا، یعنی ۳.۹ میلیارد نفر هنوز از اینترنت استفاده نمیکنند. در حال حاضر 1 میلیارد خانوار در سراسر جهان به اینترنت متصل هستند. از میان این 1 میلیارد خانوار، ۲۳۰ میلیون خانوار در چین، ۶۰ میلیون خانوار در هند و ۲۰ میلیون خانوار در ۴۸ کشور کمتر توسعه یافته هستند. ارقام مربوط به دسترسی خانوار حدی از شکاف دیجیتال را نشان میدهد.
استفاده بیشتر مردان نسبت به زنان از اینترنت
در حال حاضر در تمامی کشورهای جهان میزان استفاده مردان از اینترنت نسبت به زنان بیشتر است. این تفاوت 11 درصدی در سال 2013 طی مدت این سه سال با افزایشی یک درصدی همراه بوده است. اگر بخواهیم کشورهای مختلف را در این مورد مقایسه کنیم باید گفت که در آفریقا این تفاوت با بیشترین حد ممکن به 23 درصد و ایالات متحده نیز با 2 درصد کمترین حد ممکن را به نام خود ثبت کردهاند.
اواسط سال جاری میلادی پهنای باند اینترنت جهانی از 30 هزار گیگابایت در ثانیه به 185 هزار گیگابایت در ثانیه رسیده است با این حال این پهنای باند به صورت نابرابری در کشورهای مختلف جهان توزیع شده است که منجر به کمبود پهنای باند در بسیاری از کشورهای در حال توسعه شده است. اتحادیه بینالمللی مخابرات با اشاره به اهداف جهانی توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰ اعلام کرده است که میزان اتصال در سطح جهان به سرعت در حال افزایش است اما بایستی برای عدم دسترسی بیش از نیمی از جمعیت جهان به اینترنت راهکاری مناسب ارائه شود.