دو نسخه اخیر اندروید، این سیستم عامل را به شدت دگرگون کردهاند و با اضافه کردن ویژگیهای داخلی و ظاهری جدید، جلوهای تازه به آن بخشیدهاند. تغییرات گسترده و مداوم در رابط کاربری از زمان اندروید 12، ویژگیهای جدید حریم خصوصی، و حجم بالایی از تنظیمات مفید دیگر، همگی تجربه کاربری را در پلتفرم گوگل ارتقا دادهاند. ما مطمئن هستیم که اندروید این روند را در سال 2024 نیز ادامه خواهد داد و از همین رو، در ادامه این مقاله از دیجی رو پنج ویژگی مهمی را که دوست داریم به اندروید 15 اضافه شوند معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
1. ویجتهای صفحه قفل
ویجتهای اندروید پتانسیل زیادی دارند و همین مسئله باعث شده تا حتی اپل هم که علاقه زیادی به کپی کردن ایدهها ندارد، از آن استفاده کند. با این حال، گوگل در سالهای گذشته توجه کافی به بهبود این ویژگی نداشته و اپل توانسته بیشترین استفاده را از آن ببرد. غول کوپرتینو به شما اجازه میدهد که ویجتها را روی هم قرار دهید، با آنها تعامل داشته باشید و حتی آنها را به صفحه قفل آیفون اضافه کنید.
بسیاری از کاربران عاشق ویجتهای صفحه قفل گوشیهای آیفون یا حتی ویجتهای NothingOS 2.5 هستند، و وقت آن رسیده که گوگل ویجتهای صفحه قفل را به صورت رسمی وارد سیستم عامل اندروید کند. اما گوگل چگونه میتواند از ویجتهای موجود به بهترین شکل استفاده کرده یا در آینده موارد جدیدی را اضافه کند؟
برای شروع، از آنجایی که گوگل به شدت در یکپارچگی اکوسیستم دستگاههای خود سرمایهگذاری کرده، اندروید 15 میتواند از ویجت باتری در صفحه قفل بهرهمند شود. اگر نمیدانید باید اشاره کنیم که ویجت باتری درصد شارژ باقی مانده تمام دستگاههای متصل گوگل را نشان میدهد. ویجت آب و هوا با ظاهر زیبا نیز در کنار مواردی مانند ویجت جیمیل جدید، گوگل کیپ، فیتبیت و غیره، میتواند در صفحه قفل بسیار جالب به نظر برسد.
ویجت دیگری که دوست داریم روی صفحه اصلی گوشیهای خود داشته باشیم، ویجت یوتیوب موزیک است. ظاهر این ویجت عالی است و میتواند جایگزین رابط کاربری پخش رسانه روی صفحه قفل شود، زیرا اندروید به شما اجازه میدهد پخشکننده رسانه صفحه قفل را غیرفعال کنید. ویجت یوتیوب موزیک فضای زیادی را روی صفحه اصلی اشغال میکند و بهتر است به عنوان یک ویجت صفحه قفل و جایگزینی برای پخشکننده رسانه پیشفرض استفاده شود.
2. برنامههای کلون شده
ویژگی کلون کردن برنامه چیزی نیست که همه از آن استفاده کنند، اما با این حال، میدانیم که افراد زیادی هستند که نیاز به استفاده همزمان از دو اکانت اسنپچت یا واتساپ در گوشی اندرویدی خود دارند. ایده اپهای کلون شده مدتهاست که مطرح شده اما گوگل اصلاً به آن توجه نداشته است و این به هیچ وجه خوب نیست، به خصوص در شرایطی که برخی نسخههای سفارشی اندروید مانند Nothing OS آن را پیادهسازی کردهاند. دیگر پوستههای محبوب اندروید مانند MIUI (اکنون با نام هایپر او اس شناخته میشود) و One UI نیز سالهاست که این ویژگی را دارند.
برای کسانی که اطلاع ندارند، باید گفت که ویژگی “برنامههای کلون شده” (Cloned Apps) به کاربران اجازه میدهد بیش از یک نسخه از یک برنامه را استفاده کنند. به عنوان مثال – کاربران میتوانند دو واتساپ را با دو اکانت جداگانه بر روی گوشی خود داشته باشند، و همین امر برای سایر برنامهها نیز صدق میکند. بنابراین، بدون اینکه هر بار نیاز به خروج از حساب کاربری خود و تغییر دادن آن را داشته باشید، میتوانید همزمان از هر دو اکانت در دو نسخه متمایز از برنامه استفاده کنید.
این ویژگی در نسخه بتا و پیشنمایش توسعهدهندگان اندروید 14 مشاهده شد، اما دوباره خبری از آن نشد و چیزی از روند توسعهاش نشنیدیم. با این حال، گوگل قصد دارد ویژگی جدیدی به نام “فضای خصوصی” (Private Space) را به عنوان رقیب “پوشه امن” (Secure folder) سامسونگ منتشر کند و ممکن است ویژگی برنامههای کلون شده را نیز به عنوان بخشی از همین ویژگی در اندروید 15 بگنجاند. پس امیدتان را از دست ندهید.
3. حالت دسکتاپ
یکی از ویژگیهای اصلی سری پیکسل 8 که کمتر به آن پرداخته شده، پورت USB Type-C است. برخلاف پیکسلهای نسل قبل و اغلب گوشیهای اندرویدی بازار، این پورت از نوع USB 3.2 Gen 2 Type-C است که قابلیت خروجی تصویر را نیز دارد. در حالی که در ابتدا ممکن است زیاد مهم به نظر نرسد، اما شما توسط این پورت میتوانید کارهای زیادی انجام دهید که مطمئناً از شنیدنشان شگفتزده خواهید شد!
برای مثال، شما میتوانید لوازم جانبی مانند Xreal Air را به گوشی متصل کنید و یک صفحه نمایش بزرگ دوم را مقابل چشمان خود داشته باشید. مهمتر از آن، شما میتوانید گوشی پیکسل خود را به کمک یک کابل Type-C به مانیتور متصل کنید و اساساً گوشی خود را به یک کامپیوتر دسکتاپ تبدیل کنید. با این حال، صرفاً منعکس کردن محتوای صفحه نمایش گوشی به مانیتور آنقدرها هم عالی نیست، بنابراین، گوگل باید به فکر اضافه کردن یک حالت دسکتاپ هم باشد. به این ترتیب، هر زمان که گوشی اتصال به مانیتور را تشخیص دهد، مشابه حالت DeX در سامسونگ عمل کرده و وارد حالت دسکتاپ میشود.
در مورد اینکه حالت دسکتاپ در اندروید چه شکل و شمایلی خواهد داشت، باید گفت که گوگل در چند سال گذشته هزینه زیادی برای تحقیق و توسعه در این بخش کرده و با توجه به معرفی اندروید 12L برای تبلتها، اصلاً بعید نیست که حالت دسکتاپ شبیه به همین نسخه باشد. هر چند که ترجیح میدهیم حالت دسکتاپ شبیه کروم او اس (ChromeOS) باشد که بتوان دقیقاً مانند یک رایانه رومیزی با آن کار کرد. هنوز برای پیشبینی خیلی زود است اما اگر شما هم ایدهای دارید، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
4. کنترلهای صفحه خاموش
کنترلهای صفحه خاموش مفهوم جدیدی در دنیای اندروید نیستند، چرا که وان پلاس یکی از اولین تولیدکنندگانی بود که این ویژگی را به دستگاههای خود اضافه کرد. ایده اصلی این است که کاربران بتوانند حتی زمانی که صفحه نمایش گوشی خاموش است، برخی کارها را انجام داده و نیازی به روشن کردن مداوم نمایشگر نداشته باشند (به عنوان مثال با کشیدن علامت II با دو انگشت خود روی صفحه نمایش، آهنگ را پخش یا مکث کنند).
این عملکردها میتوانند شامل توانایی پخش، مکث یا رد کردن آهنگ، باز کردن برنامهای مانند دوربین، روشن و خاموش کردن چراغ قوه، اسکن کردن کد QR و غیره باشند.
این ویژگی به خصوص برای کسانی که هنوز از هدستهای سیمی استفاده میکنند و یا نمیخواهند به کنترلهای لمسی ناپایدار هدفونهای بیسیم خود تکیه کنند، میتواند بسیار عالی باشد. زیرا دیگر نیازی نیست برای روشن کردن صفحه ضربه بزنید و در گام بعدی اقدام به کنترل پخش موسیقی، روشن کردن دوربین یا … کنید.
5. هوش مصنوعی بارد در صفحه کلید گوگل
گوگل به زودی شروع به حذف دستیار صوتی خود و جایگزینی آن با بارد (که به تازگی به جمینی (Gemini) تغییر نام داده شده) در دستگاههای پیکسل خواهد کرد. در همین راستا، اگر کاری وجود داشته باشد که تجربه کاربری شما را در اندروید 15 بهتر کند، ادغام بارد در صفحه کلید گوگل یا همان جیبورد (Gboard) خواهد بود.
در حال حاضر، دستیار صوتی میتواند کار تایپ کردن را برای ما انجام دهد، اما چرا باید خودمان دیکته بگوییم یا تایپ کنیم وقتی میتوانیم از هوش مصنوعی بخواهیم کارهای سنگین را برایمان انجام دهد؟
گوگل همچنین پیشنهاداتی را به جیبورد اضافه کرده است و با اضافه شدن بارد، این پیشنهادات باید در درک محتوا و ارائه پیشنهادات مناسب به کاربران بسیار بهتر از قبل شوند. از ایجاد استیکرها و ایموجیهای سفارشی گرفته تا ارائه پیشنهادات و خلاصه کردن پیامها، همگی جزو کارهایی هستند که بارد به راحتی میتواند از پس آنها بربیاید.