صرف نظر از این که کمپانی اپل را دوست داشته باشید یا نه، مطمئناً هیچ بحثی در این باره ندارید که برخی ریسکها و اقدامات این شرکت بسیار جلوتر از زمان خود بوده و قبل از داغ شدن بازار رقابت انجام شدهاند.
لیست ویژگیها و سخت افزارهایی که اپل ریسک کنار گذاشتن آنها را قبول کرده بسیار بیشتر از سایر کمپانیهای رقیب خود مانند مایکروسافت بوده است، اما ما در این مطلب سعی خواهیم کرد به آنهایی که مرتبط با گوشیهای هوشمند هستند بپردازیم.
5 چیز که تا قبل از کنار گذاشتن آنها توسط اپل، بسیار ضروری به نظر میرسیدند
با وجود اینکه در مطلب پیش رو به مرور رویدادهای چندین سال گذشته و به خصوص، زمان عرضه اولین گوشی آیفون خواهیم پرداخت، اما با این حال نگاهی به اتفاقات رخ داده در گذشته و سیاستهایی که اپل دنبال کرده است، میتواند پاسخگوی برخی پرسشهای کنونی در مورد محصولات این شرکت، از جمله حذف جک 3.5 میلی متری صدا در آیفون 7 باشد. با اینکه دلایل کنار گذاشتن و حذف ویژگیهای مختلف توسط اپل با یکدیگر متفاوت میباشند، اما یک اصل مشترک در این بین وجود دارد که عبارت است از: اپل با چنین اقداماتی سعی در پیشبرد آینده تکنولوژی، آنگونه که خود تصور میکند، دارد.
خوب با این توضیحات به سراغ 5 مورد از ویژگیهای مرسوم گوشیهای هوشمند که اپل با کنار گذاشتن آنها، باعث تغییر و تحول در عرصه این محصولات شده است، میرویم.
1- قلم استایلوس به عنوان یکی از ضروریات گوشیهای لمسی
تاریخ و محصول مورد بحث: اولین نسل از گوشیهای هوشمند آیفون که در سال 2007 با صفحه نمایش چند لمسی و سیستم عامل آی او اس بهینه شده برای کار با انگشت، عرضه شد.
استیو جابز، مدیر عامل فقید اپل، همواره رک و بیپرده سخن میگفت و با همین روحیه نیز در مورد حذف قلم استایلوس از آیفون صحبت میکرد. بخش بزرگی از نوآوریهای ارائه شده در گوشی هوشمند آیفون که بعدها در آیپد نیز به کار گرفته شد، مربوط به صفحه نمایش آن و استفاده از یک صفحه چند لمسی بسیار دقیق بود که به راحتی توسط انگشتان کاربر قابل کنترل بود. اپل در آن زمان کار بزرگی انجام داد و سیستم عامل آی او اس را به صورت کاملاً مناسب برای کنترل بوسیله انگشت کدنویسی کرد.
این اقدام اپل نشان داد که تجربه کار با گوشیهای هوشمند تا چه حد میتواند راحتتر و لذت بخشتر باشد. گوشی آیفون پس از عرضه خود با استقبال بسیار زیادی از سوی کاربران مواجه شد و به سرعت توانست به محبویت فوق العادهای دست پیدا کند. پس از این موفقیت بزرگ اپل، شرکتهای دیگر نیز به پیروی از این شرکت پرداختند و پس از گذشت چند سال، تقریباً بیشتر گوشیهای هوشمند موجود در بازار به شکل لمسی با انگشت، طراحی شده بودند. بدین ترتیب قلم استایلوس که روزگاری به عنوان یک ابزار ضروری برای کار با صفحات لمسی گوشیها شناخته میشد، کم کم فراموش شد و به تاریخ پیوست (البته هنوز هم برخی گوشیها به ویژه سری گلکسی نوت سامسونگ از این قلمها استفاده میکنند که تعداد آنها بسیار کم است).
2- گوشی موبایل دکمهای
تاریخ و محصول مورد بحث: اولین نسل از گوشیهای هوشمند آیفون که در سال 2007 با صفحه نمایش چند لمسی و سیستم عامل آی او اس بهینه شده برای کار با انگشت، عرضه شد.
واکنش استیو بالمر به نخستین نسل از گوشی آیفون احتمالاً یکی از بارزترین نمودهای برخورد کهنه و نو و یا برخورد تکنولوژیهای مدرن با تکنولوژیهای تاریخ گذشته، میباشد. آقای بالمر که در آن زمان مدیر اجرایی مایکروسافت بود، به گوشی آیفون اپل خندیده و گفته بود که این محصول به علت عدم برخورداری از صفحه کلید نمیتواند مشتریان حرفهای را به سمت خود جذب کند.
آقای بالمر باید قبل از اظهار نظر درباره آیفون به درستی و به صورت کامل با این گوشی کار میکرد تا چنین پیش بینی نادرستی را ارائه نمیکرد. شاید در آن زمان او میتوانست حقیقت را نادیده بگیرد، اما مطمئناً در طی سالیان بعد امکان نادیده گرفتن واقعیت وجود نداشت و اپل توانسته بود همگان را نسبت به پیروی از نگرش خود متقاعد کند. پس از موفقیت آیفون، مایکروسافت نیز با وجود مقاومتی که در ابتدا از خود نشان داد، در سالهای بعد با عرضه پلتفرم ویندوزفون و ساخت گوشیهایی که از هیچ صفحه کلیدی برخوردار نبودند وارد رقابت با اپل شد. اقدام اپل در حذف صفحه کلید از گوشیهای هوشمند چنان بازخورد خوبی داشته است که امروزه به گوشیهای دارای چنین امکانی، به چشم محصولاتی عتیقه و خارج از رده، نگاه میشود.
3- عرضه نرم افزارها در بستههای فیزیکی
تاریخ و محصول مورد بحث: راه اندازی فروشگاه اپ استور اپل در سال 2008 که به مرکزی برای توزیع آسان و آنلاین نرم افزارها تبدیل شد.
احتمالاً شما هم که در حال خواندن این مطلب هستید، در طی چند سال گذشته هیچ بسته فیزیکی نرم افزاری خریداری نکردهاید. امروزه اگر به کسی پیشنهاد خرید بسته بندی فیزیکی یک نرم افزار را بدهید، به احتمال فراوان با واکنش مثبتی روبرو نخواهید شد. زیرا وقتی میتوان تنها با یک کلیک بر روی دکمه خرید و یا دانلود، نرم افزار مورد نظر را در گوشی و یا رایانه خود نصب کرد، کسی زحمت خرید نسخه فیزیکی نرم افزارها را به خود نمیدهد.
اما جالب است بدانید که 8 سال قبل هیچ خبری از فروشگاههای آنلاین ارائه کننده نرم افزار نبود. اولین فروشگاه مجازی اپلیکیشن با نام اپ استور، در سال 2008 توسط اپل راه اندازی شد و کمی بعد از آن نیز گوگل فروشگاه مشابهی را با نام اندروید مارکت (Android Market)، برای سیستم عامل اندروید ایجاد نمود. البته نام این فروشگاه بعداً به گوگل پلی استور (Google Play Store) تغییر کرد و در حال حاضر نیز با همین نام به کار خود ادامه میدهد. مایکروسافت نیز آخرین شرکت بزرگی بود که اقدام به راه اندازی فروشگاه اپلیکیشن خود موسوم به ویندوز مارکت پلیس (Windows Marketplace) نمود.
حال که 8 سال از راه اندازی فروشگاه اپ استور اپل میگذرد، حتی تصور بازگشت به روال گذشته و خرید نرم افزارها به صورت فیزیکی نیز بسیار سخت و دور از ذهن میباشد.
4- مجبور کردن کاربران به استفاده از تسک منیجرها
تاریخ و محصول مورد بحث: سیستم عامل آی او اس که در سال 2007 عرضه شد و به ضرورت استفاده از تسک منیجرها پایان داد.
در روزگار نه چندان دور، رایانهها ابزاری حرفهای به شمار میرفتند و استفاده عمومی از آنها اصلاً رواج نداشت. نیازی به گفتن نیست، اما اگر حدود 10 سال قبل یک رایانه برای والدین و یا یکی از دوستان خود تهیه میکردید، در واقع یک قرارداد نانوشته را نیز قبول میکردید تا پشتیبان فنی آنان بوده و گاه و بیگاه به سوالات آنها در مورد ابتداییترین کارها پاسخ دهید. همه اینها هم به خاطر تسک منیجرها و ترمینالها بود که استفاده از آنها اصلاً به سادگی امکانپذیر نبود و نیاز به دانش کافی در زمینه رایانهها داشت.
اپل در اولین گوشی آیفون خود به سادگی استفاده از آن اهمیت ویژهای داده و بیشتر تمرکز خود را بر روی این هدف قرار داده بود. همین امر هم باعث شد تا سعی کند کاربران گوشی خود را از قید و بند استفاده از تسک منیجرها را آزاد کند. حذف تسک منیجرها باعث نفوذ هر چه بیشتر گوشی آیفون در میان اقشار مختلف مردم شد و امروزه تمامی سیستم عاملهای مطرح حوزه موبایل، همچون اندروید نیز از همین روند پیروی میکنند. بدین ترتیب حذف ضرورت استفاده از تسک منیجرها اقدامی انقلابی از سوی اپل بود که باعث سهولت هر چه بیشتر برقراری ارتباط کاربران با ابزارهای رایانهای شد.
5- فلاپی دیسکها، سی دیها، دی وی دیها و …
تاریخ و محصول مورد بحث: عرضه آی مک (iMac) در سال 1997 بدون پشتیبانی از فلاپی درایو و عرضه مک بوک ایر (Macbook Air) در سال 2008 که فاقد درایو سی دی و یا دی وی دی بود.
اپل اولین شرکتی بود که استفاده از فلاپی درایوها و درایوهای سی دی و دی وی دی را در محصولات خود کنار گذاشت و در حال حاضر نیز حتی به نظر میرسد در فکر کنار گذاشتن درایوهای فلش USB میباشد. پروژه حذف فلاپی درایو در سال 1997 کلید خورد. در آن سال که استیو جابز تازه به اپل بازگشته بود، آی مک جدید با پشتیبانی از درایوهای سی دی و دی وی دی رونمایی شد که فاقد درایو استاندارد و مرسوم آن زمان یعنی فلاپی بود. اما این پایان ماجرا نبود و اپل در سال 2008 گام بزرگ بعدی خود را برداشت. در آن سال لپ تاپ بسیار باریک مک بوک ایر راهی بازار شد که هیچ خبری از درایو سی دی و دی وی دی در آن نبود.
با اینکه امروزه هنوز هم برخی لپ تاپها به همراه درایوهای سی دی و دی وی دی عرضه میشوند، اما نگاه کاربران به این ویژگی تغییر کرده و آن را به عنوان یک ابزار تاریخ گذشته میبینند. ابزاری که انتظار میرود به زودی به دست فراموشی سپرده شود. زندگی در دنیایی بدون درایو که هدایت آن را اپل بر عهده گرفته است، ما را روز به روز به سمت استفاده از سیستمهای انتقال فایل بیسیم سوق میدهد که گفته شده جزئی اساسی از گوشیهای آینده خواهد بود.