پردازنده مرکزی کامپیوتر که از آن با نام CPU یاد میشود، به عنوان قلب سیستم شما کار میکند. این بخش تمامی کارهای ابتدایی که باعث اجرای کامپیوتر میشود را به عهده دارد و زمانی که بیش از حد داغ شود، هشدارهایی را مبنی بر این موضوع دریافت خواهید کرد. در ادامه 7 نشانه داغ شدن بیش از حد پردازنده کامپیوتر را با هم مرور میکنیم. در صورت مواجهه با هر یک از این نشانهها سریع اقدامات لازم را انجام دهید.
1- خاموش شدن یا ریستارت ناگهانی سیستم
همانطور که گفتیم پردازنده کامپیوتر قلب سیستم بوده و بخشی است که بیشترین فعالیتها با تکیه بر آن انجام میشود. وقتی که پردازنده بیش از حد داغ شود، باعث بروز هر نوع مشکلی میشود. با افزایش دما، اجزای سیستم دچار اختلال شده و در نهایت سیستم ریستارت یا خاموش میشود تا با این کار دمای پردازنده را کاهش دهد. اگر مدام کامپیوترتان خاموش یا ریستارت میشود، باید حتماً به دمای پردازنده توجه کنید.
روش حل
اگر پردازنده داغ شده باشد، با انجام چند کار میتوانید دمای آن را به حالت اولیه بازگردانید. اول از همه بررسی کنید تا مطمئن شوید که خنککننده پردازنده به خوبی کار میکند و هیچ گونه گرد و غباری راه جریان هوا را مسدود نکرده است. ممکن است در این بخش نیاز داشته باشید که خمیر سیلیکون بین خنککننده و پردازنده را تعویض کنید. اگر دما همچنان بالاست ممکن است لازم باشد روش دیگری را برای خنک کردن پردازشگر استفاده کرده و یا حتی پردازشگر خود را تعویض کنید.
2- سر و صدای بالای فنها
حتی اگر حداقل اطلاعات را از اجزای داخلی کامپیوتر داشته باشید، حتماً میدانید که خنک نگه داشتن سیستم یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید. بیش از حد داغ شدن اجزای کامپیوتر در نهایت باعث هنگ کردنهای مداوم کامپیوتر و آسیب دیدن اجزای سازنده آن خواهد شد که این مورد شامل پردازنده نیز میشود. یکی از رایجترین نشانههایی که از طریق آن میتوانید متوجه شوید سلامت پردازنده در خطر است، سر و صدای زیاد فنهای خنک کننده سیستم است. این مورد به شما یادآوری میکند که فنها بیش از حد در حال فعالیت بوده و سعی در خنک نگه داشتن پردازنده دارند.
روش حل
اولین قدم برای حل این مشکل این است که گرد و غبار را از فن پردازنده و سینک گرمایشی پاک کنید. با این کار به جریان هوا در این ناحیه کمک میکنید. اگر بعد از انجام این راه حل همچنان با مشکل مواجه بودید، باید سیستم خنک کننده جدید مانند سیستم خنک کننده مایع تهیه کنید. داغ شدن بیش از حد پردازنده میتواند باعث آسیب دائمی به آن شود به همین دلیل هم به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت.
3- صفحه آبی مرگ
یکی دیگر از نشانههایی که به شما از داغ شدن بیش از حد پردازنده میگوید، آبی شدن کل نمایشگر یا به اصطلاح “صفحه مرگ آبی” است. این خطا معمولاً زمانی رخ میدهد که کامپیوتر قادر به درست کار کردن نیست. اگر این پیام هشدار را دیدید حتماً هرچه سریعتر دمای پردازنده را چک کنید. اگر دمای CPU گرمتر از حد معمول بود، به احتمال زیاد پردازنده داغ شده و نیاز به خنک شدن دارد.
روش حل
چند روش برای حل این مسئله وجود دارد؛ برای مثال میتوانید کیس را باز کرده و از قوطی هوای فشرده شده برای تمیز کرن فنهای خنککننده استفاده کنید. روش دیگر این است که کیس کامپیوتر را در محلی خنک با تهویه مناسب قرار دهید تا دمای سیستم کاهش پیدا کند. اگر هیچ کدام از این دو روش برایتان موثر واقع نشد، ممکن است با یک مشکل جدی در سیستم خنککننده مواجه شده باشید و باید از یک متخصص کمک بگیرید.
4- عملکرد کند سیستم
وقتی پردازنده بیش از حد داغ شود، معمولاً کندی در عملکرد و استفاده از کامپیوتر را احساس خواهید کرد. این مورد به این خاطر رخ میدهد که گرما در محیط اطراف پخش شده و در جریان اکتریسیته خلل ایجاد کرده است. در نتیجه پردازشگر برای پردازش اطلاعات نیاز به تلاش بیشتری دارد که در نهایت منجر به کاهش سرعت میشود. همچنین داغ شدن بیش از حد پردازشگر ممکن است باعث ایجاد صداهای عجیب و یا حتی ایجاد دود شود. اگر با هر یک از این نشانهها مواجه شدید باید فوراً اقدامات لازم را انجام داده و از ورود آسیب جدی به کامپیوتر جلوگیری کنید.
روش حل
یکی از روشهای خنک کردن پردازشگری که بیش از حد داغ شده است این است که از پد یا فن خنک کننده کمک بگیرید. همچنین میتوانید کامپیوتر خود را به محل خنکتری جابهجا کرده و جریان هوای اطراف آن را افزایش دهید. اگر هیچ کدام از این موارد برایتان موثر نبود ممکن است لازم باشد تا CPU سیستم را تعویض کنید. اگر کامپیوتر شما کندتر از حد معمول کار میکند، با یکی دیگر از نشانههای بیش از حد داغ شدن پردازشگر مواجه شدهاید.
5- گرم شدن کیس کامپیوتر
یکی دیگر از نشانههای داغ شدن بیش از حد پردازشگر این است که کیس کامپیوتر شما گرم میشود. اگر متوجه شدید که کیس سیستم شما در سمتی که پردازشگر قرار دارد دمای گرمتر از حد معمول دارد، بهتر است که دمای CPU را چک کنید. یک روش ساده برای انجام این کار این است که از برنامههایی مانند CPU-Z یا CoreTemp کمک بگیرید. اگر دمای پردازشگر در حالت عادی بالای 60 درجه سانتی گراد باشد، احتمالاً با مشکل داغ شدن بیش از حد CPU مواجه هستید.
روش حل
برای حل این مسئله شما میتوانید گرد و غبار فن سیستم و سینک گرمایشی را بزدایید و ببینید آیا نتیجهای دارد یا خیر. اگر این کار موثر نبود نیاز دارید تا فن جدیدی تهیه کرده و یا سیستم خنککننده بهتری بخرید.
6- آسیب فیزیکی پردازشگر
یکی دیگر از نشانههایی که باعث افزایش دمای پردازشگر میشود، وارد شدن آسیب فیزیکی به این بخش است. وجود سوختگی و تغییر رنگ در قسمت بیرونی پردازشگر نشانههای واضحی از وجود یک مشکل هستند. گاهی اوقات ممکن است ترک و یا سایر نشانههای آسیب دیدگی را در روی خود پردازشگر ببینید، اگر هر یک از نشانههای مرتبط را مشاهده کردید باید هر چه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهید تا از آسیبهای بیشتر جلوگیری شود.
روش حل
در این مواقع باید از متخصص مرتبط با تعمیرات سیستم برای رفع مشکل پردازشگر کمک بگیرید.
7- صداهای عجیب و غریب
اگر کامپیوتر شما صداهای عجیب و غریب میدهد، ممکن است پردازشگر بیش از حد داغ شده باشد. این صداها غالباً توسط فن ایجاد میشود و سعی دارد تا پردازشگر را خنک کنند اما این احتمال نیز وجود دارد که CPU بیش از حد داغ شده باشد. اگر صداهای عجیب و غریب شنیدید باید اول از همه دمای پردازشگر را چک کرده و مطمئن شوید که این بخش دمای بیش از حد ندارد. البته این کار را با باز کردن کیس و دست زدن به CPU نیز میتوانید انجام دهید (البته بعد از قطع کردن برق سیستم و با رعایت جوانب احتیاط). اگر پردازشگر گرمای زیادی به دستتان داد، بیش از حالت نرمال داغ شده است. یکی دیگر از روشهایی که میتوانید دما را بررسی کنید این است که یک برنامه روی سیستم نصب کنید تا دمای CPU را از طریق آن رصد کنید.
اگر متوجه شدید که دما بسیار بالا است، وقت آن رسیده تا اقدامات لازم را برای کاهش دمای آن انجام دهید. برای این کار میتوانید از فنهای بیشتر برای خنک کردن پردازشگر استفاده کرده و یا خمیر سیلیکون را تعویض کنید. افزایش بیش از حد دما به پردازشگر آسیب میرساند، به همین دلیل هم باید اقدامات لازم را سریعاً انجام دهید.
روش حل
کامپیوتر را خاموش کنید و از اسپری WD-40 برای روغنکاری فنهای کیس خود استفاده کنید.