بالاخره مایکروسافت محصول خود را منتشر کرد. بعد از سالها شایعه و گمانهزنی بالاخره این کمپانی از اولین لپتاپ ساخت خودش پردهنمایی کرد. این دستگاه تبلتی نیست که بتوان از آن به جای لپتاپ استفاده کرد (گرچه چنین چیزی نیز توسط مایکروسافت ساخته شده است) بلکه یک لپتاپ به تمام معنا است و کیبورد متصل به خودش را دارد. البته میتوان گفت که تقریباً. در نگاه اول سرفیس بوک مانند یک لپتاپ قدیمی با صفحهای لمسی به نظر میرسد. در واقع بیشتر شبیه کودکی مشترک از Surface و سری Yoga از لنوو است. در واقع این لپتاپ از صفحهای جداشونده با قابلیت پشتیبانی از قلم بهره میبرد و زمانی که به کیبورد متصل است قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه و رفتن به حالت تبلت را دارد. و درونش نیز نیروی کافی برای کنار زدن رقبای دیگری از جمله مک بوک پرو اپل را دارد.
با وزنی حدود ۱٫۵ کیلوگرم (صفحه نمایش این دستگاه به تنهایی ۷۰۰ گرم وزن دارد) سرفیس بوک سنگینتر از آن چیزی است که به نظر میرسد. بیشتر لپتاپهای فعلی روی نازکی و سبک بودن خود مانور میدهند و حتی گاهی کارایی خود را فدای این ویژگیها میکنند. اما مایکروسافت راه متفاوتی را در پیش گرفته است: Surface Book به خوبی هر مکبوکی ساخته شده است و به همان اندازه نیز قدرتمند است. اما بهایی که به ازای این قدرت باید بپردازید این است که این دستگاه به اندازه مکبوک سنگین نیز هست. اگر این دستگاه را با Dell XPS 13 یا Lenovo Yoga 3 Pro مقایسه کنید ممکن است به خاطر وزنش ناامید شوید، اما در این صورت در حال دستهبندی این دستگاه در گروهی کاملاً متفاوت از گروه هدف این دستگاه هستید.
قبل از اینکه سراغ کارایی این دستگاه برویم بهتر است کمی در مورد طراحی آن صحبت کنیم. ظاهر Surface Book فوقالعاده است. ساده است اما بدنه نقرهای منیزیومی و لبههای گرد شده آن کمی شبیه به MacBook Pro هستند، تمام اینها واقعاً ارزش قیمت ۱۴۹۹ دلاری این دستگاه را دارد. این دستگاه متعلق به دستهای کوچک از کامپیوترهای ارزشمند و مجلل است، دستهای از کامپیوترها که مک بوک پرو اپل و Chromebook Pixel نیز در آن جای دارند.
و به دلیل طراحی منحصر به فرد این دستگاه است که ما هنگام جدا کردن صفحه نمایش این دستگاه از لولای میانی به کمی راهنمایی نیاز داشتیم. البته جواب سوالمان بسیار ساده بود: یکی از دکمههای روی کیبورد را بزنید تا صفحهنمایش جدا شود. در غیر اینصورت صفحهنمایش سر جایش میماند و میتوانید از لولاهای مارمانند این لپتاپ استفاده کنید تا این دستگاه را به حالت تبلتش تبدیل کنید. چیز خوب دیگری که وجود دارد این است که میتوانید صفحهنمایش را در دو حالت، به سمت کیبورد، یا به سمت بیرون، برای ارائه، متصل کنید. با توجه به تجربه قبلی ما به سرفیس تنها چیزی که باعث تعجب ما هنگام استفاده از این دستگاه شد این بود که صفحه نمایش با یک حرکت ساده به کیبورد متصل نمیشود. هیچ صدای کلیکی برای اطمینان از اتصال وجود ندارد. هیچ آهنربایی نیز وجود ندارد. باید صفحهنمایش را درون چند زبانه متصل به کیبورد بلغزانید. البته کار سختی نیست، اما مجبور بودیم که یکی از ویدیوهای این کار را ببینیم و زاویهای که صفحهنمایش به کیبورد متصل میشود را برای انجام دوباره این کار به یاد داشته باشیم.
احتمالاً کمی در مورد کیبورد این دستگاه نیز کنجکاو شدهاید. در آزمایش سریع ما، اشتباهات زیادی هنگام تایپ با کیبورد این دستگاه برایمان رخ نداد، اما دکمهها کمی نامناسب به نظر میرسیدند، به این معنی که بعد از فشردنشان آنطوری که انتظار داشتیم رفتار نمیکردند و به حالت اولیه باز نمیگشتند. فقط زمان مشخص خواهد کرد که آیا استفاده واقعی از کیبورد این دستگاه نیز همینطور خواهد بود و اینکه آیا کاربران به کیبورد این دستگاه عادت خواهند کرد یا نه. اما اگر تجربه اولیه ما را میخواهید تایپ با این دستگاه را کمی محتاطانه انجام دادیم، چون دکمهها بسیار نرم و فریم فلزی زیر آنها سخت به نظر میرسید.
مانند Google Pixel این دستگاه نیز صفحه نمایشی با سایزی عجیب، اینبار ۱۳٫۵ پیکسلی دارد، نسبت طول به عرض این صفحه نمایش ۳:۲ است که ارتفاع آن کمی بلندتر از چیزی به نظر میرسد که به آن عادت کردهاید. البته این کار عمدی است: مایکروسافت میخواست که این دستگاهش در حالت تبلت حالتی شبیه به سرفیس بوک ۳ و سرفیس بوک ۴ جدید داشته باشد. روزولوشن این دستگاه ۳۰۰۰x 2000 است که آن را به دستگاهی با دقت ۲۶۷ پیکسل در اینچ تبدیل میکند. صفحه نمایش این دستگاه همانقدر واضح و پرطراوت است که از دستگاهی با قیمت ۱۵۰۰ دلار انتظار میرود.
نمیدانیم هدف Surface Book همین است یا نه اما حالت تبلت این دستگاه بیشتر از حالت معمولی آن ما را تحت تاثیر قرار میدهد. این دستگاه سنگین است و فقط صفحه نمایش آن به تنهایی حدود ۷۰۰ گرم وزن دارد. اما میتوان از وزن این دستگاه در برابر قدرت آن صرف نظر کرد. دستگاهی که میتواند تا ۱۶ گیگابایت رم و ۵۱۲ گیگابایت فضای ذخیرهسازی را پشتیبانی کند. (در لیست مشخصات مایکروسافت پشتیبانی از فضای ذخیرهسازی تا ۱ ترابایت نیز آورده شده است اما دستگاه فعلی تا ۵۱۲ گیگابایت از فضای ذخیرهسازی را پشتیبانی میکند.) اگر به این فکر کنید که این دستگاه با تمام این امکانات سبکتر از سرفیس بوک ۳ هنگام انتشار آن در یک سال و نیم پیش است حتماً تحت تاثیر قرار خواهید گرفت.
البته لازم به ذکر است که تمام امکانات این دستگاه در یک قسمت آن قرار ندارد: سیپییوی اصلی و نسل ششم این دستگاه و یکی از باتریها در قسمت تبلت آن و کارت گرافیکی اختیاری NVIDIA و باتری دوم آن در قسمت کیبورد این دستگاه قرار دارد. (مایکروسافت زمان استفاده از باتری این دستگاه را ۱۲ ساعت اعلام کرده است که برای دستگاهی در این کلاس بسیار خوب است.) و تمام اینها باعث میشود که به خودمان گوشزد کنیم که با استفاده از تکنولوژی میتوان کارهای خارقالعادهای انجام داد.
ما موفق شدیم این دستگاه را در حالت کار نیز ببینیم. Surface Book با اتصالش به دو صفحه نمایش ۴K با استفاده از پرت Mini DisplayPort در حال پردازش مدلهای سهبعدی در اپ Siemens NX design بود و این کار را نیز به خوبی انجام میداد. و این همان دلیلی است که باید دستگاهها بعد از انتشارشان نیز نقد شوند، تا کارکرد اصلی آنها را ببینیم و سپس نظر بدهیم.
همین امروز میتوانید سرفیس بوک را با قیمت ۱۴۹۹ دلار پیشسفارش دهید، دستگاهی با پردازنده نسل ششم Intel Core i5، فضای ذخیره سازی SSD با حجم ۱۲۸GB و ۸ گیگابایت رم. و سرهمبندی این دستگاه با بهترین مشخصات ممکن شامل یک پردازنده Core i7، ۱۶GB رم و ۵۱۲GB فضای ذخیرهسازی و کارت گرافیکی جدا قیمتی بالغ بر ۲۶۹۹ دلار دارد. مایکروسافت میگوید که این دستگاه اواخر همین ماه در ۲۶ اکتبر منتشر خواهد شد.