امروز دقیقاً چهار سال از زمانی که میزبانی جام جهانی 2022 به قطر واگذار شد، میگذرد. آنچه که در سال 2010 اعلام شد، رویایی مربوط به آینده به نظر میرسید، اما اکنون بیش از پیش به واقعیت نزدیک شده است. کشور قطر تمام تلاش خود را به کار گرفته تا بتواند میزبان آبرومندی برای جام جهانی باشد و مطمئناً یکی از مواردی که باید نسبت به کیفیت آن حساس باشد، ورزشگاهها هستند. در همین راستا امروز فیفا روند پیشرفت تمامی 8 استادیوم میزبان جام جهانی را به اطلاع عموم علاقهمندان رسانده است؛ ورزشگاههایی که در بیشترین حالت تنها 55 کیلومتر از هم فاصله دارند.
در جام جهانی 2018 روسیه، تماشاگرانی که در مسکو مستقر شده بودند، برای تماشای بازی یک چهارم نهایی انگلیس برابر سوئد باید 15 ساعت رانندگی میکردند که باعث خستگی و اتلاف وقت میشد. بنابراین فاصله کم ورزشگاههای میزبان جام جهانی 2022 قطر میتواند خبری خوش برای تماشگران و اهالی رسانه باشد. حتی یک مترو و تراموای جدید هم برای تماشگران در نظر گرفته شده تا به سهولت بتوانند بین ورزشگاهها تردد کرده و دو یا حتی سه مسابقه را در یک روز تماشا کنند!
در ادامه قصد داریم نگاهی به ورزشگاههای میزبان جام جهانی 2022 قطر داشته و روند پیشرفت آنها را با هم مرور کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
ورزشگاه البیت
گنجایش: 60 هزار نفر
با اینکه ورزشگاه البیت یکی از خارج شهرترین ورزشگاههای میزبان جام جهانی 2022 است اما یکی از بزرگترینها نیز محسوب میشود. این ورزشگاه که در فاصله حدود 45 کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد، بازیهای زیادی را میزبانی خواهد کرد و تا مرحله نیمه نهایی فعال خواهد بود. روند ساخت البیت جلوتر از برنامه زمانبندی بوده و به نظر نمیرسد مشکلی داشته باشد. ورزشگاه البیت به شکل یکی از چادرهای سنتی عربی به نام “بیت ال شاکر” طراحی شده و هدف از این نوع طراحی نیز نشان دادن مهمان نوازی عربها بوده است. با توجه به گرمای زیادی هوا، سقف ورزشگاه به صورت جمع شونده طراحی شده تا بتواند در روزهای گرم مانع تابش مستقیم نور آفتاب شود.
ورزشگاه الریان
گنجایش: 40 هزار نفر
یکی دیگر از ورزشگاههایی که در مرحله حذفی هم میزبان رقابتها خواهد بود، ورزشگاه الریان است. سبک طراحی این استادیوم بازتاب دهنده فرهنگ قطری با الگوهای پیچیدهای است که به عنوان نمادی از حیات وحش و تاریخ تجارت این کشور خواهد بود و تا مرحله یک چهارم نهایی قرار است فعال باشد. با وجود اینکه ورزشگاه الریان تنها 22 کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد اما مجاورت آن به صحرا باعث شده تا مهمانسراها و مراکز خرید اطراف به شکل تپههای شنی طراحی شده و البته در شب هم جلوه زیبایی خواهند داشت.
ورزشگاه الثمامه
گنجایش: 40 هزار نفر
درست است که هنوز مراحل ساخت ورزشگاه الثمامه به اتمام نرسیده و چیز زیادی از طراحی نهایی آن مشخص نیست، اما مهندسان سعی کردهاند که این ورزشگاه را به شکل کلاه سنتی مردان خاورمیانه موسوم به “قحفیه” بسازند. این نخستین ورزشگاه جام جهانی است که توسط یک معمار قطری به نام ابراهیم الجیده طراحی شده و تنها 13 کیلومتر از مرکز شهر فاصله دارد.
ورزشگاه الوکره
گنجایش: 40 هزار نفر
تصاویر ورزشگاه الوکره یکی از اولین تصاویری بود که پس از معرفی قطر به عنوان میزبان جام جهانی 2022 در خبرگزاری نمایش داده میشد. این ورزشگاه مانند یک سفینه فضایی طراحی شده و ظاهر بسیار جذابی دارد. البته در طراحی این سازه از قایقهای بادبانی سنتی قطر هم استفاده شده است. همچنین یک سیستم خنک کننده بسیار خوب و مدرن نیز برای ورزشگاه الوکره تعبیه شده تا بتواند در تمام طول سال میزبان مسابقات فوتبال باشد.
ورزشگاه شهر آموزش (Education City)
گنجایش: 40 هزار نفر
این ورزشگاه که در فاصله 11 کیلومتری مرکز شهر قرار گرفته، تا مرحله یک چهارم نهایی میزبان مسابقات خواهد بود. این استادیوم به شکل یک الماس طراحی شده و با لقب “الماسی در صحرا” هم شناخته میشود. طراحی جالب این سازه به شکلی است که بدنه آن نور را در طول روز جذب کرده و شبها خواهد درخشید! پس از پایان رقابتهای جام جهانی 2022 نیز این ورزشگاه به عنوان ورزشگاه خانگی تیم ملی بانوان قطر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ورزشگاه بینالمللی خلیفه
گنجایش: 40 هزار نفر
ورزشگاه بینالمللی خلیفه یکی از ورزشگاههایی است که در حال حاضر کامل بوده و آماده استفاده است. این ورزشگاه در 13 کیلومتری مرکز شهر قرار گرفته و در ماه مه سال گذشته میزبان مسابقه نهایی جام امیر بود که این دیدار با حضور 40 هزار تماشاگر برگزار شد. ورزشگاه خلیفه از سال 1976 به عنوان ورزشگاه ملی این کشور به شمار رفته و تاکنون میزبان رقابتهای مختلفی مانند بازیهای آسیایی، جام ملت های خلیج فارس و جام ملتهای آسیا بوده است. بد نیست بدانید مسابقه دوستانه دو تیم برزیل و انگلیس در سال 2009 هم که با برتری یک بر صفر زردپوشان همراه بود، در این ورزشگاه برگزار شده بود.
ورزشگاه لوسیل
گنجایش: 80 هزار نفر
ورزشگاه لوسیل که در 16 کیلومتری مرکز شهر واقع شده بزرگترین ورزشگاه جام جهانی 2022 بوده و هر دو دیدار افتتاحیه و فینال در این مکان برگزار خواهد شد. طراحی این ورزشگاه بزرگ هنوز کامل نشده و برای اینکه بتوانیم با نمای ظاهری آن تاحدودی آشنا شویم حداقل یک ماه دیگر باید منتظر بمانیم. این ورزشگاه به واسطه متروهای پرسرعتی که برای جام جهانی در نظر گرفته شده، به تمام ورزشگاه دیگر دسترسی مستقیم خواهد داشت.
ورزشگاه راس ابو عبود
گنجایش: 40 هزار نفر
همان طور که در تصویر هم مشاهده میکنید هنوز زمان زیادی تا ساخت کامل این ورزشگاه باقی مانده، اما طراحی نهایی آن واقعاً شگفت انگیز خواهد بود. راس ابو عبود ساخته خواهد شد از 998 قطعه پیش ساخته و مواد دیگر ساخته شده که میتواند پس از اتمام مسابقات به راحتی برچیده شود. این ورزشگاه تنها 10 کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد و دسترسی به آن برای تماشاگران بسیار راحت خواهد بود. تولید قطعات پیش ساخته این سازه از چند ماه قبل آغاز شده و انتظار میرود اولین قطعه در فوریه سال 2019 وارد دوحه شود.