وقتی از روابط اجتماعی صحبت میکنیم؛ مطمئناً مقصودمان ارتباطات مجازی در قالب اینستاگرام و توییتر و سایر شبکههای اجتماعی نخواهد بود! باور نکردنیست که در جهان امروز، درست در دورهای که بیش از هر زمان دیگری به ارتباطات آنلاین و شبکههای اجتماعی دسترسی داریم؛ 19 تا 30 سالهها، گروه سنیای هستند که از تنهایی مزمن رنج میبرند. به نقل از گاردین، بچههای امروز نخستین نسلی هستند که سلامتیشان، بیشتر از پدر و مادرشان در خطر است. تنهایی، حتی میتواند بیش از چاقی مزمن، کشنده باشد و طبق دستهای از مطالعات، افراد تنها در مقایسه با افرادی که روابط اجتماعی سالمی دارند 50 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به مرگ زودرس هستند.
آدریانا لیو دختر جوان 21 سالهای است که به تازگی از کانادا به لندن نقل مکان کرده است. او در مصاحبهای دربارهی تاثیر شبکههای اجتماعی بر روابط شخصی بیان کرد:
رسانههای اجتماعی در شکل گیری دیدگاه ما نسبت به همهی مسائل نقش داشتهاند. لباس پوشیدن و نحوهی رفتار ما را کنترل میکنند و هر چیز را در نظر ما ارزشگذاری کرده و به جای ما تصمیم میگیرند. آنها بدون این که متوجه شویم ما را مجبور میکنند برای مقبولیت بیشتر در تعاملات اجتماعی، کیلومترها از خودمان فاصله بگیریم. در حالی که نحوهی رفتارمان در شبکههای اجتماعی با واقعیت کاملا متفاوت است.
به نظر میرسد رسانههای اجتماعی یک نسل را فریب دادهاند! آنان فکر میکنند که در حال اجتماعی شدن و بهبود روابط خود هستند در حالی که در حقیقت تنها چیزی که در حال ارتقاست؛ تصاویر ساختگی آنها پشت صفحههای موبایل و کامپیوتر است. پیامد چنین رفتارهایی متاسفانه تنهایی، اضطراب و حتی افسردگی است. بر اساس مطالعات انجام شده تنهایی و افسردگی در بزرگسالان یکی از دلایل اصلی اعتیاد به الکل است.
با توجه به این مسائل، شاید مجبور شویم سالهای زیادی را صرف برگرداندن سلامت روانی و پذیرفتن خود کنیم. چیزی که شبکههای اجتماعی از ما دریغ کردهاند! در حال حاضر حساسیت بیش از حد بر روی گرفتن لایک و تایید دیگران، اپیدمی شدهاست. اما اگر در فیس بوک و اینستاگرام این تایید را دریافت نکنیم آیا به این معنی است که در کل فرد مورد تاییدی نیستیم؟
میلیونها لایک و فالوور، نمیتوانند شما را از پیلهی تنهایی نجات دهند. همان گونه که مرگ سلبریتی مشهور، رابین ویلیامز افسانهی، که اخیراً اتفاق افتاد؛ نشان داد که حتی افراد بسیار محبوبی که همیشه در نظر دیگران مقبول جلوه میکنند نیز، از این بیماری وحشتناک رنج میبرند.
با چند فرد مناسب که با شما همفکر هستند رابطهی دوستی برقرار کنید و با صرف وقت و انرژی تلاش کنید که رابطهتان را حفظ کنید. با این روش خواهید توانست از تلهای که دنیای مجازی برایتان تدارک دیده فرار کنید و روان سالمی را به خودتان هدیه کنید. مقایسهی خودتان با افرادی که از پشت موبایل و در دنیای مجازی میبینید، چیزی جز اضطراب و افسردگی برایتان به ارمغان نخواهد آورد.
مقصودمان این نیست که پرکاربرد بودن و نقشی که شبکههای اجتماعی در لذت بردن ما ایفا میکنند را نادیده بگیریم؛ اما زیاده روی در استفاده از آنها آسیبهای جبران ناپذیری را به شما وارد میکند. توصیه میشود زمانی را که صرف این قبیل تفریحات مجازی میکنید را محدود کرده و به حداقل برسانید. این بهترین کاری است که میتوانید برای خودتان انجام دهید. زمانهایی را که صرف پرسه زدن در دنیای مجازی میکنید را با ارتباط و مکالمه با افراد واقعی جایگزین کنید!
شبکههای اجتماعی، همچون زنگ تفریح هستند بنابراین پس از اختصاص دادن زمان محدودی به آنها، بهتر است صفحههایشان را ببندید و به دنیای واقعی برگردید.