هنگامی که مردم میخواهند به محتوای وب دسترسی داشته باشند اغلب از VPN و پروکسی به عنوان ابزاری برای حفاظت از حریم خصوصی استفاده میکنند. با این حال، هر فناوری از راهی متفاوت برای پوشش هویت کاربران آنلاین استفاده میکند. از این رو، در این مقاله میخواهیم تفاوت بین VPN و پروکسی و ویژگیهای آنها را بیان کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
تعریف VPN و پروکسی
VPN یا شبکه خصوصی مجازی، به کاربر امکان دسترسی به یک شبکه خصوصی را با استفاده از یک شبکه عمومی (مانند اینترنت) فراهم میکند. هنگامی که کاربر از یک اتصال اینترنتی مشترک یا عمومی خیلی امن استفاده نمیکند با خیال راحت میتواند با استفاده از VPN، دادهها را با امنیتی بالا در شبکه خصوصی ارسال و دریافت کند. VPNها همچنین سطحی از مدیریت و قابلیت کنترل شبکه خصوصی در دستگاههای متصل را فراهم میکنند. اگر چه ارتباطات آنلاین هیچوقت کاملا ناشناس نخواهد بود اما VPN به افزایش امنیت و حریم خصوصی کاربر هنگام دسترسی به وب کمک میکند.
وقتی که کارکنان شرکت خارج از دفتر و اداره هستند با استفاده از وی پی ان نیز میتوانند با خیال راحت به اینترنت شرکت دسترسی داشته باشند. یک سازمان تجاری که کارکنان دورکار را از هر نقطه دنیا استخدام میکند، میتواند به شبکه اختصاصی و ایمن آنها وصل شود. کاربران معمولی نیز میتوانند از VPN به عنوان ابزاری برای دور زدن محدودیتهای کشور و سانسور در اینترنت استفاده کنند. همچنین تراکنشهای موبایلی بیسیم را میتوان با خیال راحت و با استفاده از یک شبکه خصوصی مجازی (VPN) انجام داد.
اما پروکسی یا پروکسی سرور میتواند یک نرمافزار یا سیستم کامپیوتری باشد که درخواستهای دیگر دستگاههای شبکهای برای دسترسی به منابع از سرورهای دیگر را کنترل کرده و میپذیرد. معمولا کسانی از پروکسیهای وب استفاده میکنند که به دنبال دسترسی به محتوایی هستند که به دلیل محدودیتهایی مثل قفل منطقهای و یا حتی قفل والدین مسدود شدهاند. همچنین با پنهان کردن آدرس IP کاربر تا حدی هویت آنلاین کاربر گمنام باقی میماند. از پروکسیها برای آپلودها و دانلودهای کاربر و همچنین نمایش محتوای وب فیلترشده استفاده میشود.
به عنوان مثال، کاربری در استرالیا نمیتواند به محتوای وبی که برای کاربران آمریکایی تولید شده است دسترسی داشته باشد . با استفاده از یک پروکسی وب متعلق به ایالات متحده، او میتواند آدرس آی پی خود را پنهان کند و بنابراین به راحتی به وب سایتی دسترسی یابد که ترافیک وب حاصل از دیگر کشورها را نیز نشان میدهد. با این حال، پروکسیهای وب نمیتوانند ارتباطات (ترافیک) بین آنها و کاربران را کدگذاری کنند. بنابراین، هر کسی (مانند ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما، هکرها) که بتواند ترافیک را رهگیری کند میتواند هویت کاربر را تشخیص دهد.
تفاوت بین VPN و پروکسی
بنابراین تفاوت بین پروکسی و VPN چیست؟ اگرچه هردوی VPN و پروکسی، امکان دسترسی به محتوای وب از مکانی دیگر را به کاربران میدهند، اما روش انجام این کار از جمله سطح حریم خصوصی که آنها برای کاربران فراهم میکنند متفاوت است.
VPN یک شبکه ایمن است که از طریق یک شبکه عمومی مانند اینترنت قابل دسترسی است. معمولا، سازمانها از VPN استفاده میکنند تا برای کارکنان امکان دسترسی راحت به اینترانت شرکت خود را فراهم کنند. اما از سوی دیگر، پروکسی وب به عنوان “واسطه” عمل میکند که درخواستهای رایانههای دیگر برای دسترسی به خدمات و یا منابع از سرورهای دیگر را میپذیرد.
VPN سطح امنیت بالایی دارد چرا که جریان دادهها بین این شبکه خصوصی و کاربران آن، رمزگذاری شده است. اما در پروکسی سرور، دادهها، رمزگذاری شده نیستند. یک VPN را میتوان روی سیستم عامل نصب کرد و بنابراین تمام برنامهها و نرمافزارهای فعال در دستگاه را میتوان کنترل نمود در حالی که پروکسی سرور تنها به عنوان واسطه برای یک برنامه خاص (به عنوان مثال مرورگر وب) عمل میکند.