همیشه در مدارس آمریکا به کودکان گفته میشود که “هر کسی میتواند رئیس جمهور آمریکا شود.” اما آیا این گفته شامل دانش آموزان بازیگوش که زیر بار درس خواندن نمیروند هم میشود؟ واقعیت این است که تا همین چند سال پیش تنها سفیدپوستان توانسته بودند به کاخ سفید راه پیدا کنند و برخلاف بسیاری از کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه، تاکنون هیچ زنی در آمریکا به صندلی ریاست جمهوری تکیه نداده است. اما تعدادی از روسای جمهور آمریکا حتی مدرک دانشگاهی هم نداشتهاند، چیزی که به نظر میرسد لازمه رسیدن به هر پست و مقامی است، چه برسد به مقام مهمی مثل ریاست جمهوری. در این مقاله از دیجی رو 12 رئیس جمهور آمریکا را که فاقد مدارج عالی بودهاند و یا نتوانستهاند تحصیلات دانشگاهی خود را به پایان برسانند به شما معرفی خواهیم کرد.
جرج واشنگتن
جرج واشنگتن اولین رئیس جمهور آمریکا بود که از سالهای 1789 تا 1797 قدرت را در دست داشت. او برای استقلال آمریکا و متحد کردن ایالات آن زیر پرچم ایالات متحده تلاش فراوانی کرد و در نهایت به هدف خود رسید. اما جرج واشنگتن که به عنوان پدر متواضع ملت آمریکا شناخته میشود تحصیلات دانشگاهی نداشت، در واقع او تحصیلات خود را تا پانزده سالگی ادامه داد و پس از آن به کار نقشه کشی املاک پرداخت. علت این مساله آن بود که پدر جرج زمانی که او 11 سال داشت درگذشت و او نتوانست برای تحصیل در دانشگاه عازم انگلستان شود. در عوض چند سال بعد کار بزرگتری انجام داد و با تشکیل کشوری جدید، ریاست جمهوری آن را به عهده گرفت.
اندرو جکسون
جکسون هفتمین رئیس جمهور آمریکا بود که بین سالهای 1829 تا 1837 میلادی زمام امور را در دست داشت. او وابسته به حزب دمکرات بود اما سابقه درخشانی نداشت. گفته میشود که اندرو جکسون به برده داری و آزار دادن بردهها علاقه زیادی داشت و حتی به کسانی که بردههای گریخته را پیدا و شکنجه میکرد پاداشهای خوبی پرداخت میکرد. جکسون دانشجوی حقوق بود اما دانشگاه را رها کرد و بعدها تحت آموزش تعدادی وکیل توانست به درجه وکالت برسد و به یکی از وکلای برجسته تنسی تبدیل شود. جکسون یک ارتشی هم بود و یک ترکش در ریه خود داشت که تا روز مرگ همراهش بود.
مارتین ون بیورن
مارتین ون بیورن هشتمین رئیس جمهور آمریکا بود که پس از جکسون به قدرت رسید. او بین سالهای 1837 تا 1841 قدرت را در دست داشت و از رفورمیستهای هلندی بود که به آمریکا مهاجرت کرده بودند. ون بیورن هم جزو روسای جمهوری بود که حقوق را خارج از دانشگاه تحصیل کرده بودند و در واقع مدرک رسمی دانشگاهی نداشت. او پیش از آن که به مقام ریاست جمهوری برسد معاون رئیس جمهور آمریکا بود و جزو مخالفان برده داری به شمار میآمد. جالب است بدانید از آنجایی که او هلندی بود، زبان انگلیسی زبان دوم او به شمار میآمد.
زکری تیلور
زکری تیلور دوازدهمین رئیس جمهور آمریکا بود که بین سالهای 1849 تا 1850 این سمت را عهده دار شد. تیلور فرصت زیادی برای نشان دادن لیاقت خود در این پست نداشت چون مرگ به او مهلت نداد و از روز جشن استقلال سال 1850 که در یک مهمانی میوه مصرف کرده بود دچار دلدرد شدیدی شد و پنج روز پس از آن از دنیا رفت، علت این بیماری و مرگ هرگز به طور دقیق مشخص نشد. زکری تیلور یک ارتشی بود که تحصیلات دانشگاهی نداشت. او جاسوسها و فراریهای جنگ مکزیک را اعدام کرد و موجب نارضایتی شمالیها درباره فعالیت بازار برده داری و نارضایتی جنوبیها درباره سهل گیری در قبال بردههای فراری شده بود.
میلارد فیلمور
زمانی که زکری تیلور در مهمانی جشن استقلال میوه فاسد مصرف کرد و از دنیا رفت میلارد فیلمور معاون وی بود. میلارد فیلمور سیزدهمین رئیس جمهور آمریکا و آخرین عضو از حزب ویگ بود که به مقام ریاست جمهوری آمریکا رسید. او در خانوادهای فقیر زاده شد و در نوجوانی در مزرعه پدرش کار میکرد. فیلمور در مدرسهای کوچک درس خواند و همانجا عاشق معلمش شد و با او ازدواج کرد. او در چندین دوره کارآموزی شرکت کرد اما همه را نیمه کار رها کرد تا به دنبال هدف بزرگتر خود که تحصیل در رشته حقوق بود برود. وارد شدن به شغل وکالت او را به مقام معاون رئیس جمهور آمریکا و در نهایت به ریاست جمهوری رساند. البته تاریخ نگاه مثبتی به دوران ریاست جمهوری فیلمور ندارد، او برده داری را گسترش داد و این کار او به جنگ داخلی آمریکا منجر شد که هزاران کشته و ویرانیهای بسیار به جا گذاشت.
اندرو جانسون
تعدادی از روسای جمهور آمریکا تحصیلات دانشگاهی نداشتهاند اما اندرو جانسون از این هم بدتر بود، او حتی به مدرسه هم نرفته بود. جانسون در خانوادهای بسیار فقیر زاده شد، در سه سالگی پدرش را از دست داد و مادرش با رختشویی هزینه زندگی را تامین میکرد. اما جانسون از چنین شرایطی توانست به معاونت ریاست جمهوری آبراهام لینکن برسد. پس از یک ماه، لینکن به قتل رسید و طبق قانون اساسی آمریکا، جانسون سوگند ریاست جمهوری یاد کرد. در واقع لینکلن جانسون را به جای هانیبال هملین منصوب کرده بود تا رضایت جنوبیها را جلب کند و بتواند کشور را متحد نگه دارد. او که کار سختی پیش رو داشت به سوء استفاده از قدرت متهم و استیضاح شد اما در سنا تبرئه شد.
گروور کلیولند
گروور کلیولند به سه دلیل شهرت دارد، دلیل اول این که او تنها رئیس جمهور آمریکا است که دو دور غیر متوالی به این مقام رسیده است، دلیل دوم این که او بحران اقتصادی بزرگ را پیش بینی کرده بود و دلیل سوم سبیلهای بلند و منحصر به فردش بود. با مرگ پدر در نوجوانی، کلیولند مجبور شد تحصیلات مدرسه را رها کند. پس از آن نیز زیر نظر چند وکیل به آموزش وکالت پرداخت و مدرک خود را اخذ کرد. در زمان جنگ داخلی او به خدمت فراخوانده شد اما 50 دلار به فردی دیگر پرداخت کرد تا به جای او به جنگ برود. او در سی سالگی کلانتر یک شهرستان شد و در 44 سالگی به مقام فرمانداری نیویورک رسید. دو سال بعد کلیولند بیست و دومین رئیس جمهور آمریکا شد و یک دوره بعد پس از بنجامین هریسون مجددا به عنوان بیست و چهارمین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد.
آبراهام لینکلن
آبراهام لینکلن شانزدهمین رئیس جمهور آمریکا و اولین رئیس جمهور از حزب جمهوری خواه بود. لینکلن را همه به خاطر تلاشهایش برای پایان دادن به جنگ داخلی و لغو برده داری میشناسند و سنتایش میکنند. اما او از کودکی زندگی سختی داشت، وقتی نه ساله بود مادرش را بر اثر بیماری از دست داد و مجبور شد کار کند. او از کارهای یدی متنفر بود و میخواست تحصیل خود را ادامه دهد و به فردی مهم تبدیل شود. اما آبراهام لینکلن در مجموع تنها 12 ماه به مدرسه رفت و همه چیز را به طور خودآموز فراگرفت. او از بیان این مساله ابایی نداشت و حتی به آن افتخار میکرد. اما دوره دوم ریاست جمهوری لینکلن با ترور وی ناتمام ماند و مشخص نشد که اگر او زنده میماند دنیای امروز چگونه بود.
هری اس. ترومن
هری ترومن سی و سومین رئیس جمهور آمریکا بود که در سالهای 1945 تا 1953 این سمت را عهده دار بود. او ابتدا وارد دانشکده حقوق شد اما یک سال بعد تحصیل را رها کرد و تصمیم گرفت به عنوان قاضی مشغول به کار شود. او در دهه 1920 قاضی شهر جکسون بود سپس به عنوان سناتور از ایالت میسوری به کنگره رفت. کمی بعد رزولت او را به عنوان معاون خود برگزید و با مرگ ناگهانی رزولت در بحبوحه جنگ جهانی دوم، او به مقام ریاست جمهوری رسید. او کسی بود که دستور بمباران هیروشیما و ناکازاکی را صادر کرد که اگرچه به پایان جنگ جهانی دوم انجامید اما صدها هزار انسان بیگناه را به کشتن داد.
جیمز مونرو
جیمز مونرو پنجمین رئیس جمهور آمریکا اگرچه ارائه دهنده نظریه مونرو در سیاست خارجی بود اما تحصیلاتی نداشت و حتی هرگز به مدرسه هم نرفته بود. مونرو یک سال و نیم در کالج تحصیل کرد اما اخراج شد تا در جنگهای استقلال از انگلستان شرکت کند. او در جنگ به شدت مجروح شد و زمانی که در بستر بود جرج واشنگتن از او عیادت کرده و از وی به عنوان قهرمان یاد کرد. این نقطه شروعی برای فعالیتهای سیاسی مونرو بود و او تصمیم گرفت رئیس جمهور شود. جیمز مونرو بین سالهای 1817 تا 1825 عهده دار مقام ریاست جمهوری بود و آمریکا در زمان وی دورانی آرام و پررونق را سپری کرد.
ویلیام هنری هریسون
ویلیام هنری هریسون نهمین رئیس جمهور آمریکا و رهبر ارتش بود که در سال 1841 به عنوان کاندیدای حزب ویگ آرای مردم را به دست آورد اما فقط یک ماه در این سمت ماند و همان سال بر اثر سینه پهلو از دنیا رفت. او هرگز به مدرسه نرفته بود و در خانه آموزش دیده بود. هریسون در دانشگاه همپدن پذیرفته شد و سه سال در آنجا تحصیل کرد اما پدرش مانع از ادامه تحصیل وی شد. دوران ریاست جمهوری هریسون آنقدر کوتاه بود که اتفاق خاصی در آن رخ نداد. او رکورد کوتاه ترین دوران ریاست جمهوری را به خود اختصاص داده است. به خاطر خدماتی که در جنگ تیپه کانوئه انجام داد از وی به نیکی یاد میشود و لقب او “پیرمرد تیپه کانوئه” است.
ویلیام مک کینلی
مک کینلی بیست و پنجمین رئیس جمهور آمریکا بود که در سال 1897 به این سمت رسید و چهار سال بعد توسط یک آشوب طلب مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بر اثر جراحات وارده درگذشت. ویلیام مک کینلی نیز مانند بسیار دیگر از روسای جمهور آمریکا وارد دانشکده حقوق شده بود اما کمتر از یک سال بعد به دنبال یک پیشنهاد کاری عالی، تحصیل را رها کرد و وارد سیاست شد. او یک رئیس جمهور محبوب میان مردم بود اما دوران کوتاهی داشت. عکس او روی اسکناسهای پانصد دلاری چاپ شده است.