علیرغم اقداماتی که برای مقابله با معضلات و مشکلات یوتیوب انجام شده، این سرویس به اشتراکگذاری ویدیو همچنان مملو از اخبار جعلی و اطلاعات نادرست است. این مشکل به حدی شایع شده که مسئولان سایت اخیراً اعلام کردهاند که برای بهبود و سر و سامان دادن به اوضاع، تغییراتی در هوش مصنوعی خود ایجاد خواهند کرد. اما برای اینکه با عمق مشکلات ناشی از اخبار جعلی در یوتیوب آشنا شوید، بد نیست بدانید که به تازگی تحقیقی علمی انجام شده و نشان داده است که افزایش روزافزون شمار افراد تخت انگار زمین (Flat Earthers) میتواند ارتباط مستقیمی به فیلمهای تئوری توطئه موجود در یوتیوب داشته باشد.
به گفته اشلی لندروم (Asheley Landrum)، استاد ارتباطات علمی در دانشگاه تگزاس، 29 نفر از 30 تخت انگار زمین که با آنها مصاحبه شده، اذعان کردهاند که تا قبل از تماشای فیلمهای مربوط به این تئوری در یوتیوب، به تخت بودن زمین اعتقاد نداشتهاند. لندروم با ارائه نتایج خود در نشست سالانه انجمن آمریکایی برای پیشرفت علم در واشنگتن، گفت که اکثر ویدیوهای پیشنهادی یوتیوب، پس از تماشای کلیپهای مربوط به تئوری تخت بودن زمین، در مورد تئوریهای توطئه دیگر، نظیر تئوری جعلی بودن فرود انسان بر سطح ماه، بوده است.
علاقهمندی لندروم به این موضوع به زمانی برمیگردد که برای اولین بار در بزرگترین نشست جهانی تخت انگاران زمین در سال 2017 و در کارولینای شمالی شرکت کرد. او دوباره و در سال 2018 نیز در این کنفرانس شرکت کرد، تا با تعدادی از شرکت کنندگان مصاحبه کند. به گفته لندروم، یکی از افراد شرکت کننده با اینکه به صورت مستقیم به وب سایت یوتیوب به عنوان واسطهای برای تغییر نظر در مورد ساختار زمین اشاره نکرد، اما با این حال اذعان داشت که تحت تأثیر عقاید دیگر اعضا بوده که آنها نیز به نوبه خود با تماشای ویدیوهای یوتیوب، نسبت به تخت بودن زمین متقاعد شدهاند.
یکی از متخصصان هوش مصنوعی به نام گیوم چسلات (Guillaume Chaslot) اوایل ماه جاری در توییتر توضیح داده بود که، ویدیوهای مرتبط با تئوری توطئه بیشتر از ویدیوهای مبتنی بر واقعیت توسط یوتیوب برای تماشا پیشنهاد میشوند، زیرا پلتفرمهایی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند، اغلب تحت تأثیر گروههای کوچکی از کاربران بسیار فعال، قرار دارند. در واقع این مسئله توضیح میدهد که چطور ربات گفتگوگر مایکروسافت موسوم به Tay تنها در عرض کمتر از 24 ساعت قرار گرفتن در دسترس کاربران توییتر، درگیر مشکلات و عقاید نژادپرستانه شد!
بر اساس گفتههای لندروم، یوتیوب هیچ کار اشتباهی انجام نداده است، اما میتواند کارهای بیشتری برای محافظت از کاربران خود در برابر اطلاعات نادرست انجام دهد.
“الگوریتمهای یوتیوب با نشان دادن ویدیوهای مرتبطی که ممکن است کنجکاوی بیننده را به خود جلب کند، او را بیشتر و بیشتر درگیر شایعات و اخبار جعلی میکند.”
وی از دانشمندان و سایر تولید کنندگان محتوا دعوت کرده تا ویدیوهای بیشتری برای مقابله با مضرات ناشی از ویدیوهای تئوری توطئه، تولید کنند.
“ما دوست نداریم که یوتیوب پر از ویدیوهایی باشد که استدلال میکنند زمین مسطح است. ما به ویدیوهای دیگری نیاز داریم که واقعی نبودن چنین استدلالهایی را نشان داده و راههایی را برای کشف حقیقت پیش روی مخاطبان قرار دهند.”