گسترش اینترنت، جستجوی اطلاعات را سادهتر کرده و زندگی از بسیاری جهات برای انسانها آسانتر شده است. اما این فواید باعث میشود که تاثیر مخرب اینترنت از نظرها پنهان بماند. آیا تا کنون به این فکر کردهاید استفاده از اینترنت به خصوص استفاده طولانی و مکرر چه اثری روی مغز شما دارد؟ آیا این تاثیر میتواند مخرب هم باشد؟ تاثیر مخرب اینترنت روی ذهن و مغز انسان چیست؟ در سالهای اخیر مطالعات گستردهای در این زمینه انجام شده است و ما در این مقاله از دیجی رو تاثیر مخرب اینترنت روی مغز را بررسی خواهیم کرد و به آثار منفی این پدیده خواهیم پرداخت.
آنلاین شدن میتواند باعث افسردگی شود
از زمانی که اینترنت به طور گسترده در دسترس عموم قرار گرفت این تئوری مطرح بوده است که آنلاین شدن میتواند بمنجر به بروز افسردگی شدید و بالینی شود. شواهد زیادی برای این تئوری وجود دارد و با تحقیقاتی که روی معتادین به اینترنت و کاربران پرمصرف اینترنت انجام شده ارتباط مستقیمی بین تعداد ساعات گشت و گذار در وب و احساس غم و تنهایی و جداماندگی در این افراد مشاهده شده است. این مطالعات پیش بینی میکند که استفاده زیاد از اینترنت احتمال ابتلا به افسردگی را در افراد، بیش از دو برابر افزایش میدهد، محققان دیگری هم هستند که این یافتهها را نمیپذیرند و معتقدند استفاده از اینترنت ارتباط چندانی با افسردگی ندارد.
ارتباطات اجتماعی آنلاین میتواند شما را منزوی کند
در ارتباطات شخصی و رودر رو، بخش اعظم تعامل بر اساس ارتباطات غیرکلامی شکل میگیرد و معنای کلام با کمک زبان بدن، لحن و ارتباط چشمی مشخص میشود. مثلا فرد طرف مقابل شما از طریق لحن و زبان بدن شما متوجه میشود که شما با گفته خود قصد طعنه یا شوخی دارید یا کاملا جدی هستید. این فیلترهای ارتباطی به حس فعلی شما و طرف مقابل شما بستگی دارد و به طور مثال این شما هستید که با در نظر گرفتن شرایط و نشانهها، پاسخ طرف مقابل خود را یک پاسخ مودبانه و یا گستاخانه تعبیر میکنید. اما در دنیای اینترنت شرایط کاملا متفاوت است و برقراری ارتباط به شکل کامل و واقعی میسر نیست.
وقتی با افراد زیادی در فضای مجازی (مثل اینستاگرام، فیسبوک و …) سر و کار دارید ارتباطات شما مختل میشود و تاثیر مخرب اینترنت به این شکل خود را نشان میدهد. مطالعات متعددی نشان داده است که سطح استرس در این نوع از ارتباطات بسیار بالا میرود و هر چه تعداد دوستان شما در فضای مجازی بیشتر باشد این استرس هم افزایش خواهد یافت. در واقع ارتباطات گسترده در فضای مجازی باعث میشود که شما سعی کنید تصویری منحصر به این فضا از خود ارائه دهید و ارتباطات شما در دنیای واقعی مختل و دچار مشکل شود. در نهایت تاثیر مخرب اینترنت در ارتباطات مجازی باعث میشود که شما از پیدا کردن دوستان واقعی در دنیای واقعی اجتناب کنید و روز به روز منزویتر شوید.
اینترنت عملکرد مغز و حافظه شما را کاهش میدهد
بسیاری از فعالیتهای اینترنتی را میتوان با فشار دادن یک دکمه یا یک کلیک و لمس ساده انجام داد و این قابلیتها باعث میشود که کاربران بتوانند در مدت زمانی کوتاه، چندین کار را انجام دهند و از یک موضوع و ایده به موضوع و ایده دیگر جهش کنند. اما واقعیت این است که با این کارها ما نه تنها از قابلیت چند وظیفگی مغز خود استفاده نمیکنیم بلکه به عملکرد مغز خود نیز صدمه میزنیم. در واقع وقتی در عرض چند دقیقه چندین کار را در اینترنت انجام میدهیم ذهن ما در حالت رکود پیوستهای قرار میگیرد که بین مختل شدن و شروع دوباره در نوسان است. در این وضعیت، عملکرد حافظه هم مختل میشود و ذهن ما هنگام کار با اینترنت، همیشه تصاویری مبهم و نامشخص از حوادث در حال وقوع ثبت میکند.
مطالعات مختلف نشان داده است که این نوع از چندوظیفگی باعث میشود توانایی تمرکز و توجه فرد کاهش یابد و نتواند در موقعیتهای خاص و بحرانی و حل مشکل، به درستی عمل کند. پس از مدتی توانایی فرد در به یاد آوردن رویدادها و حتی ضریب هوشی او نیز کاهش مییابد. هرچه بیشتر با اینترنت کار کنید و بیشتر، کارهای مختلف را همزمان انجام دهید آسیب وارد شده به بخش شناختی مغز شما نیز عمیقتر شده و دیگر قابل جبران نخواهد بود. اگر عادت کار با اینترنت از دوران کودکی آغاز شود خطر ابتلا به بیش فعالی و عدم تمرکز نیز افزایش خواهد یافت و علاوه بر این، به بروز مشکلات رفتاری در کودکان و نوجوانان نیز منجر خواهد شد.