هیچ شکی نیست که سیاره زمین از لحاظ وضعیت آب و هوایی با شرایطی اضطراری مواجه است. اوضاع اصلاً مناسب نیست و این طور که ظواهر امر نشان می دهد، قرار نیست در آیندهای نزدیک بهبودی در این زمینه حاصل شود. البته خبرهای بدتری هم وجود دارد. بررسی آخرین دادههای به دست آمده از “رصدخانه مانا لوآ”(Mauna Loa Observatory) در هاوایی نشان میدهد که سطح دی اکسید کربن (CO2) در زمین به 415 واحد در میلیون (ppm) رسیده است. این سطح از دی اکسید کربن از زمان آغاز حیات انسان بر روی کره زمین بیسابقه بوده و یک رکورد ناگوار محسوب میشود.
همانطور که برخی دانشمندان اشاره کردهاند، این اولین بار در تاریخ بشر است که غلظت دی اکسید کربن در جو کره زمین ذرات به بیش از 415 واحد در میرسد. با در نظرگرفتن اینکه میلیونها سال از زمان آغاز حیات انسان بر روی کره زمین میگذرد، میتوان بیش از پیش به عمق فاجعه پیبرد.
آخرین باری که سطح دی اکسید در جو زمین به اوج رسید، به حدود 3 میلیون سال پیش برمیگردد. بد نیست بدانید که در آن زمان، میانگین دمای قطب شمال 60 درجه فارنهایت (15.5 درجه سانتیگراد) بود. در واقع سرزمینهای شمالی به جای یخ از درخت پوشیده شده بودند و گفته میشود که سطح آب دریاها هم حداقل 25 متر بالاتر از میزان کنونی بوده است.
نگران کنندهتر از همه این که نه تنها سطح دی اکسید کربن به بالاترین میزان خود در تاریخ بشر رسیده است، بلکه همچنان نیز غلظت این گاز به سرعت در حال افزایش است. این در حالی است که در چند سال اخیر تلاشهایی برای کاهش میزان گازهای گلخانهای انجام شده که از جمله آنها میتوان به پیمان آب و هوایی پاریس اشاره کرد.