به گزارش خبرگزاری رویترز، به زودی قرار است اتفاقی رخ دهد که می توان آن را یک ضربه بزرگ به شرکت چینی هواوی قلمداد کرد. بر اساس این گزارش، گوگل قصد دارد هرگونه تجارت و همکاری خود با این شرکت چینی را به جز معاملات سخت افزاری و نرم افزاری که تحت مجوزهای متن باز یا اوپن سورس صورت می گیرند، به حالت تعلیق درآورد. این بدان معنی است که هواوی دسترسی به آپدیت های سیستم عامل اندروید را از دست خواهد داد و سری بعدی گوشی های این شرکت فاقد اپلیکیشن فروشگاهی گوگل پلی و سایر برنامه های گوگل از جمله جیمیل خواهند بود. با وجود اینکه اندروید یک سیستم عامل متن باز است و به صورت رایگان در اختیار تولید کنندگان گوشی قرار می گرد، اما گوگل به تمامی این شرکت ها که هواوی هم که یکی از آن ها است، یک مجوز آزاد جهت استفاده از اپلیکیشن فروشگاهی و دیگر برنامه های خود می دهد و در واقع بدون اجازه گوگل امکان استفاده از این اپ ها در اندروید وجود نخواهد داشت.
این طور که گزارش شده، گوگل این تصمیم را پس از آن اتخاذ کرده که رئیس جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، با صدور دستوری اجرایی، اقدام به اعلام خطر اضطراری ملی در برابر تهدیدهایی کرده که حوزه تکنولوژی این کشور را هدف قرار داده اند. همان زمان با صدور این دستور، هواوی و 68 شرکت وابسته به آن در لیست تحریم های اداره صنایع و امنیت آمریکا (BIS) قرار گرفتند. این امر نیز به نوبه خود مانع از فروش قطعات، اجزای سازنده، سخت افزار و نرم افزار به شرکت هواوی می شود، مگر در مواردی که دولت ایالات متحده مجوز آن را صادر کند.
در حالی که هواوی تنها در سال گذشته 11 میلیارد دلار صرف خرید قطعات از شرکت های آمریکایی، مانند کوالکام، اینتل و میکرون، کرده است، اما این شرکت چینی تراشههای اختصاصی خود به نام کرین و چیپ های مودم Balong را برای گوشی های رده بالای خود طراحی کرده، که هر دو مورد توسط TSMC تولید می شوند.
هواوی جایگزینی برای سیستم عامل اندروید دارد؟
این حرکت گوگل مطمئناً مانع بزرگی در رسیدن هواوی به هدف از پیش تعیین شده خود، یعنی تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده گوشی های هوشمند جهان در سال آینده میلادی، خواهد بود. این شرکت چینی پس از آن که در سال 2018 بیش از 200 میلیون دستگاه گوشی را وارد بازار کرد و این روند را در سه ماهه اول سال جاری هم تکرار نمود (با افزایش 50 درصدی فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته)، توانست با پیشی گرفتن از اپل به عنوان دومین تولید کننده بزرگ گوشی شناخته شده و تنها سامسونگ را بالاتر از خود ببیند.
رویترز به نقل از یک منبع ناشناس گفته که در حال حاضر مدیران گوگل در حال بحث و گفتگو بر سر این موضوع هستند که دقیقاً کدام سرویس های این شرکت قرار است در از دسترس هواوی خارج شود. از طرف دیگر گفته می شود که هواوی هم در حال بررسی ابعاد و تأثیرات قرار گرفتن در فهرست تحریمی آمریکا است. روز گذشته، رن ژنگفی، موسس و مدیر عامل شرکت هواوی گفت که اقدامات ایالات متحده می تواند باعث کاهش نسبی میزان رشد درآمد هواوی در سال جاری به کمتر از 20 درصد شود. وی همچنین اشاره کرد که هواوی از قبل خود را برای اقداماتی از این دست آماده کرده است. علاوه بر طراحی تراشه های پردازشی اختصاصی، در گذشته گزارش شده بود که این شرکت چینی در حال توسعه سیستم عامل جایگزین خود برای اندروید است. ریچارد یو، رییس بخش فناوری مصرفی هواوی، اوایل سال جاری میلادی گفته بود که این شرکت در حال حاضر سیستم عامل خود را آماده کرده است. با این حال، در همان گزارش اشاره شده بود که هواوی قصد ندارد از سیستم عامل اختصاصی خود در محصولاتش استفاده کرده و وارد این مقوله شود. در چنین شرایطی، اگر قرار باشد گوگل رسماً اعلام کند که روابط تجاری خود با هواوی را متوقف خواهد کرد، مطمئناً فروش پرچمدارهای آتی این شرکت از جمله هواوی میت 30 و میت 30 پرو، به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
اعمال تحریم علیه شرکت های چینی پیش از این هم توسط آمریکا صورت گرفته بود و سال گذشته، دولت ایالات متحده با ممنوع کردن صادرات به شرکت ZTE عملاً این شرکت را تا مرز نابودی پیش برد. در واقع، کمپانی چینی ZTE از هرگونه خرید سخت افزار، نرم افزار یا قطعات از ایالات متحده محروم شده بود تا اینکه در نهایت توانست با مقامات آمریکا به توافق رسید. پیش از اعمال تحریم های آمریکا، ZTE چهارمین فروشنده بزرگ گوشی های هوشمند در این کشور بود، اما پس از آن به سرعت جایگاه خود را از دست داد و هنوز هم نتوانسته به شرایط قبل از تحریم برگردد.
اقدامات دولت ایالات متحده در برابر هواوی را می توان به عنوان بخش دیگری از جنگ تجاری بزرگ این کشور و چین در نظر گرفت. هفته گذشته بود که رئیس جمهور آمریکا تعرفه کالاهای وارداتی چینی را از 10 درصد به 25 درصد افزایش داد تا به این وسیله نشان دهد که در جنگ تجاری با این غول آسیایی مصمم است. او همچنین تهدید کرد که گوشی های هوشمند و دیگر محصولات تکنولوژی هم از جمله محصولاتی هستند که در آینده قرار است تعرفه آن ها به 25 درصد افزایش یابد. با اینکه چنین اقداماتی به طور حتم ضررهای مالی زیادی را برای شرکت های چینی در پی دارد، اما نباید از یاد برد که هزینه این جنگ اقتصادی را در نهایت شرکت های تجاری و مصرف کنندگان آمریکایی پرداخت خواهند کرد.