همان طور که احتمالاً اطلاع دارید، چند وقتی است که دونالد ترامپ، رئیس جمور ایالات متحده، جنگی تجاری را با کشور چین آغاز کرده و هر روز خبرهای تازهای از اعمال تعرفه و تحریم علیه محصولات و شرکتهای چینی به گوش میرسد. در تازهترین اقدام نیز، شرکت شناخته شده هواوی توسط آمریکا تحریم شده و کمپانیهای آمریکایی از ارائه خدمات سخت افزاری و نرم افزاری به این شرکت منع شدهاند. صبح امروز نیز گفتیم که گوگل به تبعیت از تصمیمات اتخاذ شده در کاخ سفید، ارائه خدمات نرم افزاری به هواوی را متوقف خواهد کرد که این مسئله میتواند ضربهای سنگین به دومین تولید کننده بزرگ گوشیهای هوشمند در جهان باشد.
ظاهراً ماجرا به همین جا ختم نشده و شرکتهای آمریکایی دیگر هم تصمیم به قطع همکاری با هواوی گرفتهاند. کوالکام که در حال حاضر به عنوان بزرگترین تولید کننده تراشههای پردازشی و مودمهای 4G و 5G گوشی شناخته میشود، خبر از قطع همکاری خود با این شرکت چینی را داده و از طرف دیگر، کمپانی برودکام که یکی از تأمین کنندههای اصلی چیپهای وای-فای و دیگر اتصالات گوشیهای هوشمند است، قرار نیست در آینده قطعات مورد نیاز هواوی را تأمین کند.
علاوه بر این، شرکت نام آشنای اینتل هم وارد ماجرا شده و درست در زمانی که لپ تاپهای هواوی به خاطر طراحی، طول عمر باتری و ارزش خرید بالایشان مورد تحسین منتقدان قرار گرفتهاند، قصد دارد تا از فروش تراشه به این شرکت خودداری کند. شرکت آلمانی اینفینئون هم که در سال 2011 توسط اینتل خریداری شده، دستوری را مبنی بر توقف همکاری با هواوی و ممانعت از فروش قطعه به این شرکت دریافت کرده است.
نیازی به گفتن نیست که هواوی چند سالی است پردازندههای گوشیهای تلفن همراه خود را در داخل شرکت تولید میکند و اخیراً نیز خط تولید مودم های 5G را راه اندازی کرده، بنابراین تحریم فروش تراشهها و مودمهای آمریکایی نمیتواند برای این شرکت زیاد نگران کننده باشد. علاوه بر این، ظاهراً مدیران هواوی از قبل ممنوعیت فروش پردازنده را پیش بینی کرده بودند و به همین علت قطعات مورد نیاز 3 سال خود را ذخیره کردهاند. اما در این میان، اقدام گوگل به طور بالقوه میتواند بسیار ویران کننده و مخرب باشد، زیرا یافتن سریع جایگزین برای اپهایی مانند گوگل پلی، جیمیل، یوتویوب و یا حتی خود سیستم عامل اندروید، به این راحتیها نخواهد بود.
البته پیش از این هم گفته شده بود که هواوی مشغول توسعه یک سیستم عامل اختصاصی است و بنابراین بیش از آنکه نگران سیستم عامل اندروید باشد، نگران برنامههای اختصاصی و محبوب گوگل است که از دسترس خارج خواهند شد. بر اساس اعلام گوگل، قطع همکاری با هواوی پس از عرضه اندروید Q اتفاق خواهد افتاد و با توجه به فرصت کوتاه چند ماهه، باید دید واکنش شرکت چینی در مقابل این اقدام چگونه خواهد بود. ولی به هر حال آنچه که مسلم است این است که جنگ تجاری بین آمریکا و چین در نهایت به نفع هیچ یک از کمپانیهای دو شرکت و همچنین مصرف کنندگان نهایی، نخواهد بود.