همین دو هفته پیش بود که وزارت بازرگانی آمريكا، شرکت هواوی را به «لیست سیاه» خود اضافه کرد. اضافه شدن به این فهرست بدین معناست که شرکتهای آمریکایی از صادرات سخت افزار و نرم افزار به شرکت هواوی ممنوع هستند. اثر کامل این اتفاق چند روز بعد کاملا مشهود شد. در آخر همان هفتهی اول، گوگل دسترسی هواوی به سرویسهای خود را به حالت تعلیق درآورد. هرچند هواوی هنوز هم میتواند از اندروید AOSP استفاده کند اما امکان استفاده از پلی استور یا سایر سرویسهای گوگل وجود ندارد. با این وجود، دستگاههای فعلی مثل قبل به کار خود ادامه میدهند و حتی به روز رسانیهای امنیتی را دریافت میکنند. چند روز بعد از تحریم، ایالات متحده تصمیم گرفت تا این ممنوعیت را 90 روز به تعویق بیندازد. چند روز قبل نیز هواوی اعلام کرد که تراشهها و قطعات ضروری کافی برای سه ماه آینده را ذخیره کرده است. اما هنوز مشخص نیست که آیا این شرکت حتی در کوتاهمدت نیز بتواند فروش گوشیها را ادامه دهد یا خیر؟
31 اردیبهشت، آنر 20 و آنر20 پرو در حالی معرفی شدند که هنوز تاریخ عرضه آنها مشخص نشده است. در همان روز، شرکت گوگل، دو گوشی شرکت هوآوی با نام های P30 Pro و Mate X را از فهرست دستگاههایی که نسخه بتای اندروید Q را دریافت میکنند حذف کرد. به همین دلیل است که به روزرسانیهای اصلی سیستم عامل در حالت انتظار قرار دارد اما به روزرسانیهای امنیتی به نظر میرسد همچنان باید فعال باشند.
در روز چهارشنبه، ARM، همکاری خود با هواوی را قطع کرد. در تراشههای کرین شرکت، از هستههای ARM برای پردازنده و پردازنده گرافیکی استفاده میشود (Cortex و Mali) و طراحیهای ARM نیز در تراشههای شبکه 5G شرکت به کار میرود.
در روز پنج شنبه، TSMC اعلام کرد که به ساخت تراشهها برای هوآوی ادامه خواهد داد. همچنین، کرین 985 حداقل به طور مستقیم مشمول این تحریم نیست. به طور غیر مستقیم، در حال حاضر هیچ گوشی هواوی از آن استفاده نمیکند (میت 30 احتمالا اولین گوشی خواهد بود که تراشه 985 خواهد داشت).
اگر ایالات متحده ظرف چند هفته آینده هواوی را از لیست سیاه خارج کند، همه چیز کم کم به حالت عادی بر میگردد و هواوی نیز قطعا تلاش میکند که وابستگی خود به سختافزار و نرمافزار ایالات متحده را کاهش دهد. همانطور که قبلا هم گفته شد این شرکت هم اکنون روی یک سیستم عامل داخلی کار میکند.
اگر تحریمها مدت زیادی ادامه داشته باشد، هوآوی بیشترین آسیب را خواهد دید و بهبود وضعیت آن بسیار سخت خواهد بود چرا که رقبا به زودی سهم بازار از دست رفته هواوی در خارج از چین را در دست خواهند گرفت و هواوی سود زیادی را از دست خواهد داد. اگر این تحریمها چند ماه طول بکشد، تجارت هواوی احتمالا به چین محدود خواهد شد و بازار خارجی را به کل از دست میدهد. اگرچه این شرکت در کشور خود به فعالیت ادامه میدهد اما تجارت گوشی هوشمند، لپ تاپ و تجهیزات شبکه، در خارج از کشور ممکن است بهبود پیدا نکند.
شرکت هواوی ممکن است برخی جایگزینهای داخلی مثل صفحه نمایشهای BOE را پیدا کند اما در هر صورت پیدا کردن جایگزین خوب برای همه قطعات و ابزارهای گوشی کار سختی خواهد بود. در ادامه، برخی شرکتهای دیگر که صادرات و همکاری با هواوی را متوقف کردهاند ذکر میکنیم.
شرکت EE اولین شبکه 5جی را در 30 ماه می در انگلستان راه اندازی کرد اما قصد ندارد گوشیهای 5 جی هواوی را بفروشد. ودافون نیز پیش فروش گوشی هواوی میت 20 ایکس ( 5 جی) را متوقف کرد. حاملهای ژاپنی KDDI، NTT Docomo و SoftBank نیز معرفی گوشیهای جدید هواوی را به تاخیر انداختهاند.
انجمن SD نیز هواوی را تحریم کرد و این امر باعث میشد که هواوی نتواند مدلهای جدید را با یک اسلات میکرو اس دی عرضه کند. هواوی فرمت کارت حافظه نانو (NM) خود را دارد که شرکت توشیبا آن را تولید میکند اما توشیبا نیز از عرضه محصول به هواوی دست کشید. با این وجود، خبرهای جدید حاکی از آن است که هواوی توانسته دوباره با انجمن SD توافق کرده و همکاری را از سر گیرد.
پاناسونیک هم از دیگر شرکتهایی است که به تجارت با هواوی خاتمه داد. اینتل، کوالکوم، ایکسیلینکس و برودکام نیز صادرات به شرکت هوآوی را متوقف کردهاند. این قطع همکاریها نه تنها به تجارت و کسبوکارهای مربوط به گوشیهای هوشمند شرکت بلکه به عملیاتهای PC و سرور نیز ضربه میزند. گزارشهایی هم مبنی بر قطع همکاری شرکت سازنده مموری به نام اینفنئون منتشر شد اما شرکت اینفنئون این خبر را هنوز تایید نکرده است.
هواوی به تصمیم وزارت بازرگانی ایالات متحده اعتراض کرده و مدعی است که برنامههای پشتیبانی در دست اجرا دارد. با این حال، در طی دو هفته گذشته اتفاقات زیادی افتاد و نه فقط شرکت هواوی بلکه شرکای آمریکایی نیز از این تحریم ضرر زیادی دیدند. به هر صورت باید دید که در چند ماه آینده چه اتفاقاتی میافتد و آیا هواوی میتواند خود را از سقوط نجات دهد یا خیر؟!