بر اساس گزارشی که به تازگی توسط South China Morning Post منتشر شده، فاکسکان، تولید کننده لوازم الکترونیکی مشهور مستقر در تایوان که گوشیهای زیادی را از مارکهای مختلف مانند اپل و شیائومی مونتاژ میکند، در چند روز اخیر و در پی کاهش سفارش هواوی، چندین خط تولید خود را که برای گوشیهای این شرکت اختصاص داده بود، متوقف کرده است. این اطلاعات از قول منابعی آگاه منتشر شده است که البته این افراد نخواستهاند نامشان فاش شود. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
هواوی در سه ماهه اول سال 2019 موفق شد به عنوان دومین تولید کننده بزرگ گوشیهای هوشمند شناخته شود و در ادامه نیز قصد داشت با به زیر کشیدن سامسونگ، خود را به رتبه اول برساند. اما پس از اتفاقات اخیر و تحریمهای آمریکا، به نظر نمیرسد این شرکت چینی بتواند حتی جایگاه دومی خود را هم در ادامه سال حفظ کند، چه رسد به اینکه بخواهد جای سامسونگ را بگیرد!
در اوایل ماه جاری، IDC گزارش داد که تنها برنده واقعی در بازار گوشیهای هوشمند و در سه ماهه اول 2019، هواوی بود. این شرکت در سه ماهه اول سال افزایش فروش چشمگیری را تجربه کرد و فروش گوشیهای این شرکت نسبت به مدت مشابه سال قبل 50.3 درصد رشد داشت. در این سه ماهه، هواوی در مجموع 59.1 میلیون دستگاه گوشی را روانه بازار کرده و 19 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده بود.
همان طور که اشاره کردیم، هواوی قصد داشت تا پایان سال آینده از سامسونگ نیز پیشی گرفته و به عنوان برترین تولید کننده گوشی دنیا شناخته شود. اما قرار گرفتن نام این شرکت در لیست سیاه تجاری آمریکا باعث شد تا شرکتهای مطرح دنیا همکاریهای خود را با این کمپانی قطع کنند و همین مسئله سبب شد تا رسیدن به هدف مذکور بسیار سخت و حتی غیرممکن جلوه کند. هر چند که ژائو مینگ، مدیرعامل آنر که یکی از برندهای زیر مجموعه هواوی است در جریان رونمایی از گوشیهای جدید این سری به خبرنگاران گفته بود: “با وجود شرایط بد پیش آمده، هنوز خیلی زود است که بتوان در مورد دستیابی یا عدم دستیابی به هدف از پیش تعیین شده خود اظهار نظر کنیم.” همچنین وی اضافه کرده بود که: “مشکلات، چه روانی و چه عملی، باعث قویتر شدن ما خواهد شد.”
بسیاری از گمانهزنیهای مطرح شده در خارج از چین، از افت چشمگیر فروش گوشیهای جدید هواوی پس از درج نام این شرکت در لیست سیاه تجاری آمریکا حکایت داشتهاند. اکثر گزارشها نیز نشان میدهند که آمار فروش گوشیهای این شرکت کاهش یافته و افت شدید قیمت گوشیهای دست دوم نیز باعث شده تا حفظ کاربران کنونی بسیار سخت باشد. در انگلستان نیز هواوی شاهد خارج شدن نام گوشیهای 5G پرچمدار خود از لیست نخستین دستگاههای عرضه شده بر پایه شبکههای نسل پنجم بود.
علاوه بر مشکلاتی که هواوی با تحریمهای آمریکا داشته، در هنگ کنگ نیز با چالشهای جدیدی مواجه شده است. رسانههای محلی اخیراً گزارش دادهاند که گوشیهای این شرکت مشکل داشته و خود به خود خاموش میشوند. پس از انتشار این گزارشها، هواوی اقدام به عرضه یک بهروزرسانی نرمافزاری برای گوشیهای مشکلدار خود کرد. به گفته منابع خبری، این شرکت هنوز راه حل درستی برای مشکلات پیش آمده پیدا نکرده و تنها از کاربران خواسته تا سیستم عامل گوشی خود را دوباره نصب کنند، که البته این کار باعث از بین رفتن اطلاعات گوشی میشود.
در چنین شرایطی اصلاً عجیب نیست که همه نگاهها به تحریمهای آمریکا معطوف شده و ریشه مشکلات در این مسئله جستجو شود. تحریمهای آخیر ایالات متحده علیه هواوی باعث شد تا گوگل با این شرکت قطع همکاری کرده و عملاً بسیاری از سرویسهای سیستم عامل اندروید را از دسترس گوشیهای هواوی خارج کند. هر چند که گفته شده این قطع همکاری بر روی گوشیهای فعلی شرکت تأثیرگذار نخواهد بود اما آسیا تایمز گزارش داده که فرانسیس فونگ، رئیس افتخاری فدراسیون فناوری اطلاعات هنگ کنگ معتقد است از آنجا که مدلهای مختلفی از گوشیهای هواوی دچار مشکل شدهاند، مسئله بسیار عجیب به نظر میرسد. به نظر او مسائل پیش آمده میتواند به مشکلات امنیتی موجود در فایل بهروزرسانی ارسال شده برای گوشیهای اندروید مرتبط باشد.
اما این طور که به نظر میرسد، همزمان شدن تحریمهای آمریکا با مشکلات پیش آمده در هنگ کنگ میتواند صرفاً یک تصادف باشد. زیرا در حال حاضر هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط تحریمهای آمریکا به این مسئله وجود ندارد. اما اخبار چند وقت اخیر در مورد کاهش قیمتها و آمار فروش و روی گردانی کاربران از گوشیهای هواوی مسلماً اوضاع را برای این شرکت سختتر از همیشه کرده و تا زمانی که نتواند شرایط را تحت کنترل خود درآورد، شنیدن چنین گمانهزنیها و شایعاتی ناگزیر خواهد بود.
در حال حاضر هواوی دست به دامان دولت چین شده تا قبل از اینکه سهم بیشتری از بازار را از دست دهد، تدبیری اندیشیده شود. روز گذشته، پکن اعلام کرد که لیستی از “شرکتهای غیرقابل اعتماد” را در پاسخ به تحریمهای آمریکا تدارک خواهد دید و هدف از آن، تحت فشار قرار دادن شرکتهایی خواهد بود که با هواوی قطع همکاری کردهاند. یکی از سخنگویان دولت چین در این باره گفته:
شرکتهای خارجی، سازمانها و یا افرادی که قوانین بازار را رعایت نمیکنند، به روح قراردادها لطمه میزنند یا به خاطر اعمال نفوذ قدرتها اقدام به تحریم و عدم تأمین قطعات مورد نیاز شرکتهای چینی میکنند، و به طور جدی به حقوق مشروع و منافع شرکتهای چینی آسیب میرسانند در لیستی با نام “شرکتهای غیرقابل اعتماد” قرار خواهند گرفت.
در چنین شرایطی به نظر میرسد امید هواوی بیش از هر چیز به انجام مذاکرات تجاری بین آمریکا و چین است. مذاکراتی که در صورت انجام، مطمئناً هواوی یکی از مهمترین بخشهای آن خواهد بود.