گوشی های گلکسی نوت 10 و نوت 10 پلاس دیروز بالاخره به صورت رسمی رونمایی شدند و همانند همیشه شاهد محصولاتی قدرتمند با طراحی جذاب و البته گران قیمت از کمپانی کره ای سامسونگ هستیم. اگر از دارندگان پرچمدار سال قبل یعنی گلکسی نوت 9 هستید و یا قصد داشتید آن را تهیه کنید، اولین سؤالی که حتماً با معرفی نوت 10 به ذهن شما خطور کرده، این است که مدل پرچمدار جدید سامسونگ نسبت به مدل قبلی تا حد پیشرفت داشته است؟ آیا این مدل جدید ارزش صرف هزینه و ارتقاء از نسل قبل را دارد؟ در ادامه با دیجی رو همراه باشید تا به شما کمک کنیم جواب این سؤال ها را پیدا کنید.
طراحی جدید و جذاب
اولین چیزی که در مواجهه با یک گوشی جدید جلب توجه می کند، طراحی ظاهری آن است. حتماً شما هم با ما موافق هستید که در گوشی های چند سال گذشته سری گلکسی نوت، مانند نوت 9 و نوت 8، طراحی ظاهری این محصولات از جذابیت چندان بالایی برخوردار نبود و به نظر می رسید که سامسونگ همان سبک طراحی پرچمدارهای سری گلکسی اس را در یک گوشی بزرگتر و مستطیلیتر به کار گرفته است که نتیجه هم چندان حیرت انگیز نبود.
اما اوضاع در مورد گلکسی نوت 10 و نوت 10 پلاس تاحدود زیادی متفاوت است و این گوشی ها دارای سبک طراحی خاص و منحصر به فردی هستند. البته با وجود طراحی جذاب و مدرن این گوشی ها هنوز هم ممکن است کسانی باشند که از وجود حفره دوربین در بالای صفحه نمایش و یا چینش عمودی لنزهای دوربین در پشت بدنه رضایت نداشته باشند. ولی به هر حال، آنچه که در مجموع در قالب گوشی های خانواده نوت 10 مشاهده می کنیم، محصولاتی زیبا و چشم نواز هستند که توانسته اند به خوبی خود را از زیر سایه سری گلکسی اس بیرون بکشند.
باز هم باید یادآوری کنیم که برخلاف چند سال گذشته، امسال پرچمدار سری نوت در دو مدل با ابعاد مختلف عرضه شده است که همین مسئله یک مزیت برای آن به شمار می رود. مدل معمولی و کوچکتر گلکسی نوت 10 در واقع همان چیزی است که طرفداران سامسونگ مدت ها است چشم انتظارش هستند؛ یک گوشی کوچک با قلم اس پن. در واقع می توان گفت این مدل، از بسیاری جهات همانند گلکسی اس 10 است که به شکل مستطیلی طراحی شده و قلم اس پن هم به آن اضافه شده است.
تنوع رنگی بیشتر نیز یکی دیگر از خصوصیات طراحی گلکسی نوت 10 است. همان طور که می دانید این روزها استفاده از طرح رنگی گرادیان در بین تولید کنندگان گوشی بسیار باب شده و تقریباً اکثر پرچمدارهای بازار با چنین رنگ هایی عرضه می شوند. سامسونگ هم برای عقب نماندن از قافله، یک رنگ جدید موسوم به Aura Glow برای نوت 10 و نوت 10 پلاس در نظر گرفته که با توجه به زاویه تابش نور به آن طیف های رنگی مختلفی را نمایان کرده و جلوه ای خاص و زیبا به گوشی بخشیده است. البته اگر از چنین طرحی خوشتان نمی آید همچنان می توانید به سراغ مدل های مشکی و سفید ساده بروید که البته این مدل ها هم زیبایی های خاص خود را دارند.
در مجموع باید گفت در زمینه طراحی ظاهری، گلکسی نوت 10 یک گام رو به جلوی بزرگ در مقایسه با نوت 9 بوده و اگر ظاهر گوشی برایتان اهمیت دارد، در ارتقاء گوشی خود به نوت 10 تردید نکنید.
سخت افزار و دوربین
همانند روال چندین سال گذشته، سامسونگ پرچمدارهای خود را با دو نوع تراشه پردازشی مختلف روانه بازار کرده است. گلکسی نوت 10 هایی که قرار است در بازار آمریکا به فروش برسند، در داخل بدنه خود به پردازنده اسنپدراگون 855 کوالکام مجهز هستند و کاربران بقیه کشورها این گوشی را با جدیدترین پردازنده داخلی سامسونگ، یعنی اگزینوس 9825، دریافت خواهند کرد.
هر دو تراشه پردازشی مذکور بر پایه معماری 7 نانومتری طراحی شده اند و از قدرت پردازشی بالایی برخوردارند. اسنپدراگون 855 در بسیاری از پرچمدارهای امسال مورد استفاده قرار گرفته و امتحان خود را به خوبی پس داده است. در طرف مقابل، سامسونگ تلاش زیادی کرده تا سطح کیفی پردازنده های خود را ارتقاء دهد و نتیجه این تلاش های نیز تراشه قدرتمند اگزینوس 9825 بوده که از لحاظ عملکرد تقریباً هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای با اسنپدراگون 855 ندارد.
یکی از نکات تقریباً منفی در مورد مدل معمولی گلکسی نوت 10، رزولوشن پایینتر نمایشگر آن در مقایسه با نوت 10 پلاس است. با اینکه سامسونگ در چند سال گذشته چندین گوشی با نمایشگر QHD روانه بازار کرده اما به شکل عجیبی تصمیم گرفته رزولوشن صفحه نمایش را در مدل استاندارد به صورت +FHD طراحی کند. این روزلوشن برای گوشی با قیمت 950 دلار کمی ناامید کننده به نظر می رسد. البته از آنجا که اندازه صفحه نمایش این مدل کمی کوچکتر و برابر 6.3 اینچ است، تراکم پیکسلی چندان تحت تأثیر قرار نگرفته و در عدد 400 پیکسل در اینچ باقی مانده که عدد بدی نیست. شاید تنها در هنگام استفاده از هدست های واقعیت افزوده، این رزولوشن پایین ممکن بود ملموس باشد که البته سامسونگ پیش دستی کرده و امکان استفاده از هدست واقعیت مجازی خود به نام گیر وی آر را در خانواده نوت 10 مهیا نکرده است!
یکی دیگر از برتری های گلکسی نوت 10 و نوت 10 پلاس در مقابل نوت 9، بهره مندی این گوشی ها از اسکنر اثر انگشت زیر نمایشگر است. همان طور که احتمالاً می دانید سامسونگ با حذف دکمه فیزیکی هوم و انتقال اسکنر اثر انگشت به پشت بدنه پرچمدارهای خود، در یکی دو سال گذشته با مشکل انتخاب محل مناسب این سنسور روبرو بود و هر سال به امید برطرف شدن مشکل لک افتادن بر روی لنزهای دوربین، مجبور بود جای آن را عوض کند! اما امسال این مشکل به کلی حل شده و دیگر لازم نیست برای باز کردن قفل گوشی، انگشت خود را به پشت بدنه ببرید.
گلکسی نوت 9 سال گذشته و با قطعات نسل قبل تولید و روانه بازار شده بود. پردازنده هایی که در این گوشی به کار گرفته شده بودند، اسنپدراگون 845 و اگزینوس 9810 بودند. با اینکه این تراشه ها در مقایسه با مدل های کنونی ضعیفتر هستند، اما گلکسی نوت 9 هنوز هم می تواند به عنوان یک گوشی پرچمدار عمل کرده و از عهده تمام وظایف محوله برآید. بنابراین با وجود مواردی که مطرح شد، خرید این گوشی در سال 2019 انتخاب چندان بدی هم نیست. اما اگر یک نسل دیگر هم به عقب برگشته و به گلکسی نوت 8 برسید، اختلاف قدرت پردازشی و عملکرد را به وضوح مشاهده خواهید کرد.
سال گذشته، گلکسی نوت 9 با حافظه داخلی 128 گیگابایتی به قیمت 999 دلار عرضه شده بود اما قیمتی که امسال سامسونگ برای مدل استاندارد و کوچک گلکسی نوت 10 انتخاب کرده 949 دلار است در حالی که میزان حافظه داخلی آن هم بیشتر و برابر 256 گیگابایت می باشد. اما در این بین یک نکته منفی هم وجود دارد. مدل معمولی گلکسی نوت 10 از کارت های حافظه میکرو اس دی پشتیبانی نمی کند و اگر ارتقاء فضای ذخیره سازی خیلی برایتان مهم است، باید به سراغ گلکسی نوت 10 پلاس بروید که مدل پایه آن 256 گیگابایتی بوده و 1100 دلار قیمت گذاری شده است.
در روی کاغذ، ظرفیت باتری نوت 10 با نوت 10 پلاس اختلاف زیاد دارد. مدل معمولی نوت 10 به یک باتری 3500 میلی آمپری مجهز شده در حالی که ظرفیت باتری در گلکسی نوت 10 پلاس 4300 میلی آمپر ساعت است. البته این دلیل نمی شود که بخواهیم بگوییم مدل معمولی این گوشی ضعیف است. پیش از این، گلکسی اس 10 با باتری 3400 میلی آمپری عرضه شده و توانسته عملکرد قابل قبولی از خود نشان دهد، بنابراین نوت 10 هم به راحتی می تواند یک روز کاری دوام آورده و مشکلی ایجاد نکند. حتی با توجه به پایین بودن رزولوشن صفحه نمایش در مدل استاندارد نوت 10 این احتمال هم وجود دارد که از لحاظ طول عمر باتری با یک رکورد خوب و قابل توجه از سوی این گوشی روبرو باشیم. در مورد مدل پلاس هم برای مقایسه بهتر بد نیست بدانید که سال گذشته گلکسی نوت 9 با باتری 4000 میلی آمپری عرضه شده بود و امسال این عدد در مدل پلاس پیشرفت محسوسی داشته است.
در زمینه دوربین، پیشرفت چندان عظیمی را در سری نوت 10 شاهد نیستیم. گلکسی نوت 9 با دوربین دوگانه عرضه شده بود که لنز اصلی آن 12 مگاپیکسلی بود و یک لنز 12 مگاپیکسلی دیگر از نوع تله فوتو وظیفه تشخیص عمق و اعمال افکت بوکه در تصاویر پرتره را بر عهده داشت. در گلکسی نوت 10 یک لنز دیگر هم به این ترکیب اضافه شده که از نوع زاویه گسترده و 16 مگاپیکسلی است. سامسونگ در مدل نوت 10 پلاس یک گام دیگر هم برداشته و با اضافه کردن یک لنز تشخیص عمق اختصاصی موسوم به DepthVision Camera کیفیت اسکن سوژه ها و مناظر و تشخیص عمق را ارتقاء داده است. بنابراین انتظار می رود گلکسی نوت 10 پلاس در اجرای برنامه های واقعیت افزودده و عکاسی پرتره عملکرد بهتری داشته باشد.
حال که صحبت از حالت پرتره شد بد نیست اشاره کنیم که در گوشی های خانواده نوت 10 یک قابلیت جدید به نام Live Focus نیز اضافه شده که به کاربر امکان می دهد در هنگام ضبط ویدیو نیز افکت بوکه را اعمال کرده و سوژه را از زمینه جدا کند.
با تمام خوبی هایی که برای نوت 10 و نوت 10 پلاس ذکر کردیم، این گوشی ها برای اولین بار در سری نوت، یک ویژگی محبوب را از دست داده اند که همان جک 3.5 میلی متری هدفون است. این مسئله مطمئناً باعث نارضایتی بخشی از کاربران خواهد شد و اگر شما هم جزو این دسته از کاربران هستید، شاید همچنان ترجیح دهید از گلکسی نوت 9 استفاده کنید. اما به هر حال، جک 3.5 میلی متری هدفون رو به انقراض است و در یا زود باید با این واقعیت کنار بیاییم.
به عنوان جمع بندی این بخش باید گفت، با اینکه یک سال از عرضه گلکسی نوت 9 می گذرد اما این گوشی از لحاظ سخت افزاری هنوز قابل احترام بوده و قدیمی نشده است. در واقع اگر لنز زوایه گسترده یا سنسور تشخص عمق اختصاصی برایتان اهمیت چندانی ندارند، گلکسی نوت 9 همچنان می تواند شما را راضی کند و مشکلی از لحاظ قدرت پردازشی و عملکرد گوشی نخواهید داشت.
رابط کاربری و قلم اس پن
رابط کاربری One UI سامسونگ در گلکسی نوت 10 و نوت 10 پلاس پختهتر و پرداخت شدهتر از قبل در دسترس قرار گرفته است. سامسونگ در طول یک سال گذشته تمام تلاش خود را به کار گرفته تا سیستم نرم افزاری محصولات خود را یکپارچه کرده و تجربه ای یکسان را برای کاربران دستگاه های مختلفش به ارمغان بیاورد. بر همین اساس، نباید انتظار تغییر و نوآوری خاصی را در رابط کاربری نوت 10 و نوت 10 پلاس داشته باشید و سیستم نرم افزاری این گوشی ها کمابیش مشابه همان چیزی است که در گلکسی نوت 9 یا حتی نوت 8 دیده بودیم.
سامسونگ به جای ایجاد تحول در رابط کاربری پرچمدار خود، سعی کرده تا سرویس های آن را بهبود دهد. یکی از این سرویس ها، پایه DeX است که یک ویژگی جدید به نام DeX for PC به آن اضافه شده است. همان طور که از نام این قابلیت هم مشخص است، دیگر لازم نیست گوشی خود را به یک صفحه نمایش جداگانه و مستقل متصل کنید. در واقع می توانید با اتصال گلکسی نوت 10 به رایانه شخصی، سیستم مک یا لپ تاپ خود، به صورت مستقیم فایل ها را بین دو دستگاه جابجا کرده و هر زمان که بخواهید صفحه نمایش گوشی را در مانیتور باز کرده و با ماوس و صفجه کلید با آن کار کنید. به علاوه، یک قابلیت جدید دیگر به نام Link to Windows هم وجود دارد که به گلکسی نوت 10 اجازه می دهد به صورت بی سیم تمامی اعلان ها، پیام های متنی و عکس های اخیراً گرفته شده را به صفحه دسکتاپ شما در رایانه منتقل کند.
البته انتظار می رود سامسونگ با عرضه یک بهروزرسانی نرم افزاری این ویژگی های جدید را برای گوشی های قدیمیتر خود هم در دسترس قرار دهد. گوشی های سری گلکسی اس 10 که قطعاً این ویژگی ها را دریافت خواهند کرد و در مورد نوت 9 و سری گلکسی اس 9 هم احتمال آن بسیار زیاد است.
تنها ویزگی جدیدی که کاملاً مختص گلکسی نوت 10 بوده و قرار نیست در مدل های قبلی قابل استفاده باشد، ویژگی های جدید قلم اس پن آن است. تعداد عملکردهای مختلف این قلم در نوت 10 به 5 عدد افزایش یافته و امکانات شخصی سازی زیادی هم برای آن در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، با فشردن کلید روی قلم اس پن و حرکت دادن آن به صورت افقی یا عمودی می توان حالت های مختلف عکاسی را انتخاب کرده و یا بین دوربین جلو و عقب جابجا شد. این ویژگی ها در مقایسه با آنچه که در نوت 9 دیده بودیم بسیار بیشتر شده اند و قلم اس پن از یک کنترل از راه دور ساده به ابزاری کاملاً کاربردی و قابل برنامه ریزی تبدیل شده است که به خصوص در هنگام پخش محتوای رسانه ای و عکاسی بسیار به دردبخور خواهد بود.
جمعبندی
سامسونگ در طی چند سال گذشته به خوبی نشان داده که روش طراحی گوشی های پرچمدار جذاب و هیجان انگیز را به خوبی فرا گرفته و قادر است تا هر سال حتی با وجود ارائه محصولی تکراری و نه چندان نوآورانه، نگاه خریداران را به خود جلب کند. این قضیه در مورد گلکسی نوت 10 و نوت 10 پلاس هم کاملاً صادق است و این گوشی ها با همه بدی ها و خوبی هایی که دارند، حداقل در همین مدت اندکی که از رونمایی آن ها گذشته، در جلب نظر مخاطبین موفق عمل کرده اند.
اگر مقاله پیش رو به دقت مطالعه کرده باشید با تمام برتری های نوت 10 نسبت به نوت 9 به خوبی آشنا شده اید، اما برای جمعبندی بهتر باید دوباره یادآوری کنیم که اگر از ظاهر گوشی های سال 2018 خوشتان نمی آید، اگر دوربین زاویه گسترده و سنسور تشخیص عمق برایتان مهم است، اگر دوست دارید یک گوشی کوچک با قلم دیجیتالی داشته باشید و در نهایت اگر از قابلیت های جدید DeX به وجد آمده اید و نمی توانید منتظر عرضه آن برای مدل های قدیمیتر بمانید، در این شرایط بهتر است به فکر خرید گلکسی نوت 10 یا نوت 10 پلاس باشید، اما در غیر این صورت گلکسی نوت 9 هم کماکان به خوبی می تواند پاسخگوی نیازهای شما باشد.