بسیاری از کاربران گوشیهای هوشمند به دنبال دوام بیشتر باتری هستند. در حالی که این روزها فناوری شارژ سریع به کمک ما آمده اما نبود باتریهای قابل تعویض به این معناست که سرانجام سلولهای لیتیوم یونی که در گوشیهای ما جای گرفتهاند کهنه و فرسوده میشوند. اگر بیشتر از یک سال از یک گوشی استفاده کرده باشید احتمالاً متوجه شدهاید که باتری به همان اندازه روزهای اولی که آن را خریدهاید دوام نمیآورد.
متأسفانه، ظرفیت باتری خواه ناخواه با افزایش عمر گوشی، کاهش مییابد. با این حال، با انجام برخی کارها میتوانید عمر باتری گوشی خود را طولانیتر کنید. اگر تا به حال از خود این سوال را پرسیدهاید که بهترین روش شارژ باتری گوشی چیست بهتر است این مقاله را دنبال کنید. در ادامهی این مقاله، چند نکته علمی اثبات شده برای به حداکثر رساندن عمر باتری را ذکر میکنیم. با دیجی رو همراه باشید.
گوشی خود را کامل شارژ نکنید
یک باور غلط و قدیمی درباره پاک کردن «حافظه باتری» وجود دارد و آن هم این است که گاهی اوقات باید شارژ باتری به طور کامل به پایان برسد و سپس آن را شارژ کنید. درباره باتریهای لیتیوم یونی نباید چنین اشتباهی را انجام دهید. این باور قدیمی از دوره باتریهای سرب اسیدی به جای مانده و در واقع شارژ کردن گوشیهای هوشمند جدید از این طریق کاملاً غلط است. شارژ جزئی باتریهای لیتیوم یونی روشی کاملاً مناسب بوده و عملا مزایای مثبتی برای طول عمر سلول باتری دارد. اهمیت اطلاع از نحوه شارژ باتری وقتی مشخص میشود که بدانید هنگامی که شارژ باتری رو به پایان است، باتریهای لیتیوم یونی جریان ثابت را به سوی خود میکشند و با ولتاژ کمتری کار میکنند.
نکته مهم این که کار کردن باتری در سطح ولتاژ پایین برای ماندگاری باتری ضروری بوده و قبل از مشاهده کاهش ظرفیت باتری تعداد چرخههای موجود در شارژ، افزایش مییابد. طبق تحقیقات Battery University، هر کاهش 0.1 ولتایی در سطح ولتاژ سلولی، عمر چرخه را دو برابر میکند. بنابراین شارژ گوشی شما در بازه 30 تا 80 درصد، سطح ولتاژ را پایین نگه میدارد و طول عمر باتری را طولانیتر میکند. علاوه بر این، “عمق دشارژ باتری” بر کل چرخههای دشارژ قبل از پایان یافتن ظرفیت باتری تاثیر مشابهی دارد.
عمق دشارژ به مقدار شارژ باتری مصرف شده در بین هر بار شارژ اشاره میکند. دشارژهای کوچکتر در بازه 60 درصد به جای 100 درصد بین هر بار شارژ، طول عمر باتری شما را دو برابر کرده و شارژ گوشی پس از مصرف 20 درصد ظرفیت باتری بین هر بار شارژ میتواند عمر آن را دو برابر کند. استفاده فقط 20 درصد از ظرفیت باتری بین شارژها برای اکثر افراد عملی نخواهد بود، اما شارژ کردن گوشی پس از آنکه حدود نیمی از ظرفیت باتری را مصرف کردهاید و عدم شارژ 100 درصدی آن در هر بار شارژ در درازمدت به بهبود چشمگیری در عمر باتری منجر خواهد شد. نکته اصلی این است که شارژ کردن منظم در فواصل کوتاه برای باتریهای لیتیوم یونی نسبت به چرخههای شارژ کامل طولانی بسیار بهتر میباشد.
از شارژ بیهدف گوشی جلوگیری کنید
بسیاری از افراد عادت دارند که تمام شب یا روز گوشی را در شارژ نگه میدارند اما این کار به دلایل مختلف توصیه نمیشود. اول از همه، چون شارژ مداوم یک باتری کامل میتواند باعث ذوب شدن لیتیوم فلزی شود و در طولانی مدت باعث کاهش دوام باتری میشود و به مشکلاتی در راه اندازی مجدد و خرابی گسترده سیستم منجر شود. دوم، همانطور که در بالا گفته شد هنگام شارژ 100 درصد، باتری در سطح ولتاژی با فشار بالا باقی میماند. سوم، باعث ایجاد گرمای اضافی ناشی از اتلاف انرژی میشود. در حالت ایده آل، وقتی ظرفیت باتری یک دستگاه به 100 درصد رسید باید شارژ متوقف شده و فقط مدار شارژ را دوباره روشن کند تا باتری دوباره شارژ شود یا دست کم جریان شارژ را به مقادیر بسیار کمی کاهش دهد.
نکته نهایی شایان ذکر، بار مزاحم باتری است. بار مزاحم هنگامی اتفاقی میافتد که شارژ باتری همزمان با شارژ شدن تخلیه میشود چرا که فرد به تماشای یک فیلم یا بازی میپردازد. بارهای مزاحم برای باتریها ضرر دارند زیرا چرخه شارژ را خراب کرده و چرخههای کوچک را القا میکنند، جایی که بخشی از باتری به طور مداوم چرخ میشود و با سرعتی بیشتر از بقیه سلول فرسوده میگردد. از این بدتر، بارهای مزاحم زمانی اتفاق میافتد که باتری به طور کامل شارژ میشود و این امر باعث ایجاد فشار ولتاژ و حرارت بیشتر میگردد.
بهترین راه برای جلوگیری از بارهای مزاحم این است که گوشی خود را هنگام شارژ خاموش کنید. اما راهحل واقعبینانه و عملیتر عدم استفاده از گوشی و انجام کارهای سبک هنگام وصل بودن دستگاه به برق میباشد.
گرما دشمن عمر باتری است
دما نقش مهمی در طول عمر باتری دارد. درست مانند ولتاژ بالا، درجه حرارت بالا، باتری را تحت فشار قرار میدهد و باعث میشود خیلی سریعتر از زمانی که در دمای پایین نگه داشته میشود ظرفیت خود را از دست بدهد.
سلولي كه بين 25 تا 30 درجه سلسيوس نگه داشته میشود (77 تا 86 درجه فارنهایت) بايد بعد از سال اول حدود 80 درصد از ظرفيت خود را حتی هنگام یک بار شارژ صفر تا صد کامل حفظ كند. در صورت استفاده از چرخههای شارژ دورهای کوچکتر، ظرفیت باتری بعد از یک سال بالاتر خواهد بود. با بالا رفتن درجه حرارت به 40 درجه سانتیگراد (104 درجه فارنهایت)، میزان حفظ ظرفیت باتری بعد از سال اول فقط 65 درصد خواهد بود و ظرفیت باتری در دمای 60 درجه سانتیگراد ( 140 درجه فارنهایت) ظرف سه ماه به این مقدار میرسد.
قرار گرفتن باتری در حالت شارژ کامل و دمای بالا بدترین وضعیت ممکن بوده و اولین چیزی است که باید هنگام شارژ گوشی از آن اجتناب کنید. بنابراین هیچ وقت گوشی خود را زیر بالش خود یا در جای گرم نگذارید و شارژ نکنید و یا به داشبورد ماشین خود در یک روز گرم وصل نکنید. درباره فناوریهای شارژ سریع بحثها و سروصدای زیادی وجود دارد زیرا جریان و ولتاژهای بالاتر هنگام شارژ قطعاً میتوانند باعث داغ شدن یک دستگاه شوند. شارژ سریع هرگز برای شارژ در چرخه کامل پیش بینی نشده بود. در واقع، این فناوری روشی کارآمد برای شارژ سریع گوشی شما برای کار کردن فوری و مجدد با آن است. استفاده از فناوری شارژ سریع برای شارژ گوشی ظرف 15 تا 20 دقیقه به مشکلات عمدهای مانند گرمای بیش از حد دستگاه منجر نمیشود اما قطعاً استفاده از آنها به طور مداوم توصیه نمیشود.
فناوری باتری لیتیوم یونی این روزها به خوبی شناخته شده اما عادات و تصورات غلط درباره شارژ کردن گوشی هنوز در ذهن مردم جای دارد. در حالی که اکثر این عادتها تأثیر منفی بر روی باتری گوشی شما در میان مدت ندارند، کاهش تعداد باتریهای قابل تعویض گوشی به این معناست که ما باید برای به حداکثر رساندن عمر باتری گوشی و عمر سلول بیشتر احتیاط کنیم. به طور کلی، چرخههای شارژ منظم کوچکتر و خنک نگه داشتن گوشی از موارد اساسی هستند که باید به خاطر بسپارید. اگرچه باید خاطر نشان كرد كه بسته به نحوه برخورد شما با آنها، باتریهای مختلف همیشه عمر متفاوتی خواهند داشت.
به طور خلاصه، نکاتی که باید در هنگام شارژ گوشی رعایت کنید عبارتند از:
- از چرخه کامل (صفر تا صد درصد) و نگه داشتن گوشی در شارژ در کل شب خودداری کنید. به جای آن، ظرفیت باتری گوشی خود را مرتباً با شارژ جزئی افزایش دهید.
- پایان دادن به شارژ در ظرفیت 80 درصدی برای باتری بهتر از شارژ کامل 100 درصد است.
- از فناوریهای شارژ سریع کمتر استفاده کنید.
- گرما قاتل باتری است. هنگام شارژ کردن، گوشی خود را نپوشانید و آن را از مکانهای گرم دور نگه دارید.
- گوشی خود را هنگام شارژ خاموش کنید یا حداقل هنگام شارژ با آن بازی نکنید یا به تماشای فیلم نپردازید.
خلاصه و مفید
ممنون