در طول یک دهه گذشته، فناوری تولید گوشیهای هوشمند پیشرفت و تحولات گستردهای را تجربه کرده است. در سالهای نه چندان دور، وجود دوربین بر روی گوشی تلفن همراه یک رویا بود، اما امروزه شاهد بهکارگیری ماژولهای دوربین حداقل سه لنزه در گوشیها هستیم که هر یک از لنزهای آن دارای کارکردهای مختلفی مانند بزرگنمایی و تشخیص عمق و غیره است. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که در پشت صحنه حافظه داخلی یا همان فضای ذخیره سازی گوشیهای هوشمند، تبلت یا دوربینهای دیجیتالی چه میگذرد؟ برای اکثر افراد تا زمانی که فضای کافی برای ذخیره اطلاعات خود در اختیار داشته باشند، دانستن چنین ریزهکاریهایی اولویت ندارد، اما مطمئناً اطلاع از نوع و کارایی حافظه داخلی میتواند در انتخاب یک گوشی مناسب بسیار مفید باشد.
خوشبختانه، عملکرد این مؤلفه حیاتی از گوشیهای هوشمند همان روند پیشرفت تکنیکهای شارژ را دارد و امروزه گوشیهای رده بالا و پرچمدار از استاندارد جهانی UFS (مخفف Universal Flash Storage) استفاده میکنند.
بنابراین سؤالی که در اینجا میخواهیم پاسخ دهیم این است که UFS چیست و آخرین نسخه آن یعنی UFS 3.0 چه ویژگیهای جدیدی را به ارمغان آورده است؟ در ادامه مقاله توضیح خواهیم داد که چرا این استاندارد مهم است و چگونه میتواند باعث افزایش طول عمر باتری و همچنین بهبود سرعت عملکرد گوشیها شود.
UFS چیست؟
UFS یک استاندارد ذخیره سازی جهانی است که به منظور ارائه بیشترین سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در گوشیهای هوشمند، دوربینهای دیجیتال و سایر دستگاههای همراه، طراحی شده و به حداقل رساندن مصرف انرژی در طی این فرایند نیز یکی دیگر از اولویتهای آن است. فواید UFS را میتوانید هنگام عکس گرفتن، فیلمبرداری یا دسترسی به دادههای موجود در فضای داخلی دستگاه خود احساس کنید، زیرا این نوع حافظهها بسیار بسیار سریعتر از حافظههای معمولی بوده و همچنین باعث افزایش طول عمر باتری میشوند.
استاندارد UFS در نهایت قصد دارد جایگزین واحدهای ذخیره سازی فلش eMMC شود که در حال حاضر در بسیاری از دوربینها، گوشیهای هوشمند و تبلتها یافت میشود. UFS بسیار سریعتر از فصای ذخیره سازی eMMC است، که این مسئله تا حدود زیادی به نحوه تبادل اطلاعات با دستگاه میزبان مربوط میشود.
حافظههای فلش داخلی و یا کارتهای حافظه مبتنی بر فلش در آن واحد تنها یک دستور خواندن یا نوشتن را انجام میدهند و همین مسئله باعث ایجاد محدودیت در دسترسی تصادفی به اطلاعات میشود. اما در UFS سرعت خواندن و نوشتن متوالی و تصادفی بسیار بیشتر است، زیرا در این نوع حافظهها از معماری SCSI و SCSI Tagged Queues استفاده شده و بنابراین میتواند چندین درخواست خواندن و نوشتن همزمان را به فصای ذخیره سازی ارسال کند.
حافظههای مبتنی بر UFS در انواع مختلفی از قبیل کارتهای قابل جابجایی مشابه با کارتهای میکرو اس دی یا حافظه داخلی (eUFS) تولید شده که البته بسیار کمیابتر است. حافظه داخلی eUFS برای اولین بار توسط سامسونگ و در گوشی گلکسی اس 6 مورد استفاده قرار گرفت و در حال حاضر در بسیاری از پرچمداران اندرویدی و سایر دستگاههای رده بالای این شرکت یافت میشود.
UFS 3.0 چیست؟
در ژانویه سال 2018 ، JEDEC از استاندارد جدید UFS 3.0 رونمایی کرد که باعث افزایش پهنای باند و دو برابر شدن سرعت انتقال داده میشود و در عین حال مصرف انرژی را هم به شکل قابل توجهی کاهش میدهد. حدود یک سال بعد، با عرضه وان پلاس 7 پرو این استاندارد جدید ذخیره سازی سر و صدای زیادی به پا کرد و در حال حاضر جزو ویژگی2های رده بالای یک گوشی یا دوربین محسوب میشود.
میتوان گفت UFS 3.0 حکم فناوری SSD را برای تلفنها و دوربینهای دیجیتال دارد، اما با وجود تأثیر مستقیمی که بر عملکرد دستگاه دارد به اندازه سایر مشخصات اصلی به آن اهمیت داده نمیشود. این استاندارد جدید بسیار سریعتر از UFS 2.1 و بسیار بسیار سریعتر از سایر استانداردهای حافظه مانند eMMC است و باعث میشود ضمن کاهش مصرف انرژی، سرعت انتقال داده حداکثر به 23.2 گیگابیت در ثانیه برسد! این بدان معناست که شما حتی میتوانید ویدیوهای 4K یا 8K را هم با نرخ فریم بالا ضبط کنید، بدون اینکه نگران بروز مشکلی خاص برای گوشی خود باشید.
مزایای UFS 3.0
UFS 3.0 مزایای مختلفی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت خواندن و نوشتن بالاتر و بهبود چشمگیر قابلیت مولتی تسکینگ (کار کردن همزمان با چند برنامه)
- مصرف انرژی کمتر
- افزایش طول عمر باتری
- ارتقاء سطح تجربه کاربری
نتیجهگیری
با اینکه اشاره کردیم UFS 3.0 باعث افزایش سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات میشود، اما اینکه تا چه متوجه تفاوت سرعت شوید، به نوع استفاده شما از گوشی یا تبلت بستگی دارد. همه ما دوست داریم برنامهها و بازیهای خود را به سرعت نصب و اجرا کنیم. همچنین، با فراگیرتر شدن قابلیت ضبط ویدیوهای 4K و در راه بودن فناوری 8K، استفاده از استاندارد UFS 3.0 بسیار مفید خواهد بود، اگرچه ممکن است در حال حاضر به آن احتیاجی نداشته باشید.
در حال حاضر تعداد بسیار کمی از گوشیهای پرچمدار مانند وان پلاس 7، وان پلاس 7 پرو و گلکسی فولد سامسونگ از استاندارد UFS 3.0 پشتیبانی میکنند. مطمئناً مدتی طول خواهد کشید تا این فناوری جدید در بین دستگاههای میان رده نیز فراگیر شود، اما امیدواریم با قدرتمندتر شدن هر چه بیشتر گوشیهای هوشمند و سریعتر و پایدارتر شدن شبکههای اینترنت، در آیندهای نزدیک بتوانیم از پتانسیل کامل UFS 3.0 نهایت استفاده را ببریم.